Anmälda

 
Jaha hörni, då var vi anmälda, Jag och Einstein. 11 maj smäller det, då blir det hopptävling på Hufvudsta ridklubb. Vi kommer att rida två klasser, en 90 cm clear round och en 95 cm två faser A:0/A:0. Nu jäklar måste vi börja träna! Förhoppningsvis hinner vi med någon mer pay n jump innan, och sen är det att kämpa på med lydnaden som gäller!

Nytt träns

 
 
Titta på snyggingen i sitt nya hoppe-träns! Han har ju en brun hoppsadel, så då måste man ju ha ett brunt träns till! Och till er som kör puttinuttigt bling-bling-pannband säger Einstein "Släng er i väggen!" Vi kör dödskalle och kedjor!
 
 
Ett träns från GlenGordon.

Idag:

 
Uppe med tuppen och påväg mot Rimbo för hopptävling med sötponnyerna :)

Gårdagens hoppning - Einstein

Igår kväll var det hoppning på schemat, och eftersom det var skärtorsdag så la vi lektionen lite tidigare. I vanliga fall tränar vi vid 17.45, men nu körde vi redan vid 16.30. Fokus låg mycket på att ha kontrollen, bra rytm och att rida på flera saker i följd. Mot slutet blev det en liten banhoppning. Såhär såg det ut:
 
 
 
 
1. Räcke med travbom
2. Räcke
3. Oxer som hoppas uppåt
4. Oxer som hoppas nedåt
5. Kryssoxer med tre galoppbommar framför
6. Kombination med räcke-oxer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi började lektionen med att värma upp oss i alla gångarter, över en bom i galopp och bara hitta rytmen och kunan ta tillbaka hästar, och även med en hel del skänkelvikningar. Det gick rätt bra, särskilt skänkelvikningarna vilket inte har varit Einsteins starkaste sida på senaste.
 
När vi väl började hoppa tog vi lite olika linjer men vi började med att hoppa ettan, vända runt och som "snett igenom" mellan 4 och 5, där vi skulle byta galopp, och sedan ut över nr 2. Ni kan ju tänka er hur det där med byta galopp gick med Einstein. 1. Han är itne van vid att byta galopp. 2. Han är itne särskilt bra på det 3. Detä r näst intill omöjligt att byta TILL höger. De första gångerna gick det inte alls, men mot slutet fick jag till det riktigt bra, så även här var han förvånansvärt bra!
 
Vi fortsatte sedan på att hoppa lite olika, bland annat vände vi på ettan och hoppade den åt andra hållet, följt av tvåan, sen trean och fyran. I slutet gjorde vi en bana: 1, 2, 3 (utanför ettan, och runt till)4, 6, 5. Einstein gjorde detta mycket bra, och jag fick mycket beröm av tränaren som sa att det var det bästa hon sett honom, just för att han inte hetsade iväg och bara accelererade mot hindrena. Duktiga häst! Däremot in i kombinationen får jag samma känsla som med studsen förra träningen. Att han får smått panik innan och inte vill, och sen hoppar han snett igenom som att han tror att han itne ska få plats emellan. Min tanke är att han förmodligen gått i högt tempo under längre tid i hoppningen innan Emma och Rosie köpte honom, och att han därför får den känslan av att han inte ska få plats. För hoppar man kombination i det tempot som han vill, så får man inte plats.
 
Dagens största lärdom: Vi måste VERKLIGEN träna på studsar och hinder i följd.
 
Bilderna tagna av Ida Andersson

Kommande projekt

 
Igår efter ridpasset på Einstein (update om det kommer senare idag) tog jag ut honom och så fotade vi honom lite inför ett litet projekt jag tänkte börja på. Vad kan det vara? Jaa, det får ni se :) Ni får gärna gissa, det är kul att se vad ni gissar. Eller önska! Har ni någon önskning?

Ridpass på Kitty

Det blev ju även ett litet ridpass på sötnäsan Kitty. Det är SÅ roligt med den här lilla ponnyn för hon blir mer och mer stadig för varje dag som går. Jag minns i början när jag red henne första gången, då var hon jättesvår att jobba i galoppen. Nu är det nästan hennes starkaste grej.
 
Igår körde jag ett pass som var inriktat på att böja igenom och ta ut steget lite. Som jag skrivit förut så vill ju den här lilla damen gärna bli lite trippig i steget. Det gick riktigt bra och jag körde på i alla gångarter. När hon hade fått jobba i alla tre gångarterna tog jag trav på volt och jobbade med olika mycket böjning. När jag böjde till extra mycket i högervarvet var hon så charmig. Först blev hon lite småsur, sen kom ett grymtande, och sen bjde hon igenom och blev superfin! Och då fick hon även ett helt annat steg.
 
