Dagens träning 29 april - Zigge

 
 
Idag blev det träning för tränare äntligen! Och inte vilken tränare som helst! En landslagstränare! Elisabth Lundholm. Som jag längtat! Dessvärre blev det lite samma känsla som i lördags på tävlingen. Jag klarar det inte. Så himla tråkigt och jag är jättebesviken på mig själv. Vi gjorde enkla övningar som jag känner att jag och Z borde kunna göra i sömnen, men jag blir så trött i kroppen att den inte lyder. Jag måste ändå säga att jag har en ganska bra sits, och att sitta ner i trav är inga problem för mig. Förutom på Zigge. Jag kan inte slappna av, utan spänner mig som en fiolsträng, och blir då helt matt i hela kroppen. Och då kan man inte ge några hjälper. Så jag kan liksom åka ett helt varv på volten och bara känna "han är inte tillräckligt formad runt innerskänkeln, jag måste lägga till den", men det händer inget. Kroppen lyder inte.
 
Så jag får helt enkelt öva sitsträning. Att våga slappna av och inte spänna mig hela, hela tiden. Och kanske konditionsträna igen. Jag var ju jättebra på att träna innan jag köpte Zigge. Då tränade jag ca 5 dagar i veckan, men sen har jag liksom inte haft eller tagit mig tiden att göra det. Men det kanske är dags nu om jag vill komma någon vart.
 
Hur som helst, något av det jag fick med mig idag var att i skritten när vi tappar takten så ska jag flytta honom åt sidan ett steg, och när han gör det bra så ska jag rida på framåt igen. Han får ALDRIG gå i sån skritt helt enkelt. Något annat var att jag behöver trampa ner bättre i höger stigbygel. Jag drar tydligen upp det benet och får inte ner det i stigbygeln lika bra som vänster. Våra skänkelvikningar fick vi ändå beröm för faktiskt, och det är ju ändå roligt eftersom jag har haft lite svårt med dem.
 
För övrigt fick jag nästan hela tiden tänka och rida öppna. Det för att få inner bak på plats. I det fick jag dessutom tänka på att inte dra tillbaka innerskänkeln, utan istället ha den på plats och sedan flytta framdelen efter bakdelens spår. När jag väl fick till det så blev det bra, men det är svårt att ställa om, jag hamnar ju gärna i att skänkeln åker jääääättelångt bak.
 
Nu tar vi med oss detta, tränar och konditionstränar mig... Sen kommer vi tillbaka ännu starkare! Vägen till framgång är inte alltid spikrak... Jag älskar Zigge även fast det inte går bra för oss ♥
 
 

Måndagens ridpass 27 april - Zigge

 
I måndags blev det ett härligt pass på Z-prins. Efter helgens tre starter så tog vi en barbacka skrittur ut i det fina vädret. Supermysigt! Han hade öronen framåt hela turen och han är ju så mysig! Det som inte är mysigt är väl hans manke, haha! Den är helt galet hög och stor, men man får hoppa lite längre bak så går det bra.
 
Nu igår gick han ju ridskolelektion och idag laddar vi stenhårt för en träning för Elisabeth Lundholm! Det ska bli riktigt roligt och jag hoppas att vi lär oss massor! Men lite dåligt uppladdat känns det egentligen, jag hade gärna trimmat lite igår inför det här, men men. Det ska nog gå bra ändå :) Jag hoppas att jag kan hitta någon som kan filma någon liten snutt från träningen så får ni givetvis se, men det lutar åt att jag inte har någon.
 
Men! Idag ska jag få USBn med maaaassa bilder från helgen, så då blir det bombning igen!

Pay & Ride, Debut LA:4

Åh, igår startade jag och Z vår första LA:4 på en Pay & Ride. Superspännande, lite nervöst och svårt! Särskilt med tanke på att jag var heeeelt slut i kroppen efter lördagens tävling och dessutom lärde jag mig programmet under framridningen. Ett lite krångligt program må jag säga. I programmet gjorde vi dessutom vår 5e och 6e bakdelsvändning ever tror jag. Så jaa, förväntningarna var inte höga, men eftersom vi gått till final i division 2 så var det perfekt att få rida LA:4an eftersom finalen går i det programmet.
 
 
Framridning
Jag red fram ganska kort och koncist. Både jag och Z var lite trötta (okej mest jag) i både musklerna och kroppen efter gårdagen, så jag ville inte sitta och nöta allt för länge. Men vi loggade lite i låg form, plockade upp lite, red lite förvänd, testade några skänkelvikningar och någon bakdelsvändning. Provade att rida vägen i den förvända, alltså rakt över ridbanan och därmed en 90 graders sväng, inte alls särskilt lätt kom jag fram till.
 
Ritten
Jag kom in på banan och hade knappt suttit ner i traven på grund av rädsla för att bli för trött och göra om en åkningsritt. Så det blev lite spänt först nrä jag satte mig ner, men sen kunde jag slappna av lite och då gjorde även Z det. Jag försökte att få fram lite mer energi i honom, men orkade inte riktigt hålla ihop helt. Mycket fokus låg på "shit, vad kommer härnäst"-tankar, en grej som man bara INTE FÅR hamna i. Då anser jag att man inte kan programmet tillräckligt. Jag tycker att man, som jag alltid säger till mina ponnytjejer, ska kunna programmet i sömnen, så att mna istället kan fokusera på att rida hästen bra, inte bara sitta och fundera på om man är på rätt ställe. Jag är ändå nöjd med vår insats. Vi gjorde vårt sämsta galopprogram någonsin tror jag, men jag orkade helt enkelt inte hålla ihop helt, och det var lite svårt. Han blev lite studsig. Bakdelsvändningarna var svåra, men vi fick ändå till en 6a och en 5,5a. Inte tokigt för att inte ha tränat på det tycker jag nog. Våda skänkelvikningarna satte vi 6or på, toppen! Fick kommentaren att han var för böjd, haha! Förut har det ju varit att han varit felställd, så det är ju på rätt väg åtminstone.
 
Slutpoängen
Gångarter 6
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 6 / 12
 
Totalpoäng 224,5 p, 60,676%
 
Mina tankar om slutpoängen
Känns bra att få godkänt rakt igenom. Självklart skulle jag vilja att de två sista åtminstone var 7or, men med dagens förutsättningar nöjer jag mig gott och väl med 6or. Att totalpoängen slutade på godkänd procent känns helt fantastiskt! Jag kände ju även i detta program att vi kan bättre, och att då ändå sluta på godkänd procent av en domare som vet exakt våra svagheter, det känns GRYMT!
 
Slutkommentar
Häst som behöver bli lite rundare i sin galopp. Är nu på dubbla spår o studsig. Forma mer i sidan. Ngt låg form. Lycka till!
 
Mina tankar om slutkommentaren
Jag är helt med. Han kändes ju studsig i galoppen, och vi glänste inte där som vi brukar göra. Han blev lite rak och stel, och jag hade honom medvetet i en lite lägre form. De dubbla spåren kommer ju när vi är trötta, vilket vi var. Ja, det här känns ändå lovande!
 
Domare var Eva Rydström

Lagklassen div.2 omg.2, LA:3

När jag skulle rida LA:3an var jag riktigt taggad, men kände mig väldigt matt i kroppen. Men jag tänkte att jag var ju trött förra gången också, och då hittade jag ju någon sorts extra energireserv som jag tänkte gräva fram den här gången också.
 
 
Framridningen
In i det svettiga ridhuset med alla ekipagen igen. Den här gången fick jag ännu sämre framridning. Jag fick liksom inte plats. Att hålla på att värma med skänkelvikningar (som jag verkligen behöver göra eftersom vi inte riktigt har fått kläm på dem) var näst intill omöjligt. Jag fick inte till en enda skänkelvikning utan att jag fick stanna för att lämna plats åt någon för att slippa krocka. Så kändes det åtminstone, men jag måste som sagt lära mig att våga ta min space på framridningen. Jag kände att framridningen blev så dålig, och jag blev bara trött.
 
