Årets sista dag!

20150730_195121_55ba83549606ee4437a1b329

Idag är det sista dagen på 2015, ett år som haft både med och motgångar! Såhär i slutet av året blir det ju att man börjar tänka igenom året som mitt uppe i mina tankar slogs jag av "Herregud vilket år vi haft jag och Zigge!" Vi har verkligen lyckats utvecklas något enormt och jag tänkte absolut lyfta fram det här i bloggen. Men det får bli en annan gång, jag ska förbereda det lite till. Det blir lite statistik från årets dressyrtävlingar, någon film och ja, lite recaps helt enkelt.

 

Så länge vill jag och Zigge önska er alla ett gott nytt år och vi hoppas på ett lika fantastiskt år som 2015, även om vi kunde skippat sommaren 2015 med skadan. Men det är bara göra om och göra rätt, sommar 2016 ska bli vår sommar!

 

Igår fick ju Zigge gå i hage igen och benet verkade inte ta någon skada av det. Benet såg jättefint ut och även efter att jag skrittat honom. Han fick också trava lite och det gick bra. Men jag satt barbacka och har ju fortfarande sjukdom i kroppen så mer än ett par korta sträckor blev det inte. Om allt fortsätter se bra ut några dagar framöver nu så blir det till att sätta igång honom så fort jag känner mig helt frisk och pigg igen. Lääängtaaaaar! Zigge är i alla fall supertaggad på att komma igång efter den här ofrivilligt långa vilan.

Händer hos oss!

920779_463218767195623_4041395513916367806_o

 Imorgon händer det grejer på vår klubb! Då är det Unghästclinic med duktiga Magnus Österlund. Han kommer under kvällen hoppa och berätta om hur han lägger upp träningen för hingstar och även andra unghästar. Vi kommer att få se Comfortuna VDL och även den godkända hingsten Dylan N samt en annan lovande treårshingst. Jag tror att det här kan bli en riktigt lärorik och intressant kväll! Ses vi där?

Zigge 26 December

 
Såhär såg det ut igår i ridhuset. Jag åkte barbacka på Ziggemannen istället för att promenera. Jag är fortfarande risig i kroppen och orkar inte så mycket, så det passar perfekt att bara åka häst, haha! Mysigt är det också! Zigges ben såg lite bättre ut innan ridpasset igår så det kändes himla bra. Efter ridpasset hade det gått ner ännu mer så det kändes himla bra! Dock är det inte helt bra och han blir lite varm i benet när vi promenerar så jag är himla orolig faktiskt. Men han blir å andra sidan varm i det andra benet också... Men ändå. Hua! Man skulle typ behöva utbilda sig till veterinär, hovslagare och allt möjligt för att vara hästägare.

Från och med nu

IMG_8823

Alltså tänk att det redan är 19 december! Om endast 5 dagar är det julafton! Helt galet! Tänkte i alla fall att jag skulle svara lite på vad som händer med Zigge just nu. Han är ju tjock i ett ben och det är betydligt bättre, men inte helt bra. Som jag nämnde tidigare ska han vaccineras den 23 december, så nu blir det ju såklart att han får vila fram tills dess. Min förhoppning var ju att han skulle bli bra innan det så vi kunde komma igång lite grann och sen få en till vilotid, men så blir det inte.

 

Så de här dagarna fram till jul och ett par dagar efter blir det endast skritt för Ziggemannen. Jag försöker få till ett kortare skrittpass på förmiddagen och ett 45-minuters på kvällen. Svullnaden går ner när vi promenerar, men sen går den upp igen när han står still. Han verkar inte ha det minsta ont i alla fall då han varken ömmar, haltar eller är varm. Det känns ju ändå bra i det hela.

 

Måndagen efter jul har jag också Zigge en rolig dag bokad, men det ser ju inte riktigt ut att bli så. Vi har i alla fall en plats att träna terränghoppning inomhus. Vi har aldrig hoppat terränghinder mer än att jag har provat något hinder som står på vår utebana någon gång. Så jag har verkligen sett fram emot det här och tror att Zigge skulle tycka att det var jättekul och lite läskigt. Men nu verkar det ju inte bli något för vår del. Men, men, det kommer säkert fler tillfällen.

 

Vi ska också försöka passa på att kolla tänderna på Zigge men vi får se vilken dag vår veterinär kan göra det. Det vore ju himla passande att göra det nu när han ändå vilar för jag tror att vi kommer behöva droga honom rätt ordentligt och han har nog en del som behöver fixas till.

 

Så december månad blir nog helt enkelt en "fixa-till-och-vila-upp-sig-månad" nu efter att vi inledde den så jäkla bra med fina procent i MSVC:2. Bästa häst! ♥

 

Zigges önskelista

Bild1

Snart är det jul och självklart har Zigge en egen önskelista! Här ovan ser ni lite saker som han önskar sig. Som ni kan se är det mycket svart och grått som gäller. Jag älskar ju färg, men ska jag vara helt ärlig är Zigge just nu snyggast i svart, grått och marint.

 

Högst upp på önskelistan står ett nättäcke från Back on Track. Jäklarns att de ska vara så dyra, men oj vad vi önskar oss ett sådant. Därefter önskar vi oss också ett fleecetäcke att kunna ha som pyjamas. Zigge blir ju lätt svettig vid ridpassen och jag rider ju oftast på kvällen. Känns ju sådär att slänga på honom ett tjockt utetäcke när han är blöt liksom.

 

Sen önskar Zigge sig snygga schabrak att ha i vinter/vår och vi vill kunna matcha dem med snygga (och outstanding bästa) lindorna från Eskadron. Jag har ju dem svarta, men jag är himla sugen på ett set i antracit. Gaaah!

 

En annan grej som Zigge faktiskt skulle behöva är ju enkla svarta boots. Dem slits rätt bra kan jag säga och de känns som en billig försäkring att ta på ett par på honom. Så tomten... Det här är det Zigge vill ha allra helst just nu. Gärna allt på en gång.

