Ännu en fantastisk dag med Zigge!

 
Jag svävar fortfarande på moln! Min fina, fina, fina häst gjorde mycket bra ifrån sig i första klassen idag! (Eller jaa, andra också faktiskt) Vi tog hem en gul rosett och alltså en tredjeplacering! SÅ himla roligt! Bästa, bästa, bästa häst!
 
Jag kommer självklart att uppdatera er om ALLT som hände och det blir både i text, bild och film, precis som vanligt! Jag håller just nu på att ladda upp filmerna. Åh min älskade älskade häst! Jag är så glad att jag har honom ♥

Ett bra tips!

Något som alltid är svårt är at få till pannluggsknoppen. Vilken häst vill stå still så länge medans du pillar i pannluggen? Inte så många... Har man en medhjälpare så är det ju lite lättare, men det är inte alltid man har det. De senaste två gångerna jag har gjort knopp på Z i pannluggen har jag därför tagit Z slicksten och sen helt enkelt satt den mellan mina knän. Sen står jag bara framför honom och håller i burken med knäna. Han är helt paralyserad, men det ser ju lite roligt ut...
 

Nu är det äntligen dags!

 
Nu är äntligen dagen D här. Dressyrtävling igen! Denna gång är det alltså final i division 2. Tävlingen rids på Värmdö och det blir idag en LA:4 som lagklass och en LA:3 som förklass. Ska bli riktigt kul att rida två LA-program! Och det jag nästan mest ser fram emot är att jag kommer ha 4 protokoll med mig hem efter dagen! Det är ju för att finalprogrammet döms av tre domare. Pirrigt!
 
Jag håller mina tummar stenhårt för att vi slipper regn idag! Tävlingen idag är nämligen utomhus. Kan bli både kallt och blött, men jag hoppas på uppehåll. Det behöver absolut inte vara strålande sol, men jag vill helst slippa regn.
 
Vi startar idag 10:07 och 15:00, riktigt bra starttider om ni frågar mig! Långt mellan starterna kan ju tyckas, men jag ser det som en toppenbra grej eftersom jag då hinner återhämta mig. Det är klart, Zigge får ju stå lite länge i transporten, men han brukar inte tycka att det är så jobbigt. Men min skräck är ju att jag ska bli sådär trött som jag blev omgång 2, då det inte ens var roligt att rida. Men jag hoppas att jag inte ska hamna i det, håll tummarna för oss!
 
Vill ni följa våra resultat under dagen kan ni göra det HÄR, välj bara resultat för klassen.

Dagens ridpass 29 + 30 maj - Zigge

 
Både igår och idag har Zigge varit heeeelt fantastisk att rida! Han har varit pigg, glad och arbetsvillig. Som gamla vanliga Zigge. Då är han så extremt rolig att rida, det är som att han varenda sekund går och väntar på att vi ska göra något nytt! Så himla roligt!
 
Båda ridpassen har sett väldigt lika ut. Jag har börjat att jobba Z lite i skritt, låg form och en hel del flytta undan för skänkeln. Sen har jag travat under lättridning och även där jobbat en hel del undan för skänkeln. Framförallt i öppna. Jag använde mig av spegeln och vände rätt upp mot den och red öppna, för då ser man så enkelt om det är lagom.
 
Sen i galoppen har jag börjat med låg form och växlat på volter och fyrkant, tänkt lite öppna där också. Sen gick jag in på mindre volter och jobbade även förvänd. Båda passen har jag provat att vända rätt över ridbanan i galopp, alltså som den förvända galoppen ligger i LA:4an, och det har gått riktigt bra! Så himla kul! Vi har också jobbat en hel del på 10 meters-volter, för de brukar vi ju ha svårt med. Galoppen blir lätt lite studsig och stum när vi ska in på den lilla volten. Nu har jag testat mig fram lite för att få till det bra, och jag har märkt att jag verkligen måste tänka fram för innerskänkeln, och inte hålla för mycket i yttertygeln, utan snarare följa med med handen så att Z kan böja sig ordentligt i sidan.
 
Vi har också jobbat en del på skänkelvikningarna, och idag satte vi de sista så himla bra! Dessutom de som var från spåret och in till medellinjen, de som vi vanligtvis har allra svårast för. Testade också lite bakdelsvändningar, och tyvärr blir det nog inte några höga poäng på dem imorgon. Det är lite för svårt just nu. Men vi får göra vårt bästa och hoppas att vi åtminstone inte för lägre än 5.
 
Nej, nu ska jag hoppa in i duschen och sen sova så jag orkar upp imorgon. Vi ska lasta strax efter 06.30.

Tankar om helgens tävling

Lite tankar om helgens program vi ska rida... Vi börjar med mitt favoritprogram av alla LA-program, LA:3. Att jag gillar just det programmet är för att vi har stor chans att visa upp våra bästa delar, om jag bara fixar nedsittningen i det låååånga travprogrammet. Skänkelvikningarna ligger inte optimalt för oss, det är ju mycket lättare att köar från meddellinjen och ut, än som de ligger här, från långsidan in till medellinjen. Men det jag gillar med programmet är den förvända galoppen. Z är så pass stadig i den förvända att vi kan få till den där bågen riktigt bra. Det är också bra att det itne är några 10 meters-volter i galoppen, de har vi lite svårt att få plats i. Jag gillar också att ryggningen är så pass kort eftersom vi har svårt att göra så många seg, och längningen av formen i traven är vi också rätt bra på. Det här är liksom lite vårt program. Det passar oss helt enkelt.
 
 
Själva lagklassen på söndag går i LA:4. Det är ju finalen så då får vi rida ett program högre. Pirrigt som bara den för jag känner att LA:4 är lite högre nivå än vad vi är på. Så tyvärr förväntar jag mig inga höjdarprocent i den klassen, men självklart ska vi göra vårt absolut bästa och satsa på att plocka varenda liten extra halvpoängare vi kan!
 
Att jag känner att LA:4an är svårare är främst att galoppprogrammet inte riktigt passar oss. 10 meters-volterna är inte vår styrka då vi som sagt får lite trångt på dem, och den förvända galoppen är svårt med 90 graders-svängarna. Jag visar mycket hellre upp vår förvända på böjt spår än på rakt. Och det är nog det som är vår svårighet i det här programmet. Det är mycket rakt spår och mycket mellan/ökade gångarter. Vi har ju itne det största registret, även om vi nu på träning börjar få till traven lite bättre. Skänkelvikningarna gillar jag dock hur de ligger. Lite skönt att få lite draghjälp av spåret, hehe! Och en note to myself.... Bakdelsvändningar måste vi lära oss till på söndag!
 
 
Hur som helst, jag ser verkligen fram emot att rida i helgen! Det ska bli SÅ himla roligt! Och tänk att vi kommer ha startat LA:4 redan precis innan juni börjar. Det trodde jag aldrig i julas! Jag hoppas verkligen att vi åtminstone klarar godkänd procent!

Dagens ridpass 28 maj - Zigge

 
Äntligen (!!!) satt jag upp på den fina vita prinsen idag! Nu kändes det som att det var så stört länge sedan vi red ett ordentligt pass, och när jag tänker efter så... Ja. Det var länge sedan. Sist jag red ett riktigt trimningspass var i lördags.Sen har vi bara hoppat eller busat eller så har han gått ridskola. Så det var dags helt enkelt!
 
Det märktes att det var ett tag sedan vi jobbade ordentligt ihop. Varje gång jag inte ridit på några dagar tar det lång tid för oss att bli samstämmiga och helt och hållet förstå varandra. Det blir lite av eller på, ena stunder lyssnar Z lite för mycket och nästa stund stänger han av. Men efter ett tag brukar det släppa lite och bli lite bättre. Dagen efter brukar vara fantastisk!
 
Hur som helst, vi fick verkligen kämpa idag. Zigge kändes lite stel och ville inte riktigt böja och ställa igenom i sidorna. Men vi jobbade på små volter, öppna och skänkelvikningar. Även förvänd galopp och öppna även i galoppen. Till slut blev det ändå bättre. Men vi hann aldrig riktigt komma till "det där" när llt känns så himla härligt. Men jag satsar på imorgon!
 
Min önskan och plan för passet var ju att öva lite vänd över ridbanan i galopp (så det blir förvänd) och sånt som ingår i LA:4, men så långt kom vi helt enkelt inte. Vi får försöka imorgon istället. Jag älskar Zigge ändå! ♥

Projekt vit svans

 
Som ni vet jobbar jag stenhårt på att få Zigges svans så vit som det bara går att få den. Härom dagen testade jag ett nytt sätt, men ville veta på riktigt om det blev någon skillnad, så jag gjorde på den högra delen av svansen. Att döma av bilden jag tog så ser det ut som att det fungerade.
 
