Vinterprojekt

 
Just nu när det har frusit på ute i hagarna har jag ett litet projekt. Jag försöker jobba upp en vitare svans på Zigge. Senaste tiden med lera i hagarna gav den en gul nyans. Nu efter x antal tvättar så börjar den se vitare ut och jag hoppas på att åtminstone kunna få den som i somras :)
 
Har du något särskilt vinterprojekt? ;)

Stiliga Z

 
Alltså, Z är ju så snygg i marinblått tycker jag, och guld är ju alltid fint så tänk hur snygg Z skulle vara i detta! Fast dressyrmodellen på schabraket givetvis. Och vet ni vad? Jag har alla dessa saker! Ska hämta paketet med det sista idag. Fina julklappar till Z från min familj ser ni! HAn kommer bli SÅÅÅÅ snygg! Nu måste jag leta fram något marinblått till mig själv så jag kan matcha bra. En annan sak som kommer idag är stalltäcket jag skrev om härom dagen. Håll alla tummar för att det passar! I så fall får Z ha det som pyjamas inatt eftersom jag ändå ska till stallet tiiiiiiidigt för stalltjänsten imorgon.

Gårdagens ridpass - Zigge

 
Herregud! Igår red jag på min prins och jag kan bsara säga; Jag älskar den här hästen! Så dåligt som det har gått senaste tiden, så bra gick det idag! Näej förresten.. Bättre! Han var SÅ fin! Det var så sjukt kul!
 
Jag började med att rida mycket låg form och lösgörande i traven. Runda i sidan och inte ställa allför höga krav. Avslappning, framåttänk och enkelt. Sen när jag gjort det ett bra tag tog jag lite galopparbete. Här stötte vi på lite motstånd och jag fick kämpa. Men försökte tänka på att hålla lugnet och vara konsekvent. Jag lät honom vara lite halvdan i början för att sedan ställa mer och mer krav. Istället för att börja tjafsa liksom. Det gick så mycket bättre! Det var ju inte så att jag struntade helt hur han gick, men fokus låg mest på att han inte skulle gå för fort och att han skulle vara böjd i innersidan, inte så mycket på formen.
 
Efter ett tag började jag kräva lite mer i galoppen och var på volten. Jag gjorde snabba tempoväxlingar (Han har börjat reagera mycket bättre och snabbare nu faktiskt!!) och även flytta undan för innerskänkeln. Det är ju stört svårt i högervarvet, han vill verkligen inte gå undan för den, utan byter i vartannat istället. Tills han inser att det är jobbigare än att bara göra som jag ber honom. Då går det bra. Sen tog jag lite förvänd också. JÄKLAR vad duktig han börjar bli! Jag tror att han är ca tusen gånger mer balanserad nu än när vi började jobba med det. Nu kan vi behålla samma takt och tempo i den förvända, om än nååågot högre i vänstervarvet.
 
Efter det gjorde jag en hel del skänkelvikningar, både i trav och galopp. I galoppen flyttade jag som en sluta, och i slutet gjorde vi byten. Vi gjorde fyra, två åt varje håll, och ni som följer mig vet att vi har svårt att göra dem rena. Idag satte vi fyra av fyra rena! Det är sån häftig känsla, och sån jäkla skillnad på när han byter rent! Då kan man enkelt vara kvar i samma takt utan att han flänger iväg. Älskade älskade häst!
 
Innan vi avslutade hann vi med att göra en del tempoväxlingar i trav också, länga steget, korta till arbetstrav, sätta ihop tre-fyra steg, arbetstrav, länge steget, osv. Det här lyckades vi göra med bibehållen form och utan att han blev stark! Så härligt!
 
Det känns så jäkla kul när det går såhär bra, det väger verkligen upp de där dåliga passen man har emellanåt. Men någon som är roligt är att jag känner att jag själv fått så bra koll på att göra olika saker nrä jag rider, och inte bara sitta och harva runt runt runt. Jag har disciplinen att faktiskt göra någon ordentlig övning och inte bara lalla runt. Jag tror att det ger mig oerhört mycket.
 

Veckoplanering - Zigge

 
Jahapp såhär ser denna vecka ut. Idag blir det ännu ett dressyrpass för att sätta igång Z ordentligt. Snart börjar ju ridskolan och då vill jag att han ska vara uppmjukad och fin igen :) Så som ni ser är det mycket fokus på dressyr denna vecka.
 
Även imorgon blir det lite dressyr, då kommer en person och ska rida på Z, mer om det berättar jag senare. På onsdag är det nyårsafton och jag har stalltjänst. Det innebär att jag kommer ha lite ont om tid, men hinner jag med så rider jag nog ett lättare barbackapass, eller om jag har riktig tur (vilket jag inte kommer ha) hinner jag rida ut innan det blir mörkt. Annars får Z helt enkelt ha det som sin vilodag.
 
Sen torsdag, fredag och lördag/söndag blir det dressyrtrimning och antingen lördag eller söndag blir det uteritt. Att jag ska trimma dressyr de dagarna är för att vi på måndag ska träna för Nina Hofmann. Då vill jag ha ordning och reda på grejerna så gott jag kan själv, innan jag ger mig på att rida för en tränare. Det värsta jag vet är att lägga pengar på ett träningspass som man inte är förberedd på. Det ger ju ingenting. Man måste GÖRA läxan och se till att vara i så god form man bara kan själv innan, då ger träningspasset så mycket mer :)

Problemet tillfälligt löst

 
Tusen tack alla för uppmuntrande ord igår när jag var ledsen! Nu har jag nog löst problemet lite tillfälligt och jag hoppas att det ska bli så bra det kan bli. Igår var jag ju ledsen för att jag kände att sadeln inte passade alls. Nu har jag varit och köpt mig en correctionpad till Z, och jag lyckades hitta en som gick ner ganska långt på sidorna så att verkligen hela "biten" fylls ut. När jag la på detta på Z kändes det genast mycket bättre. Sadeln kom upp framtill och det klämde ingenstans vid manken. Åh, vad skönt!
 
Det blev en padd från Hööks, Gold Medal. Jag provade också en Mattespadd, men den gick inte ner tillräckligt på sidorna, så den fyllde bara ut 2/3 av utrymmet som behövde fyllas ut. Som ni ser på bilden här nedan går den här padden ner till nästan halva kåpan, och det är precis så långt den behövde gå ner. Så nu är jag glad igen!
 
Vi red ett pass igår som blev gansak kämpigt då Z inte direkt gått ordentligt på en hel vecka, men det är ju bara att kämpa sig igenom, då jag vet att det beror på det och att vi bara måste jobba loss lite grann. Passet kämdes dock bättre än sist jag red med sadel, och jag tror att mycket beror på att jag själv känner mig mer bekväm nu när sadeln ligger bättre och jag inte tror att han har ont, hehe! Sen hoppas jag att han gick bättre för att sadeln verkligen ÄR bättre också nu.
 
Jag valde att ta en grå padd. Denna padd fanns i grå och brun, men jag tyckte att grå var lite bättre till oss. Ni som kikar in här ofta vet att jag äääälskar att mixtra med färger på utrustningen och då tänkte jag att en grå passar bättre till alla färger än vad den bruna gör. Även fast den bruna var jäkla snygg också. Jag hade för övrigt en jäkla tur! När vi kom till Hööks gick jag raka vägen till paddarna och det fanns endast en(!!!) kvar och den var dessutom i rätt storlek! Ibland ska man ha tur i oturen.
 
Ps. Även en annan sak fick följa med hem, som också var sista grejen kvar. Men den får ni se om ett tag. Det är något jag suktat lääänge efter :)
 
 

Ledsen igår + gårdagens ridpass

Jag är ledsen. Igår när jagskulle lägga på sadeln på Z kände jag bara "Nej, det här funkar inte". Hans sadelläge är ju lite speciellt i och med att han har så mycket manke. Jag har under senaste tiden tyckt att sadeln har  glidit fram mycket och att framvalvet hamnar alldeles för nära inpå manken. Det finns inte tillräckligt med utrymme helt enkelt. Och nu efter att ha varit utan sadeln flera dagar så kände jag bara NEJ när jag la på den. Skittråkigt.
 
Jag insåg dock att det skulle kunna vara så att det endast behövs en correctionpad ett tag medans han bygger upp de musklerna som sitter precis nedanför manken, så att sadeln kommer upp igen. Nu är jag ingen expert på sadlar och ryggar tyvärr, men jag är ganska säker på att det blivit såhär just för att han byggt på sig en hel del baktill. Han har liksom blivit bredare där, vilket gör att sadeln dels åker fram, men också att framdelen puttas neråt. Han har byggt på sig lite där framtill också, men inte riktigt lika mycket. Så nu blir mitt mission idag att åka och köpa mig en correctionpad så att vi kan rida med sadeln igen!
 
Igår var jag ju som sagt ledsen och red därför barbacka. Känslan jag hade i kroppen var att sadeln låg så illa att jag inte ville utsätta honom för den. Men jag vet ju att han inte har ont av den då han inte reagerar det minsta på ryggen, så det är ju inte så jäkla illa ändå. Skönt det. Men ändå inte jätteroligt med en i princip helt ny sadel som itne ligger bra. Men jag tror däremot att om vi lyckas bygga på en massa muskler där framtill så ska nog sadeln ligga bra igen. Den låg ju bra när han var lite tunnare baktill, så det kanske fungerar. Håll tummarna!
 