Ridpasset 17 December - Zigge

z

 

Igår var Zigges ben så himla fint så då skulle vi prova att trava/galoppera lite. GISSA om han var glad och pigg!? Dessutom var det ridskolelektion med hoppning på andra halvan av ridhuset så det blev ju att han var superpigg och taggade igång extra när vi var i närheten av dem. Han körde sin vanliga öronskakning som han gör när han är pigg.

 

Jag fick med andra ord kämpa lite för att få honom att fokusera på mig och hålla sig lite låg i formen. Men det gick rätt okej ändå. Vi galopperade mest då det är Zigges starka och mest balanserade gångart. Traven har vi ju lite svårare för så den skippade jag nästan helt. Vi tog inte så mycket eftersom jag vill vara försiktig med hans ben, men ändå skulle testa.

 

Idag när jag var där nu på lunchen och kollade till hans ben så var han tjock i benet. Jag kan inte riktigt avgöra om det är tjockare eller inte än igår, men jag tror att det var lite tjockare tyvärr. Jag promenerade honom i ca 20 minuter och då gick det ner lite. Skönt det i alla fall men det blir nog inte någe spring för Zigge idag. Det vågar jag inte.

Älskade tokhäst! ♥

zbus

Hahahha igår kväll såg jag på Facebook att ridskolan lagt ut en film från luciashowen och vad syntes där om inte Zigges goda uppförande? Här ser ni på bilden ungefär hur skötsam han var (då till höger) och hur skötsam han borde ha varit (till vänster) Vi började med att stå bredvid varandra, ganska nära. Men Zigge ville visa sina konster och jaa... Såhär såg det ut. Underbara Annelie som mitt upp i alltihopa säger "Men kan du hålla ordning på din häst!" eller något liknande. Då började ju både jag och publiken skratta och Zigge blev ännu mer otålig. Min knasboll! ♥

Det här är så himla typiskt Ziggebus. Han hade ju vilat ett par dagar här och då blir han sådär. Han blev egentligen inte så himla spänd, han gillar uppmärksamheten, men han tar liksom tillfället i akt och skojar till det lite. Så när det nu var både musik och massa folk på läktaren kunde han väl inte hålla sig. Såhär har han ju även gjort på Pay & Jump och Pay & Ride, att han liksom inte riktigt kan hålla sig i skinnet. Även framridningar blir han sådär. Men han är bra Zigge, för han gör bara lite grann så man sitter aldrig löst och behöver inte bli nervös.

Godmorgon onsdag!

IMG_8756

Eller ja.. Det är egentligen ingen direkt god morgon faktiskt… Jag har idag vaknat upp med sjuuukt tjock hals och bihålor och har lite svårt att andas. Jag blir andfådd av ingenting, har ont i lederna och jag inser att jag är förkyld. Jäkla skräp. Jag är aldrig sjuk. Jag avskyr att vara sjuk. Men… Det är bara att bita ihop.

Idag har jag ändå tur, jag jobbar nämligen eftermiddag/kväll på jobbet så jag har tagit en sovmorgon och sitter fortfarande kvar i sängen och kollar lite tv. Jag tänker ligga kvar här och kurera mig ett tag innan jag kliver upp och åker och fixar lite till Zigge och Dido. Sen åker jag och jobbar några timmar och efter det åker jag tillbaka till stallet för att rida Dido och promenera eller skritta Zigge.

Igår var Zigges ben fortfarande tjockt, men det verkar som att det går ner när han får röra på sig, så det känns ändå bra. Han hade dessutom lyckats ta av sig skon på just den hoven, men hovslagare Patrik skodde honom igår så nu är han fin om tassarna.

Tävlingar/Träningstävlingar Inzaghi 2015

 

Såhär har våra tävlingar gåt under år 2015. För att läsa om ritterna kan du klicka på resultatet för den tävlingen du vill se.
 
18 Januari: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 100 + 100, 0 fel + 0 fel
25 Januari: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:1, 63,42%
1 Februari: Klubbmästerskap i hoppning Södertälje RidklubbVinst 0/0 fel
8 Februari: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LB:2, 59,33%
22 Februari: Pay & Jump Södertälje Ridklubb med Elin 90 cm, 0 fel
15 Mars: Regional Södertälje Ridklubb 100 A:0/A:0, 4 fel
22 Mars: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 100 + 110, 0 fel + 0 fel
29 Mars: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:3 + LA:3, 60,43% + 61,00%
7 April: Programträning för Eva Rydström Södertälje Ridklubb, LA:3, 63,741%
12 April: Division 2 Dressyr Föreningen Österåkers Sportryttare, LB:2 + LA:3, 64,333% + 65,571%
25 April: Division 2 Dressyr Stäket Ryttarnas HSF, LB:3 + LA:3, 64,545% + 63,000%
26 April: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:4, 60,676%
3 Maj: Lokal Hoppning Södertälje Ridklubb, 100 och 110, 4 fel + 4 fel
17 Maj: Lokal dressyr Södertälje Ridklubb LB:1+LA:1, 65,357% + 66,842%
24 Maj: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 80 + 80, 0 fel + 0 fel
31 Maj: Division 2 Dressyr Värmdö Ridklubb, LA:3 + LA:4, 66,000% + 63,063%
14 Juni: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA+LA Struken pga skada
13 September: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA+LA Struken pga skada
20 September: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 100 + 110 Struken pga skada
11 Oktober: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:3, 63,14% 
18 Oktober: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 90 + 90, 4 fel + 0 fel
8 November: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 100 + 110, 0 fel + 8 fel
15 November: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:3, 62,29%
22 November: Lokal Dressyr Södertälje Ridklubb LA:3 + MsvC:1, 65,000% + 59,255%
6 December: KM Dressyr Södertälje Ridklubb MsvC:2, 65,667%
13 December : KM Hoppning Södertälje Riklubb 100  Struken pga skada