Som med alal bilder så kan färger vara missvisande, och på den här bilden har jag inte gjort några ändringar över huvud taget, förutom att jag har vridit den rätt. Men jag har inte lagt på något filter, tagit i någon konstig vinkel eller någonting. Så nog blev det en viss skillnad.
 
Jag tror jag ska prova det här sättet igen faktiskt. Så får vi se om det fungerar.
 
Vad tycker ni, visst är den högra delen lite ljusare? Eller är det bara jag som ser fel för att jag så gärna vill att det ska ha fungerat?
 
För att veta vilken del som var vilken tog jag såklart ohc delade upp svansen i två delar med två tofsar som fick sitta i hela tiden. På bilden har jag fortfarande kvar tofsarna i svansen, men har borstat ut den så man inte ska se att den är uppdelad.
 
 
 
 
.

Mål 2015 med Inzaghi

Jaa hörni. Det här med mål är ju något man ska ha, och det är ju något som sporrar en att komma vidare i sin utveckling. Jag och Zigge är ju både dressyr- och hoppinriktade, så därför måste ju vi självklart ha mål inom båda grenarna! Jag hade tidigare under året skrivit ner några mål, men innan jag la ut det här på bloggen så hann jag uppnå dem, så nu ska jag ut med mina mål här och sen får vi se vad vi lyckas åstadkomma!
 
 
Dressyr
Mitt första mål jag satte upp vid årsskiftet var att kunna starta en godkänd LA:1 på vår hemmatävling i november. 12 april startade jag och Z vår första dressyrtävling där vi red en LA:3 på över 65%. Därför känner jag att det målet var lite klart. Då skojade jag till det lite och sa att jag skulle rida oss till en placering i LA. Senaste tävlingen fick vi en grön rosett med oss hem i LA:1. Så det har vi också uppnått.
 
♦ Nu tar jag i och vårt nya realistiska mål för året blir att starta Medelsvår C:1 på godkänd procent, antingen på riktigt tävling eller det som är mest troligt, på en Pay & Ride.
 
♦ Ett drömmål är också att rida en start på 70%, men det får vara i LB.(om jag startar någon mer innan årets slut)
 
 
Hoppning
Eftersom att jag är lite feg i hoppningen så vill jag inte sätta lika utmanande mål i hoppningen, så där tar jag mål som kanske är lite lättare att uppnå, men som är lagom utmanande för mig. Tidigare hade jag tänkt att ha 110 felfritt på tävling eller Pay & Jump, men det har vi redan klarat. 22 mars hoppade vi en felfri 110-runda på vår Pay & Jump.
 
♦ Vårt realistiska mål i hoppningen blir att hoppa 110 felfritt med en "Nu har vi bara kul"-känsla i kroppen. Alltså ingen direkt nervositet.
 
♦ Vårt drömmål blir att hoppa en 120-runda på Pay & Jump.
 
 
Övrigt
Våra övriga mål blir att fortsätta känna att det är roligt att åka till stallet varje dag. Att vi har glädjen med oss i våra ridpass och att vi trivs och har mysigt ihop. Målen här ovan betyder ju ingenting om inte både jag och Zigge har roligt under tiden vi uppfyller dem. Sen vill jag också att iv båda två får hålla oss friska och skadefria.

Nytt på önskelistan

 
Detta är något jag önskar mig till Zigge. Ett supertunt dustbuster. Det hrä täcket skulle alltså Zigge kunna ha på sig natten innan en tidig tävling! Som skimmelägare har man nämligen lite mer att göra när man ska göra hästen tävlingsfin har jag märkt. Många gånger får man göra det kvällen innan för att hinna med allt, och sen när man kommer på morgonen är det många gånger man behöver göra om delar av hästens päls, just för att den skitat ner sig i boxen. Visserligen tror jag att det hrä täcket är så tunt att det förmodligen lsäpper igenom en riktigt blöt kissfläck, men jag skulle gissa att det håller borta det mesta ändå.
 
Ja, ett sånt här täcke önskar Zigge (jag) sig. Någon som vill ge present?
 

Silver i ponnycupen dressyr 2014/15!!

 
SRK vann i år silver i ponnycupen dressyr! Duktiga, duktiga tjejer! Endast 1,5 poäng ifrån guldet så knep vi ändå en fin silvermedalj! (Dock hade vi totalt 2,5 poäng mer än det andra laget på våra fyra ryttare, men man får ju räkna bort en ryttare) Jag är SÅ stolt över tjejerna och jag är SÅ nöjd med allas insats! I vårt lag gjorde alla fyra bra ritter.
 
Jag tänker inte skriva så mycket om själva matchen då jag känner att det inte kommer bli ett positivt inlägg. Vi hade trevligt, men det var många saker som jag är missnöjd med. Dålig förlorare? Kan man kanske tycka, men jag brukar inte gnälla och det är inte den personen jag vill vara, så jag väljer att inte skriva någonting. Hur som helst, det var svårt, roligt, trevligt, konstigt och jaa, en dag vi kommer minnas länge! Nästa år kommer vi igen!
 
 

Trött häst

Den senaste tiden har jag upplevt Zigge lite tröttare än vanligt. Inte så att han är seg eller så, men han brukar vara jättepigg och framåt alltid, och nu har han mer varit lugnare. Jag funderar mycket på vad det kan bero på, och det kan ju vara allt möjligt. Det är så himla svårt att veta, ibland önskar jag att Z kunde berätta för mig. Vad smidigt det hade varit. Det jag misstänkt mest är nog att det dels har blivit varmare ute, men också kanske att pälsfällningen har något med det hela att göra.
 
Hur som helst så var det så himla komiskt, för igår pratade jag med min tränare om Zigges mat. Hur mycket han får, om det är tillräckligt, om jag ska öka på osv. I kombination med det här att han känts lite tröttare. Zigge äter ju en hel massa mat, men han är ju också en stor häst, och han är absolut inte tjock. Tvärtom, det skulle inte göra något om han la på sig lite till. Vi beslutade att dra upp kraftfodret lite till och se vad som händer.
 
Närj ag sedan skulle hämta in Z från hagen så möts jag av detta. En helt utslagen krigare i den blötaste fläcken i hela hagen. Sovandes. Sötnos! Jag gick fram till honom och han blev glad, men ville verkligen inte resa sig upp. Han låg väl jätteskönt där i den mjuka leran. Hahaha! Nåja, efter en stund ställde han sig som tur var upp, annars hade jag blivit orolig. Min knasiga lilla häst.
 
 

Veckoplanering v.22 - Zigge

Såhär blir veckans planering! Fokus på dressyr, men jag hoppas på att kunna skutta lite på onsdagen för att det är roligt för Z.
 
Måndagen blir ett dressyrpass, förmodligen ganska lugnt, och ajg tänker mig att det blir ett mjukgörande pass i låg form. Tisdag och torsdag för Z gå endast ridskolelektion. Eventuellt kanske jag tar ett kort avstämningspass på torsdagen. På onsdagen blir det också ridskolelektion, och som sagt, eventuellt lite små skutt om jag hittar någon som kan hjälpa mig. Vill inte hoppa ensam, främst på grund av skaderisken, men också för att det inte riktigt fungerar att hoppa upp och ner på Z då han är så himla hög.
 
På fredag och lördag blir det trimning inför tävlingen och sen på söndagen... Då smäller det! Final i div II dressyr! Förklassen är LA:3, mitt favoritprogram, och lagklassen går i LA:4, det kommer att bli det svåraste programmet jag startat med Zigge! Wiho! Det ska bli SÅ roligt! Jag måste bara orka hela dagen. Som tur är har jag världens bästa lagkamrater osm låter mig starta sist i laget, alltså mer tid till mig att återhämta mig. Dock lite nervöst då jag upplever att många av lagen sätter sina duktigaste ekipage i slutet, och då tänker jag automatiskt att jag kommer se ännu sämre ut, haha! Men så ska man inte tänka, nu jäklar ska vi ladda den här veckan! Och ajg är så glad, hela #teamZigge hänger med på finalen, vad jag är lyckligt lottad! ♥

Dagens Pay & Jump - Zigge

 
Idag blev det en hetsig Pay & Jump för mig och Z. Jag skulle ju iväg vid 11.30, så jag behövde alltså starta och vara klar innan dess. Jag hade ju velat hoppa 100 + 110 idag, men det visste jag att jag inte skulle hinna med. Det blev två rundor i 80 istället. Och det var så himla kul! Att gå in på en bana och bara leka sig runt. För bara ett par år sedan tyckte jag att 80 var ganska högt Nu kändes det plättlätt. Misstolka mig inte nu, jag menar inte att det är så för alla, men just för oss kändes 80 cm väldigt mysigt efter att ha varit inne i 110 senaste tiden. Det var superhärligt att gå in och känna "Gud vad låga hinder det är", och helt enkelt bara hitta flytet, våga ge den där extra hjälpen jag vill, satsa på att komma rätt på varje hinder osv. Jag kände att jag hade koll och kunde bestämma exakt hur jag ville komma på varje hinder. Kommentaren från tränare Annelie var något i stil med att det här var ju busenkelt för oss. Tjiho!
 
