Anmälda!

 
Whooopiie! Många anmälningar nu! Men nu är jag och Z anmälda till vår hemmatävling i dressyr! Det blir en LB:1 och en LA:1. Ska bli riktigt riktigt kul faktiskt! LB:1 har jag aldrig ridit eftersom det är nyritat. LA:1 har jag ju ridit på en Pay & Ride med Z och då gick det ju riktigt bra vi gillade det programmet. Åh vad jag ser fram emot det här! 17 maj smäller det :)

Bilder från i söndags

 
Här kommer två fina bilder på Zigge från i söndags. Det är såklart Sofie & Kicki Lagergren som står för bilderna :)

Veckoplanering - Zigge

 
Jaha hörni, här har vi veckans planering. Idag måndag blir det dressyrtrimning. Fokus på att verkligen kunna rida i lite högre form längre sträckor kanske ;) Behövs ju inför tävlingsdebuten nästa helg.
 
På tisdag rider jag förmodligen ett dressyrpass på morgonen och sedan går han ridskolelektion på kvällen. Sen blir det ridskolelektion även onsdag och torsdag.
 
På fredag, lördag och eventuellt söndag blir det sedan lite mer trimning. Vi måste verkligen jobba oss till toppform! Om jag hittar någon som kan ta ut Z i skogen på söndagen får han göra det istället :) Jag jobbar nämligen 8-19 så det kommer inte vara ljust när jag kommer till stallet. Någon som anmäler sig frivillig på en skogstur med Mr Z?

Dagens Pay & Ride

 
Idag var det Pay & Ride och jag skulle rida LA:3. Vi skulle ju även ha ridit LB:2 men så blev det ju inte. Men, jag hade tur och fick starta två gånger idag ändå, men jag hade ju släppt LB:2an nu, så jag kunde inte riktigt den. Därför blev det två rundor i LA:3. Slutprocenten blev 60,43 och 61,00. Jag är jättenöjd! Såhär kändes det:
 
Framridning första rundan:
Som vanligt kände jag mig lite stressad, vilket givetvis överförs på Zigge och visar sig genom att både jag och han blir lite ofokuserade. Han var rätt fin på framridningen, men nu vet det jag sa om den förvända galoppen? That happened. Varenda förvänd slog han om. Och vi hann inte få till det. Skitdåligt. Men i övrigt var han ganska fin faktiskt.
 
Ritten:
När vi kom in i ridhuset(tillslut eftersom han skulle snurra lite på bakbenen utanför innan vi skulle gå in) så blev han sådär laddad som han blir när han får syn på staketen. Och det är SÅ svårt att rida då. Han är ju JÄTTEkänslig och när han blir sådär laddad så blir han till och från lite okontaktbar. Det gör att jag rider som en dåre då och det händer inget, sen plötsligt är det som att han är på jorden igen, och då blir han nästan förnärmad att jag gör en lite ordentligare hjälp. Så det blir liksom lite för mycket ellet lite för lite effekt heeela tiden. Men, det kunde helt klart ha varit värre! Det som hände var att det blev lite hackigt, han dök i formen en del (som rakt igenom hela programmet var snäppet lägre än jag ville) och vi fick ett omslag i den förvända galoppen. Men, vi gjorde en del bra också, vi fick till skänkelvikningarna helt okej, ryggningen blev inte katastrof, längning av form var helt okej, och det jag är allra mest nöjd med är faktiskt den förvända galoppen-räddningen jag lyckades med. Vi fick nämligen omslaget precis några steg innan man går in på bågen som är koefficient 2. Jag var snabb som attan och rättade honom så att vi ändå satte en 7/14 på den delen! Härligt med tanke på att vi fick en 4 på biten innan. Heja! Det gäller att fatta snabba beslut även i dressyren!
 
Slutpoäng:
Gångarter: 6
Framåtbjudning: 6
Lösgjordhet: 6/12
Ryttarens sits och hållning: 6/18
Korrektheten: 6
 
Totalt: 211,5 p   60,43%
 
Min tanke om slutpoängen:
Jaa hörni, det här var ju inte någonting att hänga i julgranen egentligen, men jag är ändå nöjd faktiskt. Programmet vi red var godkänt LA:3. Enligt min årsplanering jag satte upp i januari tänkte jag mig att jag skulle börja rida LA-programmen till hösten. Nu har vi ändå ridit LA:3 godkänt, visserligen på Pay & Ride, men ändå för Eva som är riktig dressyrdomare. Jag tycker nog att vi är förtjänta av just den här poängen. Allt var på godkänd nivå, men inte mer. Jag är nöjd.
 
Slutkommentar:
Häst som blev lite låg i formen o ngt ojämn i sin bjudning. Passa så han ej går på dubbla spår. Försök få jämnare ökn. G jämn uppvisn.
 
Min tanke om slutkommentaren:
Slutkommentaren sammafattar verkligen programmet bra. Det var lite ojämn bjudning, lite låg form och han hamnade på dubbla spår emellanåt. Men inget som sticker ut jättemycket. Jag förstår kommentaren.
 
 
 
Framridning andra rundan:
Inför runda två blev det också lite stressigt och jag verkade inte hinna rida fram. Men det hade jag som vanligt inte behövt oroa mig för. Den här framridningen var inte särskilt bra, och allt blev lite förhastat. Med facit i handen var nog den här andra rundan lite onödig. Men, min plan var ju att gå in och rida programmet igen, främst för att se om jag orkade rida två program, men också för att se hur Z kändes inför en till runda. Fokus blev att förbättra programmet och det var då framförallt den förvända galoppen och lite ridvägar. Nu gick den förvända bättre på framridningen, men inte helt bra heller. Inte vår dag alltså.
 
Ritten:
Den hrä ritten blev ganska lik den första. Lite mer ojämn skulle jag nog beskriva den. Det var en del saker som var bättre, och då gav mer poäng, men sen var det en hel del som var sämre och då gav färre poäng. Målet att rida en bättre runda blev väl på sätt och vis uppfyllt då vi fick hela 2 poäng mer totalt, men nja, det blev en runda som var väldigt lik den första. Det positiva var att Z helt klart orkade gå två rundor utan att bli trött, jag däremot... Måste äta något mellan mina ritter på tävlingen om två veckor.
 
Slutpoäng:
Gångarter: 6
Framåtbjudning: 6
Lösgjordhet: 6/12
Ryttarens sits och hållning: 6/18
Korrektheten: 6
 
Totalt: 213,5 p   61,00%
 
Min tanke om slutpoängen:
Ja, det blir lite samma här. Samma poäng, samma sorts ritt. Jag håller med.
 
Slutkommentar:
Häst som måste trava på mer. Blev lite hackig i rytmen. Ngt kort i formen o ngt bakom. G jämnt program i övrigt.
 
Min tanke om slutkommentaren:
Håller med väldigt bra på den här slutkommentaren också. Vi fick ju lite hackigare rytm och han blev lite matt i traven. Formen kan vi bättre och jaa, allt kan vi egentligen bättre.
 
 
 
Hur som helst är jag ändå nöjd med dagen. Tänk att jag red två rundor där jag kände att vi verkligen kan mycket bättre, och ändå är vi godkända båda rundorna! Hur nice som helst! Nu ska vi ladda och trimma trimma trimma inför division 2 om två veckor!
 
Tusen tack till Elin som filmade, Camilla som skrev protokoll istället för mig, Anette som också skrev åt mig och framförallt till Eva som alltid är snäll med krångliga mig! :D

Världens bästa Zigge!

 
Åh min fina fina prins! Ikväll (alltså lördag) blev det ett sent ridpass eftersom jag först jobbade till 19.30, sen hade kvällsfodringen i stallet, och sen behövde tvätta av Z innan jag kunde rida. Jag var nästan på väg att skippa ridpasset för att det blev så sent, men herregud vilken tur att jag inte gjorde det! Han var SÅ fin idag! Älskade älskade häst!
 
Det blev ett kort pass på ca 30 minuter, och vi avslutade med att rida igenom LA:3 som är det program vi ska rida på Pay & Ride imorgon. Vi skulle ju rida även LB:2, men på grund av många starter får man bara rida en klass :( Men men, jag är glad att jag får rida en åtminstone. När jag stod och pysslade i stallet kom Jonn ut och överraskade mig. Han filmade även när jag red programmet, så här får ni en flmsnutt. Hoppas att det går någorlunda lika bra imorgon bara! Fast nu kan det nästan få gå hur som helst bara för han var så fin idag!
 