Min lilla (stora) knasboll

 

Idag var det alltså luciashow på ridskolan och jag och Zigge gästspelade som konferencier. Såhär stilig var han under showen, jag valde att sätta på honom en huva då jag visste att han skulle vara lite pigg (jag menar, han har ju vilat i 3 dagar) och tänkte att det kanske kunde hjälpa lite. När vi stod och väntade på att få gå in i ridhuset var Z hur coolsom helst, men när vi kom in på ridbanan och han fick höra musiken och se all publik blev han helt stissig. Som tur är så är han ju en vänlig häst och gör inget dumt, men man känner hur hela Zigge bara vill springa fort och hoppa runt. Min lilla knasboll! Efter första välkomsttalet skulle vi ut och sen in lite senare. Men Zigge blev bannlyst, jag tog en annan vit häst istället, haha! Men stilig var han ändå i sudd luddschabrak! ;) ♥

Inte som planerat

Ja hörni, den här dagen blir ju inte riktigt enligt plan. Idag är det KM i hoppning på vår klubb och planen var att jag och Zigge skulle vara med. Men så blir det ju inte eftersom han är tjock i benet. Så det här året blir det inget hopp-KM för oss, men vi får leva vidare på förra årets KM som vi ju faktiskt gick in och vann. Inför det här årets KM har det ju varit lite trist stämning, så på ett sätt känns det inte så tråkigt att inte få vara med. Kanske är det lika bra då det var så många som inte ville att jag skulle få vara med. Säkert bara för att vi ju så klart hade vunnit, hehe! Jag menar, Ziggemannen är den bästa och det vet ju alla! :)
 
Nåja, Zigge kommer i alla fall få visa upp sig idag för efter KMet är det luciashow på ridskolan och då ska Zigge vara med. Han ska skritta in med mig på ryggen och jag ska vara konferencier. Dom ringde mig igår kväll och frågade om jag kunde göra ett inhopp och det är väl klart man ställer upp liksom. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra eller säga, men det ordnar sig nog. Zigge skulle ha varit med men haft Annelie på ryggen, men nu får jag rida honom istället. Klart snyggaste hästen ska vara med i showen!

Veterinärbeskedet - Zigge

20150717_141335_55aa3d57ddf2b34470cecf19

Igår kom veterinär Sofia till ridskolan och skulle fixa med några hästar och jag hade turen att hon kunde ta en titt på Zigges ben. Han var ju fortfarande jättetjock på morgonen när jag var där och tog av benlindorna, och även vid lunchtid när vi kollade. Sofia kände och klämde och sen gav hon sitt utlåtande.

Hon tyckte inte att det verkade vara någon större fara. Han är tjock och konsistensen på det tjocka var lite hårdare än vanligt, så det känns lite nervöst. Men hon sa att hon inte trodde på senskada eller liknande, utan mer att det är något stick eller liknande sm kommer ta ett par dagar och sen bli bra. Jag hoppas verkligen på det. Vi sprang också lite med honom men han visade ingen som helst hälta.

Så nu blir planen att skrittjobba uppsuttet i ca 45 minuter om dagen och på måndag kommer Sofia tillbaka och kollar. Har jag turen med mig så kommer svullnaden att krypa nedåt och då är det ett bra tecken. Så gissa om jag bara längtar till att åka till honom idag och kolla hur det ser ut. Älskade, fina häst. Som tur är verkar han själv inte det minsta bekymrad.

Underbara häst

 
Här är en bild jag fick av Sofie och jag bara älskar den! Inte för att den är helt perfekt, utan för att man ser 110% på mig hur roligt det är att rida Zigge. Just i det här ögonblicket har han typ precis dragit i full fart ut mot utgången och haft mlen som högsta punkt. Han blev lite laddad kan man säga. Men sen kör han den här (det syns ju tyvärr inte på bild) då han skakar på öronen och blir supertaggad och jag kan inte annat än skratta. Han ger mig så mycket glädje.  

Ridpasset 10 December - Dido

Efter den tråkiga upptäckten med Zigge igår undrade jag lite hur jag skulle kunna rida Dido på ett schysst sätt mot henne. Jag vill ju liksom inte sitta upp och rida sämre bara för att jag var ledsen, det är ju inte hennes fel liksom. Men jag gjorde iordning henne och försökte fokusera på bara Dido. När jag kom in i ridhuset blev hon lite spänd på grund av saker runt omkring och för mig var det typ en bra grej. Det gjorde att jag blev ännu mera påmind om att hon är känslig och att jag kommer påverka henne. Så då la jag ännu mera energi på att verkligen tänka på Dido och det ridpasset. När jag sen satt upp hade jag bara Didoridning i huvudet.
 
Det fungerade faktistk förvånandsvärt bra. Jag fortsatte jobba med att bara rida ett lugnt och mysigt pass där jag fokuserar mycket på att rida med säte och skänkel och endast ha tygelvikt i handen. Det är så JÄKLA svårt, men SÅ nyttigt. Bitvis blev hon riktigt fin faktiskt och det jag är mest nöjd med är att hon kändes rätt nöjd nästan hela passet. Sen emellanåt blir hon ju lite att hon spänner till, men då får jag tänka till och rida bättre helt enkelt.
 
Det känns rätt härligt att ha backat av lite med Dido och bara rida såna härliga mysiga pass och verkligen vinna hennes förtroende. Igår när hon taggade igång sådär som hon kan göra så bara tog jag ett djupt andetag och sänke intensiteten och då spände hon av igen. Underbart! Fina, fina Dido!
 
 

Sorgsen

20150924_103852_5607ce5be087c3389fb34da6

Älskade lilla häst. Just nu känns det tungt igen. Allt var så himla bra och det gick så bra. Men igår var han helt galet tjock i ett ben. Och ni vet hur det är… Minsta lilla grej och jag tror att han är döende.

