Hoppasset 30 Oktober - Zigge

 
Igår blev det äntligen ett hoppass för mig och Zigge. Dock var det himla svårt igår, vi hittade inte riktigt flytet sådär bra som vi vill. Kan ha berott på att jag var lite stressad, men ja, det var inte katastrof i alla fall. Så fort det blev lite sämre så skärpte jag till mig och då blev det bra. Zigge var glad och pigg osm vanligt.
 
Vi övade kombination igår. Det är ju något som vi inte egentligen har problem med... Men jag kan lätt fega ur och trycka iväg honom helt utan anledning och då blir flytet inte asbra. Dum som jag är byggde jag dessutom upp kombinationen i enkelfärgade bommar som är det vi har lite svårt att komma rätt på. Haha! Men det är så marginellt så det är nog bara bra att öva.
 
Jag måste verkligen jobvba på mina svagheter. Zigge sköter sig bra, men det är också det jag älskar med honom. Han löser uppgiften, men bara "lagom" bra för att jag tydligt ska känna att det inte blev bra, men vi hamnar aldrig i en dålig sits. Vi kanske river eller får helt fel avstånd, men vi håller oss alltid på benen och han tar sig över på ett eller annat sätt. Bästa Zigge! ♥
 
Mina svagheter då då... Jag är sämst på att hoppa räcken. Det har jag skrivit förut. Jag får aldrig till det med avstånd, jag vet inte när vi ska hoppa av.. och ja. Jag ser inga avstånd alls på räcken. Någonsin. Så det får vi öva på. Sen har jag också svårare att hoppa i vänster galopp än i höger. Jag tror dock att det kan bero lite mer på Zigge än på mig, men det blir ju mitt problem. Jag måste få till den där bra galoppen, och inte glömma det. På filmen ser ni nog var jag menar. Dock gick just vänstersvängarna ändå rätt bra igår.
 
Nåja, det är bara att öva vidare. Jag hoppas få till ett hoppass till i veckan som kommer. Sen nästa söndag är det ju Pay & Jump igen! Tjiho! Nu är vi verkligen igång igen! Något annat som jag var riktigt nöjd med igår var att Zigge var väldigt kvick i benen. Mycket kvickare än vi brukar. Kanske har alla tempoväxlingar och övergångar gett resultat även i hoppningen?
 

Ridpasset 29 Oktober - Zigge

 
Idag var det äääntligen dags att sitta upp på min vita springare igen! Hua vad det kliar i kroppen av att inte ha ridit honom på två hela dagar! Det är tur för Z att jag har lite självbehärskning, annars skulle han få gå två pass om dagen varje dag!
 
Vi började med longering 5 minuter åt vardera håll och han passade på att busa lite grann i båda varven. Som tur var gjorde han det lugnt ändå så jag hann vara med och flytta mig. Knasboll!
 
Efter longeringen gick vi in i ridhuset och joggade igång lite mer. Ganska på en gång tog jag galopparbetet och jäklar vad härlig han var redan från början! Han var inte så mjuk såklart, men han hade sån härlig energi och var så positiv så jag satt med största flinet hela passet! I framridningen jobbade vi mycket med tempoväxlingar och takt. Det är så roligt, Z har börjat älska att göra tempoväxlingar. Så fort han fattar att det är på gång blir han helt svävande och superpampig att rida! Jag älskar det! Travökningar med bensprätt here we come!
 
Nrä vi blivit varma i kroppen la vi fokus på övergångar. Vi körde galoppfattningar från skritt och det gör vi ju himla bra. Nu sitter dom riktigt riktigt bra och han är så lydig. Sen gjorde vi trav-skritt och skritt-trav och där blev det också ritkigt bra. Vi börjar få till avsaktningarna bättre och bättre nu, Zigges idé om hur en avsaktning går till är ju att man drar huvudet framåt neråt så att ryttaren lättar ur sadeln och så släpper man bakbenen och sen bara saktar ner. Inte riktigt någon 8 på det. Men nu red jag riktigt ordentligt, satte ihop honom bra innan och verkligen förberedde och höll om i övergången. Och vips, så blev avsaktningarna också bra.
 
Vi gjorde också galoppfattningar från trav och avsaktningar till trav. Det här är jag alldeles för dålig på att öva. Jag är för lat för at orka hålla ihop honom i dessa övergångar, så nu jäklar fick jag rida, men då blev det också riktigt bra. Just övergångar mellan trav och galopp är ju vår svaghet och jag är helt övertygad om att det beror på mig. Så det ska vi öva upp!
 
Jag är sjukt nöjd med passet. Zigge vilade ju igår och det här måste ha varit ett av våra absolut bästa pass efter en vilodag. Superkul! Jag träffade också på tränare A i stallet och vi planerar en träning snart. Tjiho!
 
 

Aktivitet 28 och 27 Oktober - Zigge

 
Nu har Z haft två dagar då jag inte ridit. I tisdags hade jag lektioner på ridskolan ända fram till 21.30 och sedan kvällsfodring så då hann jag helt enkelt inte rida. Därför fick Helena rida på Z, och hon red honom väldigt mycket för ett par år sedan när han var ridskolehäst. Det kändes lite pirrigt att höra vad hon hade att säga om honom nu, men hon var så gullig och sa att han blivit väldigt lydig, Men också att hon hade glömt att man verkligen får rida för allt man är värd. Haha! Men sån är han min prins, man får rida för hela pengen så att säga. Superkul att hon ville rida honom och jag tror att han tyckte det var roligt att träffa Helena igen :)
 
Igår blev det vilodag för Mr Z. Då tog vi och promenerade för hand ute bara. Och vad tror ni han passade på att göra? Jajamän, det som han gärna gör när vi är på promenad. Han la sig ner och rullade lite. Nåja, det är inte hela världen att han gör det. Han har ju inte någon plats att göra det på nu när han går i sin stenhårda fålla på dagarna, så det är bara bra om han rullar sig på promenaden. Det är ju lösgörande och släpper på spänningar i kroppen för honom att rulla sig och sen är det ju faktiskt ett naturligt beteende för hästen att göra det. Klart han ska få rulla sig :)

Anmälda!