 
 
Det jag tror att vi kommer ha svårt med imorgon blir att hålla oss i schack. Som ni ser på filmen vill Z gärna förekomma mig när han vet vad som ska hända. Då blir det lätt lite spänt och hackigt. Annars tror jag att vi faktiskt kan plocka några extra poäng på koefficient-delarna. Den förvända galoppen och skänkelvikningarna. Om vi lyckas alltså. 9 av tio gånger är ju den förvända på Z helt fantastisk och jag skulle vilja rida så hela tiden. Men den där sista 10e gången är den inte alls bra och vi bara får omslag. Hoppas det är någon av de nio bra imorn!
 
Jag ska verkligen försöka se om någon i stallet kan filma vår ritt. Ni vet ju att jag älskar att sitta och kolla igenom och analysera sjuttiotusen gånger efteråt. Nu inför tävlingen vore det ju helt toppen! Men jag startar så himla tidigt, så det blir nog ingen filmning :(

Gårdagens hoppträning 27 mars - Zigge

 
Igår kväll blev det hoppträning för mig och Z. Superkul! Nu har vi verkligen hoppat lite mer på sistone, så nu börjar jag känna att vi kommer någon vart. Det gjorde vi ju självklart förut också, men nu när vi tränat lite mera regelbundet så, surprise surprise, händer det lite snabbare! Vi börjar hitta känslan och jaa, det går stadigt framåt helt enkelt.
 
Igår hoppade vi en hel del lydnadsövningar och planeringsövningar. Det var som vanligt väldigt bra övningar, det är det ju alltid med Annelie. Vi började lågt och avslutade med att höja upp lite. Vi avslutade med att hoppa banan på 110/115. Känns SÅ kul!
 
Igår fick jag dessutom låna Annelies hoppsadel, den ligger inte heller optimalt på Z, men den ligger ungefär lika bra som hans andra, och skillnaden blir att jag får tusen gånger mer stöd i hennes hoppsadel. Åh, nu måste jag verkligen spara, spara, spara.
 
Snälla Elin filmade vår runda;
 
 
 

Anmälda!

 
Whoopie! Den 3 maj kommer vi att ha en hemmatävling i hoppning. Det är lektionshästmästerskapen som vi ska hålla, och då passar man ju på att ha flera klasser såklart. Nu har jag precis anmält mig och Z till 100 + 110. Jag hade nog tänkt ta 90 + 100 men efter kvällens hoppträning och med senaste pay & jumpen i bakhuvudet tog jag ändå 110 istället för 90. Vi är ju trots allt faktiskt där.

Gårdagens ridpass 24 mars - Zigge

Igår blev det ett lite stressat ridpass i ridhuset. Eller, egentligen inte så stressat, men jag visste att jag inte hade tid att rida längre än en viss tid. Och jag kan väl säga att ridpasset gick därefter... Det var nog vårt sämsta någonsin tror jag. Haha!
 
Vi började med att jogga igång i lite låg och rund form, so far so good. Men när vi blev lite varma i kläderna så kände jag min galna träningsvärk i ljumskarna. Whaaaat!? När har jag fått det och varför? Måste vara från hopptävlingen i söndags, för inte lär jag ha fått det från uteritten i måndags.. Men men. Det var länge sedan ajg ahde träningsvärk, så det var ändå lite schysst att få känna på det igen.
 
Jag tror nästan att även Z hade lite träningsvärk, för när vi skulle ta lite förvänd galopp så orkade vi inte alls behålla samlingen, utan for runt i all världens fart. Så till slut fick jag ge upp det. Z var pigg också, vi hade ju haft vilodag på måndagen, så då blev hjan sådär ofokuserad som han bara blir efter att han vilat. Han kör liksom på alla växlar samtidigt och säger jag höger galopp hör han bara galopp och tar vilken som. Säger jag skänkelvikning undan vänster så hör han bara skänkel och springer som en dåre. Så det i kombination med träningsvärk för både mig och honom... Näej, det var ingen höjdare.
 
Så efter ett tag gav jag upp och kände att Näej, nu blir vi snart osams, och så joggade vi låg och rund istället. Sen avslutade vi. Nya tag på fredag!
 
 

Snygga nyheter!

 
Men alltså hur snyggt är detta!? Om någon känner för att ge Zigge lite presenter så önskar han sig det här setet! Alltså MY GOD vad snygg ha nskulle vara i det här! Tänk er en kritvit silverprins och så det här marinblåa med glitter i solskenet. Åhh ♥ Typiskt att jag ska ha köpstopp just nu.

Dagens ridpass 24 mars - Zigge

 
Idag blev det en riktigt härlig tur i skogen för mig och Mr Z. Det var en del blöt snö på vägarna,  men vi tog oss förbi utan styltor och kunde galoppera i låg form en del. Han var SÅ fin!
 
Efter gårdagens fina prestation från prinsen kände jag att det var alldeles perfekt med en uteritt, så gissaom ajg var besviken när jag vaknade imorse och det regnade ute!? Men, ska man rida ut så ska man tänkte jag och klädde på mig som en dåre. När det väl blev dags att rida så hade det slutat regna. Perfekt! Det var istället alldeles lagom och vi bara myste runt. Det här kan ha varit första gången jag verkligen har njutit av en uteritt. Haha!

Veckoplanering - Zigge

 
Jaha hörni, ny vecka och nya planer! Idag, måndag, tar jag nog en sväng ut i skogen om underlaget tillåter, annars får det bli ett dressyrpass.
 
På tisdag, onsdag och torsdag går Z ridkolelektioner, och då passar jag på att ta ett pass på tisdagen och ett på torsdagen om jag hinner. Det här veckan är det mycket på jobbet, vi håller på med rekrytering av massa personal inför sommaren. Annars får det helt enkelt bli endast ridskolelektioner de dagarna. Men i och med Pay & Riden på söndagen vore det bra med något dressyrpass under veckan.
 
På fredagen komemr vi förmodligen dra ihop en hoppträning på kvällen, så då satsar jag på att vara med där. Sen på lördagen kommer det bli en seeeen kväll. Jag vill ju hinna tvätta Z inför Pay & Riden så att han är fin, men då kanske inte hinner rida. Jag slutar nämligen sent på jobbet på lördagen. Så kanske kan jag försöka tvätta Z på fredagen istället, och sen bara ta det värsta som är nytt för lördagen. För jag skulle verkligen behöva rida ett avstämningspass på lördagen.
 
Sen på söndagen smäller det! Pay & Ride med två program. Både LB:2 och LA:3. Det är samma program som första deltävlingen i div 2 så det blir en riktigt bra avstämning inför det! :) Nu taggar vi den här träningsveckan!

Dagens Pay & Jump

 
Vilken häst jag har! Tänk att jag fått äran att äga den här underbara silverprinsen! Tihi :) Med andra ord, dagen har gått riktigt bra! Vi debuterade idag 110 på Pay & Jump, superduperkul! Men det får ni läsa om lite längre ner ;) För först tar vi 100-rundan!
 
Framhoppningen 110 cm
Jag tror att jag aldrig någonsin har varit så bra på en framhoppning! Ni vet ju att jag alltid brukar skriva att räcket gick dåligt och att det liksom är min lott i livet. Jag rider dåligt på räcket på framhoppningen. Det spelar ingen roll hur många gånger jag hoppar det. Men idag var det inga problem! Jag hade fokus och red som ett riktigt proffs! (Hehe, njaa, men väldigt bra för att vara mig!) Kändes mycket lovande inför dagens starter.
 
Banan 100 cm
När jag kom in på banan var Z lite på spänn, men mest för att han var laddad och glad. Det är liksom en bra spändhet. Dessutom går den över när vi börjar galoppera. När vi fick startsignal satte vi igång och började. Jag hade lite kämpigt att få ihop honom, men kände ändå att det var kontrollerat. Vi hamnade lite långt ifrån men då red ändå jag på så vi fick ta i lite istället för att lägga in det där pluttesprånget innan som jag annars gärna trycker in när jag blir osäker. Så som ni ser på filmen hoppar vi av lite tidigt på en del hinder, men men. Mot slutet (typ hinder 6) fick jag ihop honom lite bättre, och resten flöt på bra. Det var precis som förra helgen, det kändes riktigt kul!
 
 
 
 
Framhoppningen 110 cm
När vi skulle in på framhoppningen igen efter en lång stunds skrittande så fick Z nån knäpp. Började snurra runt och stå lite på bakbenen och skulle minsann inte gå in. Men han blir sådär ibland när han blir laddad. Jag travade ett varv och sen var det borta. När jag kom in där sen blev det lite rörigt för mig. Det var hästar med lite särskilda behov där inne, men det är nyttigt. Zigge var glad i alla fall. När vi började hoppa kändes det ganska bra på räcket, men oxern blev det bara fel på. Jag tog bara två språng på oxern och det andra språnget blev ett "rakt-upp-hopp" så jag vistades lite för högt ovanför sadeln än vad som känns bra. Men men. Tanken var att hoppa oxern en gång till så det skulle bli bra innan jag skulle in, men det blev inte så.
 