Idag ska jag dit nu på morgonen i alla fall och ta bort lindorna jag satte på igår kväll. Förhoppningsvis ser det bättre ut och vid lunchtid ska veterinär titta på honom förhoppningsvis. Håll alla era tummar för att det inte är någon fara! ♥

Ridpasset 8 December - Zigge

 
I tisdags red jag ett förmiddagspass på Ziggemannen, jag åkte till stallet innan jobbet. Dagen innan hade ju Zigge vilat och jag hade bara galopperat några varv barbacka på honom för att garantera att han rört sig ordentligt. Zigge älskar ju att arbeta så jag tror inte att vilodagarna är hans favoritdagar. Dagen efter är han alltid lite "Nu du matte ska du få ångra att jag inte fick jobba igår!.... Hehe!" Och så är han galet pigg och bara springer i full fart. Men det får man lära sig rida på också!
 
Jag började med att jogga igång honom i alla fall och han var som sagt lite väl framåt. Problemet när han blir sådär är att han springer med fart framåt, men han är ju inte ärligt framme för skänkeln. Det är en stor skillnad. När vi började galoppera var han så himla rolig. Så fort jag rätade ut honom och han såg att det skulle kunna tänkas vara läge för en ökning så försvann hela rumpan under honom och så skakade han på öronen sådär som han bara gör när han blir superladdad. Min lilla knasboll ♥
 
När iv var uppvärmda jobbade vi med övergångar. Skritt-trav-skritt-trav och skritt-galopp-skritt-galopp. Det vi kämpar med i dessa är att från trav till skritt vill han gärna dra mig ur sadeln, så jag måste komma ihåg att verkligen rida genom övergången och sitta ihop honom innan. Från skritt till trav vill han gärna spänna upp nacken, så där handlar det om avslappning. Fattningarna är ju oftast jäkligt bra faktiskt, utom när vi någon gång ibland får de där fattningarna som vi fick på senaste dressyrtävlingen. Att han fattar fel galopp ett steg och sedan byter direkt. Som tur är så ser det ibland ut som att han blir jämfota bara. Sen är det ju dessa avbrott från galopp till skritt som är vår allra svåraste. Vi har väldigt svårt att få det att inte bli några travsteg mellan galoppen och skritten. Jag måste verkligen fokusera på att sätta ihop galoppen riktigt ordentligt och förbereda avbrottet.
 
Just det här passet fick vi till riktigt bra övergångar måste jag ändå säga. Allihopa faktiskt. Men allra mest nöjd är jag nog med de som var skritt och galopp. Mest eftersom att de är så svåra och just den här gången fick vi till dem riktigt bra. Vi lyckades flera gånger att sätta ihop galoppen och sen sitta till och då få skritt. Tjiho!! Det är bara att kämpa på helt enkelt, snart ska de enkla bytena sitta!

Ridpasset 7 December - Dido

 
I måndags hade jag äran att få ta hand om fina Dido igen. Vi red ett pass i ridhuset efter att lektionerna var slut, så vi hade hela stora ridhuset att rida i, lovely! Jag satsade på att rida ett härligt, mjukt och harmoniskt pass där vi bara kunde mysa lite och inte ha så höga krav. Jag fokuserade väldigt mycket på min ridning och la inte så stor vikt vid hur Didos form var. Och som vanligt blev hon jääääättefin när jag bara fokuserar på att verkligen rida rätt och att inte överrida. Hon är så otroligt känslig för hjälperna och när jag bara sitter där med stilla hand oc hsluter om med skänkeln så blir hon så himla fin!
 
Vi red lite tempoväxlingar och böjde igenom i sidan ordentligt. Sen varvade vi med lite förvänd galopp också där hon fick balansera upp sig själv och där blev hon till slut jättefin. Underbara lilla häst! Att det ska vara så svårt när det egentligen är så lätt, men det är ju faktiskt det som är så roligt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppasset 5 December - Zigge

 
Oj så knasigt det blev i lördags. Högre hinder än vanligt och stillaståendehoppning 120. Här kommer också film på det hela. Haha!
 
 
 
Jag valde att hoppa Zigge på lördagen som lite arbete inför dressyrtävlingen som var på söndagen. Alltså, hoppning är otroligt underskattat som lösgörande arbete för hästen, haha! Hur som helst, planen var att bara hoppa lite lätt och ha kul tillsammans och sen avsluta med att ta några språng på lite högre höjd. Vi är ju inga mästare på att hoppa högt, dels för att jag inte är van vid de höjderna längre, men också för att Z inte riktigt har de sprången i sig nu.
 
Hur som helst så hoppade vi en liten bana som en åtta.Det gick riktigt bra och flöt fint. Jag hade dagen till ära tagit av mig sporrarna, fråga mig inte varför, jag fick något infall bara. Det gjorde att jag inte riktigt fick den reaktionen från Zigge som jag ville alltid, men det blev ändå bättre bitvis.
 
Vi avslutade med att hoppa långsidans hinder bara efter varandra och då höjde vi också upp hindrena till vad jag trodde var 110. Visade sig när vi mätte sen att det var 120. Inte konstigt att vi rev ett par gånger, vi hoppar aldrig så högt. En gång kom vi helt fel på räcket och jag slutade helt att rida och tänkte, fasen nu stannar vi. Vi kom liksom för nära. Vad gör Z då!? Han lägger in ett extremlitet galoppsprång och hoppar ändå. Rakt upp och rakt ner, och han klarade det! Haha! Det ser ni på filmen, typ i mitten. Så himla knasig häst! Men duktig är han, han gör verkligen alltid sitt bästa för att rädda mig! ♥

Helgens debut MsvC:2 - Zigge

 
Här kommer både film och utvärdering av vår debut i MsvC:2 där vi lyckades kamma hem hela 65,667%. Jag är SÅ nöjd med ritten, men vi hade ändå en del missar. Men visst känns det lovande för år 2016, vi avslutar åtminstone 2015 på topp! ♥
 