Ritten
När jag skulle gå till ridbanan så kände jag bara att jag mådde så himla illa. Jag var alldeles för trött. Jag tog mig in i ridhuset, och jag minns att jag funderade på hur tusan man gör om man faktiskt behöver spy uppifrån hästen. När jag fick startsignal red jag på. Efter uppridningen och halten så tänkte jag "herregud, jag är redan helt slut. Och jag har bara börjat." Ni kan se på filmen att jag står still jättelänge. Det är för att jag var tvungen att andas. Sen åkte jag häst genom hela programmet. Jag tror jag red i kanske var tionde steg. Jag hade ingen energi över huvud taget. Hela travprogrammet satt jag bara och tänkte att snart är det skritt, snart är det skritt... När det väl blev skritt så glömde jag att andas ändå och tänkte att i galoppen kommer jag ju i alla fall orkar plocka på mig något extra poäng som jag missat i travprogrammet. Men nej. Jag orkade inte rida där heller. Som tur var så skötte Zigge sig, och han gjorde ändå en bra runda. Att vi ens blev godkända känns som ett under, men det ser inte ens hälften så illa ut som jag kände det. När jag skrittade ut ur ridhuset kände jag mig SÅ besviken, och mina lagkompisar såg hur slut jag var.
 
Slutpoäng
Gångarter 6
Framåtbjudning 5,5 / 11
Lösgjordhet 5,5 / 11
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 7
 
Totalt 220,5p, 63,000%
 
Mina tankar om slutpoängen
Jag är så glad över att ha fått 63% på att bara åka igenom ett LA:3. Tänk vilken fin häst jag har! När jag anmälde mig till att rida i div 2 laget sa jag även "Men jag kommer förmodligen inte rida godkänt". Tänk att jag nu upplever att jag gjort en runda där jag kan SÅ mycket mer, och ändå landar på 63%! Så kul!
 
Slutkommentar
G. stadig uppvisning på häst som kan bli ännu lite mjukare i sin överlinje för att riktigt komma mer till sin rätt.
 
Mina tankar om slutkommentaren
Den här kommentaren sammanfattar verkligen ritten och det känns kul att domaren ser att vi kan bättre. Jag red ju kanske 10% av programmet, resten bara försökte jag att inte studsa av eller svimma, haha! Så jaa, han kan ju komma mer till sin rätt om jag visar honom vad jag vill.
 
Domare var Fia Klarbrandt

Veckoplanering - Zigge

 
 
Här har vi veckans planering. Idag måndag blir en vilodag för Z, så vi tar en barbackatur ute i skogen. Bara en mysig skrittur. Det har han förtjänat! Återhämtning är viktig.
 
På tisdag blir det ridskolelektion och sen på onsdag har jag fått möjlighet att rida för Elisabeth Lundholm som kommer till vår klubb. Det ska bli superkul och jag hoppas att vi får med oss några nya verktyg för att bli ännu bättre! Vanligtvis går ju Z ridskolelektion på onsdagar kl.17.00, men jag ska rida kl.16, så vi får se om han får gå senare, eller om han helt enkelt inte får gå någon ridskolegrupp då.
 
På torsdag får han gå ridskola i alla fall. Sen på fredag skulle jag behöva få till en lite hoppning, jag hoppas kunna hålla till på utebanan mot eftermiddagen, så om någon har lust att hänga med oss och hjälpa till med lite hinder blir jag toppenglad!
 
På lördagen blir det ett dressyrpass, eller ett hoppass om jag inte fått till något på fredagen. För sen hoppas jag nämligen att jag på söndagen ska hopptävla på vår hemmatävling. Jag har anmält mig och blivit antagen, men nu plötsligt verkar det ha blivit något strul för det står att jag har tagit tillbaka min anmälan, vilket jag inte gjort. Jättetrist. Men har jag tur kan de peta tillbaka mig.

Förklassen div 2 omg. 2, LB:3

Till förklassen var vi tack och lov i god tid. Vi hade riktiga problem med lastningen hemma, för Zigge hade bara bestämt sig för att inte gå på. Som tur var kom bästa Ulrika och fick in honom till slut, och jag fick med mig en hel del tips därifrån. Toppenbra! Det gjorde att vi blev sena, men jag hade räknat lite tidigare än vad vi behövde, så vi hann dit i god tid. Skönt! Dock blev jag lite trött av hela den där stressen att inte komma iväg, men men. Det slutade ganska bra dock med en 6e placering och därmed en rosett, plakett och hederspris! Vår första riktiga placering!

 

 

Framridningen

Själva tävlingsplatsen föll mig inte i smaken tyvärr. Det var en trevlig tävling med jättetrevlig personal överallt och maten var toppen! Men framridningen var inte något att hurra för, och dörren in till ridhuset kändes i lägsta laget. Jag som sitter på en stoooor häst fick ducka rejält för att ens ta mig in. Jag gick till och med till överdomaren för att be om dispens för att få leda in Z och sitta upp inne på banan om jag inte kunde sitta på honom genom öppningen. Inte jättekul. Framridningsridhuset var litet och mörkt. Underlaget väldigt ojämnt och jag måste verkligen öva på att ta plats. Med en stor häst som verkligen behöver röra igenom hela kroppen för att slappna av kan man inte hålla på och stanna och sakta av till skritt hela tiden bara för att se upp 110% för allaandra. Nej, det måste jag bli bättre på! Vi blev helt enkelt inte helt uppvärmda. Förutom jag kanske, jag blev stört svettig för det var så himla varmt där inne, plus att jag kände mig jättestressad av att inte kunna rida ordentligt.

 

Ritten

Jag lyckades ta mig in i ridhuset utan att behöva sitta av, men lite spänt var det. När vi kom in i ridhuset blev han lite stel och knasig, och han kändes otroligt seg. Att jag dessutom kände mig lite matt i kroppen gjorde ju inte det hela bättre. När vi fick startsignal kände jag mig inte alls redo. Men men, vi startade och det gick ändå ganska hyfsat. Han var bitvis lite spänd och blev då lite kort i steget och spänd i nacken. Spände uppåt liksom och då tappar vi takten när han känns som att han bara trampar luft. När vi kom till skritten hade jag som mål att vara noggrann i mellanskritten och inte få dålig takt, och det lyckades jag med! På skritten fick jag 7or och kommentarerna Harmoniskt och Noggrant. Perfekt! Sen kommer ju galopprogrammet och där är vi ju klart bäst. Där har jag till större delen 7,5or och 7or. Min största bedrift är att jag satte en 7,5 på en mellangalopp. Tjoho! Mellantraven var vi som vanligt dåliga i, men det får vi helt enkelt kämpa med.

 

Slutpoäng

Gångarter 6/12

Framåtbjudning 5,5/11

Lösgjordhet 6/12

Ryttarens sits och hållning 7/21

Korrektheten 7/14

 

Totalt: 213 p, 64,545%

 

Mina tankar om slutpoängen

Jag känner att slutpoängen är helt korrekt. Gångarterna är ju som dom är, vi har inget flashigt att erbjuda än så länge, och särskilt inte när han blir lite stel såhär. Framåtbjudningen var absolut inte värd mer, och lösgjordheten var verkligen bara precis godkänd. Min sits känns bra att få 7 på, för jag kände mig ändå lite risig. Korrektheten ska också bara vara en 7a, det finns ingen anledning att få lågt där. Om det inte händer något oförutsett såklart. Totalpoängen känns väldigt bra för det här programmet. Det är underbart att känna att vi kan så mycket bättre och ändå landa på 64,5%.

 

Slutkommentar

Väl visad (som vanligt) men han stod emt och blev lite orytmisk i traven. Även i skritten önskas mer energi.

 

Mina tankar om slutkommentaren

Roligt att få "Väl visad", det gillar jag! Känns som att man gjort det bästa av dagens häst liksom. Att sen få "som vanligt" inom parentes känns ju som en boost till mig! I övrigt håller jag med, vi kan verkligen bättre än såhär!

 Domare för tävlingen var Marlene Kamsvik

Vilken helg!

 
Oj oj oj! Vilken helg jag och Zigge har haft! Tre program på två dagar, nu är jag trött i varenda del i kroppen! Och huvudet också i och för sig.. Men det har varit SÅ roligt! Jag har lyckats komma ihåg alla tre programmen, utan att blanda ihop dem och även om jag haft en hel del missar och inte är helt nöjd med min prestation så har vi ändå blivit godkända och fått fina resultat.
 
