Veterinärbeskedet - 31 juli

 
Idag var det dags för Zigge att träffa veterinären igen. Så i morse kom hon ut och vi longerade Zigge. Han var inte halt! Vilket jäkla lyckobeked! Jag trodde att han skulle ha lite kvar, men nej. Däremot var han stel i bogarna och vill inte riktigt trampa ut i steget ordentligt med ytter fram i något varv, men det känns mer som min vanliga kille! Det är lite det vi alltid jobbar med ju. Gissa om glädjetårarna rann?
 
Nu håller vi tummarna för att han verkligen är bra och imorgon sitter jag upp och skrittjobbar med mjukgörande för bogarna. Vi ska också ringa en equiterapeut som jag hoppas kan komma och titta på honom. Åhh min älskade prins! 
 
 

Vissa kvällar är det härligare än andra...

 
 
Jag och Mr Z börjar nu bli experter på vad man kan göra under en 20 minuters skrittpromenad på ridbanan. Vi testar allt från att gnugga manken i sanden, till att provsmaka det mesta... Leka myrslok eller massör.. Äta Sandras hår och huvud-på-huvud-leken. Om ni inte vet hur den går till så är det så att hästen lägger sin haka på människans huvud och sen bara slappnar hästen av i alla muskler som håller upp huvudet och så får människan balansera upp det istället. Zigge hälsar att det blir roligast om man dessutom går så fort att människan måste pinna på som en dåre.
 
Vi har utöver det här också övat inför en karriär på Spanska ridskolan.. Levade och Capriole är numera vanligt förekommande moment i Zigges repertoar. Så om vi plötsligt byter stall så vet ni vart ni hittar oss.
 
Men en hel del av kvällarna går vi också och bara myser i solnedgången. ♥
 
 

Ridpasset 29 juli - Harley

 
Igår var jag ute hos sötnosponnyerna och Malin igen. Jag fick rida ett pass på Harley och pussa tusen gånger på Gonzo. Malin red på en häst också som hon lånade. Vi tog en liten skrittur tillsammans på vägarna och sen gick vi in på banan.
 
Det här ridpasset var Harley mycket svårare än senaste ridpasset. Jag misstänker att han kan ha haft lite träningsvärk från hoppträningen dagen innan. Men vi joggade runt och jobbade mycket på takt, lugn och rytm. I galoppen var han lite hetsig i högergaloppen, så där hade vi lite svårt att få till det, men i vänstergaloppen var han SÅ fin! Han är en kille som är väldigt känslig, men ändå behöver och vill ha mycket stöd, så det gäller verkligen att hitta mellanläget som är alldeles lagom. Nu kunde jag hålla i honom lite på kortsidan och sen när vi kom ut på långsidan kunde jag lätta lite i hjälperna och han balanserade upp sig själv riktigt bra! Så himla roligt!
 
Vad jag älskar när det går framåt och man känner att man verkligen får till det, även om det bara är ett par steg på ett helt pass, så är det ju de stegen som gör hela passet på något vis :)
 

Veckoplanering v.30 - Zigge

 
Såhär spännande såg vecka 30 ut. 20 minuters promenadet hela veckan lång. Vi promenerade alltid på utebanan för att få lite mer stimulans och glädje än inne i ridhuset där det inte händer så mycket. Vi promenerade ute även i regnet en dag, men en dag gick vi in i ridhuset, när det åskade ute.

Favoriter från Hööks nyheter

 
Som säkert de flesta av er har sett så har Hööks fått in lite nyheter. Här ovan ser ni mina absoluta favoriter. Vanligtvis brukar jag älska allt från JH collection, men jag är inte helt såld den här gången, än. Kanske gillar jag allt om ett par dagar, sån är ju jag, haha! Känns lite roligt att det blev en hel del färg för en gångs skull. Lite crazy liksom.
 
Nummer ett är i alla fall grimman. Zigge har den grimman fast i marinblå, och den gillar vi skarpt. Att den nu finns i vinröd är ju bara underbart! Sen den gröna tröjan bara måste jag ha! Den ser helt fantastisk ut! De andra tre tröjorna har min favoritform på tröja Jag ääälskar hög krage och ingen luva. Vem vill egentligen rida med luva? Jag ser BARA nackdelar.
 