Hur som helst gick ridpasset ganska bra. Jag var mycket modigare den här gången och vågade både galoppera och faktiskt verkligen jobba honom mycket mer. Han verkade tillfreds med att springa utan sadel :) Jag hoppas att jag bygger upp min balans massor nu!
 
Här nedan ser ni ungefär hur hans rygg ser ut. Manken som fortsätter i oändlighet ;)
 

Gårdagens ridpass - Zigge

Igår fick jag äntligen rida på min fina fina prins igen! Alltså, ett lite mer ordentligt och seriöst pass. Han var såklart pigg, men inte alls så pigg som jag trodde han skulle vara.
 
Vi började med att jogga igång i trav i en låg form. Han kändes väldigt härlig och rätt avslappnad. Men det gick över när vi kom till galoppen. Där blev han lite spänd bitvis och han ville INTE ta min högerskänkel. Jag fick kämpa som en dåre. I högergaloppen vill han liksom skjuta in rumpan och springa lite på sned. När jag då försöker att vända runt och få honom på plats byter han galopp i varje. Knashäst! Till slut fick vi i alla fall igenom det ganska bra och sen avslutade jag. Det var inte mitt bästa pass, men jag får väl skylla på att det var fredag och jag är sämst på fredagar, haha!
 
 

Kaos

Igår var jag ju i stallet och red ett dressyrpass, äntligen efter vilan! Men när jag skulle hem därifrån gick inte riktigt allt som jag ville... Herregud...
 
Jag var ju i stallet ganska sent, så när jag var klar ville jag bara hem och sova. Jag var ju rätt trött redan igår och när jag var på väg hem var klockan redan 22.30. Så jag åkte från parkeringen och när jag kom till bommen var den låst. Hmm. Någon har alltså varit och låst den efter att jag kom ut till stallet... Jag hoppade ur bilen och skulle låsa upp den, men det gick inte. Jag försökte och försökte och försökte. Men nej. Jag provade allt möjligt och värmde upp låset ifall det frusit, men nej. I över en timme höll jag på innan jag till slut pratade med pappa och dom kom och och hämtade mig.
 
Pappa hade med sig en brännare och låsolja, men vi fick verkligen inte upp låset. Jag fick lämna min kära bil där, innanför bommen. Jag hoppas att vi kan fixa ett nytt lås till den här bommen snart :) Jag kom hem vid 01.00 igår kväll i alla fall, så nu idag är jag lite trött eftersom jag började jobba 08.00.
 
 

Lycka!

 
Jag är så glad just nu! Jag har länge letat efter ett stalltäcke med hals som ska passa Zigge, men alla jag hittar slutar vid storlek 155. Zigge har 165 eller ännu större, så det går verkligen inte med 155. Nu har jag äntligen hittat en sida som säljer detta! Kanske inte världens snyggaste täcke om man tittar på bilden, men det kommer göra sitt jobb :)
 
Att jag vill ha ett stalltäcke med hals är helt enkelt för att kunna skydda även halsen när jag badat Zigge inför exempelvis tävling. Jag hoppas ju på att i framtiden kunna åka på en del tävlingar, och då vill man ju gärna att den vita hästen ska vara vit, utan att man behöver tvätta om hela manen. Zigge gillar dessutom inte när man tvättar hals/huvud så det är en ren bekvämlighetsgrej!
 
Nu får ni hålla tummarna för att det passar när det kommer :)

Gårdagens ridpass - Zigge

 
 
Igår blev det ett skrittpass barbacka igen. Enligt veckoplanen skulle vi ju göra det och när jag ändå var så trött passade det ju ganska bra. Dock blir man ju alltid väldigt pigg när man kommer till stallet, så väl där blev jag riktigt ridsugen, men jag bet mig i läppen och tog ett skrittpass. Det blev barbacka igen eftersom det kändes som att Zigge trivdes bra med det, och det är ju himla mysigt!
 
Som ni vet kände jag ju att jag satt ganska löst sist och jag fick hjälp att ta mig upp eftersom Z sällan står still när man sitter upp (note to self; ÖVA det) Nu var jag ensam och hade bara den lilla pallen i ridhuset. Men det gick! Jag lyckades faktiskt ta mig upp, till och med på första försöket! Den här gången tänkte jag dock att jag kanske kunde försöka trava lite mer så han fick röra på sig ännu mer, men bara om jag inte satt så löst.
 
Jag började med att skrittjobba honom ett bra tag, och gick sen in på traven och herregud vilken skillnad från sist. Jag kunde trava ordentligt och jobba honom mycket mer redan från första travstegen. Sist trodde jag ju att jag skulle glida av på sidan även på rakt spår. Men mycket handlar ju om att våga lita på att man håller balansen, och då kan vara avslappnad. Spänner man sig är det ju kört.
 
Efter ett tag kom Nussan och Maja in med lilla ponnyn Pinto, och de tog fram en liten bom och sockerbitar, så vi passade på att trava över den också, och det gick också bra! Maja satt och barbacka och hon körde på som ingenting. Hon galoppjobbade över bommen och grejer, och jag kände mig helt klart besegrad över den lilla duktiga tjejen. Haha! Men till slut kände jag mig så feg att jag bara var tvungen att prova en galopp, och det gick ju bra minsann! Det var inte alls särskilt svårt. Så nu är jag superladdad på att rida barbacka lite oftare faktiskt! Jag tror att det kan ha bra effekt på sitsen och följsamheten! Jag kanske inte måste hoppa bom varje gång dock, haha!
 
Hur ofta rider ni barbacka? Jag ska absolut försöka göra det lite då och då, jag tror det kan vara bra för hästen om den trivs med det. Z såg väldigt nöjd ut i travarbetet, avspänd och positiv. Sen tror jag att det kan vara bra att skoja till det lite för hästarna också ibland. Som igår nrä vi plöstligt började skutta över bommen utan några som helst krav. Jag tror att det ger så mycket för hästen att bara få ha kul ibland också!

Tröttast i stan

Hej allihopa!
 
Idag är jag kanske en av de tröttaste människorna här omkring. Gårdagen var en intensiv dag med start 06.00 för morgonfodring, följt av stalltjänst fram till 15.00. Sen blev det en hel del åkande fram och tillbaka, stressdusch, middag och mys med familjen och sen åkande för att kvällsfodra. Sen avslutades hela kvällen med att skjutsa hem mormor och morfar vid 03.30 så jaaa... Det kanske inte är helt konstigt att jag är trött.
 
Nu ska jag åka till stallet för att rida på min fina Z. Jag tror dock att det blir ett lugnt pass, men han kommer nog att vara riktigt pigg. Jag tyckte han var det redan igår, så vi får se helt enkelt. Jag hoppas stenhårt på att jag piggnar på mig lite under kvällen.
 
 

En lite annorlunda julaftonsmorgon


Godmorgon och god jul alla kära läsare! Som numera hästägare så började detta års julafton på ett helt annat sätt än den brukar. Nämligen morgonfodring och ställtjänst. God jul!

Dagens Ziggeaktivitet

 
Idag är ju dagen efter vaccination, så Z skulle idag få ta det väldigt lugnt. Dock vill jag ju som sagt inte att han ska bara stå en hel dag. Därför blev det ett skrittpass. Jag kom på den biljanta idén att jag ju då kunde mysa runt barbacka! Dessvärre kom jag ju på att Z är rätt hög, även om man står på en pall, och ridhuspallarna är väldigt låga. Men snälla Anna hjälpte mig att öppna ridhusdörren, så då kunde jag hoppa upp från den lite högre pallen ute.
 
Själva skrittpasset gick bra, Zigge tyckte att det var lite trevligt. Han gick och frustade och frustade, så härligt! Såklart kunde jag ju inte hålla mig utan var ju tvungen att prova att trava lite också, och herregud vad svårt det var! Haha! Han är ju skumpig med sadel, så utan var ju ännu värre! Men efter ett tag klarade jag det bra. Vi red några varv på volten i lååååååg form och sen var vi klara! Hela passet blev ca 45 min. Med sammanlagt typ 5 min trav, haha!
 
Men jag slogs av en sak när jag tittade på oss i spegeln. Jag ser mindre ut på honom utan sadel!

Dagens ridpass - Zigge

 
 
Idag blev det ett dressyrpass. Ett lite mer ordentligt. Det gick jättebra! Fina finfa Zigge! Det är SÅ jäkla roligt att rida nu! Efter måndagens träning känns det som att vi fått en hel del nya verktyg att arbeta med för att ta oss till nästa nivå och det är så kul! Det betyder att våra ridpass nu är lite mer upp och ner. Ena stunden går det SÅ mycket bättre än tidigare och jag får igenom lite mer, andra stunder ser det nog ut som att jag inte ens kan rida haha! Nä, så illa är det nog inte, men ni förstår hur jag menar :)
 
Idag jobbade jag vidare väldigt mycket emd tempoväxlingaroch kände faktiskt att vi kom ett steg bättre där. Framförallt i vänstergaloppen kunde jag göra snabba tempoväxlingar, mest genom att arbeta med sitsen. Superkul!
 
Efter ridpasset fick Z sin vaccination så nu ska jag skritta honom ett par dagar alternativt jogga lite lätt. Man bör ju itne arbeta hästen svettig och trött efter vaccination, men Z behöver ju röra på sig varje dag, och det gör han ju som sagt inte i hagen.. Men så Z får som ett litet minilov nu. Imorgon tänkte jag skrittjobba honom barbacka, blir i så fall premiär! Måste bara klura ut hur jag ska ta mig upp, han är ju rätt hög även med pall... Haha!