En tråkig grej med Kitty dock är att vi inte riktigt har hittat den optimala sadeln för henne, så den glider fram väldigt mycket. Under passet igår sadlade jag om fem gånger tror jag. Haha! Det är inte så bra, men det funkar ändå. Vi får helt enkelt träna på uppsittning också :)
 
 
 

Ridpass - Gonzo

Igår efter jobbet åkte jag till stallet för att rida lite på Gonzo, och väl där frågade Malin(Gonzos ägare) om jag kunde ta en vända på Kitty också. Så vi gjorde i ordning båda två och så tog jag ett pass på lill-Kitty först och sen ett på Gonzo. Efter passet på Gonzo har jag bara ne sak att säga; "Jäklarns vad jag älskar den här lilla ponnyn!"
 
Jag började passet med att bara jogga igång lilla prinsen. Tanken är lång och låg, så att han inte spänner sig och bara knäpper av i nacken. Gonzo vill nämligen gärna gå hög och kort i halsen, vilket inte blir bra alls för då jobbar han inte rätt med ryggen. Uppvärmningsfasen gick rätt bra, och han kändes fin. Så fort vi började jobba lite mer så blev han spänd som vanligt och jag fick verkligen kämpa. Det är definitivt ingen lätt ponny.
 
Som vanligt efter en liten stund bara släppte han till och blev jättefin. Och då blir han verkligen jättehärlig! Man kan göra vad man vill då, och hans travökningar är ju bland det bästa jag vet! Så underbart att bara känna som att man svävar. Fina fina ponny!
 
Efter ett riktigt bra pass skrittade vi av och Gonzo kändes väldigt nöjd och glad. Nu håller jag tummarna för att det passet hjälper tjejerna idag när dom nu ska rida Gonzo :)
 
Bilderna från ett annat tillfälle

Licenser fixade!

Sådär ja, då har man ägnat en liten stund av den här onsdagsmorgonen åt att fixa licenser åt mig och Einstein så att vi kan åka ut och tävla. Tjiho! Nu gäller det bara att vänta på att anmälan öppnar så att jag kan anmäla oss till tävlingen. Planen är att vara med på en hopptävling i maj, superspännande! Jag längtar redan! Hoppas bara att jag får en plats på tävlingen, så att det inte blir som när jag skulle anmäla oss till träningsdressyrtävlingen. Men det tror jag inte.
 
Nu gäller det att träna, träna, träna på att göra lugna fina rundor, och fokus fram till tävlingen kommer att ligga på att stärka upp Einstein ännu mer så att vi orkar med två rundor på bortaplan i det tempo som JAG vill. Som tur är hoppas jag på att ha lite mer tid i hela April till att åka ut och rida prinsen och även hjälpa Emma mycket mer, så det känns riktigt bra! Åh vad kul det ska bli! Ni hänger väl med oss i förberedelserna?
 
Bilden tagen av Emma Doland
Det här är min absoluta favoritbild på mig och Einstein!
 
Förresten, superkul att det blev besöksrekord igår igen :)

Hett tips för dig som tävlar

För alla er där ute som tävlar ibland, eller kanske ska börja tävla och därför måste köpa ett par vita ridbyxor som itne får kosta för mycket har jag nu ett hett tips. Jag har hittat de perfekta vita ridbyxorna tror jag. De byxorna kommer ifrån Hööks och heter Ridbyxa Helskodd Royal CRW® för endast 579:-
 
 
Det som gör att jag älskar dessa ridbyxor är att de sitter SÅ himla skönt, är supersnygga på och såklart, priset. Jag själv använder alltid helskodda ridbyxor, och för er som också gör det så vet ni hur det kan bli med skoningen på vita ridbyxor som man tvättar alldeles för ofta. Den blir nopprig, stel och allmänt dålig. Och det är klart att det blir så, vita ridbyxor tvättar man ju oftast direkt efter man använt dom en dag, men hur många av sina vanliga vardagsbyxor gör man det med? Handen på hjärtat, jag tvättar INTE mina ridbyxor särskilt ofta jämfört med hur skitiga de är.
 
Det som är väldigt bra med dessa vita ridbyxor är dessutom materialet de är gjorda i. De har som en "yta" som verkligen inte blir så himla smutsig! Superhärligt!
 
Så det jag vill ha sagt med det här inlägget är helt enkelt att om du av någon anledning är på jakt efter ett par snygga, bra och billiga vita ridbyxor, kanske till din första tävling eller om du tävlar ca en gång om året(kanske ett klubbmästerskap bara) så är det här den perfekta ridbyxan! 579:- på Hööks.

Ridpass - Kitty

I fredags när jag var ledig passade jag på att åka ut och ge lilla Kitty ett träningspass. Det gick rätt bra faktiskt. Fokus låg hela tiden på att få henne lite låg i formen och att hon ska ta ut steget. Kitty blir gärna lite trippig i steget och tar inte ut det fullt. Nu på senaste har hon dessutom börjat spänna sin underhals lite och det vill vi ju inte. Ingen vill väl ha en underhals på sin lilla fina ponny :)
 
Jag red inte så länge, men hela passet var hon väldigt fin, hon kom ner bra i formen och vågade kliva på i steget. Emellanåt blev hon väldigt sur på mig när jag böjde henne, framförallt till höger. Men det var väntat, då det är en av de grejer jag också hade som möl, att just böja henne höger. Istället drog hon då upp huvudet, trippade med sina ben och bara sprang fort. Där är det nästan lite tur att man är stor, så hon inte har någon chans. Hon ger sig väldigt lätt också, fina fina lilla ponny!
 