 
Framridningen
Jag ska inte säga att vi hade en dålig framridning, men faktiskt så är jag inte särskilt nöjd. Jag blev sen till framridningen och fick därmed rida fram lite för kort tid. Jag skulle vara speaker i klassen innan mig, och sen var det någon strykning i min klass vilket gjorde att jag hade tre starter på mig att klä på allt på Z och rida fram innan det var min tur. Som tur var kunde fina Sofie ta över min funkisuppgift och jag fick smita lite tidigare i alla fall. Men, men, man får ju göra det bästa av situationen och jag fick väl till en del bra på framridningen. Framförallt kände jag att vi hade bra koll på bjudningen och det är ju det jag fått kämpa med tidigare. Jag hann tyvärr inte göra så mycket olika programdelar som jag hade velat, alltså typ att testa lite öppna och sluta mer än en gång och enkla byten hann jag inte ens göra. Sen var det bara att gå in. Haha!
 
Ritten
När vi kom in på banan höll jag på att skratta så jag ramlade av. Jag tror aldrig vi gjort en så stor kommunikationsmiss som vi gjorde innan vi fick startsignal. Z blev lite pirrig och spände till och jag hade planerat att jag skulle göra lite galna tempoväxlingar i galopp på banan för att stämma av bjudningen. Sagt och gjort, jag gasade på som en galning på långsidan. Samtidigt gick den andra hästen ut ur ridhuset och då tyckte minsann Zigge att han också borde få göra det så han drog mot utgången i full fart. Haha knasiga häst!
 
Hur som helst, när vi fick startsignal satte jag igång. Jag fick inte till ingången i halten, men själva halten blev okej. Sen körde vi travprogramemt och idag satt tyvärr inte mellantraven och ökade traven. Vi tappade takten och de blev inget fancy. Men vi fick ändå 6 och 6,5 så vi har ju helt klart höjt vår lägstanivå. Öppna och sluta för höger skänkel var kämpigt, men vi vet ju att det är svårare men vi fick ändå 6or (!!) För vänster skänkel fick vi 7or på både öppna och sluta, snacka om förbättring! Bakdelsvändningarna gick som jag trodde - lite sisådär. Den ena fick vi 6,5 på och den andra en 5a då jag fick hjänsläpp mitt i. Galopprogrammet har vi i princip 7or rakt igenom, äntligen! Förutom det här har vi lyckats kamma hem hela fyra stycken 8or! Båda S-bågarna i trav och en på en galoppsträcka och en på den avslutande halten.
 
Kommentarerna genom hela programmet är att han har god balans och elasticitet och att han är följsam och och har bra flyt. Helt fantastiskt fina kommentarer! De som är lite mer åt de negativa hållet är att vi var lite sena i någon fattning och att han var lite jämfota i enkla bytet. Några om att vi tappar lite energi. Men alltså, det här var SÅ kul!
 
Slutpoängen
Gångarter 7 / 14
Framåtbjudning 7 / 14
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 6,5 / 19,5
Korrektheten 7 / 14
 
Totalpoäng; 295,5 p 65,667%
 
Tankar om slutpoängen
Gissa hur nöjd jag är!? Mitt mål var att klara 60% och vi toppar det med nästan 6%! Min underbara fantastiska häst! Allra mest nöjd just denna gång är jag nog med 7an på Framåtbjudningen då det verkligen är den jag kämpat med för att bättra på. Men självklart sitter de nadra 7orna toppenbra också! Nu behöver jag satsa på att förbättra lösgjordheten och min sits och hållning och framförallt EFFEKTEN av mina hjälper. Den här procenten gjorde att vi lyckades komma 4 av 8. Jag var ju i princip helt inställd på att vi skulle komma sist då vi egentligen inte känt oss redo för detta program och vi var var det enda ekipaget som behövde starta MsvC. De andra fick starta LB eller LA. Men vi lyckades alltså klättra uppåt och var inte så långt ifrån toppen. Tjoho! Känns helt sjukt coolt att vi red högst av alla, haha! Det hade jag aldrig trott för ett år sen när vi kämpade oss igenom LB.
 
Slutkommentar
Pampig & rörlig! Men tappar ibland energi & bärighet.
 
Tankar om slutkommentaren
Men alltså; ♥ Att få kommentaren om att min egen häst är pampig! Tjohoo! Och dessutom rörlig är ju fantastiskt! Särskilt som det är något vi verkligen kämpat med. Att han tappar energi och därmed bärigheten är ju ett problem jag vet om, så det är bara att öva, öva, öva. Vi är ju helt klart på rätt väg! ♥
 
Domare var Lotta Finstorp

Vi gjorde det!

 
Idag gick årets DressyrKM av stapeln och för mig och Zigge innebar det "sista chansen" på att försöka uppnå vårt drömmål inom dressyren för 2015 = Att rida MsvC på godkänd procent. Idag startade vi MsvC:2 för domaren Lotta Finstorp och gissa vad!? Vi fick 65,67%!!!
 
Jag kommer självklart som vanligt utvärdera ritten och lägga upp filmer och grejer. Men det kommer strax, jag ska bara själv landa i detta och börja tänka lite mer än bara "Aaahhh vad jag är glaaad!!!" Fy vilken fantastisk häst jag har! ♥

Inför morgondagens start

 
 Åhh jag är så pirrig i magen inför imorgon! Det ska bli så sjukt kul! Det är det jag framförallt älskar med min fina häst. Det är banne mig roligt att rida honom även när vi inte är asbra! Haha! Men men, jag tänkte som vanligt dela med mig av lite tankar inför den här starten.
 
Jag tror att jag kommer att vara nervös inför programmet och det kommer jag att överföra på Z. Det kommer göra att jag blir lite sämre i min ridning och Z blir lite spänd och ofokuserad. Men jag ska verkligen göra allt jag bara kan för att verkligen RIDA programmet och tänka det som en träning.
 