Veckoplanering - Zigge

 
Såhär ser veckans jobb ut för Z. Idag blir det ett ordentligt dressyrpass och sen vaccination ikväll. Sen följer tre lugna dagar på det. På fredag blir det igångstart igen och så blir det dressyr resten av veckan. Eventuellt en uteritt på lördag och jag hittar någon som kan ta ut honom en svägn. Jag jobbar 8.00 18.45, så det blir inte mycket uteritt för min del. Någon vänlig själ som anmäler sig frivillig att ta ut Z på en sväng? :)

Ponnycupsmatch 6 av 8 - Dressyr

 
Idag var det dags för ponnycupsmatch i dressyr. En riktigt viktig sådan också. Det var Ekbacken som kom till oss, och tillsammans med dem ledde vi i vår grupp. Det är dessutom det enda laget som vi förlorat mot. Annars har vi ju vunnit alla matcher. Så jag var lite inställd på att det kanske skulle bli en förlust.
 
Som vanligt samlades vi och byggde bana och hade lite snack inför. Jag babblade på som vanligt, och tjejerna är så bra på att lyssna på vad jag säger. Så himla bäst! När Ekbacken kom så började vi rida fram. Alla tjejer var lite spända, men vi vet ju hur det ligger till. Även om vårt motto är "VI SKA HA KUL!!! (och vinna...)" så blir man ju himla nervös.
 
Framridningen gick därmed lite sisådär, lite spända ryttare som därmed ger spända ponnyer, men tjejerna red sig ur det och precis lagom till start fick de till det. Första ryttaren ut red på ponnyn som brukar bli rätt seg. Hon hade fått någon fnurr och var jättepigg idag, men det blev ändå en riktigt fin runda!
 
Andra ryttaren ut red också en jättefin runda, och fick till de där små detaljerna som jag tjatade om på framridningen. Tredje ryttaren fick också till en mycket bra runda och sista ryttaren fick till sin bästa runda jag sett! Så himla kul! Dock var det totalt sett inte vår allra bästa omgång, det kände jag. Vi har gjort bättre.
 
Ekbackens tur och det såg farligt bra ut på framridningen. En stackars tjej fick det lite jobbigt med en ponny, men man får ju räkna bort en, så jag tippade på en väldigt jämn match, och fortfarande en stark känsla av att det kunde bli förlust.
 
Deras första ryttare ut red väldigt fint och fick den sega ponnyn att inte vara sådär knasigt pigg. Dock fick hon en del missar, så bitvis var det bättre än vår runda, och bitvis mycket sämre. Andra ryttaren ut satt på den jobbiga ponnyn och hon gjorde en toppeninsats. Tredje ryttaren red så jäkla fint at jag tänkte att "nu är det kört, hon plockar alldeles för mycket poäng". Men efter skritten blev det plötsligt för jobbigt för ponnyn och han stannade och började backa. Och han backade och backade och backade. Och sparkade. Jättetrist. Men tillslut tog dem sig ur det och det blev bra resten av programmet. Fjärde ryttaren ut red även hon en fin runda och hade inga missar. Det kändes jämnt.
 
När vi räknade stod det sedan klart att iv vann med 30 poäng! Tihoo! Med andra ord vinst och 2 poäng med oss! Nu har vi 10 poäng och två matcher kvar. Superkul! Nästa match går i februari, då är det bortamatch mot Väsby.
 
 

Jag ♥ Han

 
Den här hästen. Jag älskar honom verkligen! Idag ska vi bara mysa på en uteritt och sen är det ponnycup dressyr som gäller. Håll alla tummar för vinst idag! Jag hoppas verkligen på det för det skullle betyda att vi skulle ligga väldigt bra till. Men vi kan bara göra vårt bästa :)

Gårdagens ridpass - Zigge

 
Igår blev det dressyrtrimning. Vi jobbade mycket på tempoväxlingar i både galopp och trav. Jag jobbade på samma sätt som jag gjort under veckan och jag tror det här var mitt bästa fredagspass någonsin! Som ni vet brukar ju mina ridpass på fredagar gå skitdåligt. Men den här gången fick jag till det! Jag tror att det handlar mycket om att Z har varit fin hela veckan, men också att jag ridit lite mer den här veckan.
 
På slutet, när vi båda var ordentligt varma i kroppen så övade jag mycket tempoväxlingar i trav, och ajg säger bara JÄKLAR vilken känsla jag fick emellanåt. Nej, det var inte tipptopp hela tiden och vi var absolut inte överrens hela tiden, men där emellan, när vi klickade, då var det så härligt! Jag kunde rida på framåt utan att tappa honom och jag kunde ta tillbaka så mycket att ha nnästan började trampa. (Nu ska jag verkligen itne göra det, men jag var tvungen att testa gränsen någon gång, och plötsligt var det inte långt bort, men vi är ju verkligen itne på den nivån) Det som framföraltl var så härligt var att jag kunde sitta och växla mellan framåttraven och den mer samlade traven, och då med bibehållen eftergift och bjudning, men framförallt med snabb reaktion utan att behöva överrida! SÅ NICE!
 
Thomas kom och tog massa fina bilder på oss också. Här får ni två från när vi arbetar med dessa tempoväxlingar.
 
 

Grönt är skönt!

 
Men hur snygga var de här då!? Tusen tack du som skicakde dem! Som ni alla vet så gillar jag ju att leka med lite färger till vardags på Zigge. Jag tycker att det blir mycket roligare att klä upp honom i fina saker än att ha något slit och släng på honom. En färg jag inte har än är ju faktiskt grönt, och det blev ju bara så häftigt! Snacka om att han syns med dessa!
 
Igår red jag ett pass med dessa på och man kände ju sig very stylish! Desas kommer jag använda oftare! Dock måste jag ju hitta något bra att matcha dem med. Igår tog jag svarta lindor och svart schabrak. Men hade ju varit lite tufft med till exempel svart schabrak med grönmetallic passpoal (kantbandet runt)
 
Hur gör ni till vardags? Är ni som mig och gillar att matcha och greja även till vardags, eller är ni mer slit och släng stil till vardags? :)

 
 

Anmälda!

 
 
 
Sådärja! Då var jag och Z anmälda till två pay&jumper i början på nästa år! Jag tog 100cm två rundor båda gångerna. Sen får jag helt enkelt känna efter när det nämrar sig. Den 1 februari är det dessutom KM i hoppning, men jag förstod inte riktigt vilken höjd man kunde hoppa för att vara med där. Om jag får hoppa en höjd som känns bekväm är jag nog med på det. Men jag vet att föregående år har lägsta höjden varit 120, och riktigt där är vi nog inte om en och en halv månad. :)

Så glad!

Jag är SÅ glad att Zigge nu kan ha täcke på sig i hagen! Tidigare, när han stått på ridskolan, så har han antingen dragit av sig täcket eller så har han tagit sönder det. Nu har han, peppar peppar, inte dragit av sig täcket en enda gång. Han hade sönder sitt första täcke samma dag som jag hade köpt ett täcke med hals till honom.
 
Att jag vill att Z ska ha täcke på sig är en ren bekvämlighetsgrej för mig och de ridskoleelever som rider på honom. Z ääääälskar ju att rulla sig och gärna då i leran. Det gör ju att han kommer in mede ett ton lera i pälsen. Han får även väldigt lätt skavsår av exempelvis sadelgjroden, så därför tycker jag att det är jättebra med ett täcke som skyddar mot smuts. Det gör ju att han blir tusen gånger lättare att göra ren.
 
En annan fördel är ju också att han inte sätter lika mycket päls. Han går visserligen endast med ett tunt skaltäcke just nu, men när det blir kallare ska han faktistk få ett lite tjockare. Man måte ju komma ihåg att hästar inte fryser lika mycket som vi människor. Dock är det bra för Z att hålla sig lite varm på grund av hans bakben. Just nu har Z dock fått ganska mycket päls ändå, så när vi jobbar ordentligt blir han helt sjöblöt. Jag funderar på om ma nska klippa honom faktiskt. Men då måste jag förbereda med lite varmare täcken, få då kommer jag ju att ha rubbat hans eget skydd. Det känns nämligen inte superschysst att släppa ut honom lite fuktig i hagen efter ett ridpass. Vi får se.
 
 

Dagens ridpass - Zigge

 
Idag åkte jag ju som sagt till stallet på morgonen och red ett pass. Han har ju som sagt varit lite pigg efter att han bytte hage, så han kan gott kämpa på :)
 
Idag jobbade jag mycket med övergångar och tempoväxlingar. Vi har ju som sagt hamnat lite i att vi är för långsamma, och Annelie tjatade på mig i måndags om att göra mycket tempoväxlingar och inte bra fastna i en bekväm fart. Det gick faktiskt jäkligt bra! Zigge kändes glad att få arbeta, han var taggad och bara gick och väntade på vad vi skulle göra. Jag tyckte faktiskt att han kändes lite snabbare i reaktionerna.
 
Alltså vilken hästvecka jag har haft den här veckan! I måndag var det ju en sjutk rolig och bra dressyrlektion för Annelie, i tisdags var det en grymt rolig hopplektion med Gonzo för Bosse, igår fick jag och Z till ett riktigt bra ridpass med härligt flow, och idag kändes det som att vi var lite snabbare i reaktionerna! Alltså, när vänder detta!? Jag hoppas på aldrig, men jag vet ju att det kan göra det. Eller, att det lär göra det. Då ska jag tänka tillbaka på de här dagarna!
 