Bilden tagen av My Lillsunde
Vid ett annat tillfälle

Gårdagens ridpass - Einstein

Igår var det än en gång dags för torsdagslektion och jag red Einstein. Vi hade bomarbete, men som vanligt slutade det med några upphöjda skutt.
 
Övningen såg ut såhär;
 
1. Bom på marken
2. Räcke med en bom framför
3. Studs med upplagt på sockerbit varannan sida.
4. Studs med plank upplagd varannan
5. Kryssoxer med galoppbommar framför.
Sen var det två bommar också som låg rakt över medellinjen som jag missade att rita ut. Under(enligt bilden) serie 4 stod alltså två bommar som var upplagda på sockerbitar, och med två galoppsprång emellan.
 
Vi började med att bara värma hästarna i alla gångarter. Sen rullade vi på den ensamma bommen i ett ganska uppsamlat tempo på en volt bara. Det gick hyfsat bra faktiskt, han var riktigt duktig fina Einstein :)
 
Sen gick vi vidare på att jobba ett par gången på nr 4, galoppstudsen med plank i. Här hade jag och Einstein svårt, precis innan vi kommer fram till studsen får jag känslan av att han blir panikslagen och bara tänker "Shit, jag klarar inte det här!!" och sen drar han järnet. Det är riktigt svårt att i det läget bara behålla lugnet och böjningen i sidan på honom. Det blir alldeles hetsigt, men helt okej.
 
Vi gick sen vidare på att komma in i trav över nr 2, fortsätta ut över 3, utanfr 4, och sen in på de två bommarna jag missade att rita ut. Och sedan byta varv då. Här gjorde Einstein det otroligt bra. Mellan 2 och 3 skulle det vara 6 galoppsprång, och i och med att Einstein ofta drar iväg efter hinder så brukar det innebära att det blir trångt, men nu var det super. Han låg lvar i tempot, och jag fick det till och med lite långt och skulle gått på 6,5 första gången, men då kommer fjant-Sandra in och trycker av honom så han skjuter iväg över studsen. Dumt. Helt mitt fel, men när vi tog om det blev det toppen.
 
Sedan gick vi vidare på att rida över 4, galoppstudsen där det känns som panikattack, och sedan direkt vända höger ich in på kryssoxern. Kryssoxern gär Einstein SÅ bra, men i och med att studsen kommer innan så får jag det jäkligt svårt. Det är inte långt mellan studsen och kryssoxern och därför hinner jag inte riktigt få tillbaka honom. Första gången la jag därför en volt eftersudsen och tog tillbaka honom. Sista vändan lyckades jag få in Einstein i  studsen och hela vägen igenom i ett balanserat och jättebra tempo, och då kunde jag styra på kryssoxern direkt, och han var SÅ fin!
 
Dagens största lärdom: Det här med studs måste vi bygga upp självförtroende på.
 

Pay n Ride - Järnspikar!

 
Vilken otur man kan ha! I flera dagar har jag tänkt att anmälan till nästa dressyrtävling öppnar klockan 12 den 21 mars. I FLERA DAGAR! Och hela tiden tänkt att jag måste ha koll på det om jag ska vara med. Jag visste nämligen att det bara fanns 30 platser, och det blir fullt direkt!
 
Tror ni jag var där när klockan blev 12? Nej. Tror ni jag hann anmäla mig innan det blev fullt? Nej. Bajskorv. Men men, jag står nu som reserv så jag får försöka förgifta de som har fått en plats (heheeee....!) Nä, skämt åsido, det är bara att hålla tummarna, och i annat fall ska jag övertala någon att köra iväg mig och Einstein på en riktig tävling på något annat ställe :)
 

Gårdagens teorilektion

 
Igår kväll var jag på teorikurs för denna dam. Mari Blokhuis Zetterqvist. Lektionen var på ca 1,5-2 timmar och handlade om ryttarens sits. Det var mycket grundläggande och basic saker, men helt klart sånt som man behöver höra fler gånger.
 
Mari pratade en hel del om det här med bålstabilitet. Det är verkligen något som nästan alla är för dåliga på. Jag skulle verkligen önska att jag hade bättre bålstabilitet, och hon lyckades faktiskt få mig att känna att jag kanske borde skärpa till mig och göra några övningar varje dag. Eller, åtminstone någon/några gånger i veckan. Tänk om 20 minuter om dagen kan göra att jag får bättre sits i min ridning, hur fantastiskt vore inte det då?
 