Jag tror att vi kommer få kämpa en hel del med bjudningen, men jag tror också att det inte kommer synas lika mycket som det känns. Mitt mål kommer vara att få en högre poäng än 6 på allmänt intryck-bjudning. Det vore underbart! Öppna och sluta komemr vara lite kämpigt, men jag ska försöka att ta igenom det värsta på framridningen och verkligen försöka få honom sådär lösgjord som han ändå KAN bli så hoppas jag att vi får godkänt på dem åtminstone. Galoppdelen tror jag nog också tyvärr att vi kommer få sämre poängmässigt än vi brukar få i galoppen. Det helt enkelt för att det som är gånger två är de enkla bytena och vi har jättesvårt med dem. Men vi ska göra vad vi kan. Förra gången satte vi ju en 6,5a på ena bytet så det finns ju en chans!
 
Jag hoppas att vi ska få till mellan- och ökade gångarterna så vi får minst 6 på dem, men det är ju helt klart högre kvar i MsvC än i LA, så vi får se. Känns ändå som en vinst att det åtminstone syns att vi försöker. Den näst sista bedömningspunkten, alltså rätt upp, hoppas jag få till riktigt bra. Vi kan ju om vi bara vill och att jag orkar fokusera.
 
Det känns helt galet att jag ska rida alla dessa svåra saker. Förra året vid den här tidpunkten satt jag också och skrev ner mina tankar inför KMet. SÅHÄR lät tankarna då. Lite skillnad mot nu. Det känns helt underbart ändå, och lite overkligt, att vi har kommit så långt det här året. Trots den flera månader långa skadan. Bästa Zigge! Jag älskar honom till månen och tillbaka oavsett hur det går i år ♥

Ridpasset 4 December - Zigge

 
Igår var första fredagen på jättelänge som jag inte hoppade med Z. Kändes lite konstigt att klä på dressyrutrustningen faktiskt, haha! Men, det blev ett dressyrpass med Ziggemannen för hoppa ska vi göra idag lördag istället.
 
 
 
Det här passet blev alltså sista dressyrtrimningen innan jag och Z debuterar MsvC:2 så gissa var fokus låg? Jag övade givetvis programdelar och herregud vad pirrig jag börjar bli! Inte alls för själva tävlingens skull egentligen, jag kan ju liksom inte göra så mycket mer än att bara rida mitt allra bästa. Men jag är så pirrig för att jag kanske har en chans att uppfylla mitt drömmål för 2015. Vi var ju SÅ nära på tävlingen så det finns ju en chans, även om jag tror att vi inte gör det. Men jäklar vad jag ska jobba för att lyckas! Haha!
 
Hur som helst, vi övade de svåra delarna för oss. Öppna och sluta är ju något vi nyligen börjat jobba med och vi är ju inte riktigt framme på den här nivån, så det blir lite som de blir. Vi gör vårt bästa och Z kämpar så gott han kan. Bakdelsvändningarna fick vi emellanåt faktiskt till rätt bra igår. Vi måste lära oss att centrera dem och det här blir det till att öva på. Samma sak enkla byten, kämpa kämpa kämpa. Men de går bättre och bättre. En grej som kändes jättebra är travökningen på medellinjen som ligger i slutet av programmet. Där taggar Z igång och vill jättemycket så den hoppas jag att vi kan sätta även imorgon. Heja heja! Den ser ni som första del på filmen här ovan.
 
För övrigt jobbade vi en del med att verkligen ha energin och att han ska vara ärligt framme för skänkeln. Det går sisådär. Men han har dessutom varit lite trött på sistone, så jag får ta det som det kommer och göra det bästa av situationen helt enkelt. Ohh vad jag är taggad på träning nu!

Här är mina underbara djur ♥

 
Mina två fantastiska fyrbenta, vad jag älskar er! 

Ridpasset 3 December - Zigge

 
Igår blev det ett kort men effektivt ridpass. Dagen efter en träning skulle jag ju alltid vilja ha gott om tid till att verkligen rida och känna efter. Att verkligen ha tiden på mig att komma ihåg vad det var tränaren sa. Men, ibland kommer livet emellan och som det var nu så hade jag tidsplanen; Jobba fram till 17.30, köpa+äta mat och hinna göra iordning Z för ett ridpass och rida ett vettigt pass innan jag skulle ha lektioner från 19.15-21.15. Heja! Men med lite hjälp så hann jag och vi fick faktiskt till ett riktigt bra pass.
 
Fokus på passet låg i att han skulle vara framme för skänkeln och sen provade jag att rida lite öppna och sluta och de programdelar vi tränade på under träningen dagen innan. Vi började med lite öppna längs med långsidan och vårt svåra är ju att hålla böjningen och att orka sätta in bakbenet inunder. Vi saknar lite styrka helt enkelt. Men enda sättet att bli bättre är ju att öva och vara tydlig med när det blir rätt och när det inte blir det. Till en början gick det såååå segt, men efter ett par gånger och att jag tog spöt och petade lite på bakbenet fattade han grejen. Två gånger senare så gick det som smör! När vi sen gick över på sluta funkade det också!
 
Jag pressade inte honom så himla hårt då jag kände att han kanske hade lite känningar från träningen dagen innan, så vi gjorde bara lite grann innan vi avslutade. Ett effektivt pass där jag faktiskt fick igenom allt jag ville för dagen. De enkla bytena går ju sjukt bra i fattningarna, men avbrotten är inte vår grej. Det gick dock bättre och jag vågade satsa lite mer från den förvända galoppen, så det ska nog inte vara en omöjlighet.
 
Bakdelsvändningarna gjorde vi också lite och där fick vi faktiskt til ldem hyfsat bra. Får vi dem sådär i programmet på söndag så är jag nöjd. Jag måste bara komma ihåg att hålla böjningen och att vända för ledande innertygel samt trampa ner ordentligt i inner stigbygel. Gör jag bra rätt så blir det bra.
 
