Svar på fråga

 
 
Det är så roligt när ni frågar frågor som är så relevanta, så jag tänkte att jag skulle svara så att alla ser detta svar. Dock önskar jag att ni skrev vem ni är som frågade, så jag får veta något om er också :)
 
Fråga: Varför får Zigge aldrig vila? :)
 
Varför Zigge aldrig vilar är ju en väldigt relevant fråga med ett lite krångligare svar, men jag tar det så enkelt som möjligt. Zigge är lite svagare i sitt vänstra bakben och har lite upphakningar på det. Han har det egentligen på båda bakbenen, men det är vänster bak som är mest. För att minska på detta behöver man se till att han har ordentligt med muskler och att han hålls igång. Zigge tappar ganska lätt muskler om han inte jobbar på rätt sätt, och därför ska han inte vila så mycket.
 
Något som också minskar risken för upphakningar är att han rör på sig och håller sig varm. Exemeplvis när han har stått still i boxen i många timmar och ska kliva över tröskeln ut ur boxen är det större risk att han får upphakningar än om han precis blivit riden och man tar in honom i boxen. Just när man ska ta ut honom ur boxen så kan det vara en god idé att gå ett par varv med honom i boxen innan man går ut över tröskeln, det minskar också risken för upphakning när han lyfter bakhoven.
 
Så tillbaka till frågan, anledningen att Zigge aldrig vilar är att han behöver röra på sig för att må bra. Han har vilodagar i form av att han får gå ut ett lugnt pass i skogen, eller om det inte hinns innan det blivit för mörkt så tar jag ett skrittpass på honom, så att han ändå rör på sig, men inte jobbar stenhårt.
 
Självklart rör han ju på sig ute i hagen, men let's be honest; hur många hästägare betraktar sina hästars beteende i hagen varje dag? Hur kan jag veta att han rört på sig tillräckligt under dagen i hagen? Särskilt nu när det börjar bli lite tristare väder ute. Iskallt regn från sidan brukar ju ofta göra att hästarna står lite mer still i hagen. Jag vet visserilgen att Zigge generellt är en häst som har väldigt kul ute i hagen. Han rullar sig ordentligt  i princip varje dag och oftast springer han runt och leker, men jag väljer att ta det säkra före det osäkra. Jag tar ut Zigge och skrittar/rider lätt i skogen och vet då att han den dagen har rört på sig tillräckligt.
 
 
 
 
 

jag tycker det r jätte bra att du tar så bra hand som fina zigge

Kloka ord från klok och insatt matte. Varierad motion på varierande underlag håller de flesta hästar friska långt upp i åldrarna. Glöm inte att hästar i grunden är stäppdjur gjorda för ständig rörelse !!
Remember me


Ladda ner en egen design gratis