Banan 110 cm
Väl inne på banan tittade jag på hindrena och de såg in såååå höga ut. Men några såg lite höga ut. Nervositeten var med mig hela tiden, haha! Fast blandat med glädje. När vi fick startsignal styrde jag på hinder nummer 1, men fick inte riktigt till det till det hindret. Det gjorde att vi kom lite nära, och det satt i även till andra hindret, men han knixade sig över båda felfritt. Sen vaknade jag och började rida lite bättre. Nervositeten som jag kände på hinder 1 och 2 vändes om till en "Nu har jag ju gett mig in här, då får jag ju se till att rida för det"- känsla.Och då blev det helt klart lite bättre. Vi låg lite bättre till hindrena då också. Och det blev en felfri runda! Vår första 110-runda! Jag är supernöjd!
 
 
Tusen tack till Therese som filmade mina rundor :)

Håll tummarna för oss idag!

Idag blir det hopptävling, eller jaa, Pay & Jump. Vi ska hoppa 100 som vi brukar och sen ska vi kliva in och köra en runda i 110 också. Hoppla hej, det ska bli superspännande! Och lite nervöst :) Ni håller väl tummarna för oss idag? JAg hoppas på en lika glad Zigge som förra veckan:
 
 

Dagens hoppträning 21 mars - Zigge

 
 Idag blev det hoppträning för Annelie och det gick faktiskt riktigt bra! Vi började med mycket fokus på lydnad och vägar. och då låg det på väldigt låg nivå. Sen höjde vi upp en del hinder lite grann och tog några språng. Som avslutning tog jag några språng på ännu lite högre höjd inför imorgon när tanken är att starta 110 på Pay & Jumpen. Vi avsluade med detta språng på 115 som gulliga Kristin fångade på film. Tusen tack! :)
 
Det känns med andra ord ganska lovande inför imorgon, men jag är lite nervös, det måste jag erkänna. Vi har inte hoppat 110 banor särskilt mycket och jag är ju en fegis inombords. Men, det är trots allt inte höjden som är något problem, det är allt däremellan haha! Men det börjar vi ändå få ordning på. Minnesanteckning till mig själv inför morgondagen är att inte glömma att galoppera ordentligt framåt i svängarna. Heja heja!
 
 

Off to hoppträning!

 
 
Nu är det dags för hoppträning! Idag ska jag ha den här fokusen som på bilden från förra helgens tävling! Jag har verkligen blicken med mig! Heja heja!

Anmälda!

 
Nu när vi har fått ihop ett lag till division 2 dressyr vågade jag anmäla även till omgång 2. Nu måste jag bara hitta en transport att ta mig dit med :) Och en "hästskötare", någon frivillig? Blir svårt att åka ensam :)

Gårdagens ridpass 20 mars - Zigge

Igår fick jag äntligen rida ett ordentligt pass på min fina Zigge. Eller, fick och fick, fördelen med att vara hästägare är ju att man får bestämma allt själv. Men det har liksom inte klaffat i veckan kan man säga. Veckoplaneringen har inte riktigt kunnat följas. I och med att det blev hopptävling i söndags och att jag inte hann rida i lördags så hade jag inte ridit ett ordentligt dressyrpass sedan förra fredagen! Kändes som en evighet!
 
Då jag inte hade ridigt ett ordentligt dressyrpass på en vecka var förväntningarna på passet ganska låga. Jag tänkte att det nog skulle bli ett pass med en hel del missförstånd, som det brukar bli när han gått med en massa olika ryttare, inte så konstigt. Så jag tänkte att vi håller det enkelt, bara joggar runt och stämmer av. Men herregud så fel jag hade! Det kan ha blivit vårt bästa dressyrpass någonsin!
 
Vi började med att lite kravlöst bara jogga runt i låg form. Kändes väldigt härligt och trevligt. Z fick rulla på i lite friskt tempo, sådär som han helst gör om han får bestämma. Efter en stund blev det dags för galoppjobb och då satsade vi även där på att vara i låg form. Jobbade också med att verkligen få in bakdelen under kroppen och inte sladda ut eller komma innanför. Red en del öppna både på långsidorna och på öppna delen på volten. Och såklart lite förvänd galopp.
 
Efter galoppjobbet kändes han bara SÅ med mig. Så himla härligt! Han väntade, han lyssnade, och han förekom inte. Underbar feeling! Jag kände att han släppte ner mig i sadeln och jag kunde använda små små hjälper. Då provade jag att rida lite programdelar från LA:3an. Och det gick så himla bra! Det vi har haft svårast för är ingången i skänkelvikningarna(han vill öka traven istället), övergången från skritten till galopp(han vill fatta för tidigt), upptagningarna efter ökningarna(antingen klarar jag itne att sitta i traven, eller så får vi omslag i galoppen) och även upptagningen efter att man längt formen(där blir det lite spänt). Men nu gick allt supersmidigt! Herregud, rider vi sådär bra så behöver jag inte känna mig för dålig för att delta i division 2-laget.
 
Jag är fortfarande helt lyrisk över ridpasset. Idag ändrar vi inriktning och tar en hoppträning för Annelie, och sen imorgon blir det Pay & Jump med premiär på 110. Kul helg!
 
 
 

Lycka!!!

Wohoooo! Nu har vi äntligen fått ihop ett lag till Division II dressyr! Så det blir alltså tävling den 12 april och den 25 april! SÅ himla roligt! Så nu jäklar ska jag trimma trimma trimma! Typiskt dock att det är hoppning hela helgen, haha! Men från och med måndag, då har vi styret inställt på världens bästa runda i LA:3. Haha :)

 

Så planen nu är helt enkelt att vi kör hoppinriktad dressyr idag, hoppträning imorgon för Annelie och sen Pay & Jump 100 + 110 på söndag. Sen jäklarns är det full fart mot dressyrtävling med Pay & Ride nästa söndag som en förkontroll lite på hur vi ligger till. Nu har vi tre veckor på oss att gå från nuläget till att glänsa på LA:3-nivå! Det här ska bli så jäkla kul! Gissa om jag är taggad till tusen på ridpasset idag!

 

Kul med förtroende!

 
Som ni vet var ju jag på årsmöte i onsdags. Det var årsmöte för Stockholms läns ridsportförbund. Något roligt som hände då är att jag valdes ni som ledamot i tävlingssektionen! Det ska bli superkul och lärorikt! Heja heja!

Ponnycupsmatch 10 av 10 - Hoppning

 
I söndags var det ÄNTLIGEN dags för ponnycupsmatch igen! Man får ju nästan lite abstinens när det itne varit någon på länge! Tjejerna var taggade till tusen och det var dessutom på en av mina favoritställen, Hufvudsta Ridklubb.
 
Vi samlades i det fina vädret på Hufvudsta och fick en rundtur på deras mysiga anläggning. Jag tycker det är så himla härligt med de gamla byggnaderna, med olika små stallar, och de härliga nivåskillnaderna. Jag gillar det helt enkelt.
 
Sen fick vi gå in i ridhuset och gå banan. Vi kände igen banan som vanligt, och den såg trevlig ut. En lite svårare sväng med. Vi fick se ponnyerna, och de såg väldigt trevliga ut allihopa. Något tröttare än vad vi är vana med, men det är väldigt nyttigt att utmanas!
 
När jag skulle pussla ihop ryttare med ponny var det itne helt lätt, men inte så att jag kände mig panikslagen, haha! Till slut kände jag att jag fick ihop en bra plan.
 
När de startade så såg det väldigt mjukt och trevligt ut. Jag gillar att komma till ställen där man känner att ryttarna rider trevligt. De fick till många fina ritter och alla utom en ritt blev helt felfria. Den sista fick en liten rivning.
 
Det blev vår tur, och det är såklart alltid lite nervöst att veta att det andra laget redan har slutat på 0 fel. Alltså kan det som bäst bli en oavgjord match. Men som tur är så är vi ju där för att ha roligt, inte bara för att vinna :)
 
Vår första ryttare ut satte en riktigt bra runda på en för henne riktig utmaning till ponny. En lite stor och trött, men med rätt tankegångar fick hon ihop det riktigt bra. En felfri runda.
 
Vår andra ryttare hade lite kämpigt med att sist vi var på bortmatch gick hon omkull med ponnyn så det sitter ju i lite, även fast man vill tänka bort det. Men hon gjorde ne riktigt superrunda, felfri!
 
Tredje ryttaren ut var vår ryttare osm brukar rida racerponnyer. Hon fick idag sitta på den tröttaste ponnyn och fick därmed en riktig utmaning. Men hon gjorde det riktigt bra och var så himla härlig som skrattade lite mitt i rundan då hon kände att hon knappt orkade mer. Härlig inställning! 
 