Ps. Bilden är från en annan Pay & Jump.

Dags för hopp och skutt!

 
Idag är det Pay & Jump, såhär glada är jag och Zigge för det! Med andra ord, Zigge hur glad som helst och lite "Släpp-mig-jag-kan-själv"-känsla och jag med lite skräckblandad förtjusning. Jag älskar den här bilden för den är SÅ vi i hoppningen!
 
Hur som helst, detä r Pay & Jump och jag och Z är anmälda till 100+110, men jag ska starta de klasser jag hinner. Det är ju final i ponnycupen dressyr idag, och jag måste vara på Väsby kl.13.00. Det innebär att jag förmodligen inte hinner vara med i 100+110, utan istället lär det bli typ 70+80 eller något, så det blir lite skutt bara. Men det kan var kul att bara gå in och göra lite lydnadsrundor. Bättre än inget. Men självkalrt önskar jag att ponnycupen hade legat liiiiite senare så jag hade hunnit. Men vad gör man inte för sina ponnytjejer! :)

Dagens ridpass 23 maj - Zigge

 
Idag blev det ett dressyrpass på utebanan tillsammans med knotten. Hua vad många de var innan solen gick ner, då var det som att de gick och la sig. Hur som helst, Zigge var riktigt fin idag!
 
I början av passet hann jag tänka både en och två och tre gånger att "herregud hur ska det här passet gå" för vi övade visst vå slängtrav, varv efter varv. Z var pigg kan man säga. Men efter att vi kutat runt som idiots så blev det lite bättre. Vi galoppjobbade en del och sen blev han toppenfin! Tror det var mycket för att han kändes supertaggad på att arbeta. Ibland när jag inte ridit dressyr på länge på honom känns det som att han är superglad över att få springa fint.
 
När vi travjobbade så jobbade vi först med skänkelvikningar. Herregud vad svårt det är. Jag tror att Zigges bakben hindrar oss lite, men vi får helt enkelt jobba med det. Jag ska nu sätta upp att varje ridpass utom hopptävlingspass så ska jag göra minst tre skänkelvikningar för vardera skänkel. Sen borde de sitta om ett tag. Efter skänkelvikningarna övade vi lite tempoväxlingar i trav. Vi fick faktiskt till ett par stycken bra travökningar. Superkul! Jag kämpade med att verkligen hitta takten i den korta traven, för att sen fokusera på att endast hålla taken och "släppa iväg" honom lite. Då plötsligt blev det jättehäftigt steg! Woho, kanske kan vi någon gång sväva fram som Totilas ♥ Hehe!
 
Efter travjobbet tog vi lite galopp med enkla byten. Vi har nog aldrig gjort så fina enkla byten. Han var bara så himla bra! Bröt av fint till skritt skrittade lugnt ett par steg, och sen ny, fin, lugn fattning. Duktiga häst! Någon gång ska vi starta Medelsvår! Tjiho!

Hoppträning igår - Zigge

 
Åh, igår fick jag och Z äntligen hoppträna igen! Det var SÅ roligt! Vi var på utebanan och det var BARA bara roligt! Jag som ju är en fegis när jag inte hoppat så mycket kan ju bli lite feg och känna mig lite nervös, men inte en sekund var jag nervös. SÅ himla kul!
 
På slutet hoppade vi också en långsida med två räcken som låg lite högre, kanske 115/120. Bilden ovan är på det sosta av de två, och det låg lite lägre än det första. Det kändes hur lätt som helst! Superkul! Känner mig nästan lite cool!
 
Dock kände jag att vi inte var riktigt så bra som vi kan vara den här hoppningen. Vi hoppade ganska långa banor och jag kände att vi hela tiden var lite för kalla och ouppvärmda. Det gjorde att jag inte riktigt fick till den där härliga galoppen som jag vill ha, men ingen större fara. Registret blev lite mindre bara. Det var i alla fall hur kul som helst och jag hoppas verkligen att vår Pay & Jump imorgon går så fort som det bara går så att jag och Z hinner vara med åtminstone på 90-100 höjd.
 
Det som ändå var väldigt roligt var att kritiken jag fick från tränare Annelie var att Zigge var lite för på i början (han ville galoppera hela tiden när det fortfarande bara var trav) men annars var det i princip mest bara bra. Superkul! Det handlar ju hela tiden om att ha lagom galoppsprång och kunna ändra registret, men jag kände verkligen att vi hade utvecklats sedan sist. Wiho! Och jag måste ändå bara säga, vilken skillnad det är på känsla nu när jag har en hoppsadel. Jag önskar att jag kunde säga att jag kan hoppa lika bra i hoppsadel elelr allroudsadel, men nej. Vilken skillnad!
 
 

Anmälda!

 
Idag kom anmälan till nästa Pay & Ride upp, så självklart var jag snabb med att anmäla mig och Z. Jag valde LA:3 och hoppas på att få starta även LA:4. Jag vill ju starta två gånger, och jag älskar ju LA:3an, det är verkligen ett roligt program! LA:4 känns lite svår, men det är därför jag vill träna på den! Annars skulle jag nog gärna prova att rida LA:2 någon gång. Jag har aldrig ridit det programmet, men det är ju på kort bana. Jag gillar lång bana bättre. Men LA:2 tycker jag ser rätt svår ut. Egentligen svårare än LA:3 eftersom det ingår bakdelsvändningar och nästan enkla byten. Man kommer i förvänd galopp, bryter av till skritt och skrittar 6 steg, sen ny galopp. Hmm...
 
Förresten, jag har också satt upp ett nytt mål nu när jag har nått två av årets målsättningar redan. (Starta LA, Ta placering i LA) Nu slår jag på lite större och vill rida ett Medelsvår C på godkänd procent på Pay & Ride. Det känns ju som ett högt mål att sätta, men det känns också lite roligt att det blir svårt! Jag kommer förmodligen inte klara det målet, men vågar man satsa så har man ju allt att vinna! Tur att inte ens halva året har gått!

Riktig lersäsong

 
Jaha hörni, nu är det verkligen en lersäsong för Zigge. Det är blött och lite regnigt, men ändå så pass "varmt" att han inte vill ha täcke på sig. Han är en ganska varm häst har jag märkt, och jaa, han får gå utan helt enkelt. Men så ser han ut såhär varje dag. Hejdå fina vita lyster vi jobbat upp. Hejdå fina vita asilversvans. Välkommen Zigge-gulbrunskäck!

Ponnycupsmatch 2 av 2 Semifinal

 
I söndags var det ju semifinal nr 2 i ponnycupen dressyr! Denna gång en bortamatch mot Ågesta. Alla var väldigt nervösa, me ndet kändes VÄLDIGT skönt att ha vår förra vinst i bagaget.
 
När vi fick se ponnyerna kände jag mig väldigt nervös. Det var fina ponnyer, men de såg inte helt lätta ut. Ågesta red sina rundor och alla red väldigt bra. Ingen som hade några direkta missar. Svettigt!
 
När det blev vår tur började vi värma ponnyerna och det var inte helt solklart att jag satt rätt ryttare på rätt ponny. Samtidigt kände jag att jag nog inte hade kunnat ändra något direkt heller. Efter ca 10 minuter kände jag mig dock helt säker. Tjejen som var lite mindre nöjd med sin ponny fick till den riktigt bra och förstod helt klart varför hon red på den, och egentligen tror jag att alla tjejerna förstod varför de satt på just den ponnyn.
 
När det blev dags för start var det nervöst. Vår första ryttare gjorde det igen, red så jäkla bra plötsligt. Nog för att det gick bra på framridningen också, men det var so matt hon skärpte till sig ännu mer på banan. Jag tvingade henne innan start att upprepa några ord som hon skulle ha med sig, och jag tror det gick hem.
 
Andra ryttaren ut fick till en jättebra runda på den ponnyn hon satt på. Tredje ryttaren fick även hon til ldet, och även ryttare nummer fyra. Jag kände mig så stolt när tjejerna var klara.
 