Jag kommer givetvis att lägga upp en hel del inlägg här där jag berättar allt om alla starter, visar filmer och bilder. Bästa Sofie och Kicki Lagergren var med och fotade och filmade och Sofie hälsade att det kommer 277 bilder på mig och Z från helgen. ♥ Jag ska inte plåga er med alla, men några kommer ni allt få se! Jag kommer lägga upp inläggen om programmen i varsitt, annars blir det så himla långt! Inläggen ska jag försöka knåpa ihop nu så de kommer upp så fort som möjligt, och bilderna får ni vänta på för dem får jag först på onsdag. Filmerna har jag precis fixat med, så de kommer i inläggen.
 
Åhh vad jag längtar till nästa dressyrtävling! Och det blir den 17 maj, då är det hemmatävling och vi ska starta LB:1 och LA:1.

Tävlingsdax!

Åhh, ni håller väl tummarna för oss nu? Nu ska jag strax bege mig mot stallet för att mata Zigge så att vi kan åka tiiiiidigt. Jag lyckas ju alltid få väldigt tidigt startnummer, så det blir svintidiga morgnar. Men det hör väl till!
 
Jag är superladdad och lite lagom nervös. Igår kväll var jag i stallet och fixade fram till 23.00 så jag har lite minus på sömnkontot, men det problemet känner jag nog av först ikväll då jag lär däcka snabbt.
 
Idag är det alltså LB:3 och LA:3 som står på schemat och det är Stäket Ryttarnas HSF vi ska till. Ganska långt att åka. Jag har aldrig varit där tidigare, så det ska bli spännande att se ett nytt ställe. Jag kommer nog inte ha möjlighet (eller minne) att blogga under dagen, utan berättar allt om starterna ikväll eller imorgon. Håll utkik på min instagram för resultat, SandraEnerstrand heter jag där, eller så kan ni följa online på länken här. Klicka in er på Resultat för klassen ni vill se. Jag rider i klass 1 och 2. (3an också, men det är laget)
 
Jag måste bara slänga upp en bild på knopparna jag gjorde igår, blev faktiskt rätt nöjd med dem. Kanske inte den sista miniknoppen dock.. Men resten! Men de är nog inte lika fina idag tyvärr...
 
 

Den kommande tävlingshelgen

Ja hörni, den här helgen kommer vara den mesta tävlingshelgen jag varit med om. På lördag går andra omgången av division 2 dressyr på Stäket Ryttarnas HSF, och vi startar alltså LB:3och LA:3. På söndagen är det Pay & Ride hemma, så då startar vi LA:4 (debut) Superkul ska det bli! Jag måste bara hålla tungan rätt i mun när jag ska minnas vilket program som ska visas vilken gång...
 
Här är mina tankar inför programmen:
 
 
 
 
LB:3
Jag gillar det här programmet. mycket. Jag tycker det är ett trevligt program att rida, och det passar mig och Z. Det är lagom långa grejer överallt och inga jättesvåra delar. De svåraste delarna skulle jag nog säga är när man ska göra en 15 meters volt i galopp och sen vända in på kort diagonal och göra ett avbrott till trav och ny fattning. MEn Z är faktiskt riktigt bra på det, så att så länge jag sköter mina kort rätt så kan vi plocka bra med poäng där.
 
 
LA:3
Jag gillar även det här programmet. Det är ett roligt program där det händer saker hela tiden och det är lagom långt mellan de olika sakerna. Jag hoppas att vi kan plocka bra poäng i de moment vi gjorde sist; förvända galoppen och längningen av formen. Även galopprogrammet i helhet tror jag att vi kan göra bra. Så länge han inte byter. Jag är lite nervös nu efter att jag övat lite byten, jag vill inte att han missförstår mig. Jag hoppas på att vi har lyckats förbättra vår skänkelvikning för höger skänkel. Det jag tror att vi kommer få sämst poäng på är mellanskritten och eventuellt just högerskänkelvikningen.
 
 
LA:4
Det här programmet vet jag inte om jag gillar eller inte, jag har inte ridit det någon gång. Jag har inte ens ridit igenom det nu på träning. Jag har nämligen valt att inte öva in det här programmet förrän på lördag kväll. Då har jag ett mindre att blanda ihop på lördag. Men jag har tittat på lite delar i det. Det känns som att det är mycket svårare än LA:3an och jag tror att det hrä programmet inte passar oss riktigt lika bra. Det som gör att jag tänker så är att det är ryggning på medellinjen (vi har ju svårt med ryggningar pga Z bakben) och även den förvända galoppen som ligger i en 90 graders sväng. Spännande! Skänkelvikningarna kan dock bli lite lättare då det går från medellinjen och ut till spåret, istället som för i LA:3an ligger de ju från spåret och in till medellinjen. Även bakdelsvändningarna kommer bli spännande då jag inte gjort det förrän häromdagen. Det ska i alla fall bli hur spännande som helst att rida LA:4 på söndag, så det ser jag också väldigt mycket fram emot. Jag räknar med att vi inte kommer rida på godkänd procent, men målet är givetvis att bli godkända!

Gårdagens ridpass 22 april- Zigge

Igår blev det ett pass på Mr Z, efter hans ridskolelektion. Det var gulliga Anna som hade ridit honom på sin lektion och hon hade nog lyckats rida igenom honom lite extra för han var heeeeelt fantastisk att rida på nu kvällen! Jag ville aldrig hoppa av.
 
Vi började med en skrittur ute i skogen, och sen gick vi in i ridhuset för lite uppvärmning och trimning. Vi började med att trava i lite låg form och efter ne ganska kort stund tog vi galoppen. När vi blivit lite varma gick vi över på förvänd galopp och han vara så himla härlig! Vi gjorde några skänkelvikningar, och de har aldrig gått så bra som då. Nu håller vi tummarna att vi på lördagens tävling klarar att hålla i detta. Tänka framåt med energi och häftiga ben, men med bibehållen ställning. Heja!
 
Vi provade också att göra lite bakdelsvändningar, och det var faktiskt över förväntan. Vi var inte felfria, absolut inte, men han förstod mig bättre än jag trodde. Vi övade också en del uppridningar i galopp till halt. Inte alls särskilt lätt, men han börjar förstå att man ibland faktiskt gör halt från galopp utan att däremellan ta några steg i trav och skritt.
 
Åhh, vad jag längtar till imorgon då jag får rida igen ♥
 
 

Min önskelista

Som ni vet la jag ju upp en önskelista här för ett tag sedan. En del av sakerna är avbockade, en del kvarstår. Såhär ser önskelistan ut nu;
 
 
1. En hoppsadel
En hoppsadel står fortfarande allra högst upp. Jag har sedan jag skrev om det sist provat en hel del sadlar, men ingen har passat. Önskningen är ju såklart att ta ut en sadelprovare och verkligen få till en riktigt riktigt bra sadel. Jag måste nog bara vinna på lotto först. Svårt eftersom jag aldrig spelar...
 
 
 
2. Vinröda lindor från Mias RS
Jag har fortfarande inte köpt mig ett par lindor. Jag har ju redan ett par vinröda, men Zigge har ju fyra ben han vill ha lindor på.
 
 
 
 
 
 
 
3. Ny snygg hjälm
En riktigt snygg blingig hjälm att rida dressyr i vore inte dumt, särskilt nu nrä vi faktiskt gör en del starter. Men Jag har inte riktigt hittat DEN DÄR hjälmen. Jag provade den hjälmen på bilden, och den är ju snygg, men tyvärr inte på mig.
 
 
 
 
 
 
 
4. Det här täcket
Alltså, huuuur snyggt är inte det här täcket!? Gee miiiiig! Jag kan gärna ta matchande lindor och schabrak till också... Snygg-Zigge.
 
5. Tävlingstoppar
Jag skulle faktiskt till och med behöva några tävlingstoppar. Jag har inga bra tröjor att ha under kavajen när jag tävlar. Jag har ju en stilig plastrong, men under den vore det inte dumt med en snygg tävlingstopp. Gärna i något härligt andasmaterial eftersom jag är en riktigt svettig människa ;)
 
 

Min vackra ♥

 
Ibland har man de där dagarna då man bara är så snygg! Som Zigge. Haha!
 
Idag blev det ett riktigt härligt ridpass! Vi körde nästan lite repris från igår. Vi började med en runda ut i skogen som uppvärmning. Tog också några språng öven en liten stock i skogen. Söta Zigge, han blir så himla glad när han får skutta över den och hoppar ganska stort! Superkul!
 