Fjärde ryttaren ut red en riktigt bra runda men kom lite tokigt i den snäva lite svårare svängen, och fick därmed ett litet stopp då ponnyn blev lite överrumplad. Slutade på 4 fel.
 
Femte ryttaren ut satt på min favoritponny tror jag. Det var verkligen en perfekt ridskoleponny, så himla go! En klockren runda, felfri.
 
Sjätte och sista ryttaren ut satt på en riktig liten piggelinponny, men fick till det riktigt bra! En riktig toppenrunda som såg väldigt mjuk och harmonisk ut. Felfri.
 
Vårt lag slutade alltså också på 0 fel och det blev därmed en oavgjord match. 1-1!

Årsmöte ikväll!

Jaha hörni, ikväll är det årsmöte på förbundet. Det ska bli jättespännande att gå på, och en av anledningarna ser ni här nedanför. Jag står nämligen föreslagen av valberedningen till att bli invald som ledamot i tävlingssektionen. Superkul! Nu vet jag ju inte om jag verkligen blir invald, men det är ändå roligt att få vara föreslagen!
 
Bild printscreenad från valberedningens förslag:
 
 

Tävlingen i söndags

 
Åh vad roligt det var att hoppa i söndags! Jag som inte alls hade laddat upp för en tävling egentligen, utan anmälde mig någon dag i förväg bara. Jag hade riktigt riktigt kul! Och jag är SÅ nöjd med vår insats! Jag hann inte rida kvällen innan (stod och övervägde att sadla kl.22.05, men valde att skippa det och ta problemen dagen efter)
 
Framhoppningen
Jag startade ju som nummer 2 för dagen vilket var superskönt! Jag hade då en stund inne på framhoppningen då det inte var så många där. Men de kom lagom till jag började hoppa, haha! Jag kan åtminstone konstatera att jag behöver öva mig i att rida på en framhoppning. Jag har så himla svårt att fokusera på mitt och inte bara ägna mig åt att se upp för alla andra. Man måste våga ta plats. Men det gick ändå bra, jag hann hoppa så mycket som jag ville, men jag hade väl gärna kommit lite bättre på hindrena på framhoppningen. Zigge var dock lagom pigg, inte alls så överladdad som jag var rädd att han skulle vara.
 
Banan 100 cm
När det var min tur att gå in på banan pirrade det lite i magen, men det var inte så himla nervöst som jag trodde. Lite hoppfegis som jag är så blir jag ju himla nervös i hoppningen ibland. Men när jag kom in på banan var det en cool Sandra. Jag var inte särskilt nervös. Självklart fanns lite pirr i magen, men mest var det bara riktigt roligt! Zigge lyssnade riktigt bra på mig och tog mina förhållningar mycket bättre än jag tycker att han gjort förut. Han var pigg och glad, men väldigt lyhörd.
 
Vi hoppade hinder nummer ett utan problem, även hinder nummer två. Jag kände mig jäkla fokuserad. Hinder nummer tre kom vi lite fel på, men jag lyckades vara snabb, hyfsat följsam och lyckades att itne störa honom så vi tog oss över det. Sen var det en ganska lång väg till hinder nummer fyra, det enligt mig lättaste hindret på hela banan. Gissa vad jag gör? Jag vänder upp och tycker att vi ändå ligger ganska bra, så jag bara dör lite. Lägger mig på mage och låter honom bli lång. SÅ onödigt, vi rev. Sen ryckte jag upp mig och hoppade kombinationen bra, och även de två sista hindrena.
 
Självklart är det liet synd att riva ett sånt skithinder, men jag är SÅ nöjd med vår runda! Efteråt kände jag bara "Fasen att jag inte ska hoppa en klass till nu", och det är precis den känslan jag vill ha! Fasiken! När jag köpte Zigge tänkte jag "Han är inte en världscupshäst, men han är jäkla fin och jag tror att jag kommer att kunna ha mycket roligt med honom." Precis den känslan hade jag efter vår ritt. Jag blir nästan rörd! ♥ Vår runda:
 
 
Ps. Lyssna vad vi får för låt! Inte fy skam att rida till den! ;)
 

Tävlingen igår

 
Självklart ska jag skriva en utvärdering, men har haft fullt upp och nu behöver jag åka till stallet för att prova en hoppsadel på Z! :D (Håll tummarna att den passar!!) Men ikväll kanske jag hinner skriva ett inlägg! Så länge får ni den här bilden på mig och Z från igår! Ni kan också få se dessa nedan. Jag ÄLSKAR Zigges lycka i den första bilden!
 
 

Veckoplanering - Zigge

 
Såhär ser veckans planering ut. Som ni ser är det inte jättemycket som är helt bestämt till 100 %, haha! Idag kommer jag kanske försöka ta mig ut i skogen om det inte hinner bli för mörkt innan jag kommer från jobbet. Men mest troligt rider jag ett dressyrpass, kanske på utebanan?
 
På tisdag för Z endast gå ridskolelektion och på onsdag är jag ledig (tror jag) så då tänkte jag passa på att antingen rida ut en sväng, eller rida dressyr lite grann. Kanske tar jag halva passet vardera. Sen på kvällen går han ju ridskolelektion som vanligt.
 
På torsdag blir det nog ett härligt barbackapass om jag hinner. Det är så himla bra för att träna balansen och för att  träna nedsittningsmusklerna. Dessutom blir det itne så jobbigt för Z, men träning för mig ändå. Sen går han ju ridskolelektionen på kvällen.
 
Fredag och lördag ser ut som att en dag blir det dressyrtrimning och en dag blir det bomarbete eller hoppning. Det vore verkligen bra att få till lite hoppning, för sen på söndag är det Pay & Jump. Förhoppningsvis premiär för 110! Om jag inte får till någon hoppning innan kommer han nog vara laddad som bara den, men det är också roligt såklart :)
 
Det här blir en riktigt rolig ridvecka! :)

Bra dag!

  
Åhhh min bästa prins!! Jag är SÅ glad för att jag får äran att rida på Zigge varje dag! Idag har vi startat vår första tävling tillsammans och det gick ungefär tusen gånger bättre än jag väntat mig! Vi fick till en riktigt bra runda, men tyvärr slarvade jag jättemycket på det "lättaste hindret på hela banan" som jag tyckte. Så skulle jag inte tänkt för det medförde att vi rev det. Lyfte inte på tassarna helt enkelt. Men, jag skiter fullständigt i att det blev 4 fel, resten var SÅ härligt! Jag kände verkligen lycka genom hela rundan! Jag var väldigt nervös innan, och på framhoppningen, men sen kändes det rätt bra innan start. Så himla härlig känsla!
 
Resultatet ser ju inge vidare ut egentligen.. Plats 31 av typ femtionågot, men det är känslan och lyckan som är vinsten! Jg hade knappt kunnat vara mer nöjd! Tusen tack till bästa Annelie som coachade på framhoppningen och tusen tck till Elin & Camilla som filmade min runda! Och tack till alla andra som hjälpte mig med något idag :D Filmen får ni sjävklart se senare, och även en mer utförlig utvärdering av dagen kommer :)
 
 

Tävlingsdax!

 
 
Jaha hörni, som ni vet blev det ju lite hastigt och spontant tävlingsdax för mig idag! Jag visste att vi skulle ha hemmatävling och att det skulle vara division 2. Därför bara antog jag att jag inte kunde starta (vill börja med 100, inte 110) och har väl inte tänkt så mycket mer på det. Förrens jag hörde tjejerna i stallet prata om att de skulle hoppa på söndag. Och så förstod jag att det visst fanns en 100 klass på söndagen.
 
Tyvärr hade ju anmälan gått ut, men det fanns ett par platser kvar, endast i klassen jag hade velat starta, så det såg jag som ett tecken! Jag anmälde mig. Så nu är det alltså dags för hopptävling, och det blir vår första riktiga tävling! Superkul! 
 
Dock är jag lie mer nervös än jag borde vara. Igår jobbade jag ju som vanligt, och slutade sent som vanligt på helg. Det gjorde att ajg var klar för att eventuellt göra i ordning för att rida kl.10. Alltså hade jag kunnat sitta upp ca kvart över tio. Kändes inte så aktuellt. Så nu kan ni ju gissa hur pigg Z kommer vara! Känns inte som den bästa uppladdningen, men men. Jag för går in på framhoppningen så tidigt jag bara får. Jag är start nr 2 så jag hoppas på att kunna värma upp läääänge så han laddar ur lite :)
 
Håller ni tummarna för oss idag? Jag ska försöka se om det finns någon som kan filma vår runda idag, jag hoppas det :) Då får ni såklart se sen!
 