Idag går ju Z ridskolelektion på kvällen, och när jag tänkte till nu så insåg jag att sista ridskolelektionen innan juluppehållet är på måndag. Det betyder att Z inte kommer gå ridskolelektion igen förren efter nyår när den startar igen. Han är alltså bara bara min nu i nästan 3 veckor! Tjihoo vad det kommer lägligt! Jag är tusentaggad!

Gårdagens ridpass - Zigge

 
Igår gick prins Z ett pass på ridskolan, och han hade varit helt okej lät det som. Men i tisdags hade han varit lite jobbig. Han hade älgat på i sin egen önskade takt vilket var lite högre än bra, och hade varit totalnöjd med det. Han har ju varit lite pigg de senaste dagarna och jag tror att det beror på att han bytt hageoch nu står själv i en hage. Det gör ju att han itne kutar runt och leker hela dagen som han gjorde när han stod med ridskoleflocken. Sen tror jag att det också kan bero på att han börjar få bättre kondition igen.
 
Hur som helst så tog jag ett ridpass sent igår kväll, så att han fick jobba två gånger igår. Det var SÅ himl kul! Jag jobbade lite på det som jag fick öva å i måndags för Annelie och det gick riktigt bra faktiskt. Det känns som att hon lyckades lyfta oss till en lite högre nivå. Jag har ju mest suttit och lullat runt i vår bekvämlighetszon och det har sett trevligt ut. Nu har vi steppat upp det hela lite vilket gör att det inte blir lika stadigt och fint hela tiden, men nu kommer det stunder då han blir RIKTIGT fin istället.
 
Idag jobbar jag ett lite senare pass på jobbet, så jag tänkte faktiskt åka till stallet nu och rida ett kort pass innan det blir hagtid för Z. Ikväll går han ridskolelektion.

Gårdagens ridpass - Gonzo

 
Igår hoppade jag 115 cm på C-ponny. Om jag skulle hoppa motsvarande på Zigge skulle det alltså bli 135 cm. Så modig är ju inte jag, vad hände!?
 
Jo, igår när jag satt och plockade ihop på jobbet för att gå hem ringde Malin och frågade om jag orkade rida Gonzo en sväng. De skulle nämlilgen till SRK för att hoppträna, men hade bra en pilot till två ponnyer. Hon frågade om jag kanske rent av ville gå in på hoppträningen, och jag tänkte såklart att det är ju jättekul! Det blir ju itne så högt, men är nyttigt för Gonzo och även för mig.
 
Det blev inte riktigt så lågt, utan vi tog oss över 115 cm. Det mesta var dock lägre, men ändå! Herregud vad roligt det var! Jag rider ju inte Gonzo på riktigt samma sätt som tjejerna gör. Jag försöker alltid få honom att galoppera lite mer på styrka än på fart. Tjejerna jobbar ju såklart också med det, men jag har ju lite mer att sätte emot. Det var himla nyttigt för Gonzo och man ser på filmen här nedan att han verkligen får ta i ordentligt några gånger. Två gånger tvärnitade vi också i ren protest, trots att vi ena gången låg perfekt. Men det var SÅ jäkla roligt!
 
Snacka om att jag behövde det här efter lördagens hoppträning. Att få känna att jag inte är helt värdelös. Tusen tack bästaste Malin, Emme och Carro för att jag får rida er fina fina prins!
 
 
 
 
 

Han har blivit så duktig!

 
När Abbe är med i stallet har jag tidigare haft lite problem med vart jag ska göra av honom när jag rider. Enkelt, tänker ni säkert nu, sätt honom i boxen! Men nej, det har inte gått, han har nämligen suttit och gnällt där inne. Men nu helt plötsligt är det som att han kommit på att det är rätt mysigt där inne. Flera gånger har han lyckats sitta där inne utan att ge ifrån sig ett knyst.
 
Igår när jag ridit klart möttes jag av synen ovan. Hur söt!? Och han reagerade knappt när jag kom, utan låg rätt skönt där. Självklart tittade han upp och blev glad, men han började inte gnälla som jag trodde. Duktiga söta lilla korv!
 
Så nu hoppas jag helt enkelt att det här kan fortsätta! Han får ha min jacka att ligga i, jag brukar linda om honom lite som här nedanför så blir det mysigt. Sen bruakr jackan få ligga på silaget så blir det varmt och skönt. Det är nästan så jag vill krypa ner bredvid honom, gulle!
 
 

Veckoplanering - Zigge

 
Såhär ser veckans plan ut för Z. På måndagen blir det dressyrträning för Annelie. Ska bli jäkligt kul eftersom det var ett tag sedan nu, och då blir det kul att se om vi faktiskt kommit någon vart.
 
Tisdag och onsdag ska han gå ridskolelektion och jag jobbar sent så jag hinner nog inte ta något extra pass då. Även torsdagen ska han gå lektion om vi inte byter den till lördagen. Jag jobbar nämligen till 7 på lördagen, så om han kan gå ridskolelektion då istället vore det toppen. Så beroende på vilken dag de blir så blir det ett dressyrpass för oss den andra dagen.
 
Fredagen blir ett dressyrpass och även söndagen, om jag inte hinner ut innan det blir mörkt, då tar vi nog en uteritt istället. Jag skulle vilja ta ett riktigt senpass med Z på tisdag och rida över lite bommar, men vi får se om jag kan det, och om sista gruppen ens har bommar då, hehe!

Dagens träning - Zigge

Idag blev det dressyrträning för Annelie. Och herregud vad roligt det var! Jag ville träna just för att jag kände att vi hamnat lite i en comfortzone och bara rider på mjukt och fint och okomplicerat. Men det händer liksom inget. Vi kommer inte vidare. Jag kände att jag behövde ta lite hjälp för att nu kunna satsa på nästa steg. Och det steget började vi verkligen på idag!
 
Rent generellt kan jag säga att det var ett sjukt roligt pass! Kan ha varit det roligaste någonsin för både Zigge och mig. Vi lyckades göra många bra övergångar och även rena byten(!!!) på kommando. Vi lyckades visserligen också göra byten i vartannat, inte på kommando, haha! Z blev lite upprörd kan man säga när jag krävde lite mer. Men det som är SÅ härligt med den här fantastiska hästen är att även om han tycker att jag är en riktig pina så blir han inte sur-sur. Han kan tjura ihop och byta galopp, hoppa åt sidan, studsa eller nåt, men genom hela grejen känner man ändå att han är glad och laddad också. Han är liksom ändå positiv.
 
Vi började med att jogga igång och verkligen böja igenom sidorna. Rida lite utåtställd på volten, för att sedan ställa inåt och överdriva böjningen lite. Vi gjorde skänkelvikningar på diagonalen där fokus låg på att flytta bogarna, och så får bakdelen liksom hänga på. Lite gymnastiserande. Vi gjorde även öppna på långsidorna, och det måste jag VERKLIGEN träna på, fy vad dålig jag är på det!
 
I galopparbetet jobbade vi med snabba tempoväxlingar. Till en början lite längre, men sen när vi fått upp ångan fick jag tänka tre steg framåt, tre steg tillbaka, tre steg framåt, tre steg tillbaka och så vidare. Det här var OERHÖRT nyttigt. Jag upplever ju att vårt absolut största problem i allt arbete är att vi blir lite för långsamma. Är det inte jag som är långsam i min hjälpgivning är det Z som är seg i reaktionen. Så det här var verkligen nyttigt! Det gav resultat också, han blev klart mer lyhörd för hjälperna.
 
 
Vi jobbade sen på fyrkanten i galopp,(se bilden) och då fick jag komma i förvänd galopp på kortsidan, bryta av till skritt och sedan fatta rättvänd galopp. Flytta in till kvartslinjen i en sluta, rakrikta och bryta av till skritt. Sen ny galopp (förvänd) och då flytta ut i en sluta till spåret igen, och sedan förvänd på kortsidan. Sen om igen. Krångligt värre, men även detta var en sjukt bra övning med Z. Till slut fick vi faktiskt till det riktigt bra.
 
Sen kom ju då det allra roligaste. Jag fick stanna kvar i den förvända galoppen och gå in på en volt. Sen fick jag verkligen förbereda ordentligt genom att böja igenom innersidan, sen tänka ett, två, tre och sen stänga yttersidan och öppna upp innersidan. Och så kom de rena bytena! Wihoo! De få gånger jag gjort byten på Z senaste tiden har jag känt att de oftast inte blir rena. Han byter fram och sen bak. Så vill jag INTE ha det. Min dröm är ju att vi kanske någon gång i framtiden kan starta ett dressyrprogram där det ingår byten, och då måste de ju vara rena!
 
Mot slutet kunde jag driva på lite mer i traven och ha honom i en lite högre form och lite pampigare trav. Superhärlig känsla!
 