När det var dags för prisutdelning kände jag mig ganska säker på att vi hade vunnit, men man vet ALDRIG. Jag tänkte dock att det helt klart var mer jämnt än på vår hemmamatch. Gissa vilka som vann...? Vi såklart!! Wohoo!! Men med "bara" 15 poäng. Superkul!
 
Så nu är vi helt klart i final! Så himla roligt! Vilket jäkla år! Finalen går redan på söndag på Väsby. Ska bli kul att komma dit igen!

Helgens dressyrtävling - LA:1

 
Ja, ni såg ju hur jag kände från första starten i helgen, inte så nöjd men ändå bra resultat. Till LA:n kände jag därför att jag behövde göra något åt saken. Och det kan man säga att jag gjorde! Det var RIKTIGT roligt att rida LA:n! Här ser ni film och utvärdering. Glöm inte trycka på lilla kugghjulet och välj HD-kvalité!
 
 
 
Framridning
Som sagt, till LA:n ville jag få ett bättre flyt och då krävdes bättre bjudning. Jag joggade igång Z och sen när vi kom till galoppen så valde jag att låta Z galoppera hur fort han ville några gånger. Mest för att få honom att tycka att det är himla roligt! Han blev överlycklig och jag fick några roliga blickar. Men det är klart, de undrade väl vad tusan jag höll på med. Under tiden som jag red fram höll Sofie#teamZigge reda på om jag skulle bli placerad i LB:n. Jag låg nämligen precis bland de sista placerade. Jag hade första start i LA:n, så det var inte helt lätt att fokusera. Plötsligt stod det klart att jag, tio minuter innan min start, skulle in på prisutdelning i LB:n. Jäklar! Så jag fick hoppa av och springa in, stå otåligt på en prisutdelning och sen kuta ut och hoppa upp på Z för att sen trava ett halvt varv och sen in på banan ungefär. Herregud!
 
Ritten
Med de förutsättningarna som slutet på framridningen gav så känge jag lite "Jaja, det här får gå som det går" och det var nog bra! När jag startade kände jag att Z var helt med på noterna. Bjudningen var där och han bara väntade på avad jag skulle ge för signal. När vi red travdiagonalerna med längning så blev de bättre än någonsin! Vi lyckades behålla takten och inte bara bli springit. Så himla nice! Så travprogrammet kände jag var det bästa travprogram jag ridit (Förutom att vi hade huvudet på sned i skänkelvikningarna) När vi kom till galopprogrammet kände jag mig lite tröt, så det kändes som det sämsta galopprogramemt jag ridit, men där får vi ju väldigt bra betalt ändå. Jag är SÅ nöjd! Enda punkten under 6 poäng är ryggningen där vi fick 5,5. Men det är ju inte så konstigt, jag är glad att han backar över huvud taget med de där bakbenen.
 
Slutpoängen
Gångarter 7/14
Framåtbjudning 6,5/13
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 7/14
Korrektheten 7/14
 
Totalpoäng 254 p, 66,842%, 5:e plac
 
Mina tankar om slutpoängen
Jag kan knappt fatta att vi fick en 7a på gångarter! Jag och Zigge! Vi har inga 7-mässiga gångarter! Men, underbart! Generellt är våra allmänna betyg bättre än de brukar, superkul! Att vi fick till en bra ritt kände jag ju, men att vi skulle sluta på 66,84% trodde jag inte! Bästa Z! Att vi dessutom blev placerade känns fantastiskt!
 
Slutkommentar
Lydig häst med god bjudning. Kan vara lite stadigare i kontakten. Lycka till! 
 
Mina tankar om slutkommentaren
Men alltså... Hur nöjd är jag inte med det här utifrån dagens utgångsläge!? Att gå från att hästen har för dåligt grundtempo i LB till att ha nu få "god bjudning" i slutkommentaren! Woho! Vad underbart det känns att ha fått igenom det! Sen blev det lite ostadigt emellanåt, men jag är supernöjd!
 
Domare var Nicole Magaliff

Gårdagens ridpass - Zigge

 
Lycka är att dagen efter lyckad tävling skritta ut barbacka i kvällssolen på min vita finspringare. Trots en stört hög och obekväm manke och en lite rastlös när-får-jag-galoppera-häst var det helt underbart mysigt igår. Som ett plus i kanten kom det en liten vattenpöl som Z tyckte att vi skulle hoppa över. Japp, jag satt lite löst en stund. Men det gick bra. En perfekt vilodag! Gulliga prins!

Helgens dressyrtävling - LB:1

Här kommer en liten utvärdering av vår start i LB:1. Det kändes nästan lite konstigt att vara på hemmaplan, och det var faktiskt svårare. Z blev mer tittig av att ridhuset inte såg ut som det brukar än vad ha nbrukar bli av att gå in i ett nytt ridhus. Knasigt. Jag är hur som helst supermissnöjd med min ritt i LB:1, men fick j ubra betalt och därmed en 8:e placering. Heja Zigge! Nåja, gör om gör rätt till nästa klass.
 
 
Framridning
Jag tror nog på riktigt att Z aldrig har känts så stadig, härlig och harmonisk som på framridningen den här gången. Vi hade ju hela vår stora utebana till vårt förfogande och Z var med på varenda liten not. Så himla fin var han! Lagom pigg, väldigt lyhörd, mycket fokuserad och härligt eftergiven. Sen gick vi till tävlingsbanan.
 
Ritten
När vi kom in på banan som var i vårt lilla ridhus blev Z extreeemt hög och spänd. Det var osm att han sa "Hörrudu piloten, de här staketen hör hemma i det andra ridhuset. De kanske tänker attackera mig här". Så jaa, han var helt enkelt spänd. När Z blir spänd så blir han inte så farligt stel ändå, utan det som händer är att han stänger av omvärlden. Så jag får helt enkelt ingen kontakt med honom. Hur som helst fick jag startsignal och vände upp. Vi fick till en bra inridning och en grym halt. Sen kom vi fram i trav och där tog bensinen slut. Sopslut. Z blev såååå seg, och hade noll egen energi. Jag fick hela programmet känpa med att få fram honom. Inte nes i galoppen hade han egen bjudning. Trist. Jag var SÅ besviken efter ritten.
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 6,5 / 19,5
Korrektheten 6,5 / 13
 
Totalpoäng 183 p, 65,357% och en 8:e plac.
 
Mina tankar om slutpoängen
Att få den här poängen känns helt galet bra. Att få 6,5 på gångarter är ju mycket bra för oss då vi inte har några gångarter att visa. Framåtbjudningen håller jag med om, den var nog godkänd ändå, men absolut inte mer.Lösgjordhet, ryttaren och korrektheten känns ändå ganska rättvist, men jag hade även förstått om jag fått 6or.
 
Slutkommentar
Jämn uppvisning, kan rida i ett ngt högre grundtempo för bättre bärighet o eftergift. Lycka till!
 
Mina tankar om slutkommentaren
Jag tycker den stämmer väldigt bra. Vi kan så mycket bättre och det var ju bjudningen som saknades. Ananrs var det jämnt. Lite slarviga vägar måste jag säga, då jag upplevde banan som lite trång, vi har blivit bortskämda med att rida på lång bana. Nåja, gör om gör rätt till nästa klass.
 
Domare var Berit Norberg

Veckoplanering v.21 - Zigge

 
Jaha, då var det ny vecka igen då. Herregud vad snabbt tiden går! Idag är en speciell dag i månaden för mig och Z, berättar mer senare :)
 
Hur som helst, idag blir det ett barbackaskrittpass. Märkligt ord. Om vädret är fint tar vi en tur i skogen, men det ser väl sisådär ut. Om det inte är ösregn tar vi nog skogen ändå. Z förtjänar en lugn dag efter gårdagen.
 
På tisdag, onsdago ch torsdag är det ridskolelektion som gäller för mr Z, och eventuellt rider jag kanske ett kort pass någon av dagarna, men som det känns nu tycker jag att han kan få en lite lugnare vecka. Nästa vecka blir det återigen uppladdning för tävling, så då blir det lite tuffare.
 
På fredag ska vi äntligen hoppträna! Om vädret är fint blir det nog utomhus. Gud vad kul det ska bli! Och efter vårt senaste pass då vi hoppade stoooort, känns det superkul!
 
På lördagen tar vi ett härligt dressyrpass och stämmer av lite, och jobbar igenom lite mjukgörande.
 
På söndag hoppas jag att det blir Pay & Jump för oss. Vi kommer ju alltså att ha ponnycupsmatch (finaaal!) och då måste jag ju definitivt infinna mig. Så tyvärr hinner jag nog inte vara med på hoppningen :( Men jag håller alla mina tummar för att det blir få starter och att vi kan gå in någon runda. I värsta fall kanske jag kan ta en lite lägre klass som då ligger lite tidigare. I skrivande stund verkar det vara ca 120 starter och vanligtvis faller ju några bort, så jaa, kanske kan jag ha tur att hinna.