Jag kan ju helt klart erkänna att jag är sugen på att bestämma mig för att köra några övningar vrje dag en tid framöver och se om jag känner någon skillnad. Vad tycker ni? Kanske skulle jag lägga upp ett lagom långt program och så gör jag det. Jag kan ta och göra det samtidigt som jag lyssnar på min ljudbok jag vill lyssna på. Det vore ju toppen!
 
Då skulle jag nog ha som mål att klara av den svåraste övningen jag vet. Det är den när man ligger på rygg och drar upp fötterna mot rumpan. Sen lyfter man rumpan, så att man liksom lutarmed kroppen, och bara axelpartiet och fötterna är i marken. Det är ju hyfsat enkelt, men sen kommer den svåra biten, när man ska lyfta den ena foten, och ändå stå kvar i samma läge med kroppen. Jag klarar det INTE. Den skulle jag ha som mål att klara av på ett bra och stabilt sätt.
 
Ett annat mål kunde ju även vara att kunna stå i "plankan" en viss tid. Jag undrar hur länge jag kan stå nu...? Mari sa att om man kan stå i plankan i en minut så har man en godkänd bålstabilitet. Jag hoppas verkligen att jag klarar det. Men det tror jag. Hur som helst kan man ju ha kanske tre minuter som mål. Det är ju riktigt länge faktiskt. Hmm, det här tål att tänkas på. Jag tror faktiskt att jag ska sätta ihop ett program, och sedan göra det programmet varje eller varannan dag. Är ni med mig i programmet då?

Ännu fler bilder från tävlingen i söndags

(Varför ser jag ut som en ostbåge...? Skärpning!)
Bilderna tagna av Alva Berg

Filmer från igår

 
 
 
Filmat av My Lillsunde

Bilder från gårdagen

 
Bilderna tagna av Emma Doland
 
Jag ÄLSKAR öronen på denna underbara häst!

Dagens hopptävling

Bilden tagen av Emma Doland
 
Nu är jag hemma igen från hopptävlingen med Einstein. Dagen har gått bra, men jag kunde varit mer nöjd än jag är. Men det är ju för att man är lite perfektionist. Det slutade med att jag hoppade 90 och 90 i alla fall. Det kändes inte tillräckligt bra för att hoppa 100, även om det nog inte hade varit några som helst problem. Såhär gick det i alla fall:
 
Framhoppning 90 cm:
Jag hade väldigt gott om tid, så jag hann skritta runt länge och väl. Det är bra, då hinner vi slappna av, både jag och Einstein som annars vill titta på ALLT. Sen när det blev dags att gå in på framhoppningen värmde vi upp i alla gångarter, och han kändes SÅ fin. Jag önskade nästan att det var dressyrtävling, då hade jag vunnit alla gånger! Haha, skämt åsido, men han kändes grym. Jag styrde sen på krysset ett par gånger och bytte galopp (det har vi annars lite svårt för) och det gick toppen. Sen tog jag räcket två gånger och han var hur fin som helst. När jag hade hoppat det råkade dom se att det låg alldeles för högt, men det kändes inte ens.
 
Efter det insåg jag att jag hade jättelänge kvar innan det var jag, så jag tog det lugnt. Och är det något man inte vill göra med Einstein så är det att ta en skrittpaus så nära inpå. Men jag kunde ju inte köra slut på honom. Sen tog jag i alla fall oxer två gånger och vi kom egentligen aldrig riktigt rätt på det, men det var tillräckligt bra för att inte sitta och nöta.
 
Runda 1, 90 cm:
Jch gick in på banan och red runt lite när starten före mig hoppade. Einstein kändes lite spänd, men ändå rätt taggad. När jag brjade så hade jag en bra känsla, fram till ett par språng före första hindret. Då tappar jag all min kontroll och trycker av någon anledning av Einstein i världens fart, så han hoppar i racertempo. Dumma mig. Det fick ajg ju ångra resten av banan då Einstein trodde att det var någon sorts snabbhetstävling. Det syns inte så mycket på filmen, men känslan var att han bara drog.
 
Vi gick runt felfritt, men kom nära många hinder och hoppade i lite obalans. Vägen fram till 2:an skäms jag för, men i övrigt red jag ganska bra. Jag märker klart och tydligt att jag inte är van vid sadeln(nej jag tänker inte skylla på sadeln, men det är faktistk sant) När jag har hoppat i dressyrsadeln har det visserligen varit svårt att hänga med i språnget vilket det absolut inte är nu i hoppsadeln, men mellan hindrena har jag ju såklart kunnat komma ner bättre och jobba honom bättre från dressyrsadeln. Men det är ju såklart en vanesak. Det kommer nog bli riktigt bra tror jag :)
 
Runda 2, 90 cm:
Eftersom jag inte kände att min egen fokus var på topp, och att Einstein hade en annan åsikt om vilket tempo vi skulle rida i så tog jag en vända till i 90 istället för 100. Trist eftersom jag verkligen hade ställt in mig på 100, men men. Kanske nästa gång :)
 
När jag startade den här gången hade jag lite tänket "Det får INTE gå sådär fort, det ska vara mer kontroll, och jag behöver ju absolut inte gå felfritt, det har jag ju redan gjort. Lägg volt om det behövs!" Men det blev inte volter ändå, haha! Hur som helst så hoppade han rätt bra den här vändan. Jag kände att min egen ridning var bättre, även om det var mycket som kunde varit bättre den här rundan också. Det jag ändå älskar med Einstein är att han är så fantastiskt fin, glad och positiv hela tiden! Underbara häst!
 