I eftermiddag är det ponnycupsmatch också! Superkul, det var så länge sedan nu!

Nytt i Zigges garderob

 
 
Här är något som egentligen inte är jättenytt, men som jag helt enkelt inte har packat upp. Det här tränset har länge stått på min önskelista, och för ett tag sedan fick jag hem det i brevlådan. Dock finns tränset endast i srl. Full och inte i X-full som Z har. Så när jag packade upp det ur kartongen mätte jag med ett av Z träns, och kom lite hastigt fram till att "det här kommer aldrig gå!" och så slängde jag ner det i kartongen igen, jättebesviken. Idag när jag var i stallet och hade lite mera tid tog jag tag i att faktiskt sätta ihop allt och prova, och det gick precis! Allt är utspänt på max i princip och nosgrimman går nätt och jämnt runt honom. Men det sitter toppen ändå! Min förhoppning är ju att köpa mig en mörkbrun hoppsadel och då jäklar ska det här bli så fint till!
 
Både nosgrimman och pannbandet har ett fint lackat skimmer på sig, och faktiskt gick det att fånga bättre på kameran än jag trodde. Men jag måste ändå säga att bilderna tyvärr inte gör tränset rättvisa helt. Men jäkla snyggt är det!

Utvärdering handskarna

 
Igår testade jag för första gången på nästan 10 år att rida med en annan modell på handskar. Visserligen babysteps, för det är samma märke och en handske som är väldigt lik min nuvarande, men ändå. Stort för mig liksom. Så nu tänkte jag utvärdera lite vad jag tyckte om den här handsken.
 
Till att börja med måste jag ju bara säga att det var en jäkla snygg handske! Den har snygga färger och den ser väldigt tuff och sportig ut.
 
Det var en väldigt skön handske. Det kändes som att dra på sig ett extra lager hud bara. Mycket smidiga och följsamma. De var också väldigt tunna, vilket gjorde att man verkligen kunde känna tygeln genom tyget.
 
Egentligen vill jag inte jämföra med mina gamla handskar, men det blir ju ltie oundvikligt. Om jag nu tillåter mig att göra det så måste jag nog säga att de gamla handskarna gav mig ltie bättre grepp om tygeln, men jag misstänker att det kan bero på att de har tjockare tyg. Nu blev det lite att jag gled på tygeln, men det kan också vara en vanesak. Jag har ju bara ridit med dem en enda gång.
 
Det ska bli spännande att se vad jag tycker efter några användningar!

Dagens hoppträning - Zigge

 
Under framskrittningen utomhus idag tänkte jag ta en selfie med mina skrittkompisar. Resultatet kunde ha blivit bättre. Men en tokpigg Z som nästan sprang ifrån de andra en galen strålande sol och en lite för stor mobiltelefon försämrade min prestation på den här fronten. Men jag är nöjd ändå. Ps. Mina "gamla" läsare, känner ni igen hästen till höger? ;)
 
Idag blev det alltså en spontan hoppträning för Annelie. Jag fick höra höromdagen att det var några som skulle hoppträna för henne mitt på dagen, och eftersom jag ändå var ledig idag så passade jag på att smita in. Eftersom vi ska hopptävla för första gången på söndag (nervöööööst!!) så tänkte jag att det kunde vara bra att ta några skutt inför det. Och herregud vilken tur det var att han fick "hoppa av sig" lite grann idag. Han var SÅ pigg! Den Zigge hade jag nog inte helst velat ha på söndag, haha! Men efter ett tag lugnade han sig lite åtminstonne och då blev det lite bättre.
 
Vi hoppade en liten bana idag, och det är toppen för oss! Vi behöver hoppa flera hinder i följd, för det är det som är det svåra. Att bara hoppa något eller ett par hinder i rad är ingen jättestor svårighet just nu, utan det är när det kommer flera. Då blir Zigge lite för pigg, jag lite för trött och det går automatiskt lite snabbare och snabbare för varje hinder.
 
Samtidigt som det är jättejobbigt när Z är sådär pigg, så är det också så himla roligt! Jag älskar att jag har en häst som verkligen tycker att allt är helt stört kul! Men självklart blir det lite problematiskt när jag inte riktigt får kontakt med honom och vi kommer konstigt. Men han är också himla klok Z. Till gången efter så rättar han sig himla bra. Till exempel kom vi i trav under uppvärmningen på en serie bommaroch sen en sträcka och sen ett litet hinder. Sen landade vi ju automatiskt i galopp, och innan långsidan tog slut skulle vi göra halt. Första gången trodde jag nästan att vi skulle braka rakt in i väggen och tänkte för ett kort ögonblick tillbaka på min knäppa dröm. Men andra gången så var han mycket mer lyhörd och vi hade långt kvar till väggen. Bästa prins!
 
Vi hoppade också lite "tittigare" saker, som vattenmatta, grösmatta, grind, och en stor jäkla joker(fast den stod faktiskt bara bredvid hindret) Zigge tittade inte ens på något av det. Min modiga snövit :)
 
Jag är jättenöjd med passet, vi fick några små missar, mest på grund av just lydnaden och att han blir så taggad, men jag kände ändå att min egen insats var mycket bättre.Jag börjar ändå hitta lite känsla på avstånd, härligt! Men som vanligt påpekade Annelie att jag MÅSTE köpa mig en ordentlig hoppsadel. Hon har SÅ rätt.

Sista minuten plan

 
Tjohej, igår gjorde jag något knasigt. Jag efteranmälde mig till hemmatävlingen på söndag. En hopptävling och det blir en tvåfasig 100. Så vår första riktiga tävling tillsammans blir alltså en hopptävling, och inte dressyr :)
 
Jag kände lite att det var ödet då det var den enda klassen som jag ville delta i, och att det fanns EN plats kvar igår kväll när jag bestämde mig för att titta. Så himla kul! Så nu ska vi ladda inför en hopptävling, ni håller väl tummarna för oss? :)

Tisdagens och Onsdagens Ziggeträning

I tisdags red jag ett härligt pass på en pigg Z. Han var inte lika pigg och hetsig som i måndags, men han var ändå väldigt pigg. Under passet jobbade jag väldigt mycket med öppnor, både i traven och i galoppen. Även skänkelvikningar så som de ligger i LA:3, men endast i skritt och trav. Han var SÅ duktig! Vi börjar faktiskt få kläm även på ingången i skänkelvikningarna :)
 
Vi kämpade även på med tempoväxlingar och det är så roligt att se att Z börjar förstå det här med travökningar nu. Men inte alla gånger, han springer ibland väldigt fort. Men sen lite då och då får vi till det med att behålla takten och bara länga steget. Så himla härligt! Men HERREGUD vad svårt det är att sitta ner. Jag kan bara inte det. Många i stallet brukar berömma mig för att jag kan "sitta så bra" på Zigge. Men i ökningarna kan jag verkligen itne det! Jag är visserligen inte alls nöjd med min sits annars heller, känner att jag är alldeles för fladdrig, men jag skumpar ju inte runt som i längningarna i alla fall. Nej, det är bara att öva, öva och öva. 
 
Igår, onsdag, gick Z ridskolelektion och det var Anna som red. De hade haft bomarbete och Z hade varit jättepigg! Men han var svettig och härlig efter passet så han var nog jättenöjd :)
 
 

Så himla knäppt!

Okej, nu kommer nog många av er tänka att jag gått och blivit knäpp... Men jag bara måste skriva det här ändå... Händer det för er också att ni drömmer om er häst och träningen av den? Eller tävlingar kanske? Hur går det för er under dessa träningar och tävlingar då i drömmen? Jag drömmer om det med lite jämna mellanrum, men det går alltid ruskigt dåligt! Jag vet inte om jag ska tolka det som att jag har någon rädsla för att misslyckas eller något? Men oftast när det går dåligt i drömmen är det när jag gör något jätteknäppt som jag aldrig brukar göra.
 
I natt till exempel drömde jag att Z var ganska fin när jag red, men han var lite spänd och pigg. Då fick jag för mig att jag skulle springa bredvid istället, så jag hoppade av i farten tror jag, och sen sprang jag på en volt bredvid honom. Till en början var han jättefin och låg i formen och grejer, men sen knackade någon på ridhusdörren och ville in. Då älgade Zigge iväg och vi kom mot väggen, vi hann inte riktigt svänga och någonstans tänkte jag typ "Men vi styr mot väggen så kommer hna ju stanna".(Det konstiga var att jag dessutom hann springa med honom i den här farten :S) Zigge stannade inte vid väggen utan sprang rakt in i den! Men som tur var drog han upp huvudet, så han fick tydligen inga skador. Jag däremot....
 