Som ni märker är det mycket fokus på söndagens program, och målet är ju att klara 60%-gränsen. Jag tar inte själva tävlingen på stort allvar då jag vet att jag kommer hamna i botten, men jag är jäkligt taggad och pirrig på att försöka få till den där godkända ritten. Det vore en dröm! Jag älskar att ha tärningen såhär osm den har varit senaste tiden. Att ha kommande målsättningar med ett datum att jobba mot. Det ska jag DEFINITIVT ta med mig till nästa års planering av tävlingar. Då jäklar ska vi ha datum att satsa på. Jag ska göra en riktigt bra planering för 2016 och den kommer givetvis komma upp här.

Ridpasset 2 December - Dido

 
I onsdags red jag ett härligt pass på Dido. För att undvika stress för min egen skull så red jag på kvällen när ridhuset var tomt, såå skönt! Jag älskar att rida helt själv på 20x80meter! Målet för ridpasset var att bara hitta tillbaka till grunderna och en avslappnad härlig häst. Jag skulle vilja säga att vi nåddde målet.
 
Jag började med att bara jogga igång i låg form och små travsteg. När vi tog galoppen sen fortsatte vi hålla den låga runda formen och bara tänka böj i sidan. När vi hade kommit igång och blivit varma satte jag lite mer krav på henne och då accepterade hon det. Hon blev lite taggad och då bara backade vi tillbaka lite och började om. Det kändes så härligt att sitta på henne när hon var så avslappnad och nöjd! Energin fanns liksom där men utan att slå över som det lätt gör för oss när jag börjar spänna mig.
 
Som avslutning red jag faktiskt igenom MsvC:1 bara för att få känna på det en ågng när hon var så avspänd. Det är ju liksom en jäkla skillnad att "bara rida runt" eller att faktiskt rida ett program där du ska göra rätt sak på rätt plats. Vi fick till programmet riktigt bra faktiskt. Bitvis blev det något spänt, men då tog jag ett djupt andetag och bara satt kvar och höll om med benen, och då spände hon av igen. Fina fina häst! ♥ Nu är jag astaggad på att hitta tillbaka till vårt fina samspel vi hade innan jag stressade, hehe!
 
 

Träningspasset 2 December - Zigge

 
Åhh igår fick jag och Zigge rida för bästa Annelie igen! Det var bara SÅ himla roligt och jag gick som ett riktigt fån hela dagen för jag hade en sån härlig positiv känsla i kroppen efteråt! Som jag skrev tidigare ville jag ju ha lite extra hjälp med nästa steg för mig och Z nu och det innebar lite mer komplicerad förvänd galopp, enkla byten, bakdelsvändningar och hela tiden i detta; lite högre krav på formen och bjudningen. Sagt och gjort, det blev en hårdkörning.
 
Vi jobbade en hel del med att få honom lite mer elektrisk. Att det liksom ska hända något DIREKT när jag lägger till skänkeln, och det är inte vår starka sida. Vi har ju lite problemet att vi på framförallt tävling stänger av kommunikationen lite. Jag blir lite mesigare och Zigge blir lite mer ofokuserad på mig. Som tur är syns det sällan, men det känns och ger ju givetvis inte lika bra känsla. Som ni vet gillar jag inte att rida med spö hela tiden, utan vill mest ha den som en hjälp någon gång ibland. Jag vill inte att min häst ska vara framme för spöt, utan den ska vara framme för skänkeln.
 
För att få honom så fick jag göra massa olika, ganska dramatiska, övergångar och tempoväxlingar. Det fungerade ju givetvis och det är ju precis så jag brukar jobba för att få igång honom. Däremot är man ju sällan lika tuff och på när man rider själv som när tränaren står och skriker "Mer kan du!". Men nu jäklar ska jag bli bättre på det här, jag vill ju ha en häst som har ärlig bjudning!
 
Vi övade den knasiga galoppdelen i MsvC:2, alltså två serpentingbågar á 15 m med ett enkelt byte vid X. Det blev för övrigt en jäkla nyttig övning att ligga och rulla på i galopparbetet så den ska jag ta med mig och jobba vidare på i framtiden. Vi har u redan lite svårt med de enkla bytena då vi inte riktigt orkar sätta ihop inför avbrottet till skritt, och i C:2 blir det ännu svårare än i C:1. Det svåra i det här är programmet är att man komemr från förvänd galopp och gör ett enkelt byte till rättvänd galopp. Men egentligen är det inte Zigge som har svårare för det här, utan det är jag. Jag tycker att det är svårare att våga sätta ihop galoppen i den förvända bågen för att verkligen förbereda Z på det kommande avbrottet. Men det är bara att våga satsa helt enkelt, rida varje steg och tro på det!
 
Bakdelsvändningarna får vi verkligen öva upp oss på. Jag är typ sämst på att arbeta med olika saker i skritten känns det som, men så länge vi rundar honom i sidan gör han det rätt bra. Just bakdelsvändningarna blir ju lite extra jobbigt för Z som inte vill göra de rörelserna med bakbenen, och det märks tydligt att han är svagare åt ena hållet. Men vi får öva upp det.
 
Angående formen så hänger ju det ihop med att jag upplever att han inte är helt 100% ärligt framme för skänkeln. När jag fick koll på det blev det bättre, och sen måste jag också komma ihåg det viktigaste av allt. Att inte hålla i honom för mycket. Jag har ingen hård hand, långt ifrån, men jag måste våga lite på att ha nkomemr vara kvar i sin form även om jag lättar ur och bara har tygelvikten i handen. Så nu jäklar blir det till att fokusera på mig själv, mig själv, mig själv.
 
Åh vad jag längtar till ikväll när jag får sitta upp och återskapa känslan!
 