Sen gick vi i alla fall in på ridbanan och red runt lite. Han kändes riktigt härlig faktiskt. Vårt superkämpiga pass igår gjorde nog susen, för han var rätt avspänd, men i en härlig form. Min fina fina häst! ♥ Det är så himla roligt att rida nu när han känns så fin! Hoppas och håller tummarna stenhårt att känslan håller i sig till i helgen!
 
Under ridpasset idag fortsatte jag lite på byten som jag gjorde igår, men det gick inte riktigt lika bra. Tror det kan vara att han itne var riktigt lika framåt idag inne i ridhuset som igår ute på stora utebanan med blåst. Men, vi fick ändå till några rätt bra. Från höger till vänster byter vi faktiskt rent de flesta gångerna, och utan att skjuta iväg i 190 efteråt. Från vänster till höger kommr vi lite efter bak, men emellanåt blir det rent. Nåja, någonstans måste man ju börja. Jag varvade bytena med att rida förvänd galopp också, för att se att han lyssnade på vad jag ville och inte bara "kunde själv" och kör sitt eget race. Han var grym!

Veckoplanering - Zigge

 
Såhär ser veckans planering ut. Herre-min-gud vad jag längtar till helgen!! Det ska bli SÅÅÅ kul!
 
Hur som helst, idag måndag blir det ett pass med början i skogen och sedan en stund på banan. Imorgon tisdag blir det ridskolelektion och detsamma på onsdag och torsdag. Beroende på hur dagen imorgon ser ut så rider jag ett dressyrpass på tisdagen eller onsdagen, vad jag hinner liksom, men det lutar åt onsdagen.
 
På fredag blir det trimning inför helgens alla starter. Och på lördag smäller det, andra omgången av Division 2, och med förklass också. Därmed rider vi LB:3 och LA:3. Håll tummarna! Jag tror att Sofie och Kicki kommer med och är teamZigge igen, tänk vilken tur jag har! Men om de inte kan så får någon annan gärna haka på :)
 
På söndag är det Pay & Ride hemma, så då är jag och Z med på en LA:4. Det blir premiär för oss, det blir det högsta programmet vi ridit någonsin. Spännande! Dock kommer jag inte lägga så mycket tid och energi på att öva inför det osm jag egentligen skulle vilja, men jag känner att det är viktigare att lägga fokusen på LA:3an.
 
Nu taggar vi den här roliga hästveckan!

Dagens ridpass 19 april - Zigge

 
Idag blev det ett riktigt härligt pass! Och vi satte en sjukt bra grej idag! Är lite i chock fortfarande!
 
Hur som helst, vi började passet med att rida ut en tur i skogen. Det var helt galet bra väder och solen strålade! Varmt var det också! Vi tog en runda med lite stockar också som vi skuttade över, och mitt i turen tog vi oss upp och ner för några sandbackar. Nyttigt!
 
Sen gick vi in på utebanan och där var det någon (stor vit) som blev helt vild och pigg. Aningens pigg och lite spänd. Men så himla glad! Vi galoppjobbade en del och försökte få ordning och fokus. Samtidigt så är jag ändå så glad att han är sådär, livsglad liksom!
 
Under passet jobbade vi med lydnad och gjorde lite galoppombyten. Jag har på senaste tiden lagt bytena på hyllan med anledning av dressyren. Z är ju trots allt en hopphäst som gärna vill gå i rättvänd galopp, och nu tävlar vi ju LA där det ingår förvänd, och det är där vi har chans att glänsa till. Oftast får vi jättebra poäng där, om vi inte slår om. Det händer oftast inte, men om det händer blir det ju ett rejält poängras. Därför har jag inte riktigt vågat ge mig på bytena nu när vi övar förvänd så mycket. Löjligt, jag vet, men ändå. Han blir så otroligt känslig när han är helt uppvärmd, så jag är rädd att han ska misstolka mig och byta. Han vill så mycket. Men idag kunde jag inte hålla mig.
 
Så det blev byten, och jäklar vad bra han var! Höger till vänster har ju gått ganksa bra förut, och vänster till höger har knappt gått. Nu kunde jag göra höger till vänster plättlätt och höger till vänster lyckades oftast. När han verkligen hade fattat vad vi höll på med kunde jag inte hålla mig. Jag vände upp på en diagonal i högervarvet och bytte till vänster. Satte ihop och bytte tillbaka till höger efter fyra språng. Och efter ytterligare fyra språng bytte jag till vänster igen. Min fina fina prins! Tre rena byten bara sådär! Direkt efter gav jag mig. Man ska ju sluta när man är på topp, haha!
 
Nu ska jag bara minnas vad jag gjorde idag, så att vi kan göra om det. Synd bara att jag inte riktigt vet vad jag gjorde... Tänkte nog mycket "hur svårt kan det vara, vi bara gör det". Och så gjorde vi det visst :)
 
Efteråt var vi svettiga....
 

Här har ni mitt knep

 
 
Det visade sig att jag hade en hel del läsare som också kämpar med att få sina vita hästar vitare. Även om jag inte lyckats helt, så har det ju i alla fall blivit mycket bättre. Så nu tänkte jag helt enkelt dela med mig av mina knep. Det absolut viktigaste ser ni på bilden här ovan. Schampot K9 bright white shampoo.
 
♦ Jag ser alltid till att tvätta av svansen när den blivit skitig. Om det får sitta länge så gror det liksom in. Jag tvättar med andra ord svansen så ofta som det behövs, men jag tvättar då delen längst ner. Svansroten tvättar jag väldigt sällan. De här tvättningarna kan vara med enbart vatten också, det beror lite på hur skitig svansen är. Men till exempel skulle jag inte låta honom stå med lera i svansen, då sköljer jag bort den hellre.
 
♦ Några gånger i veckan tvättar jag alltså med schampo. Då använder jag faktiskt biltemas hästschampo. Det fungerar toppenbra och kostar nästan gratis. När svansen börjar bli lite grådassig tvättar jag med K9 bright white shampoo. Jag låter då schampot sitta i i ca 10 minuter.
 
♦ Lite då och då när svansen börjar kännas lite spretig och svårborstad brukar jag ha i lite inpackning efter schamponeringen. En vanlig inpackning som man har till människor. Den låter jag också sitta i och verka i ca 10 minuter. Den här bör vara oparfymerad och jag tar alltid bara i längderna. Jag tvättar som sagt svansroten mycket sällan.
 
♦ Inför tävling eller dagar då han ska vara extra fin har jag några steg till. Ca 5 dagar innan börjar jag tvätta. Processen är: Dag 1. Schamponering med K9(verkar ca 10 min) och avslutar med inpackning.(verkar ca 10 min) Dag 2. Schamponering med K9.(verkar ca 10 min) Dag 3. Schamponering med K9(10 min) och inpackning(10 min) avslutar med torrschampo från Veredus. Dag 4. Schamponering med K9.(10 min) Dag 5. Schamponering med K9(10 min) och inpackning(10 min). På tävlingsdagen är den bländande! Men, om man vill ha extra vit "färg" kan man kleta in lite Swedish clay i svansen, låta torka och sedan borsta ur. Då jäklar lyser svansen vit! (detta har jag dock inte gjort då det verkligen kräver att svansen är helvit, och Z har några bruna slingor i sin)
 
♦ För övrigt är jag en sådan där människa som inte alls tycker om flätad svans. Alltså helflätad över natten eller under hagvistelsen. Då sköljer jag hellre ur svansen en extra gång.
 
♦ När Z åker transport får han ha ett svansskydd som avslutas med en liten påse nedtill, så att svansen hålls skyddad mot bajset. Det gjorde att han kunde hålla en vit och fin svans under tävlingen.
 
PS. Självklart gör jag inte hela den här proceduren om svansen verkligen är fin innan. Det här är när jag har "struntat" lite i svansen och behöver få upp vitheten igen.

Gårdagens ridpass 17 april - Zigge

Igår blev det ett ridpass på Ziggemannen. Jag skulle säga att detblev ett typiskt Förr-fredagspass. Alltså så som fredagspassen var förr. Skit med andra ord. Haha! Nämen, så illa var det kanske inte, men det var helt klart inte ett av våra bättre pass. Det var banbyggnad på gång i hela ridhuset och så också framhoppningsbygge i ridhuset jag red i. Zigge är ju inte särskilt intresserad av vad som händer och blir inte särskilt spänd. Han tittade till på en stoooor hög med slangar, men sen var det som att han sa "Jaha, här ligger det slangar" och sen tittade han inte mer på det. Skönt.
 