Här råkade vi dock peta nummer 8, eftersom att det helt enkelt gick för fort, jag fastnade lite dragandes i handen och ett ben ploppade ner och fick med sig bommen. Han hinner helt enkelt inte riktigt med att lyfta på benen i den farten. Inte så konstigt. Den här rundan la jag också in två halter mest för att kunna göra ett stopp, och för att hinna pausa lite. När det går sådär fort blir det så lätt att det bara går fortare och fortare. Fast det roliga är att det inte alls går så jättefort som jag tycker att det känns. Det är mest att det går så fort utan att JAG har bestämt det. Han får gärna hoppa i lite upp-tempo, men bara på MINA villkor.
 
Jag ska lägga upp filmer från idag också :)

Banan inför imorgon

 Här har vi banan inför imorgon. Ser ut att vara en rolig bana, med inte alltför kort mellan hindrena, utom mellan 8 och 9. Det kanske är jag som ser helt fel, men de ser ut att vara en väldigt speciell sväng. Om den nu är som jag tror så är jag jäklarns glad att det är en vänstersväng eftersom jag inte kan vända höger i alla lägen.

Gårdagens ridpass - Einstein

Ahhh vilken härlig häst jag har.....! (Önsketänkande. Rättelse: Ahhh vilken härlig häst jag lånar ibland)
 
Jag blir bara så himla glad av Einstein, det går framåt igen. Igår var det ju dags för lektion, och jag hade sett fram emot ett pass med hoppning, perfekt för att inviga nya sadeln inför hopptävlingen på söndag! Men tror ni vi skulle ha hoppning sen då? Nej. Men världens bästa Annelie (som jag rider för) sa åt mig att hoppa in lite i gruppen innan som hade hoppning. Tack så mycket! Så jag hoppade in på slutet av den gruppens pass och skuttade lite grann. Det blev ju ingen jättegenomtänkt och superbra framridning, men Einstein gjorde allt super! Han hoppade fint, drog inte iväg alldeles för mycket, och jobbade på riktigt bra!
 
När det passet sedan var slut kom min ordinarie grupp in i ridhuset och så red jag en liten stund till, men då dressyr. Här var Einstein superfin också och vi hittade en jättehärlig takt i traven. Han fick ett gung som nästan gjorde att jag trodde att han var halt, haha! Det var precis samma känsla som i slutet av förra passet, och även då hade en känsla av att han antingen var halt, eller helt enkelt hade kommit in i en annan, ovan takt. Och idag fick han till takten!
 
När vi sedan jobbade i galoppen fick jag en så grymt härlig känsla i högervarvet(som annars är rätt jobbigt) och jag kände verkligen hur jag hade hela hästen framför mig. Sen är det ju såklart att han fortfarande skjuter in bakdelen och vill gå på fler spår, men det var en riktigt grym känsla ändå. Första bilden här visar ganska tydligt hur kan kändes. Som att det var MYCKET häst framför mig. 
 
Jag är SÅ nöjd med denna fina lilla häst ♥
 
Bilderna tagna av bästa My Lillsunde

Startlista inför söndag

 
Sådär ja, nu var startlistan uppe inför söndagen, och det blir två starter för mig och Einstien. Dock vet jag inte om det blir som ovan, 90-90. Det beror helt på hur han känns. Känns han bra och inte för trött så drar jag nog till med 90-100 istället. Vi får se på söndag. Idag har jag ju dessutom testat hoppsadeln, och när jag testat den ett par gånger till får ni höra vad jag tycker om den. Men jag kan ju säga att det hittills inte är så dåligt.
 
Håll tummarna för mig på söndag nu! :)

Önskelistan

Dessa schabrak skulle ju inte sitta helt fel. Det är ju riktigt snyggt med vitt schabrak på svart häst (Einstein) så hur snygg skulle han inte bli i dessa? Det allra bästa är ju att de är så billiga! Endast 207:- och 199:- Helt super!
 

Fördelen med att ha en liten hund

Fördelen med att ha en liten hund som hästmäniska är att det är så otroligt behändigt. När man inte har möjlighet att gå med hunden i kopplet, ja då stoppar man den innanför jackan såhär så den får hänga där. Samma sak om den blir för trött för att springa runt. In med den i jackan. Undra om man kan rida med den i jackan också? Trist om mantrillar av dock...
 