Vilken dag!

 
Tänk att den här hästen är MIN! Min fina fina hopphäst har idag sprungit mycket fint! Två placeringar av två möjliga, helt fantastiskt! Jag är mycket nöjd med dagen! Dock var jag så himla missnöjd efter dagens första start då all energi bara gick ur mr Z. Men, jag ryckte upp mig, tog till mig kritiken och levererade en bra runda i LA:n istället! SÅ nöjd!
 
Bäst idag? Det finns tusen grejer! Men först och främst; att jag och Zigge lyckades rida till oss en 7a(!!!) på Gångarter i allmänt intryck i LA! Därefter måste det nog bli att jag tog LB:ns negativa del (bjudningen) och förbättrade den så att slutkommentaren återigen handlade om bjudningen men i LA:n i positivt sammanhang! Tredje bäst är att jag och Z faktiskt har lyckats ta en placering i LA! Min förhoppning var ju att lyckas starta LA på godkänd procent innan årets slut, när jag klarade av det sa jag lite på skoj "Jamen då får det väl bli att knipa en placering innan årets slut då!". Nu är det målet också uppfyllt! ♥ Men det kanske bästa av allt var att jag idag orkade sitta och RIDA genom båda programmen. Underbart!
 
Och en bonus-dagens-bästa: Vi vann vår andra semifinal i ponnycupen, så nu är vi i final!!
 
Inlägg om båda starterna, med film och kommentarer kommer, och självklart även om ponnycupsmatchen!

Tankar om dagens program

Jaha hörni, nu är det snart dags för dagens tävling. Det är som sagt LB:1 och LA:1 jag ska rida, vilket ska bli roligt! När jag red igenom programmen i förrgår kändes det väldigt roligt och inte så komplicerat. Men jag tror att det kan bli min svåra del faktiskt, att behålla fokus och sätta ribban så högt som jag vill, istället för att bara "åkrida".
 
 
LB:1 ska bli riktigt rolgit att rida, det är ju ett program jag aldrig tidigare har ridit. Jag tror som sagt att programmet kan tänkas passa mig och Z eftersom att travprogrammet är uppdelat i två. Förhoppningsvis gör det att jag inte hinner bli så förbaskat trött innan skritten och galoppen kommer. Galoppen är ju där vi är som starkast, och det är en hel del galopp i programmet, så det komemr nog passa bra. Jag ser jättemycket fram emot det här!  Våra svåraste tror jag kommer vara längningarna i trav, där gäller det att jag fortsätter slappna av och rider riktigt ordentligt. Då KANSKE vi skulle kunna få till något som blir okej, men mest trolgit blir det som bäst 5or på dessa...
 
 
LA:1an ser jag också jättemycket fram emot att rida. Jag och Zigge har ridit det en gång på en Pay & Ride tidigare, och då landade vi på 63%. Så målet blir givetvis att försöka slå den procentsumman, helt med hästlängder såklart, men även om det bara är litegrann så är det bättre också. Jag gillar hur skänkelvikningarna ligger här, man får liksom lite hjälp av att man ska ut till långsidan, och dessutom att det är bort från den sidan man kom från. Det ger mig och Z en bättre chans att få till dem bra. Galoppen känns lite trist att vi inte får visa vår fina stadiga förvända galopp på en båge, det är vi ju superbra på! Men men, jag ska FASEN rida det här riktigt bra! Jag ska försöka komma ihåg det jag säger till ponnycupstjejerna; varenda litet extra halvpoäng kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust. Men viktigast är att ha kul!
 

Imorgon gäller det!

 
Åh, äntligen är det dags igen! Imorgon är det dressyrtävling för mig och Zigge. Det blir på hemmaplan, superskönt! Jag har fått gryyymma starttider, 10.06 och 13.00 startar vi. Superhärligt! Tänk att starta kl.10 på hemmaplan! Värsta sovmorgonen! Det som är grymt också är att i och med att jag har startnummer 1 i andra klassen så kommer jag hinna åka på ponnycupsmatchen med tjejerna sen, den har första start kl.17.00. Fantastiskt!
 
Om ni vill följa mina resultat imorgon kan ni göra det HÄR, eller i equipeappen såklart. Vi startar alltså LB:1 kl.10.06 och LA:1 klockan 13.00. Vi kommer få rida fram på vår stora fina utebana 80x160 och tävlingsbanan för oss är sedan i lilla ridhuset, 24x60. Snacka om härligt med plats!

Ridpasset 15 maj - Zigge

Igår blev det ett sent fredagkvällspass. Jag jobbade läääänge och hade full fart på jobbet, så jag kom inte iväg förrän kl.19. Så jaa, jag satt upp kl.20.10 när vi var helt ensamna i stallet. Jag älskar faktiskt att vara själv i stallet det hade jag aldrig trott. Men jag kan njuta av att bara vara jag och alla hästarna, Zigge känns också väldigt nöjd när det inte är en massa människor runt omkring. Så mysigt!
 
Hur som helst så tänkte jag mest rida ett lite mjukgörande pass, dagen innan hade vi ju hoppat så jag tänkte att han kanske kunde ha lite träningsvärk eller så då vi ju inte hoppar så mycket annars. Men han var SÅ fin! Emellanåt kändes det riktigt riktigt bra! Jag värmde upp lite på samma sätt som senaste dressyrpasset med en hel del öppnor, och det verkar vara ett vinnande koncept. Vi gjorde dessutom öppnorna mycket bättre nu, duktiga häst!
 
När vi var uppvärmda helt så red jag igenom dressyrprogrammen vi ska rida på söndag. LB:1 och LA:1. LB:1 har jag ju aldrig ridit förut, och det kändes ändå som lite min typ av program. Det är extramt lite trav i det! Eller.. Den är liksom uppdelad, så jag gillar det verkligen! Jag blir ju lätt trött i traven då jag ju kämpar med att sitta ner, och i LB:1an är det bara jättelite trav, sen kommer skritten och galoppen, och sen kommer lite trav igen. Så himla nice! Men, trist bara att det går på kort bana, jag gillar att rida på lång bana med min stora häst.
 
LA:1an har vi ju ridit på en Pay & Ride förut, och då fick vi 63,42%. Gud, det känns som en evighet sedan. Det var vårt första LA-program och jag var så galet nöjd med vår insats efteråt! Jag minns att jag sa till Sofie (#teamZigge) att "jag är nöjd, vad jag än får för procent! Men det finns ändå chans på att vi blir godkända". När procenten kom blev jag överlycklig! När jag tittar på filmen nu känner jag att vi verligen har utvecklats sedan dess, men att nu kommer jag kunna få en hel del andra problem just på grund av det. Men det ska bli SÅ roligt!
 
 

Ponnycupsmatch 1 av 2 Semifinal

 
Igår var det äntligen dags! Första omgången semifinal mellan Södertälje och Ågesta i ponnycupen dressyr. Första matchen gick ju alltså hemma hos oss och nästa match går hos Ågesta redan nu på söndag.
 
Vi samlades och byggde bana och fixade ponnyerna. Jag märkte att tjejerna var nervösa och jag tror de märkte att jag också var lite pirrig. Jag vill ju så gärna att de ska få vinna, även om jag tycker det allra viktigaste är att vi har roligt tillsammans och är ett lag.
 
När det var dags kom Ågestas lag och jag presenterade våra fina ponnyer. Jag är så stolt över vår ridskolas ponnyer, för de är verkligen fina! Dagen till ära hade vi dessutom med några av de allra finaste dressyrmässigt. Dock är det så svårt att säga något om dem, alla är fina, alla gör sitt bästa, någon kan bli lite sur, och en annan kan bli lite trött eller pigg, men de är ganksa lika varandra ändå, just i att de är så fina.
 
Hur som helst värmde vi upp och då visade det sig att en av ponnyerna, den som kan vara lite tjurig, hade vaknat på helt fel sida. Den som är så himla fin men lite svår, den var trött. Den som kan bli något slö när den kommer in på banan, den var trött redan på framridningen och den som inte brukar vara något särskilt, den var jättetjusig. Hmm... När ponnyerna inte är som de brukar, då blir jag nervös. För det är då det blir riktigt svårt att rida.
 
Första start gick ut och det blev en fin runda. Andra start gick ut och red också en fin runda och lyckades överkomma tjurigheten på ponnyn. Jag tror vi alla jublade. Tredje start gick ut och red sin bästa runda någonsin och fjärde start gick ut och fick kämpa med en riktigt trött ponny, men gjorde det galant.
 