 
 

Min sjukt snygga häst! <3

 
Igår fick jag 229 bilder av världes bästa hästfotograf Sofie. Jag ska inte plåga er med alla, men här kommer några stycken! Lite synd är det att han blev lite låg i formen och att jag vevade in snoken på honom, men är man nervös och övertaggad så blir det itne alltid 100%-igt! Haha! Sjukt snygg är han i alla fall ändå!
 
 

När Zigge har tråkigt...

 
Min lilla knasiga häst är ju en rätt rastlös filur. Han älskar när det händer saker, helst hela tiden. Att bara stå och vänta är inte alls hans grej, då ser han till att underhålla sig själv med alla möjliga knasigheter. Bland annat det som syns/hörs här på filmen. Han drar helt enkelt in luft så att det blir ett ljud. Det här kan ni ju tänka er att folk inte riktigt förstår vad det är som låter om man inte vet at det är Zigge, så det har hänt att folk gått runt och letat efter vad som låter. En gång var det en som trodde att en häst på andra sidan gången höll på att dö. Haha! Usch vad hemskt. Men det är rätt kul att han låter såhär. Det är ju såklart ingen bra grej attgöra, men sålänge det inte är mer än såhär och att han bsara gör det när han blir uttråkad.. Ja då gör det mig inte så mycket, haha!

Idag är en bra dag!

 
Träningsdag! Jajamän, idag står träning för Annelie på schemat för mig och Zigge. Ska bli SÅ kul och SÅ nyttigt. Det kommer bli en del fokus på delar från MsvC:2 tänker jag, det var lite därför jag ville rida igenom hela programmet senaste dressyrpasset också. Så att jag vet vad jag behöver lite extra hjälp med.
 
Det jag ska be om hjälp är framförallt de delar i programmet som har koefficient, det vill säga öppnorna och slutorna och de enkla bytena. Den ökade skritten var vi ju alltid superstadiga på tidigare, men nu på sistone har vi fått klart sämre på den. Kanske behöver en liten uppfräschning där också. Utöver det här så behöver jag nog få mig en uppfräschningslektion i hur tusan man gjorde de jäklarna bakdelsvändningarna. Dem är fasen inte lätta med Z. Men som tur är så verkar det inte vara koefficient på dem som det var i LA:4.
 
För övrigt så hoppas jag på att genom det här få Zigge lite lättare i framdelen. På sistone har vi ju fått kommentarer av domare att vi behöver bli lite lättare i framdelen, framförallt i galoppen och det håller jag ju med om. Tidigare har galoppen varit vår grej utan tvekan. Galoppen är fortfarande den gångart vi glänser lite extra, men sedan skadan har vi ju jobbat väldigt mycket i traven och det är framförallt traven jag har övat. Sedan skadan har jag liksom bytt tänk lite. Nu över jag verkligen det som vi har svårt med. Tidigare red jag gärna väldigt mycket i galoppen just för att det var där vi kände oss bra. Traven blev lite svår, och därför jobbade jag inte så mycket med den. Men nu kämpar vi på och det ger ju resultat! Men jag måste bli noggrannare även med galoppen igen.
 
Åh vad jag är taggad för dagens träning!!

Ridpasset 29 November - Zigge

 
Älskade häst. Igår blev det inte jättebra med tid då det var mycket annat som tog tid i stallet. En hel del samtal och kramar. Gosemänniskor! Hur som helst, det blev ett sent pass med Ziggemannen och då jag insåg att jag skulle få bråttom valde jag att lägga upp passet som ett kortare, mer instensivt pass. Planen för dagen var att testa att rida igenom MsvC:2 en gång och med tanke på att det nu skulle bli ett kortare pass än planerat så kände jag att jag nog inte skulle få till programmet jättebra. Det tar ju rätt lång tid för mig och Z att bli uppvärmda och helt mjuka i kroppen. Men ska man så ska man, haha!
 
Vi började med att värma i alla gångarter och när det var klart så red jag igenom programmet. Det gick halvdant skulle jag vilja säga att känslan var. Han kändes precis så som det blir på banan, att han helt dör i bjudningen. Då tog jag ett spö och red programemt en gång till så att jag fick lite hjälp att förtydliga vad jag ville. Då kändes det mycket bättre när jag red igenom det. Det roliga var dock att när jag tittade på filmer från båda programmen så var det inte jättestora skillnader mellan de båda gångerna. Men så är det ju alltid nästan. Det känns alltid inte riktigt lika bra som det ser ut. Haha, men hellre så!
 
Nu idag har jag en hästfri dag (känns jättekonstigt) och Ziggemannen kommer ha en toppendag då han ska få hoppa med Elin. Han kommer vara SÅ glad och jag hoppas att han sköter sig, hehe!
 

Ridpasset 30 November - Dido

 
Igår fick jag äntligen rida ett pass på finfinaste Mrs D igen. Ni som undrat varför jagi nte ridit henne på länge så hade hon slagit sig i hagen häromdagen så hon fick ta det lite lugnt ett par dagar. Men nu är hon tillbaka igen. Dagen innan red jag Zigge samtidigt som ägare V red Dido och hon så jättefin ut! Det här passet tänkte jag att jag bara ville rida ett lugnt och mysigt pass utan krav, då vi de senaste passet haft lite press på oss inför tävlingen. Så jag satt upp och jobbade henne lite lugnt.
 
Hon var jättefin till en början och det var avspänt och harmoniskt. Sen mot slutet kom det in en massa hästar i ridhuset och det blev himla trångt på vår lilla 20x25m bana. Det gjorde att både jag och D blev lite stressade och när de på andra sidan hoppade och någon tjoade och tjimmade efter hindrena så for D i luften och blev skrämd. Då valde jag att avsluta. Det kändes inte som någon idé att sitta ch trimma på en spänd och nervös häst när jag heller inte kunde koncentrera mig och det blev alldeles jättetrångt. Så vi gick ut istället och la på täcket och promenerade utomhus istället. Mysigt.