En annan grej är ju om hunden blir lite frusen. Abbe här brukar bli lite kall när jag gör iordning hästen, för då står han ju på det kalla betonggolvet. Då lägger man helt enkelt sin jacka på golvet (eller en höpåse som jag brukar göra dså han kommer upp en ltien bit) och sen paketerar man in hunden i den. Perfekt! Då fryser han inte, och jag vet exakt vart jag har honom.
 

Bilder från fredagspasset

Ja hörni, här kommer ltie ovisade bilder från fredagens korta pass på Einsteins rygg efter Emmas lektion. Det syns ganska tydligt på bilderna hur trött jag är i min rygg. Jag har haft lite ont i den på grund av en grej på jobbet, hehe. Lite aktrobatiska insatser från min sida ledde till en arg ländrygg och korsrygg. Det syns, hej potatissäck!
Bilderna tagna av Emma Doland

Fredagens ridpass - Einstein

I fredags efter jobbet åkte jag ut till stallet direkt för ett litet pass med Einstein och Emma. Eftersom jag slutade jobbet rätt sent var det väldigt skönt att Emma och Rosie hade börjat fixa Einstein så att han nästan var helt klar. Vanligtvis när jag och Emma rider tillsammans brukar ju jag börja med att värma upp honom och sen rider Emma efter mig, men nu gjorde vi lite annorlunda.
 
Nu fick Emma börja rida för att träna på att mjuka upp honom från scratch, vilket inte är det lättaste. Hon fick göra en del skänkelvikningar och en hel del galoppjobb. När dom båda var varma tränade vi på att sitta rakt upp och itne falla fram. Det är nämligen VÄLDIGT lätt att falla fram på Einstein eftersom han är så stark. Så jag tjatade och tjatade på Emma, och det blev riktigt bra tillslut, och helt plötsligt gick hästen väldigt mycket bättre också. Så himla roligt!
 
Efter Emma hade ridit så satt jag upp och bara red igenom lite. Einstein kändes då lite stel sådär som han varit de senaste gångerna, men han blev mjukare mot slutet. Något som är väldigt bra för Einstein har jag märkt (och även de flesta andra hästar) är förvänd galopp. Så en note to self är att jobba med det en hel del framöver.
 
Mot slutet blev det dock lite tråkigt, för då kändes inte Einstein helt ren. Precis innan den känslan trampade han till lite konstigt, undra om det kan vara det. Annars funderar jag faktiskt på om han helt enkelt bara blev trött och inte orkade hålla en bra takt. Nu får han några dagars vila i alla fall, med bara lite skritturer i skogen och så. Super!
 
Duktiga Emma, se så upprätt man kan sitta:
Bilderna tagna av Sandra Enerstrand
 
Bilder från passet när jag rider kommer senare

Tjihoo!

Idag pratade jag med Rosie, Einsteins ägare, och vi bestämde att jag skulle anmäla mig till pay n jumpen nästa söndag. Sagt och gjort så gjorde jag det. Jag vet ännu inte om Emma vill hoppa en klass, men vill hon inte det så kanske jag hoppar två. Jag har i nuläget anmält mig till 90 cm, det kändes bra. Den här gången velade jag itne lika mycket med vilkan höjd jag skulle ta. 90 kändes bra. Då kan jag lägga till en runda i 90 eller 100 om Emma inte ska hoppa.
 
 
En annan rolig grej vi pratade om var att försöka starta någon "riktig" tävling, kanske till hösten :) Det vore himlans roligt! Så nu måste vi ju börja nosa lite på högre höjder också. Och förhoppningsvis får vi en hoppsadel till hopplektionen på torsdag, tjoho! Det går bra nu ;)

Gårdagens ridpass - Einstein

Igår var det ju torsdag igen och dags för lektion för mig och Einstein. Det stod bomarbete på schemat och jag var inte så jätteladdad tyvärr. Men ni vet hur det är, man är inte på topp varje dag. Jag tror att det beror på att jag är lite trött och slut just nu, skulle behöva lite ledigt ett par dagar och bara vara. Sen blir det ju inte bättre av att förra lektionen inte gick så himlans bra, men men, det var bara att tagga till. Det är ju så roligt när man väl kommer igång!
 
När jag satt upp på Einstein var det så himla skönt, i vanliga fall brukar han vara lite småsurig om man vill ändra stigläder eller rör på sig onödigt mycket i sadeln. HÄR kan du läsa om Einsteins rygg. Men igår var han jättemysig när jag satt upp. Jag fick ändra stiglädren, han gick och sträckte på sig och var allmänt mysig. Jag blev alldeles varm och svävade på moln och hela den biten i vet. Sen tog vi tyglarna.
 
Vi körde en ganska snabb uppvärmning och Einstein gick och spände sig hela tiden. Han kändes inte alls mjuk på något vis, inte ens i vänster varv som han brukar. Vi värmde i alla gångarter och det kändes inte riktigt som att jag fick till det där sista lilla. Han var bra mellan hand och skänkel, men jag vill att han ska vara mjuk och avslappnad, och dit kom vi bara inte.
 