Halsbandet känns lite gulligt till Abbehunden, han behöver verkligen ett nytt Just nu har han ett från Sardinien, men det har definitivt sett sina bästa dagar. Det lila täcket och lindorna skulle jag gärna köpa om Zigge plötsligt blev svart. Jag tror det skulle göra sig väldigt snyggt på en mörk häst. Kanske skulle Zigge också vara snygg i det, allt klär ju en skönhet!
 

Ett år sedan

Idag är det ett år sedan jag postade mitt första inlägg om Zigge här på bloggen. Jag presenterade då honom och berättade att han var en av ridskolans hästar som jag skulle sätta igång efter sommarbetet. Jag sa dock inte anledningen till varför just jag skulle sätta igång den här hästen som jag vanligtvis inte brukar rida. Anledningen var faktiskt att ett eventuellt köp var planerat. Så det blev liksom som en lång provridning för mig. Men det berättade jag självklart inte på en gång.
 
Jag provred ju då i två veckor och jag blev faktiskt kär. Så kär att jag började räkna och räkna för att se om jag ens skulle ha råd med det här. Jag höll dessutom på att flytta och visste inte riktigt vad jag skulle ha för boendekostnader, men jag ville såå gärna köpa honom. Så länge hade jag Z på halvtid och ridskolan hade honom på halvtid. Jag fortsatte räkna och gjorde en deal med ridskolan att de inte skulle lägga ut honom på annons, utan han fick gå halvtid på ridskolan och så var jag "medryttare" på honom de andra dagarna.
 
Efter ett tag började jag känna att det verkligen började bli verklighet att jag skulle köpa honom så jag kollade runt lite med stallplatser, och det gjorde ju att jag fick lov att berätta att jag eventuellt skulle köpa honom. Ett par dagar senare fick jag höra att en av vännerna jag kollat med om stallplats skulle komma för att provrida Zigge under kommande vecka. Besviken är bara förnamnet....
 
Hur som helst gjorde hela den biten att jag tog beslutet. Jag köper. Och så blev det, och jag har inte ångrat mig en dag sedan dess. Älskade häst! ♥
 
 
En av de absolut första bilderna på mig och Zigge ♥
 

Kärt återseende

 
Igår var jag äntligen och träffade den här sötmulen! Det var inte igår kan man lugnt säga. Ser ni inte vem den tillhör? Det är ju finaste Harley!
 
Igår åkte jag alltså en sväng till Malin och fick rida ett pass på denna lilla prins. Senaste månaderna har de jobbat väldigt mycket från grunden och nästan "börjat om" med honom. Han var SÅ fin! Vilken utveckling! Tidigare var han väldigt känslig, nästintill rädd och nu var han fortfarande lika känslig, men inte alls samma känsla av rädsla. Man knde lägga till skänkeln och han tog det utan att spänna till eller springa full fart framåt. I galoppen har han blivit SÅ mycket starkare och till min stoa glädje är han numera jättelik världens bästa Gonzo! Oj vad jag hoppas på att kunna åka ut och rida på denna fina prins någon dag i veckan eller så ett tag framöver.
 
Vi började med en skrittur ute på en åker, jag på Harley och Malin på Medoc. Harley var lite spänd och det kändes som att han gick och funderade på om den här människan på ryggen verkligen är okej att lita på... När vi kom tillbaka gick vi in på banan och jobbade lite. Jag kände mest på honom då vi ju itne känner varandra så himla väl, och jag satt bara och log hela tiden! Det här kommer bli en lika fantastisk häst som Gonzo!

Tomt var det här

 
Det blir inte mycket bloggning just nu som ni märkt. Jag har helt enkelt inte så mycket att skriva. Jag och Zigge jobbar på med 20 minuters promenader varje dag och han börjar väl finna sig i att livet ser ut så just nu. Han är fortfarande extremt rastlös och tycker nog att jag är taskig som inte låter honom göra något roligare.
 