Men, det blev lite dålig ridning från min sida. Det var jag som var lite för brydd av allt som hände runt omkring. Men Zigge skötte sig faktiskt bra ändå. Vi red på i lite olika gångarter och jobbade med att verkligen ställa igenom, framförallt till höger. Vi red också lite förvänd galopp som vanligt, men körde faktiskt några femtonmetersvolter. Inte ett enda omslag. Duktiga prins! Sen red jag några skänkelvikningar och uppridningar i galopp till halt. Inte våra bästa insatser på någon av dem, men helt klart godkända.
 
Den här helgen är jag helt ledig för första gången i år, inget jobb, inga lektioner, inget tävlande... Ingenting. Det innebär att jag hade önskat att verkligen få träna med Zigge inför nästa helg. Men nu är det ju lite oturligt tävlingar på anläggningen, så ridhusen och utebanan är upptagna. Men jag tänkte åka till stallet lite senare i kväll och helt enkelt hoppas på att tävlingarna är slut. Kanske åker jag dit en sväng nu på förmiddagen och rider ut också.
 
 

Anmälda!

 
Sådär ja, då var anmälan till ännu en Pay & Ride inskickad. Denna gång finns programmen LB:3 eller LA:4 att välja på. Jag vill ju gärna rida LA-program nu, men känner ju att LA:4 är lite i svåraste laget. Bakdelsvändningar, ökad galopp och samlad galopp i mängder, och enkla byten. Heja. Det blir till att träna den kommande veckan i så fall. Jag vet inte vad jag ska ta. LB:3 känns ju som att jag har ridit så många gånger, även om det är mitt favoritprogram egentligen. Men å andra sidan är ju Pay & Rider till just för att öva, och då gör det ju inget om man tar ett lite för svårt program! Det värsta som händer är att vi får sjukt låga procent, men då visste vi ju att det skulle bli lite trixigt...
 
Hur som helst var jag ju tvungen att anmäla mig så jag inte missar min plats, och därför slog jag till och valde LA:4, men kanske ändrar jag sen. Jag kommer att börja göra startlistorna för våra Pay & Rider, så det är ju enkelt fixat. Jag skulle gärna rida båda klasserna, men i och med att vi är på tävling hela lördagen och rider två program känns det lite mastigt att köra dubbla även söndagen. Men å andra sidan skulle han ju egentligen orka.... Vi får se! Kul ska det bli, så nu är det bara att öva, öva, öva!

Bildbomb

Okej, jag vet att ni kommer ledsna på alla bilder på Zigge och mig från tävlingen, men jag bara MÅSTE lägga ut några. Han är ju så snygg!
 
 
 

Dagens ridpass 15 april - Zigge

Åhh, idag blev det äntligen ett pass på prinsen igen! Som jag längtat! Dock märkte jag när jag började trava att jag fortfarande har träningsvärk efter tävlingen, haha! Eftersom han hade gått ett ridskolepass så blev det mest ett härligt, inte så komplicerat pass. Bara stämma av lite att vi är på samma bana helt enkelt.
 
Vi red idag runt en del i låg form och när vi var ordentligt varma tog jag tag i det här med skänkelvikningar. Vi har idag 9 dagar på oss att lära oss behålla ställning i skänkelvikning undan för höger skänkel. Det är en viktig punkt i programmet LA:3 som vi ju rider igen den 25 april. Det är en koefficient på den bedömningspunkten, så då duger det inte med felställd häst. Till en början var det sjukt svårt, men efter ett par gånger fattade Z vad jag menade och då blev det riktigt bra. Jag tror vi får öva det här varje ridpass nu. Det är av dessa nio dagar endast 6 dagar jag kommer rida, och av dem är det tre dagar som jag förmodligen inte har tillgång till någon ridbana. Hmm...
 
För övrigt red jag lite förvänd galopp och varvade mellan fyrkantspåret och 15 meters volter. Duktiga Z ♥ Tänk hörni, att det en gång lät SÅHÄR om förvänd galopp. Men det är härligt, det visar ju att man kan bli bra mycket bättre med lite övning!
 
Ps. Idag fick jag ett USB av Sofie med 197 bilder från tävlingen i söndags, bästaaa!
 
 

Latest @ insta

 
Jag la upp den här jämförelsebilden tidigare idag på instagram. Sedan en tid tillbaka använder jag ett nytt schampo till Zigges svans för att nå drömmen om en fläckfri silversvans. Nog tycker jag att det har gått framåt! Nu är väl visserligen den vänstra bilden generellt lite gulare, men tyckre nog ändå att den nedre fläcken är mer osynlig på den högra bilden från helgens tävling. När den vänstra bilden togs var dessutom svansen nytvättat men precis torkad. Och ändå var den så gul :)
 
Jag tänkte att jag kudne lägga upp detta här, för när jag la ut den tidigare kom en del inlägg om folk som också vill få sina hästars svansar vitare. Har DU något bra tips eller tanke?
 

Fina Z ♥

 
 
Tänk att en skimmel kan vara så snygg! ♥

Vår första dressyrtävling

 
Igår var det äntligen dags, min och Zigges första dressyrtävling! Det var alltså första omgången av division 2 och vi startade både lagklassen och förklassen. Alltså ett LB:2-program och ett LA:3. Jag har ju känt att vi inte riktigt är på LA:3-nivå, men hade ändå som mål att rida på godkänd procent. Tänk vilken dag det skulle bli! Här kommer sammanfattningar från våra ritter:
 
Framridning LB:2:
Det fans framridning både ute och inne. Inomhus fick man vara max 4 ekipage, poch jag behöver ju värma Z ganska långt i förväg så jag började rida fram ute, trots lite regn och blåst. När jag hade en plats i ridhuset valde jag ändå att fortsätta rida fram ute då jag gillade banan och Z kändes tillräckligt fokuserad. Jag kände att framridningen gick rätt bra, Z kändes samarbetsvillig och fin. Jag hade det dock lite kämpigt med att sitta ner och behålla energin i honom.
 
Ritten LB:2:
När vi kom in i ridhuset visste jag ju inte alls vad jag skulle förvänta mig. Jag tror att det kan vara Zigges första dressyrtävling på bortaplan någonsin. Hur som helst kom vi in på banan och han tittade lite grann mot domarbordet, men när vi ridit förbi det tyckte han inte att det var några konstigheter. Under ritten var Z väldigt lydig och duktig. Han blev inte alls sådär "Jag kan själv" som han kan bli, utan han lyssnade och väntade på mina hjälper. Vi fick inte jättemissar, men hade inte särskilt mycket flashigt heller. Största missen var halten nere vid domaren då vi inte fick med bakbelen så han tog ett kliv bakååt med ena bakbenet. Synd. Vi fick inte riktigt till någon av mellangångarterna särskilt bra, men det är jag ju inte förvånad över eftersom vi har svårt med det.
 
Slutpoäng LB:2:
Gångarter 6/12
Framåtbjudning 6,6/13
Lösgjordhet 7/14
Ryttarens sits och hållning 7/21
Korrektheten 7/14
 
Totalt: 193 p, 64,333%
 
Mina tankar om slutpoängen LB:2:
Jag är SÅ nöjd över våra poäng! Jag kan inte minnas att jag någonsin ridit ett LB:2-program på godkänd procent, så jag hade lite accepterat att vi inte skulle bli godkända. Men 64,333% är ju helt fantastiskt och det kändes riktigt härligt att få 7 på min sits!
 
Slutkommentar LB:2:
Trevligt visad häst och prydligt ridet. Satsa lite mer i mellangångarterna.
 
Min tanke om slutkommentaren LB:2:
Känns kul att få höra att jag ridit prydligt och visat honom trevligt. Att jag behöver satsa mer i mellangångarterna vet jag ju om, och känner att jag måste hem och öva på det, men är ändå nöjd med att ha fått en 6a på en mellantrav och en 6,5 på en mellangalopp. Men jag är nöjd med slutkommentaren!
 
Domare var Suri Räsänen.
 