Vi började sen skutta över en upplagd bom på volten, och normalt när vi gör det brukar han dra mot bommen och racea efter. Igår var han bara kvar, inväntade mina signaler och var superduktig. Vi höll mer eller mindre samma galopprytm hela varvet runt. Men ändå kändes det inte så bra, han var fortfarande stel.
 
När vi hade skuttat över bommen några gånger i varje varv gick vi vidare på nästa grej. Det gick ut på att rida på tre serpentinbågar, med upplagda bommar i galopp, med byten över bommarna. Einstein var även här duktig och höll sin rytm ganska bra, bytte galopp oftast och var ganska reglerbar. Men det kändes fortfarande stelt.
 
Nästa grej var att vi ställde upp upplagda bommar/räcken, två på långsidan och en dogleg på andra sidan. Sedan hoppade vi olika vägar, lite på "en åtta" och lite olika sådana. Även här lyckades vi hålla galopprytmen, byta galopp oftast och sånt, men fortfarande lite stelt och hög i formen.
 
Så allt som allt var Einstein egentligen GRYM idag, men känslan var SÅDÄR. Vi var väl helt enkelt inte i toppform idag, och det får man acceptera. Jag vet inte om det beror på att vi helt enkelt inte var så bra, eller om mina egna krav på oss har höjts så mycket eftersom det gått så bra på sistone.
 
Hur som helst så är jag ändå nöjd med Einsteins insats. Att han lyssnar på mig och väntar på signalerna är ju trots allt lite prio ett i bomarbete/hoppning. Formen, mjukheten, lösgjordheten får jag kämpa med på dressyrpassen.
 
Bilden tagen av Emma Doland
 
Såhär fin vill jag ju att han ska vara!

Einsteins rygg

Einsteins rygg är ju lite av ett projekt i sig. Just nu ligger mycket fokus på att få den musklad, vilket den absolut inte är. Det har dock blivit lite bättre sedan jag red honom första gången, så jag och Emma gör ju någonting rätt i alla fall!
 
Förutom att han behöver fler muskler så har han också som utslag på ryggen. Små/stora knoppar, som lätt blir skavda när man rider med sadel. Så just nu rider vi med en riktig ludd-vojlock och ser till att verkligen borsta noggrannt så fort han blir svettig och så. Dessa knoppar har också blivit bättre sedan jag såg dom första gången. Jag hoppas såklart på att dom ska försvinna helt.
 
Einstein har ju i allmänhet väldigt lite päls också. Den tidigare ägaren har rakat honom, så på vissa ställen på kroppen har han bara några strån. Som tur är så har han en liten bit sparad precis där sadeln ligger uppepå ryggen på honom. Gudvet hur han skulle sett ut annars, barbackaridning i flera månader, haha!
 
När man sitter upp på Einstein brukar han vara lite småsurig om man vill ändra stigläder eller rör på sig onödigt mycket i sadeln. Då kör han upp huvudet, pressar bak öronen, slår med svansen och börjar studsa. Jag misstänker att det beror på att han tidigare verkar ha haft en hemsk sadel. Det här beteendet har blivit bättre, och det känns skönt. Det känns som att han är mycket mer tillfreds med sin nya sadel. Som jag älskar den sadeln! Innan den här sadeln kom hade ha nen annan och då var det mycket svårare för mig i början av ridpasset. När jag hade suttit upp kunde jag skritta fram utan att han blev sur om jag sattheeelt still. När jag sedan skulle fram i trav kunde jag absolut inte använda överskänkeln, för då tvärstannade han och studsade med framdelen. Är det något jaginte alls gillar med hästar så är det när de reser sig på bakbenen. Detta på grund av att jag tidigare fått en häst över mig som välta när den reste sig. Det kanjag skriva om någon annan gång.
 
Hur som helst så är Einstein myyyycket bättre i ryggen nu och jag hoppas att det beror på både att han gillar sadeln mycket mer, att han byggt lite fler muskler och att knopparna börjar bli bättre. Nu kämpar vi vidare med detta projekt! Undra om man skulle ta lite bilder på honom för att kunna se förändringen, det vore ju himla roligt!
 
Älskade prinsen ♥
 
 

De nya fina t-shirtarna

Såhär snygga blev t-shirtarna från gina tricots Grand Prix kollektion. Jag är SÅ nöjd! (Med tröjorna, inte hur jag ser ut på bilderna) Jag älskar båda färgerna, vad tycker ni? :)
 
 
Och så en gryyymt bild, som visar hur larvig jag känner mig när jag står i min ensamhet och posar ;)
 
 
Nu blir det ridlektion på Einstein!

Snyggt set till Einstein

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åh vad jag är sugen på att klicka hem det här till Einstein. Tänk vad snygg han skulle bli i det! Lite Einstein a la ponnystyle. Men jag bara älskar hans svarta färg (som jag tror kommer bli kolsvart när hans päls äntligen växer ut) med starka färger. Och rött är ju en snygg färg i allmänhet! Jag älskar när det blir en stark färg också, så att man verkligen ser alla grejer. Nästa onödiga-lyx-köp kanske kan få bli lite sånt här :)  Jag brukar ju sätta på Einstein boots när jag rider honom nu när han har broddar, eftersom han är rätt duktig på att trampa under sig med bakbenen, och då är det ju jäklans snyggt med ett par färgglada.
 