Sen var det Ågestas tur. De fick ta över ponnyerna och började värma upp. De fick till ponnyerna riktigt fina emellanåt. När de skulle starta var det en av tjejerna som inte kom till start. Hon hade visst någon gammal skada i armen som gjorde att hon inte kunde rida. Tråkigt. De andra tre red sina starter och de var duktiga, men jag kände att vi hade chans på vinst. Och visst hade vi det. Det blev hemmavinst med över 40 poäng! Heja oss!
 
Så inför nästa semifinal så har vi redan en vinst med oss, vilket känns jätteskönt. Nu får vi inte slappna av bara, utan måste rida lika fint och bra nästa match!
 

Dagens hoppass 15 maj - Zigge

Idag blev det hoppning för mig och Z, och jag skulle vilja påstå att det gick riktigt bra. Vi hoppade högre än vi någonsin gjort.
 
Snälla Anna kom och hjälpte mig att bygga med hindrena, höja och sänka och sånt. Superlyxigt! Dessutom mockade hon och packade Zigges påsar, fantastiska människa! ♥ När det blev riddags slängde jag på hoppsadeln (gud vad underbart det är med en hoppsadel!!!) och gick ut. Vi värmde upp lite och Z kändes lite trött. Men jag misstänker att han varit lite varm under dagen, då brukar han bli lite trött. Men när vi sen började hoppa ordentligt så kom han igång och blev vanliga pigga Zigge.
 
Vi hoppade en liten bana med räcken, jag är ju ganska dålig på att hoppa räcken. Jag rider mycket, mycket bättre på oxrar än räcken så det är bra att öva på. Men faktiskt så byggde jag räcken för att jag inte orkade bygga oxrar, hehe! Hur som helst hoppade vi banan på låg höjd först, och sen höjde vi upp lite. Det gick riktigt bra faktiskt, och jag kände hela tiden vad jag skulle göra för att få till det ännu bättre. Jag vände upp för tidigt någon gång och för sent någon gång i vänstersväng, men annars gick det väldigt bra. Jag bad då Anna höja lite till för jag ville gärna hoppa 110, som ju är den höjd vi är på liksom. När Anna höjde tittade hon på mig och sa "Sandra, det är riktigt högt nu". Men jag avfärdade henne och sa att nä, nä, såhär brukar vi hoppa. Och det gick ju bra!
 
När jag satt av efter passet och sklle plocka ner hindrena... Då upptäckte jag att Anna hade rätt. De var ganska höga. Så jag mätte mot min kropp bara för att kunna mäta när jag kom in och hade en mätsticka. Det jag mätte till då blev 125. MY GOD! Har jag hoppat 125!? Vad knäppt! Jag känner att jag ju måste ha mätt fel. Men ändå, säg att jag mätte lite fel, så lär det ju ändå ha varit 115. Det känns helt fantastiskt. Att jag tyckte att det ändå kändes ganska lågt, och så var det så högt! Duktiga Zigge!
 
 

Fina bilder från hopptävlingen

 
Titta på min underbara häst. Se glädjen! Han älskar verkligen att hoppa! Bilderna här är tagna av Sofie Lagergren, och den övre bilden var ett språng där vi kom helt fel avståndsmässigt, men Z bara körde på och hoppade ett halv språng tidigare. Så himla härlig inställning! Men det är tur, för tycker ju att 80/90 är en ganska bekväm höjd att hoppa på, så när vi närmar oss 110 och 115 som vi hoppar på träning nu (något enstaka 120) så är det lite pirrigt i magen. Då är det skönt med en häst som alltid hjälper mig lagom mycket för att jag ska få känna när det blev lite tokigt, men att vi ändå tar oss igenom det. Min läromästare!
 
Idag ska vi hoppa lite på utebanan tänkte jag. Jag håller tummarna för att den inte är bokad helt enkelt. Gulliga Anna kommer och ska hjälpa oss med hinderna. Sen efter det är det första semifinalen i ponnycupen dressyr! På vår hemmaplan, håll tummarna!
 
 

Dagens ridpass 12 maj - Zigge

Jag är fortfarande lite lyrisk över gårdagens ridpass på herr Z. Det var ett bra tag sedan allt kändes så härligt som det gjorde igår! Åh vilken underbar känsla det var!
 
Vi red ett väldigt kort pass då han ju skulle gå ridskolelektion ett par timmar senare. Jag red i 30 minuter plus skritt efteråt. Zigge var helt svettig efter. Så himla härligt! När Zigge arbetar rätt så blir han väldigt svettig, där är vi lika han och jag, jag svettas i princip från sekunden jag kliver upp på hästen. Jättetrist faktiskt, men ändå. (Nej det beror inte på dålig kondition, jag har bättre kondis än många andra, jag svettas mer ju bättre kondition jag har)
 
Vi började att arbeta i skritt en stund, och då tänkte jag lite öppna på långsidorna. Jag försökte tänka på att hålla skänkeln på plats hela passet som Elisabeth Lundholm var på mig om, jag drar ju gärna bak den när Z inte lyssnar och istället trycker in bakdelen. När iv sen började trava tänkte jag på samma sätt. Lite svag öppna på långsidorna och på volterna flyttade vi också lite undan för innerskänkeln. Det gick förvånansvärt bra. Jag föröskte också tänka på att vara avspänd i mellandelen på mig själv, något jag märkt att jag har väldigt svårt med.
 
Vi tog sen lite galopparbete och körde lite öppnatänk även där. Vi tog lite förvänd galopp och testade att rida övergången till förvänd som den ligger både i LA:1 (halvt igenom) och i LA:4 (vänd över ridbanan) och båda sätten gick riktigt bra! Halvt igenom börjar vi bli någon form av experter på (hehe) och att vända över ridbanan är lite nytt för oss. Jag fegar gärna lite och börjar svänga för tidigt, men igår vågade jag vänta och fick till det riktigt bra.
 
Efter galopparbetet tog vi en liten paus innan vi travade igång igen och körde öppna varierat med skänkelvikningar. Hela tiden nedsittning. Och det gick braaaa! Jag satt jättebra emellanåt! Aaaaah! Nu börjar det kännas lite bättre med sitsfrågan, men min fundering är om jag har börjat rida i lägre tempo.... Alltid är man fundersam. Men jag tror att jag rider som "jag brukar". Och då är det toppen att det känns bra att sitta ner! Gud vad jag längtar till söndagens tävling!
 
 

Dagens ridpass 11 maj - Zigge

 
Igår tog jag och Z ett dressyrpass i ridhuset. Det gick ganska bra, men jag kände att min fokus inte alls var på topp. Jag tänkte ju att jag skulle öva lite övergångar, vilket jag gjorde. Men när jag efter passet tänkte igenom passet insåg jag att jag nog övade övergångar i ca 5 minuter och nog inte gjorde fler än 4 stycken... Hmm... Nåja, Zigge var fin och jag satt ner i traven mycket. Det är det viktigaste känner jag ändå.
 
När jag hade ridit klart och skulle skritta av var Vendela och Dido där, och då tog vi en skrittur i skogen. Det slutade med att vi red ner till vattnet och doppade benen. Zigge var SÅ himla rolig! Medans Dido bara klev rakt ut i vattnet, fälttävlanshäst som hon är, så stod Zigge på kanten och skakade. Det tog några gånger innan vi lyckdes få ner en framhov i vattnet och då hoppade Zigge upp på stranden. Sen tillslut fick jag ner hela Z och då stod han still och bara skakade. Efter en stund slappnade han av och då tyckte han nog till och med att det var ganska mysigt. När vi skulle gå upp ville han inte det. En stund körde han någon sorts ubåt också, körde ner halva huvudet under vattnet och bubblade och sprutade vatten, haha! Söta Z! Nu längtar jag till sommaren så vi kan rida ner barbacka och faktiskt bada på riktigt!
 
 
 

Anmälda!

Sådärja, då var vi anmälda till en Pay & Jump igen! Det är den 24 maj och jag tog 100 + 110. Men eventuellt kommer jag inte kunna vara med för att ponnycupsfinalen i dressyr går den 24 maj. Vi ska ha våra semifinaler den här veckan, så först på söndag vet jag om vi har gått till final eller inte. Går vi till final kommer jag nog få stryka mig från Pay & Jumpen. Men jag tänkte att det var bättre att anmäla sig och sen får jag se. Kanske blir det fullt om jag väntar. Håller dock tummarna att det inte blir så många starter så att jag kan hinna med båda, för att gå till final med ponnycupen vore ju superkul!
 