Eftersom Zigge hade sån jäkla fart så typ studsade han åt sidan, blev sur, och sparkade bakåt. Där stod lilla jag. Så jag blev träffad av sparken, var vet jag inte, men jag flög upp säkert fyra meter i luften och 10 meter bort från platsen. Under flygturen kände jag att jag hade väldigt ont i ansiktet. Jag funderade på att ropa något till de andra i ridhuset, typ att jag behövde lite hjälp, men då insåg jag att jag nog hade frakturer i hela ansiktet och nog inte borde röra det. Plötsligt kände jag också hur det blev alldeles blött i ansiktet och fick svårt att andas och tänkte då "Hmm, nu är det blod överallt och jag måste tänka på att andas lugnt, annars kommer jag nog kvävas.
 
Det här är så knäppt och jag förstår inte varför jag måste drömma så brutala saker. Händer det att ni också drömmer sånt här? Jag dör väldigt ofta i mina drömmar, undra vad det betyder, hehe!
 
Bild från när jag faktiskt åkte av en häst så att jag fick åka ambulans från ridbanan
 

Snart nykittad

Hua vad mycket grejer man behöver inhandla när man ska starta upp en tävlingskarriär, hehe! Nu har jag precis beställt hem nya fina vita ridbyxor och ett par vita handskar! Nu tror jag att den mesta tävlingsutrustningen vi behöver är inhandlad! Bara en transport och bil som får dra transporten kvar ;)
 
Nu håller jag tummarna stenhårt att vi verkligen får ihop ett lag till division 2 :)
 
 

Gårdagens ridpass - Zigge

Igår fick jag äntligen sitta upp igen! Att döma av passet så hade både jag och Z haft en bra helg, men ändå saknat varandra lite. Han var SÅ glad och SÅ laddad! Det blev nästan lite jobbigt emellanåt, haha! Men han var väldigt arbetsvillig och han kändes mjuk och härlig, så mitt fantastiska Ziggeteam har tagit väl hand om honom när jag varit borta. Tusen tack!
 
Det vi jobbade med var att vänta och lyhördhet. Zigge vet ju exakt vad jag tänker, även om vi just det här passet fick rida in oss lite på varandra igen, och det gör ju att han vet vad vi ska göra härnäst. Zigge vill ju alltid göra rätt, så han vill då liksom göra lite för tidigt. Ungefär som att han tänker "Jaha, du tänker göra en galoppfattning om tre steg, jag har redan fattat så jag kör nu!". Och det är ju kul att han är så ambitiös, men det blir ju lite fel när galoppfattningen kommer tre steg tidigare än jag planerar. Så vi jobbade helt enkelt på att tajma in oss med varandra, och så.
 
Jag tog också av mig sporrarna mitt under passet. Jag har haft känslan tidigare (när jag precis köpte honom och ett par månader framåt) att han itne lyssnade alls när jag inte hade sporrar på mig, så nu tog jag av dem för att se om det blivit någon skillnad. OJ, vad bra det gick! Så himla härligt, för innan kändes han ju som sagt lite smått "skänkeldöv" när jag precis hade köpt honom, men nu upplever jag att han är mycket lydigare. Det är ju itne så konstigt om det var lite åt det hållet då han ju gick på ridskola där han förväntades att veta exakt vilken ryttare som menade millimeterhjälpen och vilken som inte riktigt menade något med att råka trycka lite hårdare med högerskänkeln. Jag är djupt imponerad av arbetet som ridskolehästarna gör!
 
 
 

Veckoplanering - Zigge

 
Här kommer veckans planering! Nu är det back to vardagen och det är planering och fokusering inför våra dressyrtävlingar! Idag blir det ett dressyrpass och SOM jag längtar! Såhär många dagar utan att träffa Z (hela FYRA dygn!!!) har det inte gått sedan jag köpte prinsen!
 
Imorgon, tisdag, blir det ett dressyrpass igen och sedan ridskolelektion på kvällen. På onsdag jobbar jag till 17.30 och har sen årsmöte på ridklubben (där jag kommer få ta emot priser för vinst i KM dressyr & KM hopp, wiho!)  och då passar det mig TOPPEN att han endast går ridskolelektion den dagen.
 
På torsdag blir det ett lite lättare dressyrpass om jag hinner, och sen på kvällen blir det ridskolelektion. På fredagen är han helt och hållt min i en halv vecka och då blir det finlir! Mycket fokus på kontroll, att kunna vänta, men ändå explosivitet, det ska hända NU när jag ber om det. Så ser resten av veckan ut :)

Blööö, glöm det jag sa, årsmötet är visst på torsdagen, så jag kanske får byta dagarna onsdag och torsdag. Endast ridskola på torsdag och ett extra pass på onsdagen istället. Himla typiskt. Jag blandade helt enkelt ihop det med nästa vecka så det är årsmöte på förbundet, och DET är på onsdagen :)

Programmet LA:3

 
Här har ni alltså LA:3 som är det program som jag övar inför just nu. Målet är att få delta i division 2-laget den 12 April. Vi är anmälda, men man vet ju inte riktigt hur laget ser ut. Jag börjar ändå känna att det här är ett riktigt roligt program, även om det är svårt. Men det är ju riktigt kul med utmaning!

I dagsläget är det egentligen inte de "svåra delarna" av programmet som är våra svårigheter, alltså typ skänkelvikningarna, förvänd galopp och ryggmärg. Det är egentligen allt där emellan. Till exempel traven mellan de olika galoppera,  skritten innan galoppen och sådant. Men det mesta går att få till ganska bra om jag verkligen fokuserar på att förbereda ordentligt och att få Z att vänta.  Han blir ju gärna lite laddad och "kan själv" så att säga. Efter en hörnpassering är det som att han bara väntar på signal om vi ska in på en diagonal eller ut på långsidan. Blir det diagonal skjuter han iväg i all världens fart och blir det långsidan gör han en fattning, i någon galopp. Det är inte så noga. Man känner hur hela Zigge tänker "håll i dig matte, det här kan jag! ".

Min söta lilla hopplöst,  tänk att han får skolas om och bli dressyrhäst. 

Något jag kan tänka mig att vi kommer få bra betyg på i programmet är den längda formen i traven. Det är vi faktiskt riktigt bra på! Dock kan det bli en del avdrag på att man sen måste korta upp i samma moment, ibland spänner vi till då.

Om jag ska fortsätta gissa tror jag att vi kan få riktigt bra betalt i dem förvänd galoppen,  så länge jag får ihop honom. Han har blivit väldigt stadig och fin nu i den förvänd,  men i det här programmet ska det ju vara samlad förvänd, och ibland har vi lite svårt att orka hålls ihop helt.  När Z och jag blir lite trötta så blir det ofta lite för hastigt.

Hur som helst känner jag verkligen att det här kommer bli en riktig utmaning,  men inte omöjlig. Jag tror inte jag kommer lyckas rida på 70%, och förmodligen inte ens 65%, men jag borde nog kunna skrapa ihop godkänd procent. Men självklart satsar vi på full pott överallt! Om vi  verkligen nailar varenda moment så kaaaaanske vi kan få en fin procent. Vi har under övning lyckats höra alla moment riktigt bra någon gång,  dock inte alla under samma ritt, haha!

Sandra svarar: Varför vilar aldrig Zigge?

"Varför vilar aldrig Zigge?" "Uteritt är inte samma som att vila" "Är du inte rädd att Zigge ska slitas ut av så mycket ridning på banan?" "Varför rider du bara ut en gång i veckan med vissa dagar går han två pass i ridhuset?" "De flesta hästarna har ju minst en vilodag i veckan, varför får inte Zigge det?"
 
 
Det enkla svaret är: För att jag upplever att Zigge mår bättre av att inte vila helt.
 
Det lite längre svaret kommer här:
Det här är ju frågor som jag får en del av. Varför Zigge aldrig vilar helt. Jag har skrivit ett inlägg om det här förut, men vi tar ett till här.
 
Zigge är ju en häst på 12 år, född -03. Han är alltså vad jag skulle vilja se som i sina bästa år! Varken ung eller gammal. Zigge är en stor häst, han är ju trots allt kring 185 cm i mankhöjd. Dessutom är han en häst som är proportionelig i sin kropp. Han har alltså inte bara långa ben eller så. Han är bara stor helt enkelt.
 
Att han är såhär stor gör att han ju har en hel del stooooora muskler som ska byggas, och jag är helt övertygad om att hans storlek bidrar till att han har lätt att tappa muskler. När han tappar muskler så blir han ju för svag och en svag häst kan ju leda till en mängd olika problem. Exempelvis att hästen blir oren.
 