Nu är jag supertaggad på att jobba vidare på det här som vi gjorde idag! Nu ska vi kämpa, kämpa, kämpa så att vi är lite bättre till nästa gång! Tusen tack bästa A för den här fantastiska lektionen! :)

Tänk att han är min! ♥

 
Nu har jag snart ägt Zigge i fyra månader. 17 veckor. Jag har fortfarande inte riktigt fattat att han faktiskt är min. Att det är jag som äger honom. Att det verkligen blev så. Att jag får äga denna otroligt fina häst. Och vår resa tillsammans har bara börjat! För att läsa om Zigge och mig kan ni komma direkt till alla inlägg om Zigge, eller så kan ni ju bara kika in på vanliga bloggen, men det blir ju mest om honom ändå ;)
 
Ps. Jag bara älskar bilden ovan på oss. Jag med mina 170cm ser plutteliten ut bredvid (under, haha!) min fina silverprins på 185 cm. Som tur är ser jag inte lika liten ut uppepå :)
 
 

Dagens ridpass - Zigge

 
Idag blev det ett ordentligt dressyrpass efter julshowen. Det behövdes kan jag säga, och jäklar vad roligt det var! Det kändes som att Zigge bara tänkte "YES!! Nu är hon äntligen tillbaka!!" efter alla mina halvdana pass när jag varit sjuk.
 
Idag klädde jag på Z ett täcke och skrittade fram med det. Jag har ju inget ridtäcke (och har heller inte lyckats hitta något som är tillräckligt stort för honom) så det fick bli ett fleecetäcke. Som vanligt "skrittade vi fram" oss båda med att jag gick på marken bredvid. Tycker liksom om känslan att när jag sitter upp börjar vi jobba, istälelt för att bara åka häst. Dessutom hinner mina ömtåliga knän bli lite varma av att gå istället för att åka. När jag väl satt upp fick täcket ligga kvar på och så skrittjobbade vi en stund.
 
När vi började trava fram i lååååååg form fick han ha täcket kvar också. Det gick bra, trots att det inte riktigt är gjort för att travas runt i . Z kändes väldigt tillfreds och vi joggade låga och runda. När vi blivit lite varma klädde vi av Zigges täcke och min väst. Sen tog vi lite galopparbete.
 
Vi gjorde som vanligt lite uppvärmning med galoppen på volter och fyrkant, och gick sen in på lite förvänd. Och som vanligt släpper det mesta och han blir fin efter den förvända. Men jag måste bara säga; VILKEN förbättring det blivit i den förvända galoppen. Jag minns första ordentliga ridpasset för Annelie när hon första gången bad mig rida förvänd. Vi bara bytte och bytte och bytte. Det blev kors och tvärsen galopp och vi bröt av och jaa... Bra var det inte. I och för sig var kanske inte den rättvända galoppen heller i topp eftersom vi hade svårt att hålla högergaloppen utmed långsidan, han ville ju bara byta till vänster. Nu kan jag ändå sitta och rida förvänd galopp på volt i ett hyfsat tempo. Jag jobbar nu på att få ihop honom lite mer, och att det inte ska gå fullt så fort som det gör, men vi håller ju itne på att byta och greja.
 
Hur som helst, när vi var uppvärmda körde vi lite övergångar där jag försöker att vara snabb och konsekvent. Men det är fasen jäkligt svårt! SÅ jäkla svårt! Jag får INTE ihop honom tillräckligt och får honom inte att bli så snabb som jag vill. Men efter ett gäng övergångar blev det ändå mycket bättre.
 
Nu är jag laddad till tusen på träningen för Annelie imorgon, då jäklar ska vi visa att vi blivit bättre sen sist!
 

Luciashow i stallet idag!

Idag är det luciashow i stallet. Jag kommer inte vara med direkt i något nummer i år, men tänkte bjuda på två bilder från ett år, 2007 för att vara exakt, när jag var med i ett maskeradnummer i Astrid Lindgrens ära. Jag och ponnyn Popcorn utklädda till Pippi Långstrump. Haha! Vi kom visst tvåa ser jag nu :)
 
 
 

Dagens hoppträning - Zigge

 
Idag blev det hoppträning med Ziggeprinsen och det gick tyvärr inte så bra som jag hade hoppats. Vi fick helt enkelt inte riktigt till det. Men jag veeeeet ju att jag inte kan förvänta mig så mycket när jag inte har möjligheten till kontinuerlig hoppträning/bomträning och heller inte har en sadel jag kan rida ordentligt i. Men ändå... Man blir ju besviken...
 
Hur som helst gjorde vi en övning där vi fick öva mycket linjer, och jag tycker inte att jag har problem att följa linjerna, jag är ganska bra på att rida !rätt väg" om man säger så. Däremot att hålla honom i en bra galopp, utan att han lägger sig på och drar iväg i full fart eller så... Det är svårt.
 
Som vanligt när jag hoppar så ser det ändå inte så jäkla illa ut som det känns. Det är helt galet. Nu ska jag inte säga att det ser särskilt bra ut heller för det gjorde det inte, men jag kan säga att känslan är tusen gånger värre än hur det ser ut. Men alla jag känner osm har hoppat honom säger samma sak, att det känns mycket sämre än det ser ut.
 
Nu måste jag verkligen spara mina pengar så att jag kan köpa en ordentlig hoppsadel till Zigge. Det skulle också sitta riktigt fint med lite cadsh att kunna träna lite oftare för. Haha! Mycket vil ha mer! Och häst har jag ju mycket av, ca 185 cm hög faktiskt :)

Många avklarade

 
 
Minns ni denna lista? Alla ponnycupsmatcher för året! När jag skrev denna kändes det som att det var sjuuuuuuukt många, men när jag tittar nu så är det fase inte många matcher kvar! Tänk att vi redan klarat av 12 av 18 matcher! Av dessa har vi haft 7 vinster, 2 oavgjorda och 3 förluster!
 
I dressyren ligger vi bra till med fyra vinster av fem ridna matcher, alltså 8 poäng av 10 möjliga. Just nu om man tittar i vår grupp på poäng per ridna matcher så ligger vi i topp. I hoppningen ligger vi också bra till med 8 poäng på 7 ridna matcher. I gruppen där ligger vi också i topp, men inte allra högst upp.
 
Årets matcher:
 
Söndag 21/9 Dressyr Hemma mot Gladö, Första start 14.00 Vinst!
Fredag 26/9 Hoppning Hemma mot Djurgården Förlust!
Söndag 5/10 Hoppning Borta mot Djurgården, Första start 18.00 Vinst!
Söndag 12/10 Dressyr Borta mot Gladö, Första start 16.00 Vinst!
Lördag 18/10 Hoppning Borta mot Täby, Första start 16.30 Förlust!
Lördag 1/11 Dressyr Borta mot Ekbacken Förlust!
Söndag 2/11 Hoppning Hemma mot Vallentuna Oavgjord!
Söndag 2/11 Hoppning Borta mot Vallentuna, Första start 15.00 Vinst!
Fredag 7/11 Hoppning Hemma mot Täby Vinst!
Fredag 14/11 Hoppning Hemma mot Hufvudsta Oavgjord!
Söndag 16/11 Dressyr Hemma mot Farsta, Första start 11.00 Vinst!
Söndag 23/11 Dressyr Borta mot Farsta, Första start 11.00 Vinst!
Söndag 21/12 Dressyr Hemma mot Ekbacken, Första start 14.00
Söndag 4/1 Hoppning Hemma mot Mälaröarna
Söndag 25/1 Hoppning Borta mot Mälaröarna
Söndag 1/2 Dressyr Borta mot Väsby, Första start 13.00
Söndag 8/2 Dressyr Hemma mot Väsby, Första start 12.00/13.00
Söndag 22/2 Hoppning Borta mot Mälaröarna

Mål i träningen

Hur gör ni läsare med mål för ridningen? Sätter ni upp mål för er ridning? Till exempel "Jag ska kunna rida LB stadigt på x%" eller "Jag ska kunna hoppa x cm stadigt och fint"? Jag brukar ha ett mycket luddigt mål "Jag ska bli bättre" eller "Vi ska bli duktigare". Men nu tänker jag mig att jag i framtiden ska göra upp lite konkreta mål för mig och Zigge.
 
Jag håller nu alltså på att klura lite på vad mina mål för 2015 ska vara. Jag tror att jag kommer sätta ett stort mål för året och sen några små delmål som jag ska uppnå under året, kanske med en tidsgräns. Delmålen ska vara väldigt troliga att jag uppnår. Jag tror att om man sätter för höga mål så att man knappt någon gång får nå dem så blir man nog mer nedstämd av målarbetet än taggad.
 
På måndag ska jag och Zigge rida dressyrlektion för Annelie och då hoppas jag få lite mer inblick i vilken nivå vi ligger på nu och vad som är rimligt för nästa steg. Jag kommer givetvis skriva ut mina mål här i bloggen när jag har bestämt mig så att ni får ta del av det och följa vår väg till att nå dem.
 
När man pratar mål är det viktigt tycker jag att dokumentera vägen dit, så att man vet vad man gjort och därmed kan se vad det haft för effekt. Det var ju trots allt därför jag startade den här bloggen för länge sedan när jag red Einstein. Att jag två år senare skulle sitta med en helt egen häst att dokumentera min resa med, det trodde jag aldrig då. Här får ni se skillnaden i ögonblicksbild på mig och Z nu och för endast tre månader sedan:
 
Höger är tagen 7 december och vänster är tagen 14 september. Nu är det ju lite skillnad på vad vi gör i bilderna, en på rakt spår och en på böjt, men det var de mest lika jag kunde hitta. Tycker ändå att man ser att vi jobbar mera "uppförsbacke" och med ryggen nu. Dock är min sits rätt kass på båda bilderna, hehe!

Om Z var svart...

 
Alltså... Om Z var svart skulle jag VERKLIGEN önska mig det här setet. Alltså hur snyggt är det!? Men på en skimmel känner jag ju att det inte riktigt hade kommit till sin rätt.. Men om jag någon dag vaknar och Zigge har skiftat färg, då blir det klick DIREKT! Tänk er en kolsvart häst... Med kolsvarta ben... Och så dessa på. Mums!

