Ponnycupen

 
Sedan 2011 coachar jag ett ponnycupslag i hoppning åt ridskolan här. Det är verkligen något jag tycker om att göra. För er som inte vet hur ponnycupen går till kommer här en liten förklaring.
 
Ponnycupen är en lagtävling mellan ridskolor i Stockholms läns ridsportförbund. Alla lagen är indelade i "grupper" om max 6 lag, och sedan rider alla matcher mot varandra. Man har hemmamatcher, och bortamatcher. En hemmamatch går till så att vi bjuder över en ridskola till oss, där vi har förberett allt vad gäller bana och fika och allt runt omkring. Laget från den andra ridskolan kommer bara över, blir visade runt på anläggningen och sedan är det dags för själva matchen. Först rider vårt hemmalag, sex ekipage per match. Banan är 7 hinder, och förbestämd från ridsportförbundet. När vi har ridit våra hästar på banan är det dags fördet gästande laget att sitta upp på våra hästar och rida banan. Lagledarens uppgift är att passa in rätt ryttare på rätt ponny, och sedan att coacha under framhoppningen.
 
När det sedan blir dags för en bortamatch åker vi iväg och rider på det andra lagets hästar. Det är alltid dagens hemmalag som börjar rida, och det gästande laget rider efter. Efter alla ridit tar hemmalaget in hästarna, och bortalaget hjälper till att plocka bort banan. Sedan blir det fika och prisutdelning.
 
Som sagt är det en lagtävling, och det lag som at minst antal fel vinner matchen. Man säknar bort en ryttare ur varje lag, alltså den med flest fel. Skulle båda lagen efter att en ryttare räknats bort vara felfria, blir matchen oavgjord. En vinst medför 2p, lika 1p och förlust 0p. Sedan har man en del också som rä individuell. En ryttare ur något lag får en guldmedalj, och det är den ryttare som är närmast idealtiden. Silvermedaljen går till den ryttare som är närmast idealtiden i det andra laget. Idealtiden räknas ut genom att man lägger ihop alla tider som ridits utan någon vägran. Sedan delas tiden på antalet ryttare, och där får man idealtiden.
 
Mitt mål som lagledare för den här cupen är att laget ska ha roligt, de ska ha gemenskap, alla ska lära sig något och allt ska även följas av säkerhet. Det jag brukar säga till laget är; Vi ska HA ROLIGT!..... och vinna :)
 och med det menar jag såklart att vi ska ha roligt först och främst, men att vi såklart ska göra vårt bästa och försöka vinna eftersom det trots allt är tävling. Men jag kommer inte att hålla på med att "toppa laget" och sånt, utan alla får vara med, man rider olika många matcher beroende på hur länge man varit med och hur gammal man är. Vissa rider nästan alla matcher, och vissa rider två. Har man till exempel varit med i cupen i tre år och har sitt sista år man får vara med, då får man förmodligen rida lite fler tillfällen, medans om man är ny i cupen och dessutom är yngst kanske man rider lite färre.
 
 Remember me


Ladda ner en egen design gratis