Totalt skulle det här setet gå på 1016:-, och då är 569:- av det endast schabraket. Så 447:- för alla benskydd och boots är ju ett riktigt pangpris! I like!

Film från Pay n' Jumpen

 
Filmat av Sara Hiller
 
Här får ni en film från första rundan på pay n' jumpen med Einstein. Jag är riktigt nöjd med rundan faktiskt. Jag har ju vanligtvis mycket problem med att det går för fort, att han drar upp huvudet och sticker efter hindrena, men jag tycker att han skötte sig riktigt bra.
 
Att svänga höger är också stora problem, och det är det som händer på hinder nr 4. Jag lägger ALL min fokus på att rida ut i hörnet, och att böja honom runt innerskänkeln för att ha honom lite "jobbandes" så att han inte ska dra efter det hindret, som står mot dörren och på linje med hinder nr 5. Dock blir jag så nöjd över att ha fått ut honom i hörnet att jag helt glömmer att rida an mot hindret, och istället fastnar i högersvängen och rider på sidan. Som ni ser kommer jag på det för sent och Einstein ser helt förvirrad ut "Men hördu piloten, skulle vi över alltså?"
 
Jag är hur som helst sjukt nöjd med ritten, målet var att han inte skulle få dra som en dåre mellan hindrena och hoppa som han själv vill, och det lyckades vi bra med. Dock syns det ganska klart och tydligt hur mycket jag får jobba för att han ska göra som jag vill. Kolla in min sits mellan 3an coh 4an till exempel. Han är inte lätt!
 
Ps. JA, ni ser rätt. Det är en dressyrsadel jag hoppar i, och NEJ, det är inte lätt att vara följsam när man itne ligger perfekt på varje hinder med den. Tihi :)

Torsdagens ridpass - Kitty

Det blev även ett pass för lilla söta Kitty och hon var jättefin! Jag började med att jobba henne lite i låg form och att hon ska ta ut steget. Hon blir nämligen lätt lite trippig och kort i sitt steg, och jag försöker få henne att verkligen ta långa, vilande steg. Vi jobbade också mycket med att verkligen böja igenom i innersidan, innan vi gick på nästa träningssak.
 
Då brjade jag jobba med lite skänkelvikningar, först i skritt och sedan lite i trav. Hon är så himla söt för hon förstår inte riktigt vad det är jag vill, men så fort hon förstår gör hon det jättebra och blir så himla nöjd med sig själv. I galoppen rullade vi på både på fyrkanten och lite volter, och jobbade även där i låg form, och att verkligen böja igenom på böjt spår. Vi avslutade galopparbetet med lite förvänd galopp, och det var riktigt jobbigt för henne, men oj så mjuk hon blev sen! Söta, fina ponny!
 
Bilden tagen av My Lillsunde
Vid ett annat tillfälle.

Torsdagens ridpass - Einstein

I torsdags var det ju dags för den vanliga lektionen. Det var ett dressyrpass inbokat och jag såg fram emot det. Ännu bättre blev det ju när jag möttes av överraskningen i skåpet! Då ville jag bara rida, rida, rida.
 
När passet började kändes Einstein lite off. Och jag själv var helt matt i kroppen. Jag har haft lite ont i framför allt vänster överarm, och det kändes ordentligt nu. Jag var helt enkelt väldigt seg och mör i kroppen och orkade inte riktigt rida igenom Einstein. Så på hela passet fick jag inte riktigt till den där vanligtvis så härliga känslan. Men men, man kan ju inte alltid vara på topp. Jag har ju lite gått och väntat på att det skulle komma ett bakslag, och idag var det väl dags för det. Men! Vi var i alla fall snyggast i stan med vår vinröda set!
 

Einstein i vinrött

Hur snygg blev han inte då?
 
 
Rid-bilden blev ju inte så himla snygg, men de va den bästa av fem bilder från igår. Men man ser ju utrustningen i alla fall. Längtar tills man kan rida utomhus i fint ljus!

Har man den bästa eller?

Har man den bästa hästägaren eller? Dagen innan jag skulle till stallet fick jag ett sms där det stod "Hej överraskning kommer finnas i skåpet imorgon något vi pratat om :D Kram". Hmm tänkte jag, vad tusan kan det vara? Och när jag kom dit igår var jag så nyfiken att jag skulle spricka. Jag öppnade skåpet och vad låg där om inte detta? Värsta fina schabraket och benlindorna, båda från Schockemöhle, i vinrött precis som jag velat ha! Så himla snyggt! Gissa om jag drog på det på Einstein direkt? Och gissa hur snygg han blev! Ni får se sen!