 

Dagens ridpass 10 maj - Zigge

Åh min bästa bästa häst! Igår under passet fick han verkligen stå ut med mig. Efter min svacka med sitsen har jag nu blivit fast besluten att bara helt enkelt lära mig att sitta bättre än alla andra! Så igår klädde jag på Z och tog även på honom ett par inspänningstyglar. Varför kan man ju fråga sig, då jag vanligtvis aldrig använder hjälptyglar då jag inte behöver dem. Men jo såhär var det. Jag övade endast sitsen första halvtimmen. Så från start satt jag ner (nej okej, sanning med modifikation, jag red lätt lite tills vi kommit igång) och bara jobbade på att slappna av i kroppen. Att bara försöka hela tiden trampa ner i stigbyglarna och inte spänna höft/magdelen av kroppen. Och i början var det sjukt svårt, kändes som jag skumpade om en galning, fast så illa var det nog inte. Där var det skönt att ha inspänningstyglarna på Z för då kunde han ändå slappna av och få en stadighet som jag inte riktigt kunde erbjuda när jag försökte sitta där.
 
Efter ett tag kändes det som att någon tryckte på en knapp på mig och plötsligt var det inte alls svårt att sitta. Så fort jag kände att jag började röra mig lite mer än jag ville, då tänkte jag "slappna av, tramp i stigbyglarna" och då var det inga problem igen. Jag blev inte ens särskilt trött (!!!!)
 
När det blev dags för galoppjobb så plockade jag av inspänningstyglarna och jobbade honom. I galoppen har jag ju inga problem med att sitta, där är det rena fröjden. Men jag jobbade ändå med att vara avslappnad. Efter galoppen och en liten paus tog jag och travjobbade igen. Endast nedsittning förstås. Och det var återigen inget problem! Vilken lyckokänsla! Jag red igenom LA:1an två gånger på raken, och jag satt hela tiden. Om jag var trött i kroppen efter de båda rundorna? Inte ens lite. Gissa om jag var lycklig!?
 
Nu måste jag alltså fortsätta jobba med att slappna av och att trampa ner i stigbyglarna. Och jag får inte tänka att jag är sämst i världen om nästa pass blir ett "studsa-runt-pass". Jag får helt enkelt lägga mycket tid och kraft på att bara öva, öva, öva. Fy tusan vilken bra sits jag ska få!
 
 

Veckoplanering v.20 - Zigge

 
Tänk att det redan är vecka 20! Det är galet vad snabbt det här året går! Men jag är nöjd och glad, jag älskar våren och sommaren! Den här veckan ser jag verkligen fram emot! Som ni ser är det en hel del dressyr och många ridpass för mig! Det känns toppenkul att jag kommer hinna med såhär mycket! Veckan avslutas sen med dressyrtävling på hemmaplan! Det blir vår första dressyrtävling där vi tävlar endast för oss själva. Annars har vi ju tävlat i lag. Men det ska bli lite skönt att faktiskt tävla hemma och inte behöva åka iväg. Spännande också med LB:1, det är ju nytt för i år så det programmet har jag aldrig ridit.
 
Hur som helst, idag måndag blir det ett pass dressyr. Tänker mig att jag ska fortsätta öva sits och avslappning för mig själv uppe på hästryggen. Tisdag går Z ridskolelektion, men jag är ledig, så jag tar nog ett kortare pass på dagen. Då blir det öva lite övergångar, och såklart, sitsen.
 
På onsdag är det ridskolelektion som vanligt igen, men torsdag tror jag inte att det är någon ridskola eftersom det är röd dag. Då ska jag försöka se om jag kanske kan hoppa lite om jag hittar någon som vill hjälpa mig med hindrena.
 
På fredag blir det dressyr igen med fokus på att sitta ordenligt. Jag känner nämligen att om jag kan och orkar sitta i traven så går nog resten ganska bra i de två programmen vi ska rida på söndagen. Eventuellt kanske jag tar en sväng i skogen istället om det är fint väder.
 
På lördagen blir det sista ridpasset inför tävlingen så då blir det avstämning, kanske rida igenom programmen någon gång och bara lösgöra, lösgöra, lösgöra. Och i övrigt puts och tvätt. På tal om puts och tävtt är det dags att ta tag i Zigges svans igen. Den ska bli sådär silvervit igen!

Outfit - Svart & Guld

 
Såhär stilig blev Z i det nya fina schabraket. Bara för att vara lite extra, nästintill för mycket så tog vi de svartguldiga lindorna från Glööckler by HKM, och de guldiga bootsen. Matchade ju åtminstone :)
 
Schabrak: Cristina Sport
Sadel: ANKY
Correction pad: Gold Medal
Benlindor: Glööckler by HKM
Paddar: Schockemöhle
Boots: Imperial Riding

Lördagens ridpass 9 maj - Zigge

Efter ett arbetspass på 9 timmar skyndade jag mig till stallet igår för att ta hand om Z. Ridpasset började jag med att skritta en sväng ut i skogen, men när vi kom dit kunde jag inte hålla mig utan tog ett varv på en lite kortare runda och tog då även lite trav och galopp. Gjorde några bra byten också faktiskt. Sen gick vi in på utebanan en stund.
 
Som ni vet har jag ju haft problem med att sitta ner i traven, och idag tänkte jag att jag gör mitt bästa, och sen får jag helt enkelt försöka lära mig bara. Det mesta man kan göra är ändå sitt bästa. Vi tog en del galopp och jobbade verkligen med att ha bakdelen på plats. Och herre-min-gud vad fin han blev efter en stund! När vi började trava igen kunde vi rida fina tempoväxlingar och jag kunde sitta ner (!!!) utan att svimma av matthet. Så himla skön känsla att bara kunna slappna av i sitsen och åka med i Zigges stora rörelser. Nej, det var inte perfekt hela tiden, men större delen skumpade jag inte runt. Och det här utan att egentligen dra ner på energin i steget!
 
Så vad var det då som gjorde att jag plötsligt kunde sitta ner igen...? Dels tror jag att det var att han var ordentligt lösgjord innan jag satte mig ner i traven. Han var så fin och då blev det på något sätt lättare att bara "sluta resa sig upp i varannat". Men jag tror också att det kan aha berott på att jag faktiskt inte var så trött i kroppen innan passet. Inte träningsvärk i magmusklerna, inte värk i ljumskarna... Jag tror det bidrog mycket faktiskt. Håller tummarna för det! Nu längtar jag så mycket efter den kommande veckan då vi ska ladda för nästa dressyrtävling!
 
 

Fredagens ridpass 8 maj - Zigge

Efter ett uppehåll på fyra dagar (!!!) så hoppade jag upp på Z i fredags. Det blev ett väldigt kort och halvdant pass då jag inte kände att jag red så ordentligt. Det var mest ett "träffas igen"-pass, haha! Jag kände mig lite lost där uppe, herregud vilken färskvara ridning är!
 
Men Z var glad och mysig. Kändes som att han var glad att jag bestämt mig för att sitta upp igen, han har väl undrat vart jag varit, haha! Jag hade också lektion för duktiga C på Gonzo. Jäklar vad bra de var i galoppen! Så
kul!
 
Sen efter att jag hade ridit Zigge ett tag fick både Em och C sitta en stund var på honom. Supergulligt! Zigge bar runt på dem så duktigt och var så himla glad att få galoppera lite kravlöst, lite för fort och utan vikt på ryggen. Min älskade gose! ♥
 
Gulliga Z och C, stor och liten:
 
 

Äntligen! Materiell lycka! ♥

Idag kom äntligen meddelandet om att jag hade ett paket att hämta ut. Nu är mitt fina fina schabrak äntligen här. 9 veckor har det tagit, och jag hade nästan gett upp hoppet. Men nu är det här och det är såååå snyggt! Ska bli så roligt att prova det på världens bästa häst idag!
 
 

Tankar om sitsproblemen

Den senaste tiden har jag ju känt att dressyren har haft en liten svacka på grund av mig. Jag har inte orkat sitta ordentligt på Zigge, han är ju supersvår att sitta ner i traven på. Jag har inte riktigt kommit underfund med varför det helt plötsligt bara inte går. Tidigare har det ju gått jättebra. Jag har inte tyckt att jag förändrat något, och därmed inte kunnat förstå. Nu har jag haft riduppehåll i några dagar och saknar att sitta på Zigges rygg. Det har gjort att jag har tittat på lite videos på mig och Z. Då plötsligt slog det mig att vi ju verkligen har ändrat Zigges rörelse och energi. Det kanske inte är så konstigt att det har blivit svårare nu när jag rider med så mycket mer energi än förut. Jättesvårt att förklara, men se på bilderna, skillnad i form:
 
 
Bilden till vänster är från vår senaste programträning den 26 april och den hägra är från KMet i dressyr som var 7 december.(Som vi ju vann, så det var ju ingen dålig ritt) Plötsligt känner jag att det kanske inte är så himla konstigt att jag fått svårare att sitta ordentligt. För att se i film:
 
 
Övning ger ju uppenbarligen färdighet, så nu får jag se till att öva på att sitta lika bra i den här sortens form och energi. Heja oss!
 