Fina bilder från i söndags

 
Dessa bilder är tagna av Sofie Lagergren (Eller Kicki Lagergren)

Zigge önskar sig...

 
Japp, om någon vill köpa en julklapp till Zigge så önskar han sig det här setet! Det har han berättaat klart och tydligt för mig. Han hälsar också att han gärna också vill ha en matchande huva, även fast vi inte brukar använda det, bara för att det är snyggt!

Sydda knoppar

 
Inför KMet i dressyr i söndags fick jag plötsligt för mig att jag skulle sy knoppar, trots att jag aldrig gjort det tidigare. De knoppar jag tidigare sett osm varit sydda har varit SÅ himla fina, så jag tänkte helt enkelt att jag också ville ha såna snygga knoppar. Då var det bara att satsa stenhårt. Såhär blev i alla fall resultatet, och jag är sjukt nöjd faktiskt. Jag tycker visserligen att jag är ganska bra på att göra knoppar med snodd också, och blir ofasts väldigt nöjd med min egen knoppning. Men med sydda knoppar blev det ju faktiskt ännu lite finare tycker jag.
 
Här ovan ser ni hur det såg ut. Jag sydde dock inte pannluggsknoppen utan gjorde den med snodd. Det är däremot något jag är fruktansvärt dålig på; att knoppa pannluggen. Därför brukar jag hoppa över den vanligtvis, men det är ju faktiskt mer prydligt om man gör även den.
 
Här nedanför ser ni lite mer inzoomat hur knopparna såg ut. Man ser ingen ful gummisnodd (Men på någon av knopparna ser man lite tråd pga min ovana och okunskap) och de blev mycket rundare och jämnare tycker jag. Hur brukar ni andra göra och vad tycker ni är snyggast? Sydda eller gummisnodds-knoppar?
 
 

Zigges fina vän Tage

 
Men alltså HUR söta är de här bilderna!? Zigge med sin fina vän Tage. Dom gillar verkligen varandra!
 
Som ni vet går ju Zigge fortfarande med ridskolans hästar i hagen. Det är ju inte optimalt nu när han blivit privathäst. Han ska ju in i en privathage och vår förhoppning just nu är att han och Tage ska kunna gå ihop. Zigge och Tage tycker väldigt mycket om varandra när man rider ut ihop och så, och Tage bruakr alltid gnägga på Zigge. I söndags efter KMet släppte vi ihop dem för första gången. De fick vara i ridhuset då vi tänkte att det var ett lite neutralt ställe.
 
Zigge gjorde sina vanliga dinosaurieläten och varken Zigge eller Tage ville gå undan. De stod och kampade ett bra tag men tillslut gick Tage undan och tuggade. I det äget vill man ju att Zigge ska ge sig och "se sig själv som vinnare", men det gjorde han inte. Han gick på Tage igen, och igen och igen. Men det är ju det som varit problemet, Zigge är lite socialt trög. Han kan inte riktigt de där koderna, och det gör att hästarna lessnar på honom.
 
Det var SÅ skönt att det inte blev några som helst aggressioner mellan de två, utan de var väldigt gulliga med varandra, trots dinosaurievrålen. Nu ska vi släppa dem ikväll igen, och då håller vi tummarna för att det går bra då med! Vi vill inte skynda på något, utan vi tar det lite lugnare så att det förhoppningsvis fungerar i ett långt perspektiv. När vi släppte Zigge med Drambo så tog vi det ju inte så lugnt, och då gick det ju åt skogen. Nu får ni hålla alla era tummar med mig att det går bra även ikväll!
 
 

Film från igår

 
 
 
Här kommer en film från igår. Tack snälla Sofie för filmningen! Som ni ser kunde vi ha haft lite mer tryck i traven, men Z är verkligen uppmärksam och lyhörd. Han bara går och väntar på att jag ska ge någon hjälp. Vilket avslut på dressyråret! Vid ca 3.15 ser vi vad jag menar att jag trodde att jag ridit fel. Förvirringen som uppstår.. Tur att det var på "Samma" punkt så att bara en bedömning drogs ner. Men skitsamma :) Jag tar med mig detta som en lärdom att i framtiden ska jag strunta i om det låter som att någon säger att jag ridit fel. Jag ska bara köra på så att de verkligen får avbryta mig, haha!
 
 

Gårdagens KM

 
 
Tänkte att jag skulle berätta lite om gårdagens KM. Vilken fantastisk dag! Redan från morgonen kändes allt så himla härligt och mysigt av någon anledning. Jag stod i stallet och sydda för första gången mina knoppar och blev OTROLIGT nöjd, men det tar vi en annan gång, det här skulle ju handla om min ritt.
 
Framridningen:
När jag kom in på framridningen blev jag först lite stressad. Trodde att jag hade alldeles för kort tid på mig och att jag var sent ute. Men det var inte så, jag hade alldeles lagom med tid. Började med att skritta med täcke på, och sen tog vi av det när vi skulle börja trava. Vi joggade igång och det kändes som att Zigge tyckte att han var väldigt fin. Han var så härlig! När vi började jobba i galoppen var han fin även där, om än lite väl framåt. När vi var väl uppvärmda så tänkte jag försöka hinna med lite programdelar, särskilt ville jag rida den svåra galoppdelen där man först rider en volt och sedan vänder in på en jättekort diagonal och brytar av till trav, travar ett par steg, och sen fattar ny galopp. Även den delen där man kommer på en kort diagonal i mellangalopp, sätter ihop och ska ner i trav för att nästa diagonal rida mellantrav. I dem vill ju Zigge gärna galoppera, men mitt mål var att INTE få galoppinslag på ökningarna. Dock upplevde jag att det blev lite rörigt vid det här, så det blev inte så bra som jag ville. Men jag fick göra så gott det gick.
 
Ritten:
När jag fick startsignal var jag superladdad med känslan "Jäklar vad kul det här ska bli!". En riktigt härlig känsla för att starta! Jag är jättenöjd med min ritt! Jag fick inga galoppinslag i mellantraven, jag lyckades hålla ordning på oss i galopp-trav-galopp i båda varven och jag fick till riktigt bra halter! På galopp-trav-galopp fick jag 7or med kommentarerna "lydigt" och på halterna fick jag 7, 7,5 och 7. Alltså jag är SÅ nöjd! Det enda som var lite tråkigt var att i skritten fick jag för mig att jag hade ridit fel p.g.a att domartornet sa "San.." och sedan blev tyst. Det gjorde att jag gjorde en kort halt, blev förvirrad, glömde vad jag höll på med och började trava innan jag insåg att jag faktiskt red rätt väg och att det fortfarande skulle vara skritt. Jag fick en 4 på den delen. Lite trist, men ändå nyttigt också. Totalt sett är jag SÅ nöjd och stolt över vår insats! Min fina fina hopphäst ♥
 
Slutpoäng:
Gångarter: 6,5 / 13
Framåtbjudning: 6,5 / 13
Lösgjordhet: 6 / 12
Ryttarens sits och hållning(samt effekter av hjälper): 7 / 21
Korrektheten i uppvisningen: 7 / 14
 
219,5p, 66,52%
 
Min tanke om slutpoängen:
Jag håller absolut med i poängen mestadels. Jag tycker dock att Lösgjordhet och Framåtbjudning borde fått tvärtom i poängen eftersom att han inte riktigt trampade på så bra som han skulle kunna göra i traven. Däremot lösgjordhet står ju för bland annat lydnad, mjukhet osv. Men annars är jag nöjd :)
 
Slutkommentar:
Mjukt & trevligt. Skulle kunna kliva på lite mer i traven & komma fram med nosen.
 
Min tanke om slutkommentaren:
Den här kommentaren håller jag däremot med om helt och hållet! Här tycker ju jag och domaren precis likadant. Dock tycker jag att det är lite knepigt med slutpoängen då, men det är inte jag som är utbildad dressyrdomare :) Jag är jättenöjd med kommentaren, vem vill inte höra att man rider mjukt och trevligt liksom? :D
 
Domare för dagen var Liselott Bogård.
 
 
 

Veckoplanering - Zigge

 
Herregud! Vecka 50 redan! Tänk att det snart är nytt år! Vad fort det går! Nåja, såhär ser i alla fall vecka 50 ut. Idag blir det en mysig uteritt för Ziggeprins. Han var ju så galet duktig igår och idag blir det alltså lite mys. En vilodag helt enkelt.
 
Tisdag, onsdag och torsdag blir det ridskolelektioner för Z. Vanligvis brukar han ju gå måndagar istället för tisdagar, men på grund av lite ändrade omständigheter på ridskolan önskade dem tisdagar istället, vilket jag ju kan gå med på. Han kommer även få gå på lördagsmorgonen.
 
Jag kommer försöka få till ett dressyrpass på onsdagen eller torsdagen, måste bara se så att jag får ihop det med ridskolelektionen han ska gå.
 
På lördag är det hoppträning för Annelie som jag hoppas kunna vara med på. Det vore väldigt roligt. Fredag och söndag är det inget speciellt, så då blir det dressyrpass för oss.
 
En härlig vecka med andra ord!

Klubbmästare 2014!

 
Man skulle kunna säga att det gick över förväntan idag. Zigge var jättefin och trots en liten tokig miss så red vi ihop 66,52% och vinst i årets KM för privathäst senior! Det känns helt ofattbart att vi faktiskt gick och vann! Men så himla roligt!
 