Zigge har dessutom lite upphakningar på sina bakben, ungefär som shivering. Det här är inget jag har tagit med någon veterinär, utan det är väldigt uppenbart, men inte särskilt mycket. Det som händer är att när Zigge är ouppvärmd och lyfter sitt ben lite högre än vanligt så kan det ofrivilligt åka upp väldigt högt och skaka till. Det här är inget som Zigge gillar, men som tur är har det inte lett till några problem än.
 
Så länge Zigge blir uppvärmd ordentligt så märks inte den här bengrejen särskilt mycket. Det är att kratsa hovarna som är lite svårt. Men så länge han fått gå lite och röra lite på sig innan så är det lättare. Det är också lättare ju starkare han är i sin bakdel.
 
Hur som helst, de här två sakerna, muskler och ben, gör att Zigge mår som allra bäst när han får röra på sig. Och generellt tror jag att de flesta hästarna gör det. Dagens hästar härstammar ju från de gamla hästarna som levde på stäppen och rörde på sig hela tiden. Så himla mycket tror jag inte att det har förändrats. Men alla hästar är givetvis olika.
 
Därför väljer jag att se till att Zigge rör på sig ordentligt varje dag. Inte så att han blir helt galet sjöblöts-svettig, men så att han har promenerat ordentligt varje dag. På dagtid går ju Zigge i en hage med sina kompisar, och självklart rör han på sig i hagen. Men, jag känner att jag inte kan garantera att han går tillräckligt och aktiverar sina bakben tillräckligt i hagen för att sen itne göra något mer med honom. Att stänga in honom i boxen hela eftermiddagen efter att ha eventuellt rört sig i hagen känns därför inte som ett alternativ. Och hur kul tror ni dessutom att han har i sin box hela eftermiddagen/kvällen?
 
Så på Zigges "vilodagar" får han gå en sväng i skogen. Ibland bara i skritt, ibland i alla gångarter. Men då i ett lugnt mystempo. För att räkna uterittsdagen som vilodag ska det självklart inte vara värsta ansträngade passet. Utan tänk lite mer som ett pass han lika gärna kunde hittat på själv i hagen.
 
Därför har Zigge (nästan) ingen ren "stå-inne-hela-dagen-vilodag".
 
 

Anmälda!

Nu har jag anmält mig och Z till Pay & Ride på hemmaplan den 29 mars. Det blir ett litet genrep inför vår första riktiga dressyrstart. Det stämde SÅ himla bra för programmen jag kunde anmäla mig till var LB:2 och LA:3, exakt de program som tävlingen går i. GRYMT! Men jag misstänker att de har planerat in dessa program just med tanke på division 2. Bästa klubben! Så nu längtar jag till slutet på mars då vi har massa roligt inbokat :)

Fem saker du förmodligen inte visste om mig

1. Jag gör världens roligaste miner när jag hoppar, och verkar ha ett oändligt register med miner
Ni vet när man går in och hoppar ett hinder och hästen får till ett skitsnyggt språng. Man har sett någon på läktaren som står och knäpper bilder och kanske att man till och med hinner tänka att det där måste blivit en jäkla snygg bild! Man såg förmodligen skitcool ut! När man sen får se bilden så ser man helt weird ut i ansiktet. Det händer mig heeeela tiden! Jag tror nog att jag aldrig någonsin gjort en skön, cool, avslappnad min i hela mitt liv. Här kommer dock den aaaaabsolut snyggaste bilden EVER på mig! (Tyvärr hittar jag den inte i grym upplösning, då ser den faktiskt ännu roligare ut!)
 
2. Jag har en ryggskada från ett tidigare jobb som gör att jag inte bör rida.
För några år sedan skadade jag min rygg på två ställen, i korsryggen och i ländryggen. Jag var sjukskriven i ett halvår och sa sen upp mig och tog ett nytt jobb där jag inte berättade det. Jag vägrade låta skadan ta över mitt liv. Jag går fortfarande regelbundet hos kiropraktor och sjukgymnast och jag behöver egentligen styrketräna min rygg massor innan jag egentligen får rida. Emellanåt får jag så ont i ryggen efter ett ridpass att jag måste lägga mig på golvet.
 
3. När jag var liten undrade jag alltid hur tusan någon kunde vilja köpa en flugskimmel
Jajjemän, skimmel var den fulaste färgen jag visste, och flugskimmel var fruktansvärt! Hur kan man vilja ha en grådassig häst med bruna små prickar överallt!? Inte visste jag att min första alldeles egna häst skulle bli just en skimmel med små bruna prickar överallt...
 
4. Jag har vunnit klubbmästerskapet på klubben 6 eller 7 gånger, alla utom en på skimmlar.
Jaa, det verkar vara något med mig och skimmlar. Jag har alltså vunnit klubbmästerskapet totalt _ gånger på vår ridklubb. Det är blandat i dressyr och hoppning, och det har varit på Timmon,(skimmel, ponny) Majken,(Svettfux) Norson,(Skimmel) K Casla,(Skimmel) Inzaghi,(Skimmel) Det är ju lovande för våra framtida tävlingar!
 
 
5. Jag har aldrig velat ha egen häst förrän jag träffade Zigge.
Nää, på riktigt, det är helt sant. Jag var aldrig den där ungen som tjatade sönder mina föräldrar om att få en häst. Jag hängde inte i stallet 24/7 och jag är inte jättemycket för att borsta och pyssla med hästar. Jag tycker om att rida, och där har det liksom stannat. Att köpa egen häst har därmed aldrig varit ett alternativ. En av de största anledningarna är dessutom att jag alltid tyckt att jag inte kan tillräckligt mycket för att kunna ha en egen häst. Ridmässigt kändes det väl som att jag klarade det, men allt det här runt omkring. Näej. Det var först när jag hade en medryttarhäst som kändes nästan som min egen. Då började jag få ett litet sug. Sen blev det som det blev.
 
 

Fel häst idag

Idag har jag varit i stallet och ridit. Men inte på min prins, för han har endast gått ridskolelektion idag. Nä, jag red på Vendelas fina Mrs Dido. Det var riktigt roligt! Dido är ju en riktigt trevlig häst med väldigt mycket kapacitet! Det är inte lätt, men jäääklarrr vad roligt det är när vi plötsligt är på helt samma linje. Idag jobbade jag lite olika grejer, men hela tiden med fokus på att ha framdelen och bakdelen på samma spår. Gjorde också några travökningar och jag ryser nästan när jag känner längningen under mig. De där frambensknyckningarna, svävmomentet, takten, SÅ härlig feeling! Nu håller jag tummarna att jag får rida på fina prinsessan snart igen :)
 
På vägen hem svängde jag förbi ridhuset där Zigge gick på lektionn (Precis så som ajg lovat mig själv att inte göra) och blev så glad att se honom! Han var så nöjd och tillfreds med ryttaren och jag måste ändå säga, jäklar vad snygg han blivit! Han har helt klart blivit rundare över rumpan, så kul!
 
Imorgon bitti åker jag och Jonn på en minisemester, och det kommer att bli längsta tiden jag inte träffar Z sedan jag köpte honom! Åh vad jag kommer sakna honom, men vad kul det kommer bli att komma tillbaka! :) Elin & Camilla är snälla och passar honom i två dagar och Susanne i en dag. Bästa människor!
 
Ps. För er som undrar om det inte blir någon bloggning nu under helgen så; Jovisst! Jag tidsinställer några :)

Gårdagens dressyrträning - Zigge

 
Åhh hörni, igår var en lång hästig dag. Den började med ett efterlängtat dressyrpass för Annelie och följdes sedan åt av inhopp som ridlärare på kvällen. Jag kom hem jättesent, så jag hann inte skriva om passet igår, även fast jag ville!
 
Hur som helst, passet började med att jag värmde upp Z lite i alla tre gångarterna innan Annelie kom. Det blev för en gångs skull perfekt med tid. Jag brukar annars typ ALLTID bli stressad.
 
Under passet fick vi öva en hel del på takt och tempo. Att kunna variera steglängd och att våga sätta ihop ordentligt. Jag blir lite för försiktig i högervarvet där jag känner att Z tycker att det är lite jobbigare. Men jag måste tänka att det är styrketräning för honom att jobba på. Att verkligen våga hålla ihop och ta tillbaka och samla galoppen lite extra.
 
Jag fick också öva på det som jag tycker är allra svårast, att rida honom ordentligt böjd i sidan. Alltså lagom mycket. Jag har honom lätt lite för rak och böjer inte igenom, då jag är rädd att han ska hamna med bakdelen innanför. Jag upplever alltid att det känns som att han skjuter in bakdelen när jag ska böja igenom. Men, jag tror det beror på att han ju är en stor och lång häst, och när han är böjd som spåret så är det ganska mycket längd som ska böjas. Känslan blir nog att han är väääldigt mycket böjd, jämfört med en kortare häst.
 