Framridning LA:3:
Till LA-programmet behövde jag inte rida fram riktigt lika länge då han ju hade gått ett pass hyfsat precis innan. Jag valde även då att rida fram på utebanan. Inför LA:3 kändes han faktiskt ännu finare och jag kände att jag fick till min sits lie bättre. Han är ju SÅ himla skumpig! Målet var som sagt att rida godkänt, men jag var ju lite inställd på att inte göra det efterosm det är lite svårt för oss. Det som inte kändes så bra på framridningen var att jag var riktgit trött. Jag tror att lagledare Cissi tänkte både en och två gånger om jag ens skulle orka rida hela progammet, haha! Jag var verkligen slut!
 
Ritten LA:3:
När jag äntligen fick gå in på banan tänkte jag bara "Nej nu jäklar får jag ge allt jag har, jag får vila sen". Och så bara körde jag. Jag har nog aldrig haft så mycket mjölksyra i benen som jag har i mellantraven, men det var det värt! Det var riktigt roligt och jag minns att jag tänkte "det här går ju ganska bra... väl?" någonstans mitt i programmet. Och när jag red ut från banan möttes jag av ett teamZigge som jublade! Gulliga människor! Vi fick till allt riktigt bra faktiskt och jag vågade satsa lite mer i det här programmet. När vi kom till galopprogrammet tänkte jag "Yes, äntligen" men kom också på att jag inte ska använda galoppdelen till att börja vila. Bara för att vi är bättre i galoppen betyder det inte att mna kan åka räkmacka. Det fick jag verkligen känna på när vi kom till den första förvända galoppen, som är den vi har lite kämpigare med. Då skulle Zigge plötsligt bajsa, vilket fick migg att få lite inombordspanik och flashbacks till programträningen när vi fick avbrott just på grund av bajs. Men jag lyckades rida igenom det hela och knep en 8a på den delen! Älskade Zigge, du får bajsa hur mycket du vill i dressyrprogrammen om det ger oss 8or!
 
Slutpoäng LA:3:
Gångarter 6,5
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6/12
Ryttarens sits och hållning 7/21
Korrektheten 7
 
Totalt: 229,5p, 65,571%
 
Min tanke om slutpoängen LA:3:
Jag är jättenöjd här! Att vi fick en 6,5 på gångarter känns väldigt generöst då hela skrittprogrammet bestod av 5 5,5 och 6 poäng. Men jag tror vi(jag) hade en liten dipp i ork där för även bedömningspunkterna precis innan bestod av 5 och 5,5. Att få 7/21 på ryttarens sits i LA:3 känns grymt! Något i poängen i programmet som känns riktigt kul är att vi dels fick två 8or! En på den förvända och en på längning av formen. Det andra är att vi i mellangångarterna fick 6, 6,5, 7 och 7 poäng! Att vi i vår första LA:3 och första dressyrtävling landade på 65,571% känns lite overkligt! Det är ju faktiskt ändå ganska långt över godkäntstrecket och även långt över vad vi fått tidigare. Riktigt härligt!
 
Slutkommentar LA:3:
Prydligt ekipage! Fint galopprog. I traven måste du vara noga med rakriktningen. Lycka till!
 
Min tanke om slutkommentaren LA:3:
En riktigt rolig kommentar! Det stämmer ju som vanligt. Han är ju lite på dubbla spår och vi kör lite svag vänsterställning hela tiden. Men nu blir det att kämpa med högerställningen framöver. Till nästa deltävling ska det vara ett minne blott!
 
Domare var Maria Holmqvist.
 
 
Filmat har Kicki Lagergren gjort och bilden är tagen av Sofie Lagergren

Veckoplanering - Zigge

Såhär ser veckans planer för Zigge ut. Idag måndag får han ett lugnt pass då gårdagen gjorde både honom och mig trötta. Han förtjänar ett myspass helt enkelt. Om jag hinner ut innan det blir mörkt tar vi nog en kortare sväng i skogen och annars får det bli en promenad i ridhuset. Han vill att han ska röra på sina ben även om han inte ska bli trött.
 
Imorgon är det ridskoledags igen, så då får han gå ett pass där. Även onsdag och torsdag är det ridskolepass som vanligt. Jag ska försöka hinna med ett ridpass någon av dagarna, jag satsar nog på onsdagskvällen.
 
På fredag blir det ett dressyrpass, och även på lördagen och söndagen om det går för ridhuset/utebanan. Vi har stora tävlingar på klubben hela helgen, så vi får se hur det ser ut. Jag misstänker att utebanan är proppad med hästlastbilar och att det står en massa hinder i ridhusen, men vi får se. Annars får det bli uteritter. Men, helgen efter är det ju dags för omgång 2 i divisin 2, så vi behöver ju hinna finslipa dressyren ännu mer tills dess! Konkurrensen är ju stenhård så vi måste bli ännu bättre :)

Vilken dag!

 
Ojojoj vilken dag! Jag är HELT slut! Men vad roligt jag har haft! Min och Zigges första dressyrtävling och det blev ju alltså LB:2 och LA:3, inte helt optimalt då jag aldrig någonsin har ridit LB:2an godkänd och LA:3 är lite svårt för oss tycker jag. Men men, det är en rolig grej! Jag har ju varit SÅ nervös också över att jag aldrig åkt någonstans med Z, det var många år sedan jag körde hästsläp och jaa, jag visste ju inte hur han skulle reagera på bortaplan.
 
Man skulle kunna säga att dagen gick klart över förväntan. Zigge har skött sig exemplariskt i transport och på tävlingsplatsen. Vi har fått fina procent (64,333% i LB:2 och 65,571% i LA:3) och jag är helt lyrisk över dagen! Jag kommer berätta allt om mina ritter och visa filmer imorgon, för nu är jag så trött att jag snart somnar medans jag skriver.
 
Superdupertack till alla som hjälpt mig att göra denna dagen möjlig! Sofie, Kicki och Anna som följde med som bästa groomteamet, Therese som hyrt ut sitt släp, brorsan som lånade ut sin bil(trots allergi) föräldrar och mor/farföräldrar som alltid stöttar och uppmuntrar, lagkompisar/lagledare som bidragit till positiv stämning och pepp, Annelie som trimmar oss, Eva som kommer med grymma tips för programridning och jaa, alla runt om mig helt enkelt! Idag är jag en ovanligt tacksam Sandra. ♥
 

Dagen D - Premiär dressyrtävling

 
Tidig morgon var det här! Idag är det äntligen dags! Division 2 dressyr omgång ett går av stapeln hos Österåkers sportryttare. Det ska bli riktigt roligt! Hela dagen igår bestod av förberedelser och packande. Nu på morgonen har jag fodrat tidigt och bara kontrollerat en sista gång att allt verkligen är med. Nu får ni hålla tummarna för oss idag!
 
Vår första start är i LB:2 och då har vi starttid 09:58 och i LA:3 som är lagklassen har vi starttid 12:41. Jag har ett superteam med mig, både Sofie och Kicki och Anna är med. Hela Team Zigge!
 
Om ni vill följa våra resultat under dagen hittar ni dem här: LÄNK Det är bara att trycka på Resultat sedan så kan ni hitta oss. Men, startfältet är duktigt och jag och Z är egentligen inte riktigt på LA:3 nivå, så förvänta er inga höjdarprocent ;) Men kul ska vi ha!
 
Jag kommer ju att ha lite svårt att uppdatera bloggen under dagen, men jag lägger säkert upp någonting på instagram, så följ gärna där. SandraEnerstrand heter jag där :)

Ridpass i måndags och igår 6 april & 10 april

Jag kom på att jag missade att skriva om måndagens ridpass. Det var så härligt! Vi tog en tur på vår stora fina utebana i kvällssolen. Helt magiskt! Dock gick väl kanske inte själva ridpasset fläckfritt, men det gjorde liksom inte så mycket. Han blev lite pigg och jaa, det var inte helt lätt.
 
Igår träffade jag Anna med Winette, som ska rida i laget med mig imorgon, och även Cissi som är lagledare. Vi hade lite "inför lagtävlans-ridning". Winette såg jättefin ut och Anna red igenom programmet, och jag känner mig lite avis på att hon är så duktig :) För mig och Zigge gick det bitvis bra, bitvis mindre bra. Men jag vet ju att jag inte kan begära alltför mycket eftersom det varit andra personer som ridit honom de tre senaste passen. Då har vi ganska lång startsträcka till att bli ett igen.
 