Dagen var för övrigt väldigt rolig, allt kändes väldigt bra och jag verkligen njöt genom hela ritten. Även framridningen var så himla rolig! Även om jag inte hade vunnit hade jag varit så himla nöjd med dagen, men en vinst uppepå hela det här blev ju verkligen pricken över i:et!
 
Nu har jag precis kommit hem och kraschat soffan och vilar lite innan jag ska tillbaka till stallet för att släppa ihop Zigge med Tage i ridhuset. Vi ska se om de två kanske kan tänkas vara blivande hagkompisar inom en snar framtid. Mer uppdatering om dagen med filmer, texter, utvärdering och bilder kommer!
 
 

Gårdagens ridpass - Zigge

Igår blev det som sagt ett ridpass på Mr Z och tanken var väl att trimma lite inför söndagens KM. Dock blev det bara stressigt och jag var lite spänd, Zigge fattade int evad jag försökte säga, och det blev bara pannkaka av allt. Det var nog vårt absolut sämsta ridpass ever. Men så får jag väl skylla mig själv när jag var stressad, glömde sporrarna och faktiskt inte har ridit ordentligt på någon månad. Det bådar gott inför morgondagen!
 
Under passets gång försökte jag ändå kämpa så gott jag kunde. Det enda som gick riktigt bra var faktiskt den förvända galoppen, som nästan gick ovanligt bra. Så något positivt var det ändå! Jag red också några programdelar från programmet vi ska rida på söndag, och det gick skitdåligt.
 
I slutet av passet red jag igenom hela söndagens program ett par gånger, och då helt plötsligt var det som att vi skärpte till oss, och det blev inte så tokigt. Skulle nog säga att vi fick till 62%-iga rundor. Innan kändes det som 48%-iga. Haha!
 
Men på söndag, då satsar vi på 75%! Siktar högt, så landar ma noftast lite under. Vore ju toppen att landa på 67% som vi fick i LB förra pay n riden, men det förväntar jag mig inte. Jag har tittat på startfältet och räknat ut att min chans på vinst är ca 10%. Alltså en tiondel. Det är 12 starter förutom mig. Haha! Jag tippar med andra ord på att vi hamnar nästan sist. Men skitsamm ,det kommer bli jätteroligt! Det blir vår första start med domare som inte är från vår klubb. Jag ska för första gången sy knopparna (!!!!) och vi har faktiskt knappt tränat inför detta. Det får gå som det går!
 
Hejar ni på oss? :)
 

Riktig hästdag igår

 
Igår blev det en låååång dag som gick alldeles för fort. Jag var ledig och tänkte passa på att rida lite extra. Dock blev det inte riktigt som jag tänkt mig då jag hade planerat att åka hemifrån vid 11-tiden, men inte kom iväg förren vid 13 för att jag kände mig så yr efter att ha tagit mediciner.
 
Hur osm helst åkte jag till en början ut till Malins ponnyer och red först lilla Gonzo. Alltså den hästen! Vad jag älskar honom, det är så jäkla kul att rida honom! Om jag var hälften så gammal och stenrik skulle jag köpa honom direkt av Malin. Haha! Hur som helst kändes han jättefin och jag pressade honom lite. Då satte han sig på tvären och bockade en del så jag satt llite löst. Men ingen fara alls. Efter det blev han som vanligt sjukt fin. Vi jobbade med kort galopp, att verkligen ställa igenom ordentligt till vänster och såklart, våra favoriter, travökningar.
 
Efter passet på Gonzo blev det ett pass på Harley också. Det var väldigt trevligt och han har verkligen utvecklats sen sist jag satt på honom. Superkul! Han var mycket lugnare och mer tillfreds med allt. Han tog hjälperna mycket lugnare och vi fick till riktigt bra galopper utan att springa på i full fart. Jättekul!
 
Efter de passen åkte jag direkt till mitt stall och hade lektion för Elin och Tage som ska rida dressyrKM på söndag. Jag hade lektion för dom även på torsdagen och igår så fortsatte vi jobba med samma saker som på torsdagen. Att spåra! Det är inte alls särskilt lätt. Men det var så himla roligt, Elin och Tage har verkligen utvecklats och blivit ett ihop. Mot slutet övade vi en del programdelar och det var så himla kul. Elin fick rida en viss del, sen pratade vi om den, jag föreslog hur hon skulle göra för att få det bättre, och så fick hon göra om. Och jäklar vad bra det blev sen! Nu får vi hålal tummarna att det går lika bra på söndag :)
 
Efter lektionen med Elin blev det Zigges tur och jag gjorde iordning honom för ett ridpass. Mer om det i ett annat inlägg. Direkt efter det var det full fart ut till Jonns syrra för lite glöggmys. Pust!

Tävlingar/Träningstävlingar Inzaghi 2014

 
 
Avklarade hittills
31 Augusti: Pay & Jump 90 + 100, felfri + 16 fel
14 September: Pay & Ride LB2:, 59,17%
28 September: Pay & Jump 100, 4 fel
9 November: Pay & Ride LB:1, 67,07%
30 November: Pay & Jump 100, 4 fel
7 December: KM i dressyr LB:3, 66,52%
 
Tryck på resultatet för att läsa mina tankar om tävlingen.

Nytt inför söndagens KM

 
Här kommer ännu mer shopping från SIHS. Ett par sjukt snygga blingiga boots och ett stiligt vitt schabrak med grått kantband till. Hur snygg kommer Zigge vara på KMet på söndag!? (Om jag nu kommer kunna vara med.. Det visade ju sig att jag har en muskleinflammation och eventuellt en spricka i revbenet från att jag hostat så mycket.. Inte konstigt att jag haft ont och svårt att andas...) Jag tänker helt enkelt köra på "Kan man inte vara bäst kan man vara snyggast!. Jag tycker ju som ni vet att det inte är så himla snyggt med vitt schabrak på en vit häst, men i dressyren känns det ju ändå som att jag bör ha det. Och då insåg jag att jag inte ens äger ett vitt schabrak.Så det fick bli detta. Mitt drömschabrak är ju fortfarande det sjukt snygga från AIKO (Ni hittar det HÄR) men det här har ju lite samma stil.
 
Bootsen kunde jag bara inte motstå. Lite mycket bling, men ändå så himla snyggt! Nu skulle jag vilja ha ett par vita benlindor och ett par gråa lindor, men på söndag blir det nog de gamla vanliga svarta till detta.

Nytt till mr.Z

 
Som ni vet går ju Zigge ridskolelektioner några dagar i veckan. När han gör det har han en "egen" utrustning för dessa lektioner. Det är helt enkelt för att jag inte ska behöva låna ut mina egna saker och inte veta hur väl omhändertagna de blir. Nu vet jag visserligen att de som rider Z på sina lektioner alltid brukar ta väl hand om honom, det både syns på utrustningen och märks på Zigge. Men, han har ändå en uppsättning med "ridskoleutrustning". Den hänger i ridskolesadelkammaren.
 
Sadeln Zigge har på ridskolan är en allroundsadel, och till den har han en fårskinnspadd för att den ska ligga bra. Zigge har inte världens lättaste sadelläge och jaa.. Då blev det så helt enkelt. Sadeln passar visserligen bra, men padden gör det ännu bättre. För ett tag sedan tittade jag lite på den hrä sadeln och märkte att padden är ruskigt dålig! Så när jag klev in på SIHS-mässan hade jag som ett litet mission att försöka hitta e nny fin padd som inte skulle kosta skjortan. Det är inte jätteroligt att köpa dyra grejer som jag själv inte ska använda, men detä r ju trots allt för min egen hästs skull, och det är ju kanske den bästa anledningen att ha bra grejer.
 
Jag hade tur, jag hittade en jättefin padd, så nu ser det lite bättre ut igen. Den gamla padden hade helt klart gjort sitt:
 

Tisdagens ridpass - Zigge

 
I tisdags skulle jag ju rida lite dressyr var ju planen, men den ändrades lite. Istället red jag tillsammans med Vendela och vi jobbade lite med bommar. Det blev ett sent pass, för vi var smarta och gick in efter sista ridskolegruppen haft sin hopplektion, så då behövde vi inte bära fram en massa material. Övningen vi gjorde var ungefär samma som under lördagen, men vi ändrade lite för att få det att fungera.
 
Vi började med att lägga ner de tre kryssen (nr.2) till att bara vara bommar på marken. Sen kom vi några gånger från varje håll på hela medellinjen med fokus på att bara hålla en bra galopp med jämn rytm och inte öka mot slutet. När vi gjort det några gånger la vi upp de tre kryssen och tog linjen ett par gånger till.
 
Det gick faktiskt jäkligt bra emellanåt för både mig och Vendela :) Duktiga tjejor och duktiga hästar! Super att kunna öva på hemläxan. Efter detta tog vi linjen och vände runt och hoppade 4an eller 5an, och där jobbade vi verkligen med att hålla galoppen genom svängen. Det ser inte ut så, men det var faktiskt en jäkla snäv sväng, näst intill omhoppningssväng.
 
Som avslutning plockade vi bort allt utom sista krysset och hinder 4 och 5, och så hoppade vi då 2 uppåt, 4 nedåt, 2 uppåt, 5 nedåt osv. Jag avslutade sedan med att hoppa 5an och sen direkt 2an nedåt. Även 4an och sen direkt 2an nedåt också. Gick riktigt bra faktiskt.
 