Vi promenerar alltid på utebanan då jag tycker det känns jättetrist att vara inomhus. Många gånger när vi kommer ut vill Zigge bara lägga sig ner och rulla. Sötnosen. Jag låter honom göra det oftast. Han har inte så stora möjligheter att rulla sig annars, och han behöver kunna få göra det.
 
Igår när vi skulle promenera kom ett ösregn. Men ska man promenera så ska man promenera. Så vi gick ut och blev dyngsura. Zigge var lite sur på mig och tyckte att det var dags att gå hem ett par gånger. Men icke. 20 minuter går inte snabbare än 20 minuter.

Veckoplanering v.29 - Zigge

Såhär blev veckans aktivitet för Zigge. Vi fick återbesök av veterinären på fredagen, men då Z inte var helt bra fick vi behandla ytterligare en gång, och sen fortsätta med 20-min-promenader i två veckor till. Heja oss!

Hittade en rolig sak...

 
Idag när jag röjde lite gamla grejer så hittade jag en gammal almanacka jag hade för 2011/2012. I den skrev jag upp en hel del grejer och följde även upp ibland. Bara av ren nyfikenhet slog jag upp den ungefär mitt i och vad möts jag av? Jo att jag har ridit på Zigge! Och inte bara en gång utan tre hela gånger! Men det här minns jag inte Jag minns att jag red honom en gång, men inte att det var tre! 
 
Dessutom tycker jag att det var lite roligt att jag har gjort en liten tummen upp efter varje pass, så jag har nog tyckt att det har gått bra. På de andra ridpassen, före och efter, så har jag inte ritat dit någon tummen upp.
 
Tänk om jag där och då hade vetat att jag två och ett halvt år senare skulle äga denna häst. Så himla roligt! Så första gången jag red på Zigge var alltså 12 januari 2012. Vad himla galet!
 
 

Veterinärbesöket idag

 
Idag fick vi besök av veterinären igen. Det var tvåveckorskoll efter behandlingen. Vi longerade som vanligt och jaa, han var inte helt bra. Han var klart bättre men inte helt hundra. Så nu har vi behandlat igen. Två veckor till emd 20 minuters promenader. Älskade Z, han kommer inte bli nöjd, men man gör ju vad som behövs. Finaste prins, snart är vi på banorna igen! ♥

Nöjd kille

 
Äntligen har prinsen lugnat sig lite och kommit lite mer till ro i sin box. De senaste dagarna har han faktiskt till och med varit nästan lite nöjd med livet. Han har stått och myst i sin fålla och sovit lite i sin box. När vi har tagoit promenader och betesstunder är han lite vild. Vi har upptäckt nya karriärmöjligheter för Mr Z. Han skulle till exempel kunna göra karriär som den snabbaste gräsklipparen, och även spanska ridskolan skulle kunna vara en möjlig framtid visade han prov på igår. Han hoppade då rakt upp i luften och sparkade sedan bakåt när han var högt uppe i luften. Och när jag säger högt uppe menar jag verkligen högt, när 185 cm-Zigge hoppar så högt han kan rakt upp, då känner man sig inte superstor på marken.
 
Nåja, han skulle även kunna extraknäcka som myrslok, vi har nämligen dammsugit hela utebanan med Zigges mule. Av de senaste nio dagarnas promenader har Zigge lagt sig ner och rullat 4 gånger. Inte jättebra kanske, men jag kan inte förmå mig själv att säga nej när jag vet att han knappt kan rulla sig ordentligt i boxen och fållan. Jag tar problemen sen när de kommer med att han skulle börja lägga sig ner när jag verkligen inte vill det. En gång sa jag nej, och då lyssnade han så det är nog inga problem.
 
Idag när vi promenerade tyckte Z att jag gick för långsamt tror jag. Han satte mulen i ryggen på mig och puttade på.Så fort jag vände mig om så stannade han och tittade på mig med en blick som sa "Men, jag hjälper dig bara ju". Söta häst!
 
Idag är det söndag och nu börjar vi räkna ner till att veterinären ska komma och kolla igen. Åh, jag hoppas att Z ska må bra nu!