Jag red också igenom programmet en gång, men kände väl att det inte var vår bästa runda. Men jag var lite ofokuserad och tankspridd, så jag får skylla mig själv. Idag blir det ännu mera trimning och jag försöker tänka på det jag fick lära mig i tisdags på programridningen. Att våga rida på med mer energi, och att våga satsa lite. Det är först då vi kan knipa lite högre poängsummor. Men, jag måste också tänka på att inte bli för ivrig på detta, då känns det lite jagat och överilat. Jag måste helt enkelt hitta det där gyllene perfekta läget. Det som är så svårt att hitta!
 
Idag blir en fullspäckad dag. Nu ska jag bege mig hem till mina föräldrar för att hämta dragbil, mina nytvättade vita ridbyxor (Tusen tack mamma!) och även försöka få ordning på min plastrong. Sen ska jag förbi jobbet en snabbis och sen vidare till stalet. Där ska jag sen förutom att ordna allt vardagligt som mockning, matfix och ridning, se till att putsa alla grejer, tvätta Zigge, tvätta några grejer, packa bilen och packa släpet. Heja! När jag sen kommer hem är förmodligen ett par kompisar hemma hos oss redan, och då ska jag slänga mig in i duschen och sen hänga med dem. Fullspäckad var kanske bara förnamnet... Snälla Anna skulle komma förbi stallet och hjälpa till lite, gulle-hon!
 
 

Vips så var det borta!

 
Sådärja, häromdagen tog jag tag i något som jag tänkt göra en lång tid nu. Klippte bort Zigges långa fina hovskägg. Haha! Som ni ser till vänster så fanns det en riktigt stor tuss med hovskägg. Nu har jag klippt bort det och det ser ju helt klart prydligare ut. Det blir perfekt inför söndag! På bilderna här ovan är benen dock lite brungula, det kommer bli riktigt fint när han är nytvättad och vit! :D Efter dessa bilder har han dessutom fått hovarna fixade av hovslagaren så nu är de riktigt stiliga!
 
 
 

Tre dagar kvar!

 
Åhh, nu är det bara tre dagar kvar till tävlingen, eller jaa.. Två och en halv. Det ska bli så kul! Här är våra preliminära starttider. LB:2 startar 08.00 och min start verkar bli 09.46. De definitiva startlistorna kommer kl.18.00 på lördag, så mycket kan hända. Jag har dock önskat så sen start som möjligt i första klassen då vi har långt att åka. Andra klassen verkar jag starta 12.56. Känns bra. Då kommer jag ha hunnit äta lunch emellan och så. Toppen!
 
Från och med nu börjar riktigt mycket förberedelser. Jag har lite panik över att jag inte hann rida Z idag som planerat, men vi får trimma vidare fredag och lördag. Istället fick jag hjälp av Therese att visa mig släpet vi ska ha på söndag. Jag ska hyra hennes, så vi testade lite med det. (Tusen tack bästa Therese!!!)
 
Kommande dagar blir det nu att börjar plocka ordning på allt. Så imorgon fredag blir det en tur till granngården för att köpa några smågrejer jag behöver. Sen om jag hinner blir det nog att putsa upp lite grejer inför tävlingen. Sne på lördag blir det en heldag i stallet.
 
På lördag ska vi packa in allting som ska med, putsa alla grejer och det största projektet av allt; Tvätta Zigge så han blir kritvit! Det blir nämligen en riktigt tidig morgon på söndag, så då är det skönt att ha allt klart och färdigpackat.
 
På söndag tänker jag mig att jag åker dit svintidigt och ger Z sin morgonmat. Medan han äter den packar jag hans resterande påsar och fixar allt i stallet så att allt där är färdigt när vi kommer hem efter tävlingen. Sen ska jag såklart förbereda och checka av att allt jag behöver är med. Sen blir det till att packa in Z i transporten, förhoppningsvis utan problem och sedan åka. Åh, vad pirrigt det känns nu när det är så nära!
 
När vi gick in på det nya året tänkte jag skriva ut lite mål inför 2015, men fegade ur lite på den för att jag inte riktigt har vågat sätta något mål. Min tanke var att i slutet av 2015 rida LA på tävling, och då tänkte jag LA:1. Efter söndag kommer jag förmodligen ha ridit LA:3 redan i april. Vad knasigt! Målet med den här tävlingen är att ha roligt, vara på vår första tävling och satsa på att rida något av programmen godkänt. Självklart är drömmen att rida på jättefina procent, men LA:3 är lite hög nivå för oss och LB:2 är inte riktigt mitt program. Så godkänd procent vore bra nog.
 
Det får gå som det går helt enkelt! :D Jag säger som jag brukar säga till mina ponnytjejer; "Vi ska HA KUL!!! .... och vinna :D"

Fina bilder från programridningen igår

 
 
Två fina bilder på oss från igår. Självklart är det Kicki och Sofie Lagergren som tagit bilderna! På andra bilden ser man verkligen hur trött jag är, haha! Tappar sitsen lite då, men men. Något jag blir väldigt glad av att se är att Zigges svans faktiskt ser vit ut! Wihoo! (Japp, lite utseendefixerat här)

Dagens programridning!

 
Idag var det programridning för mig och Z! Så himla kul! Tänk att jag inte har gjort det här tidigare! Det var SÅ nyttigt! Tänk vilken lyx vi har som har en riktigt bra dressyrdomare som jobbar på vår ridskola och dessutom tar sig tid till sådant här.
 
Valet av program var ju såklart inte svårt, det blev givetvis ett LA:3 som vi red! Såhär gick det:
 
Framridning:
Jag var först ut så jag fick rida fram på banan. Det kändes lite ovant, och jag tänkte tanken att "åh vad dumt egentligen, det gör ju att han blir mer avspänd än vad han skulle vara om vi red fram någon annanstans" Men sen insåg jag att jag ju inte behvöer tänka så. Zigge är inte det minsta brydd om staketen, bokstäverna eller domarbordet. Vi red till exempel precis bredvid där de tog in domarbordet och han slängde inte ens en blick mot det. Hur som helst kändes han rätt bra under framridningen. Jag kände väl att jag inte riktigt kom ner i sadeln då jag försökte tänka ordentligt på att rida på med mer energi eftersom det var det vi behövde från förra gången vi red programmet. Men det kändes ändå helt okej liksom. I den förvända galoppen ville han slå om ett par gånger, så det fick vi kämpa lite med. Men i det stora hela försökte jag tänka lite teamwork och lagkänsla mellan mig och Z. Jag försökte att inte bli arg och stel när det inte gick som jag ville, utan mer tänka att vi måste ha bättre samspel. Det är så lätt att bara bli lite sur och då tappar man så mycket!
 
Ritten:
Själva ritten kändes delvis bättre än sist, delvis sämre. Jag kände att vi hade lite bättre form, lite mer energi, men att jag själv skumpade runt so men liten studsboll. Dock verkar det inte synas lika mycket utåt som det känns, för jag fick en 7/21 på sitsen! WOHOO! Det kändes som att jag låg någorlunda godkänt eller strax över strax under genom hela programmet. I vår "bästa" förvända galopp så fick vi en STOR miss. Zigge skulle plötsligt bajsa och ville stanna, jag tappade allt och det kom då ett avbrott till trav. Jag fattade ny galopp men fick då rättvänd. BAJS. I dubbel bemärkelse. Det kostade oss då vi fick en 4/8. So mtur var var första delen av det ändå bra, vilket jag tror gjorde att vi ändå fick den där fyran. Men gud vad det kostar att få en miss på en koefficient. Men i övrigt kändes det rätt bra.
 
Slutpoäng:
Gångarter 6
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6/12
Ryttarens sits och hållning 7/21
Korrektheten 7/14
 
Totalt: 223 p, 63,714%
 
Mina tankar om slutpoängen:
Åh vad nöjd jag är! Det är ju en höjning från sist, trots omslag! Totalpoängen tidigare har ju varit som bäst 213,5 p och 61,000% så det känns riktigt kul med nästan 3 procents höjning! Och då dessutom att det kostat mig några poäng med omslaget! De allmäna intrycket känns riktigt kul att ha höjt de två nedersta till 7or istället för 6or som vi hade sist!
 
Slutkommentar:
G prydligt progr på häst som kan bli lite mer energisk spec i traven. Passa han blir lite låg och rycker i vissa ö-gångar. Börja ej för sent i ökn.
 