Det här kändes som en jäkla hit! Att bara kunna smyga sig in och inte behöva bygga fram/bort särskilt mycket. Jag och Zigge har ju itne så jättelätt att kunna hoppa/rida bommar ofta eftersom vi bara hopptränar max varannan vecka. Det gör ju som ni vet att jag känner att vi blir lite för glada och itne riktigt får någon kontinuitet. Vi kommer liksom inte så mycket framåt på att göra det så sällan. Så om ajg lite då och då kan smyga mig in på tisdagkvällarna är det ju toppen! Den gruppen är en hoppgrupp, så de har hoppning var tredje vecka, bommar var tredje och dressyr var tredje. Så nu ska jag satsa på att göra det här lite oftare :)

Programmet på söndag!

 
Jaha hörni, nu är det bara några dagar kvar till årets KM i dressyr. Jag och Zigge ska rida LB:3 och här ovan ser ni hur det ser ut. Den här veckan måste jag alltså ladda, ladda, ladda. Det är en hel del svåra grejer som jag och Zigge kommer få riktigt kämpa med i det hrä programmet. Exempelvis travökningen mellan galoppdelarna. Jag kan nästan sätta pengar på att vi komemr få galoppinslag där. Det blir att öva på detta myyyyycket! Även galoppökningarna med ett snabbt upptag för att sedan bryta av till trav är itne helt lätt för oss. Nej, nu måste jag träna detta program gånger tusen!
 
När jag tränar inför dressyrtävling såhär så brukar jag rida programmet gång på gång på gång. I uppvärmningen kör jag hela programmet fast i endast trav, och tänker då att "här ska det vara galopp" eller liknande. Jag tror stenhårt på att det är det här nötandet som kommer ge resultat, att jag verkligen vet hur alla delar känns att rida. Har jag ridit en viss diagonal 15 gånger i programmet och jag haft problem med samma grej mer än hälften av gånger, ja då kan man ju gissa att det är något jag verkligen måste se upp för när det väl gäller sen.
 
I veckan nu blir det alltså fokus på programdelar från det här programmet, och framförallt att träna dem i rätt ordning. En sak vi har svårt med är ju den ökade traven, vi får ju lätt galoppinslag, och då spelar det faktiskt ingen roll hur många gånger jag över det, om jag endast övar det direkt efter varandra. Jag måste öva på dem i samband med att jag nyss har galopperat eller så, för annars blir det ju bra till slut eftersom vi fått göra om så många gånger att han till slut fattar att det inte är galopp på grund av just det.

Veckoplanering - Zigge

 
Såhär ser veckans plan ut för Ziggemannen. Igår var det som vanligt ridskolelektion och det blir det även på onsdag och torsdag. Jag kommer den här veckan att satsa stenhårt på dressyr som ni ser. Det är ju med anledning av KMet på söndag. Ooooh jag blir lite nervös. Det är ett starkt startfält så jag förväntar mig att hamna resultatmässigt någonstans i mitten om vi inte får för många missar eller att Z blir spänd. Men hoppas på vinst gör jag ju såklart, haha! Vi ska mest ha kul!
 
Jag hoppas också på att hovis kan komma ut någonting den här veckan eller nästa. Zigges hovar ser toppenfina ut fortfarande, men det har gått 6 veckor idag, och det brukar vara då det är dags.

Årets sista pay n' jump

Igår var det årets sista pay n' jump. Det var så stört många starter att jag var heeelt slut i huvudet efteråt! Men kul hade jag! Jag och Zigge var anmälda till 90 och 100, men jag planerade att hoppa 100 + 100, men insåg sen att eftersom ajg hade så ont i kroppen borde jag ju faktiskt inte ens hoppa alls, så jag startade bara en klass. Då blev det en runda i 100.
 
 
Framhoppningen:
Det hade blivit en liten miss, så när jag skulle rida vid kl.15.30 fick jag veta att Zigge inte hade fått gå ut i hagen på hela dagen. De hade tänkt att han ju skulle gå pay n jumpen och därmed inte skulle ut, men så var det ju inte. Gissa om han var pigg!? Herregud! Jag tog då ut honom och skrittade fram jättelänge. Han hoppade och studsade en hel del kan jag säga. Men väl inne på framhoppningen skötte han sig fint. Vi tog två språng på räcket och det gick så fantastiskt bra! Jag är ju värdelös på att hoppa räcken, så de brukar aldrig gå bra. När vi tog första språnget på oxern fick jag veta att Zigge tydligen kan hoppa 150. Han tog i så in i.... Och vi bara flög! Haha! Men han var så glad så jag skrattade bara åt det. Vi tog det ett par gånger till, men han blev så överladdad att vi bara kom fel och fel. Till slut kände jag att ähh, jag går in ändå.
 
Banan:
Sagt och gjort så gick jag in på banan och väl där inne kom jag på att jag inte var helt hundra på banan. Mitt huvud var som sagt aningen trött efter flera timmar av stilbedömning. Men jag tänkte igenom och kände att jag hade koll till slut. När jag fick startsignal satte vi av i galopp och det kändes bra. Tills vi vände upp mot startlinjen och första hindret. Då skulle vi visst byta galopp i varje och greja, så jag la en volt och vände upp igen. Samma sak hände och jag la en till. Jag fick verkligen koncentrera mig hårt för att få honom att inte hålla på sådär, men tillslut gick det. 
 
När iv för tredje gången vände upp mot starten gick det och vi red på mot första hindret, Han blev han laddad att han tog ett sånt jättesprång igen. Det var bara att försöka hänga med. Andra hindret kom vi lite snett emot och trean gick bra. När vi vände upp mot fyran var vi inte helt överrens och fick därmed med oss lite bommar. Femman var med vattenmatta och det gick bra. här fick vi plötsligt ihop oss lite bättre och 6an, 7an och 8an flöt på riktigt bra. När vi vände upp mot 9an och kombinationen så tittade han till på elementen som stod i a-hindret. Jag fick parera och vi hoppade det i lite för hög hastighet så det blev lite kort, men det gick bra ändå.
 
Jag är ändå jäkligt nöjd!
 
Att det ofta blir lite övertempo och att jag inte riktigt får ihop Zigge känner jag att det inte är ett så jättetråkigt problem. Inte helelr ett särskilt stort. Jag vet vad det beror på; Zigge älskar att hoppa och vi gör det väldigt sällan. Det känns som godtagbara anledningar til latt det inte blir helt perfekt. När jag kommer till ett läge där jag kan rida mer bommar och hoppning, då kommer jag ha helt andra krav på lydnaden. Men nu är jag jättenöjd som det är. Självklart önskar jag att lydnaden var 100%, men jag känner att jag inte riktigt kan kräva det än.
 
Film:
 
 
Stilbedömningen:
Ryttarens sits över hinder - Skänkelläge, överliv, blick - 7p
Ryttarens sits och balans mellan hinder - 7p
Ryttarens inverkansridning och effekten av inverkan - 7,5p
Ryttarens hand - känslighet och följsamhet - 6,5p
Tempo, rytm och hästens balans - 7,5p
Vägval - 7,5p
Totala bilden av ekipaget och dess samspelthet - 7,5p
 
Totalt: 50,5p
 
Den här gången fick jag lite lägre poäng på stilbedömningen, men förra gången var ju oerhört bra poäng. Jag är ändå nöjd med poängen ovan. Det är till och emd lite högre än vad jag kanske kände att jag skulle få. Å andra sidan skulle jag säga att första halvan äv banan var lägre än dessa poäng och andra halvan var högre, så det landar nog på detta. Känns bra!

Sweden International Horse Show

Har ni varit på SIHS? Jag har inte skrivit något om det eftersom jag inte hade planerat att åka dit. Jag skule gärna åkt till mässan, men eftersom man inte kunde åka till bara den så blev det inte så. Så jag köpte mig ingen biljett helt enkelt. Men igår kom Malin och frågade om jag ville hänga med så det blev en tur dit i alla fall!
 
Jag hade inte tänkt storshoppa på mässan, men om jag hittade något till riktigt bra pris kunde man ju slå till. Jag är inte jätteimponerad av sådana mässor för jag bli oftast besviken. Jag tänker mig alltid att man ska kunna göra riktiga fynd, fina varor till bra priser, men oftast tycker jag att allt ändå är svindyrt. Visst, det är jättebra med 30% på ett pannband, men om pannbandet från början kostade 1599:- så är det ändå jävligt dyrt, trots de där procenten. Men, ibland hittar man ju något som är riktigt bra och då är det ju roligt!
 
I år hittade jag fyra grejer, vad det blev får ni se senare! Oooohh vilken cliffhanger! ;)
 
För övrigt tyckte jag att showen och själva arenan var bra. Nu var det visserligen några år sedan jag var i Globen och såg showen, men jag gillade Friends arena bättre. Det var sjukt bra med parkering (vi stod i parkeringshuset under arenan) och själva showen kom man ju supernära! Mässan kändes rymligare, må hända att det var färre utställare, men jag tyckte det var skönt att det var lite luftigare.
 
Mina favoriter från det jag såg av showen blir ju helt klart det franska gänget med hästar och crossar! Jag säger bara wow! Någon dag ska jag och Zigge också kunna hoppa över crossar ihop! Annars så gillar jag ju faktiskt fyrspannen, trots att jag varje gång sitter och biter av mig tungan för att jag är så rädd att de ska trassla in sig i varann.