Veckoplanering v.28 - Zigge

 
Den här veckan kämpade vi på med våra promenader.
(Inlägget publicerat i efterhand)

Baksidan med att vara hästägare

När man tänker på att äga en egen häst, En häst som bara är min, En häst som jag får vara med hur mycket jag vill, En häst som jag får bestämma över helt själv, En häst som ser mig som det viktigaste i dens liv, Då tänker man oftast bara på hur underbart det är. Vilken fantastisk känsla det är att äga den här hästen. Och don't get me wrong, det är helt fantastiskt också! Men det finns verkligen en baksida.
 
När man måste ställa hästen i en fålla. När hästen inte får galoppera runt i en hage och busa med sina älskade kompisar. När hästen inte får bli riden och motionerad ordentligt. När man efter att ha pysslat med hästen måste åka därifrån utan att hästen har fått göra det där som den älskar. När man får blicken som bara säger "Men, tänker du lämna mig nu?". Eller när man kommer till stallet och hästen är orolig i sin box. När hästen som vanligtvis älskar mat och enkelt äter sina 15 kg hö om dagen inte i närheten har ätit upp. När hästen som vanligtvis är väldigt renlig i sin box har dragit runt allt och rivit upp hela bädden. När man möts av en häst som står och vaggar fram och tillbaka eller bara springer runt i boxen. Då är det faktiskt inte lika fantastiskt.
 
Där är vi just nu. :(
 
 

Älskade personlighet

Något jag kan fascineras så otroligt mycket över är personligheterna hos våra djur. Jag har alltid fått lära mig att "djur agerar på instinkt" och det stämmer säkerligen. Men det finns banne mig en personlighet ändå. Tidigare idag pratade jag med en kollega om detta, och vi kom tillslut in på mitt första husdjur utöver alla miljontals kaniner jag hade när jag var liten. Det var en ödla som hette Flip och var 1,5 meter lång. Flip älskade att ligga inne i min garderob, klättra på gardiner, sitta på mitt huvud och framförallt ost och ostbågar. När jag någon gång åt ostbågar och Flip inte fick någon, då hoppade han upp och satte sig på min axel och mer eller mindre försökte sno ostbågen när jag skulle stoppa in den i munnen. Han var hur personlig som helst!
 
Hur som helst, igår när jag var hos Zigge pysslade jag lite med honom och tvättade av alla gula fläckar som blivit på sista tiden. Vi schamponerade svansen och bara myste helt enkelt. Efter det gick vi ut i solen och skulle ta vår promenad på 20 minuter. Vi gick till ridbanan och jag tänkte att vi kunde promenera där. När vi kommit 10 meter innanför grinden till utebanan drog Z ner huvudet och drog mulen i sanden i 2 meter och sen vek sig benen. Jag hade inte en chans att stoppa honom utan flög efter som en liten vante. Sen låg han där. God tid tog han på sig också. Verkligen gned in sanden i pälsen. Ska jag ta det som att han trivs med skitig päls eller?
 
Efter rullningen ställde han upp sig och poserade mycket ståtligt. Supernöjd! Haha, jag kunde inte sluta skratta åt honom. Min lilla knasiga tokstolle ♥
 
 

Mys i solen

 
Nu när mr Z inte får bli riden och bara står i fålla och hage så är lyckan total när man man äntligen får komma ut på 20 minuters promenad med avslutande my- och gräsätarstund. Det är helt enkelt det vi får sysselsätta oss med framöver här. Men det är rätt mysigt att spendera mycket tid tillsammans utan ridningen också, man kommer ju varann väldigt nära på så vis. ♥
 
 

Veckoplanering v.27 - Zigge

 
Den här veckan höll vi på med skrittjobb 30 min. En hel del skänkelvikningar och aktivering av bakbenen. Vi hoppades på att det var det som spökade. Men på fredagen kom veterinären och kollade och det var inte bra. Vi valde att bedöva bort och kolla, och att röntga. Efter det behandlade vi och sen ska vi promenera 20 minuter om dagen i två veckor innan nästa koll. Förmodligen komemr ytterligare en behandling till behövas.
 