Mina tankar om slutkommentaren:
Känns som vanligt som en fullträff. Vi behöver få till lite mer energi i traven, galoppen är bättre. Han blir lite llåg och vill gärna rycka ner huvudet och dra tygeln ur handen på mig i övergångar, särskilt avsaktningar. Jag börjar medvetet gärna lite senare i ökningarna för att jag aldrig riktigt känner att jag har kontroll. Så det får vi helt enkelt öva på!
 
Det vi fick rida om:
Vi fick rida om skänkelvikningarna, detta för att Eva ändå såg att vi kunde bättre. Jag fick tänka på att visa lite mer tvärning och att verkligen behålla energin. Det är SÅ himla svårt, men tillslut fick vi ändå till det lite bättre! Även 10 meters volterna fick vi göra om direkt efter skänkelvikningen, och där tänka på att behålla energin för att han itne skulle dyka ner med huvudet. Det var svårt. Måste öva.
 
Något som känns riktigt kul är att vi endast på ett par ställen i programmet fick kommentarer om att vi var på dubbla spår. Tidigare har ju det varit mycket mer frekvent, men jag har verkligen försökt jobab med det, och det verkar ha gett resultat! Så roligt!

Ridpasset i förrgår 4 april - Zigge

I förrgår (lördags) red jag ett ridpass på Zigge som jag inte har skrivit om! Jag skrev ju att i fredags hade vi ett lite kämpigt ridpass då jag inte suttit på honom och ridit ordentligt på länge innan det. Men mot slutet kändes det ändå som att vi fick till det. Under lördagens pass var han som vanligt igen! Åh, det var så roligt att rida!
 
Jag kämpade med den lite högre formen ett tag mot slutet av ridpasset. Som vanligt började jag ju med att rida i låg form, men efter att vi var varma så plockade jag upp honom lite och försökte hitta en stadig, lite högre form. Det är fasen inte lätt! Men emellanåt blev han riktigt riktigt fin och då bara njuter jag! Men vi har såklart lång väg kvar! Gud vad jag längtar till på söndag då jag får se hur han agerar på en tävlingsplats och hur han blir inne på en dressyrbana.
 
Nu är det dags för mig att åka till stallet och rida ett pass, wihoo! Och imorgon är det programridning på förmiddagen! Vilken grym vecka!
 
 

Fina Z ♥

 
Hur fotogenisk är inte min häst!? Jag som aldrig tyckt att skimmlar är särskilt fina tycker nu att en skimmel är den finaste hästen i hela världen! Såklart är det Sofie och Kicki Lagergren som jag fått bilderna av. Gissa hur glad jag blev av att få dessa fina foton på min prins! Dessa åker direkt in i fina ramar! Har en på jobbet :)

Veckoplanering - Zigge

 
Här har vi veckans planering! Det är en riktigt nervös vecka för mig eftersom den avslutas med en debut i dressyrtävling och debut i "tävling på bortaplan". Jag ska alltså för första gången köra min häst någonstans! Superspännande!
 
Men men, måndag innebär dressyrtrimning, ingen rast ingen ro denna vecka. Tisdagen ska jag rida programträning för Eva Rydström. Perfekt! Jag kommer rida LA:3an såklart! Sen på kvällen går han ridskolelektion.
 
Onsdag innebär också ridskolelektion och även torsdag. Jag börjar jobbet lite senare på torsdagen, så jag hoppas på att hinna med ett kort dressyrpass på förmiddagen.
 
Sen från och med fredag är det total fokus! Trimma både fredag och lördag och sen är det tävlingen på söndag! Jag är SÅ nervös! Fast jag är inte så jättenervös över själva tävlingen, utan mest för hur det ska gå för mig att ta mig dit och så. Men det ska nog gå bra hoppas jag!
 
Utöver det här är det också fokus på att göra iordning Zigge utseendemässigt inför tävlingen. Han ska bli vitare än vitast! Andra so mska tävla åker till stallet kvällen innan och badar sin häst. Jag kommer få bada delar av min häst varje dag den här veckan för att få honom helt vit. Svansen ska schamponeras med vanligt schampo, skimmelschampo och inpackning. Heja oss! Förutom det ska vi frisera och putsa utrustning! Så den här veckan får ni helt enkelt följa våra tävlingsförberedelser!

Stalltjänst och liiiite ledigt

Jaha, det här med att hinna med bloggen går inge vidare, haha! Igår blev det aktiviteter hela dagen och idag var det stalltjänst från 06.00-15.00. Men det har flytit på bra faktiskt! Nu har jag kommit hem och har en lite lugn eftermiddag/kväll innan det blir jobb igen imorgon. Röda dagar betyder inte ledigt för mig, tvärtom! Men det är roligt.
 
Nu sitter jag med fötterna i ett fotbad och myser. Ska försöka fixa lite inlägg här på bloggen som kan komma upp under veckan utöver de inlägg som jag annars postar. Om ni vill att jag skriver om något särskilt får ni ju gärna hojta till som vanligt. Jag har något inlägg på gång i kategorin "Sandra svarar" men jag kan ju alltid göra flera.
 
Zigge har idag fått en uteritt tillsammans med bästa Elin ♥ Vi har tur som är omgivna av massa fina snälla människor som vill hjälpa oss och så. Tacksam är bara förnamnet!
 
För en liten stund sedan fick jag sms från Elin att ridturen gått bra och att hon hade tvättat både Z sår (idag drog han av sig grimman som skapade sår på huvudet) och hans svans. Bästa! Jag har ju "projekt vit svans innan söndag" nu. I morse när jag precis hade släppt ut min prins slogs jag av tanken att svansen faktiskt börjar se lite vit ut. Z i blått täcke :)
 
 

Gårdagens ridpass 3 april - Zigge

 
Igår blev det äntligen ett efterlängtat ridpass på Zigge. Ni som läser här har säkert märkt att det varit lite mycket annat ett tag nu. Jag hinner inte alls med så mycket som jag skulle vilja göra. Anledningen är att jag på jobbet är mitt uppe i en rekryteringsprocess där jag ska rekrytera 10 tjänster, men snart är det klart och då hoppas jag att det återgår lite till det normala. När jag jobbar såhär mycket krockar ju jobbet hela tiden med att Z går ridskolelektioner på kvällarna också, så då blir det inte så mycket ordentlig ridning för oss. Men nu är det full fokus!
 
Hur som helst, igår slutade jag jobbat vid ca 19.00 och åkte snabbt och köpte mig lite pommes på väg till stallet. Sen blev det att rida ett snabbt pass för att sen kvällsfodra som jag fick rycka in på (Tack Therese för hjälpen också) och sen mocka och fixa och sen åka hem till ca 23.00.
 
Ridpasset började med lite osämja. Vi var inte alls på samma plan egentligen, men så blir det ju ofta när jag inte suttit på honom på flera dagar. Nu red jag ordentligt senast i söndags då det var Pay & Ride. Efter det är det ju massa olika ryttare som ridit, så jag känner inte att jag kan kräva att han ska lyssna på millimeterhjälper från mig då. Men det gjorde att vi har lite lägre krav till en början, joggade runt i låg form och jobbade ganska mycket i galopp. Fokus på att få fram nosen då jag upplever att han gärna hamnar lite bakom när jag inte ridit ordentligt på ett tag. Efter ca 30 min släppte det mesta och han blev riktigt fin faktiskt.
 
Mot slutet red vi en del i lite högre form och med kraftiga tempoväxlingar. Försökte samla lite mer, och emellanåt fick vi in en härlig och häftig känsla. Nu satsar vi stenhårt den här veckan!

Gårdagens ridpass 31 mars - Zigge

 
Igår jobbade jag kväll, så då passade jag på att åka till stallet på förmiddagen. Tanken var att rida ett kort dressyrpass, men då det var så himla fint väder med strålande sol och allt så började jag fundera på att rida på utebanan istället. Sen mötte jag Helena i stallet som gärna ville rida ut, och då kunde jag inte annat än ändra planerna. Så det blev en uteritt tillsammans med Helena och turboFanny :) Superhärligt!
 
Idag har Z endast gått ridskolelektion och snälla Anna har tagit hand om Z. Vad skulle jag göra utan henne? Nu efter att inte ha träffat min vita springare sedan igår morse saknar jag honom så himla mycket! Men imorgon kväll får jag äntligen träffa honom igen :)