 
 

Veckoplanering - Zigge

 
Lite sent kommer här veckans plan för Zigge. En ganska lugn vecka som ni ser, med endast ett pass per dag. Det beror helt enkelt på att jag har haft väldigt mycket på sistone och jag har helt enkelt inte riktigt hunnit med mig själv. Det har gjort att mitt huvud har börjat säga upp sig lite, och det känns inte så roligt. Så nu måste jag lyssna på kroppen och ta det lite lugnt ett tag framöver, jag har nämligen väldigt mycket på jobbet.
 
Hur som helst, måndagen bestod för Z av att Anna red ett lite lugnt pass. Z hade varit lite trött sa hon. Idag, tisdag, går Z ridskolelektion, och det gör han även på onsdag och torsdag. Jag kommer inte att rida något pass de dagarna, utan jag tar och vilar upp mig istället.
 
På fredag får jag äntligen sitta upp igen, och då blir det lite dressyr. Jag misstänker att vi kanske inte kommer vara helt på samma våglängd, men det får bli ett litet avstämningspass. Sen blir det dressyr även på lördagen, och beroende på väder (nej, jag kommer inte rida ut om det spöregnar) så blir det en mysig uteritt eller ett dressyrpass. Sen nästa vecka börjar vi ladda om, för då är det dressyrtävling på hemmaplan! Längtaaaaar! ♥

Dagens hopptävling - 110 cm

 
Framhoppningen
Jag var i precis lagom tid till framhoppningen, superskönt! Sen när jag väl fick gå in började jag med att bara trava och galoppera runt. Eftersom vi hade varit inne en runda redan ville jag inte köra alltför mycket, men ändå så att han kom igång. Han fick nämligen gå ut i hagen mellan mina starter, perfekt med hemmatävling! När jag väl började hoppa gick det inte toppenbra. Lilla krysset kom vi fel på i stort sett varje gång, och sen på räcket blev det lite halvdant. Jag gick då på oxern eftersom jag vet att det inte lönar sig att bara sitta och nöta. Oxern gick helt okej, vi fick ett litet omtramp, men han löste det bra. Jag tog inget mer.
 
Banan
När jag kom in på banan den här gången var det en start som höll på att rida sin, så det var inte lika stressigt. Skönt. När jag kom in kände jag att några av hindrena var lite höga, och fegisen i mig tog över lite grann. Men när jag väl fick startsignal och alla kompisarna ropade hejarop så kändes det bra, vi grejar ju det här. Vi fick till ett riktigt bra flyt de första fyra hindrena, men sen dök feigsen upp igen så jag red lite dåligt till femman. Zigge fick lite blandade signaler av mig och det gjorde att han inte riktigt hann få upp benen. Ett pet. Sen kom kombinationen som vi kom lite nära inpå, men han löste det bra. Sista hindret var flytet inte riktigt bra, vi tappade lite energi i svängen, men ändå helt okej.
 
Resultat
4 fel. Jag är jättenöjd, vår debut i 110. Nu längtar jag till nästa gång!
 

Dagens hopptävling - 100 cm

Framhoppning
På framhoppningen kändes det ganska bra faktiskt. Jag tror aldrig det har känts så bra på en framhoppning som till 100-klassen. Jag fick till en hel del bra språng på både räcket och oxern. Men jag fick lite gott om tid, så ajg skrittade runt emellan också. Tror att det kan ha varit bra för att få återhämta mig lite. Inför att jag skulle gå iväg och starta så trodde jag att det var min tur frågade och fick ett "nej det är du sen". Så jag fortsatte skritta runt. Sen plötsligt var det visst min tur, så jag red bort till tävlingsbanan. 
 
Banan
När jag blev insläppt drogs en startsignal igång och jag tänkte, herregud här går det fort, bäst jag rider in på banan så jag kan hinna snurra där lite medan den här starten rider sin runda. Men plötsligt försvann alla ekipage från banan och jag förstod att det var visst min startsignal. Så jag fick skynda mig att fatta galopp och starta. Gissa hur det blev... Varken jag eller Z var beredd på att det kom ett hinder på nummer 1, så vi rev den. Kul start. Jag satt fortfarande och var osäker på om det verkligen var min start, så hinder nummer två och tre blev lite som de blev. Efter det insåg jag att det måste var min start eftersom ingen sagt något. Så då började jag rida, och den delen av banan blev bra mycket bättre. Ps. Kolla språnget på trean, jag kan säga att det kändes som att han hoppade över ett hus!
 
Resultat
4 fel i grunden
 

Härlig hopptävlingsdag!

 
Åh min fina fina häst! Vad jag är lyckligt lottad! Idag har vi tävlat hoppning på hemmaplan, det blev 100 + 110. Vi har inte hopptränat på över en månad, och ändå gör han det så bra! Jag är ju en nervös liten människa som ska hoppa runt på vad jag tycker ändå är ganska höga hinder. 100 cm känns helt okej, men 110, då är det högt!
 
Jag är jättenöjd med dagen, även om jag såklart gärna hade lyckats få till lite bättre resultat. Men jag är som sagt himla nöjd ändå. Z gjorde alla rätt, jag gjorde några små missar. Men, jag kan itne förvänta mig så mycket. Vår debut i 110 gick riktigt bra ändå!
 
Jag kommer självklart lägga upp mer ingående info om mina starter här, jag tror jag gör ett inlägg per start med filmer också, för jag har så många fantastiska människor runt omkring mig som hjälpte mig att filma ritterna! Bästa ni! ♥
 
Bilden ovan är tagen av Emma Palmertz och är från vår start i 100-klassen.

Helgens tävling

 
 
I morgon är det tävling på anläggningen. Det är lektionshästmästerskapen i hoppning. Jag och Zigge ska starta två tvåfasiga klasser, 100 + 110. Det ska bli riktigt roligt, även om jag känner att vår uppladdning på hoppfronten inte är vad den kunde ha varit. Men det får gå som det går.
 
Om nivill följa våraresultat hittar ni oss här: LÄNK
 
 

Dagens hoppass 1 maj - Zigge

 
Idag blev det ett pass på utebanan och vi tog några språng över hindrena som stod framme. På söndag är det ju hopptävling på anläggningen, och jag och Zigge ska starta 100 + 110. Känns lite mastigt med tanke på att vi inte har hoppat på någon månad tror jag. Det har ju varit riktigt mycket dressyrfokus nu på sistone, så det kändes som en god idé att ta några språng så Z fick "hoppa av sig" lite. Det behövdes kan jag säga! Herregud vad glad han var att äntligen få hoppa!
 
Jonn var med och fixade med hindrena och filmade också lite. Så på filmen här nedan kan nu se hur pigg och glad Zigge var! Älskade häst! Kändes roligt att göra något som var sådär kul och dessutom gick väldigt bra, nu efter att det känts lite mindre bra på sistone. Jag är jättenöjd med Z idag. Några gånger kom vi lite tokigt på hindrena, men han fixar till det och trixar sig över ändå. Sen emellan hindrena är han så gullig som säger ungefär "Men släääpp miiiig bara nuuuuu, jag kan det här!" och skakar på huvudet. Gulle!
 
 

Tidig morgon!

 
 
Uppe med tuppen som vanligt när det är helg! Detta för att det idag är tävling! Men inte för mig och Zigge, utan för Sofie och Casper. Så idag är det ombytta roller, jag är hästskötare och Sofie är ryttare. Toppen att kunna ge lite tillbaka eftersom dom ger mig så mycket! Så idagä r vi teamCasper istället för teamZigge!
 
Sofie ska rida LC:1 och LB:1 på Botkyrka, och jag ska försöka heja fram dem till åtminstone någon placering. Igår sa jag "Allt annat än vinst är förlust" på skoj, haha! Men jag tror stenhårt på dem! Sofie är duktig och Casper är en fin ponny, så det kan gå hela vägen, vilket det ofta gör.
 
I eftermiddag, när jag kommer hem från tävlingen så ska jag ohc Zigge försöka hoppa lite. Vi ska ju starta hopptävling om två dagar och jag har inte hoppat Zigge på någon månad åtminstone. Jag vet inte alls hur lång tid tävlingen tar, men jag är med hela dagen då det är jag som kör. Ska bli en riktigt rolig dag det här!