(Inlägget publicerat i efterhand)

Gårdagens veterinärbesök

 
Igår fick vi besök av vår härliga veterinär! Nervositeten var hög och jag har kommit på att det är himla svettigt att vara hästägare. Min lilla prins liksom!
 
Hur som helst så började vi med att longera Zigge och nu såg det inte bra ut. Halt i vänstervarv. Men fin i högervarv. Men det är höger fram som spökar, och det var ju höger fram jag upplevde direkt när jag tyckte han kändes dålig.
 
Vi gjorde böjprov och han visar ingenting där. Det är alltså under belastning/sträckning. Vi bedövade bort hoven och då blev han ohalt i vänstervarv vid longering. Då valde vi att röntga hoven och se vad som fanns. Som tur var så såg det ändå rätt fint ut i hoven och inget jätteproblem. Men vi misstänker eventuellt en hovledsinflammation. Så nu är Z behandlad och det blir promenera 20 min om dagen i två veckor innan vi träffar veterinären igen.
 
Jäkligt trist och jag tycker SÅ synd om Zigge. Men samtidigt är jag ändå "glad" att det här händer just nu. Det är lugnt i stallet och han behöver inte stressa upp sig, det är så olidligt varmt att man knappt skulle kunna rida ordentligt ändå, så.. Tur i oturen får man väl säga att det är just nu. Min älskade, älskade häst, jag vill inte att han ska ha ont någonstans ♥

Longering för första gången

 
Idag var dagen D. Jag skulle själv kolla Zigge på linan och se om han känns bättre/sämre än sist. Nervöst! Jag fixade med allt och sen gick vi till vår lilla utebana. När jag började fick Zigge raketbränsle och hoppade och for och tog sats som en galning och raceade. Söta häst! Efter ett tag lugnade han sig och galopperade lite lugnt och tillslut ville han trava.
 
Så länge han koncentrerade sig på att trava på volten och hade koll på mig så såg han faktiskt rikigt fin ut. Jämn och taktmässig. Sen när han hörde någonting från stallet eller någon häst, eller bilen som körde förbi så tittade han ditåt och blev lite ojämn, men inte så att han var halt kan jag inte påstå. Underbart!!!!
 
Så nu hoppas jag att det stämmer, jag har pratat med veterinären och eftersom hon ändå ska ut till vårt stall så tar hon en titt på Z ändå. För säkerhets skull liksom. Hoppas hoppas hoppas att han är bra! ♥

Ridpasset 1 Juli - Zigge

 
Igår blev det också ett ridpass på Mr Z. Ett barbackapass. Nu pågår det ju tvätt i stallet och det är ett himla liv på dagarna. Det gjorde att Z blev lite spänd när vi gick runt stallet, så vi tog oss istället ut på utebanan så att vi kunde foksera på passet istället. Vi fick också sällskap av Einstein och Sandra som också tog ett barbackapass. Mysigt!
 
Zigge var duktig, han gjorde fina skänkelvikningar, var glad och pigg och väldigt framåt. När Einstein fick galoppera blev Z lite avundsjuk och pep lite. Sötnos! Förhoppningsvis får vi också snart! ♥

Ridpasset 30 juni - Zigge

 
Även igår blev det ett skrittpass på 30 minuter och det blev barbacka. Jag älskar typ att rida barbacka! Nu när Z har fått lite "rundare" rygg är han inte så tokigt obekväm att sitta på. Så länge man inte glider fram lite, då gör det himla ont.
 
Hur som helst så jobbade vi precis på samma sätt som de senaste passen. Vi Skrittade på i olika tempon och gjorde en massa skänkelvikningar. Duktig häst även idag, men jag kände att jag nog hade lite sämre fokus idag. Det kan ha berott på att jag fick trevligt sällskap av Emma och Einstein som också tog ett barbackapass! Mycket trevligt.
 
Gulliga Rosie tog denna bild på oss efter ridpasset. Einstein ser ju nästan ut som en ponny bredvid Zigge! Eller är det Zigge som ser ut som en dinosaurie...?