Vi övade också en del ökad trav och ökad galopp. I traven var det väldigt svårt som vanligt, men så fort jag kommer ihåg att verkligen hålla takten så börjar det faktiskt bli ganska bra. Det börjar komma fram lite svävmoment. I galoppen går det ganska bra, men det är lätt att få omslag i upptagningen, särskilt när jag gör ökningen på en diagonal. Så det blir till att kämpa. Jag fick tipset att till en början tänka lite tagen bakdel i upptagningen mest för att bibehålla rätt galopp och slippa få omslaget. Jag ska också komma ihåg att på tävling rida ökningen, göra upptaget, och sedan fortsätta i förvänd. Annars om jag bara gör ökningar med efterföljande avbrott så lär sig Z det jättesnabbt och då är det extra lätt att få omslaget eller något slarvigt avbrott bara. Åh vad jag längtar till tävlingen!

Anmälda!

 
 
Anmälde precis mig och Z ill nästa Pay & Jumpen på klubben. Jag var lite vågad och anmälde till 100 + 110, men jag kommer väl fega ur och backa av till 100 + 100, haha! Vi får se. Ambitionen är att hoppa 110 också, men känslan för dagen i kombination med att jag kanske har möjlighet att hoppa så mycket innan kan göra att jag backar av. Det är bättre att få till två bra rundor i 100 än att tvinga sig in i 110 och känna sig nervös. :) Håll tummarna för oss nu!

Gårdagens ridpass - Zigge

Igår blev det ett dressyrpass på Zigge. Jag hade supertur och hade hela stora ridhuset(20x80) helt för mig själv, HELA passet! Det var riktigt härligt! Jag passade på att öva lite på LA:3an, det känns bra att börja redan nu så kanske jag känner mig helt bekväm att rida det när det är dags för det. Det händer så himla mycket i programmet! Men det roliga är att de saker som är nytt för LA jämfört med LB, alltså förvänd galopp, skänkelvikning, ryggning osv. Det är inte de momenten som är det svåra för oss. Det är allt emellan! Vi blir lite för laddade när det går så snabbt emellan allt.
 
Igår var dessutom Z väldigt pigg så jag fick verkligen kämpa! Varenda gång jag kom i en hörnpassering ville han bara skjuta iväg i full fart, haha! Det var så klart jättejobbigt och lite frustrerande, men samtidigt kändes det väldigt roligt eftersom det lite har varit mitt mål med ridpassen på senaste. Jag har ju försökt att få honom att tycka att det är roligt att tänka framåt och eftersom vi inte riktigt klarar att göra fina ökningar så vill jag få honom att tycka att det är roligt så att man liksom har honom på samma sida när vi kämpar.
 
Hur som helst fick jag verkligen säga åt Z på skarpen ett par gånger igår, men sen när jag fått igenom det jag ville så var han SÅ fin! Då red jag hela programmet en gång och det kändes bara helt fantastiskt! Men som sagt; vi måste verkligen kämpa med alla mellangrejer i programmet. Att inte bli för laddade och att kunna vänta på att nästa moment kommer snart.
 
Idag blir det träning för Annelie, SÅ HIMLA KUL!!

Veckoplanering - Zigge

 
Här kommer veckans planering för Z-prins! På måndagen blir det ett dressyrpass. Fokus kommer nog ligga på att klara av bra skänkelvikningar och mycket tempoväxlingar. Vi måste ju utöka registret!
 
Tisdag längtar jag jättemycket till eftersom jag då äääntligen ska rida för Annelie igen! Det känns som att det var jättelänge sedan jag sist gjorde det! Och när jag nu tittade tillbaka så var det ju faktiskt den 19 januari sist, så det är ju över en månad sedan! Åh vad det ska bli roligt! På kvällen sen har ju Z ett ridskolepass.
 
På onsdagen och torsdagen får Z den här veckan bara gå ridskolelektioner då jag misstänker att tisdagens pass blir lite tuffare.
 
Sen på fredag ska jag åka till Polen med min kille. Vi ska ta en minisemester fredag till måndag, så det blir superhärligt :) Då kommer Elin & Camilla att ta hand om Z på fredagen och lördagen och sen har ju Ida hand om Z som vanligt på söndagen.
 
Så den här veckan börjar med grym trimning på Z, och sen får jag inte rida honom på superlänge! Kommer kännas jätteknepigt. Det blir det längsta sedan jag köpte honom. Men men, han har det bra ändå :)

Nu är vi redo för förflyttning!

 
Titta så fin min prins kommer vara när det är dags att åka ut och fara! Täcket har ni ju sett tidigare, men transportskydden köpte jag idag. Jag är SÅ nöjd! Jag har länge småletat lite efter transportskydd till Zigge, men inte riktigt hittat DE DÄR skydden liksom.. Jag har ju vetat att jag vill ha ett par som matchar täcket och de enda jag hittat har varit helsvarta. Annars verkar det mest finnas marinblått eller skydd med detaljer i gult eller rött. Inte riktigt det jag vill ha. Så härom dagen satt jag och kollade på köp och sälj sidor på facebook och bara sökte på transportskydd så hittade jag de här gråsvarta i storlek X-full! Hur bra!? Så nu är vi redo att åka på tävling! Jag har också beställt ett skydd till svansen som bör komma snart :)
 

Gårdagens övning

Som sagt så hoppade vi ju lite igår och här kommer övningen vi gjorde. Vi började med att bygga upp detta:
 
De med kryss på sidorna är med hinderstöd och de med fyrkant är med sockerbitar. Vi började med att ha oxern och det andra hindret på diagonalen som bommar på marken och travade över dem på en båge. Sen i galoppen rullade vi på de två små hindrena på långsidan och varierade antalet galoppsprång. Sen fortsatte vi med galopparbetet över sockerbitarna:
 
Dock började vi med att bara rulla på demed sockerbitar och när det fungerade bra så la vi in de små hindrena. Sen satte vi upp en liten bana:
 
 
Här började vi med att ta långsidan med jämna fina galoppsprång. Sen vände vi in på ett räcke med bruten linje tillbaka över ett räcke på långsidan. Sen samma sak igen fast åt andra håller, alltså in på oxern och sen bruten linje till det andra räcket på långsidan. Sen tog vi räcket på diagonal och sen en skitsvår sväng tillbaka till oxern.
 
Vi lyckades bygga det så att svängen till oxern gjorde att man verkligen var tvungen att planera för att inte hästen skulle ladda mot räcket på långsidan. Det var svårt som tusan, men det gick!
 
Det här blev en väldigt rolig och trevlig övning där vi fick med mycket bra grejer att träna på. Det här ska göras igen!
 
 
 
 
 
 
 
.

Gårdagens hoppass - Zigge

 
Igår efter jobbet hetsade jag till stallet där jag mötte Therese och Malin. Ett hoppass stod på schemat för vår del! Jag hade knåpat ihop en övning som vi byggde upp. Jag lägger upp den här senare.
 
Vi började jobba i trav över ett gäng bommar, och Z kändes faktiskt rätt fin. Fokus på passet idag var kontroll, reglage, vändningar och engagemang. När vi värmde i galopp tog vi ett gäng sockerbitsbommar och bara låg och rullade på. Vi tog också min favoritövning. Två små hinder på långsidan där man varierar antalet galoppsprång. Vi byggde upp det för att på den låååååga höjden ligga på 6 jämna. Sen rullade vi på 6 galoppsprång, sen 5 och sen 7. Det gick riktigt bra för oss båda! Jag var glatt överraskad över min och Zigges nivå på det här. Vi gjorde hela det här utan större problem. För bara ett par månader sedan kändes det ju som en omöjlighet. Nästa gång ska jag våga utmana lite mer och klämma in ett extra och även plocka bort ytterligare ett. Men jag tror att det är all min övning på att korta och länga honom. Kul att se resultat så snabbt!
 
Hur som helst, sen satte vi ihop en massa till en bana, och vi började lågt. Fokus på kontroll, inte fara iväg, hitta bra linjer. Ett bra flyt helt enkelt. Jag är även här rätt nöjd med oss. När vi sen höjde upp så fegar jag lite och vågar inte riktigt ta igenom förhållningarna, men när Therese skrek på mig att göra de där halvhalterna så blev det bra! En gång glömde jag vägen på slutet och höll på att hoppa fel hinder. Dock hann jag komma på det och göra en skitdålig sväng till det rätta hindret, men det var ändå jäkla nyttigt för mig att bara våga rida på hindret även om det blev lite tokigt. Det var i slutet och då låg det nog på närmare en meter tror jag? (Therese, hur högt blev det?)