 
Weeeheeey! Idag öppnade anmälan till Pay & Jumpen i november på vår anläggning. Jag har givetvis anmält mig och Zigge till den och gissa om vi ser fram emot den! Jag anmälde oss till 100 + 110, men mest för att ha en plats i 110 om jag känner att det är läge att starta det. Annars tar vi nog två varv i 100. Det är så mycket bättre att gå in och göra två bra, roliga rundor i 100 och känna att vi klarar uppgiften än att gå in i 110 och inte känna sig tillräcklig.
 
Vi får se lite hur mycket vi hinner hoppa innan också, jag skulle vilja hinna få till 2 hoppass innan för att stämma av och att Z lugnar ner sig lite så han inte är lika toktaggad som sist vi Pay & Jumpade.
 
 

När får man lägga sig i?

 
Någonting som jag förvånas ganska mycket över nästan dagligen är hur stort behov folk har av att lägga sig i andras hästhållning. Det verkar liksom vara allmänt accepterat att man som utomstående har rätt att lägga sig i precis hur mycket man vill om hur andra människor tar hand om sin häst, sin utrustning och vad man har för rutiner. Jag köper till 110% att man får tycka och tänka vad man vill om andras sätt att ta hand om sin häst, men jag köper inte att man tror sig ha bättre koll på vad som är rätt för någon annans häst.
 
Jag skulle önska att folk i allmänhet hade en annan inställning. Tänk vad mycket trevligare stallmiljöer vi skulle kunna ha om alla bara utgick från att alla människor alltid gör sitt bästa för att ta hand om sina hästar på absolut bästa sätt utifrån hästens behov. Vi skulle slippa många otrevliga diskussioner på alla möjliga forum på internet, våra unga ryttare skulle inte behöva oroa sig på samma sätt för vad andra ska säga om hur de rider och vi skulle få mycket bättre stämning. Varför trycka ner varandra?
 
Självklart tycker även jag att det är en jättebra grej att alla känner ansvar för alla hästar i ett stall och självklart ska man lägga sig i om en häst faktiskt far illa.
"Men när är det egentligen okej
att lägga sig i? Var går gränsen?"
Om hästen tar skada av någonting så tycker jag absolut att andra har rätt att lägga sig i. Om saker blir farligt för andra runt om kring - Absolut, varsågod och lägg dig i. Men om man väljer att alltid rida sin häst på morgonen? Om man väljer att matcha sitt röda schabrak med två gröna benlindor och två blå. Om man har ett täcke på hästen eller inte? Om man väljer att rida ut varje dag eller att låta hästen vila en vecka mitt i säsongen? Är det verkligen en så himla big deal?
 
Om man nu då känner ett behov av at ändå lägga sig i, vad är den bästa kanalen att gå? Ska man prata med personen direkt? Ska man prata med stallägaren? Ska man skicka ett anonymt mail? Men framförallt.... Vad säger man? Hur lägger man upp det? Personligen väljer jag alltid förhållningssättet jag beskrev ovan. Jag utgår från att personen helt enkelt gör sitt bästa och har en tanke/anledning bakom sitt handlande. Om en hästägare väljer att ha ett täcke på sin häst utgår jag från att hästägaren har upplevt att hästen behöver ha ett täcke på sig. Om jag själv upplever att hästen inte alls behöver ha ett täcke på sig skulle jag då hellre ställa frågan vad anledningen är till att hästen går med täcke snarare än att säga till personen att hästen har för mycket täcke på sig. Det kan ju vara så att det finns en helt logisk förklaring till det hela. Kanske till och med en veterinärordination?
 
Hur tänker ni? Har ni upplevt samma saker som jag?
 
OBS! Texten ovan har ingenting att göra med min egen stallsituation. Jag har fortfarande fantastiska stallkompisar i vårt stall!

New in

 
Hur snygg kommer inte Z bli i dessa skönheter!? Äntligen har vi fått ett par snygga schyssta vardags-dressyr-skydd. Jag bara längtar till jag får använda dem på honom och se hur snygg kan ska bli! Älskar att luddet är svart också, det kommer göra sig betydligt bättre mot hans vita päls än den gulbeigea vanliga luddfärgen. Snygg-Zigge!
 
På torsdag blir nog första gången jag använder dem och då ska jag försöka knäppa en bild så ni får se! 

Ridpasset 26 Oktober - Zigge

 
Igår longerade jag innan ridpasset igen. Det gick lite bättre och han busade bara lite. Men på något sätt känns det lite bra att han busar på linan. Han har ju inte utrymme att busa så mycket i fållan direkt, och jag tänker ändå att buset är lite lösgörande, haha! Måste ju vara skönt att få greja med kroppen sådär.
 
Hur som helst, efter longeringen satt jag upp och red. Det gick till en början inte asbra. Han kändes riktigt stel i vänstervarvet och jag minns att jag tänkte att han kanske hade lite träningsvärk. Vi red mest runt och jobbade med böjning och att spåra. Det är så himla svårt att få till spårningen på honom när han är sådär. Men jag valde att galoppera fram honom istälelt för att trava då jag kommer åt honom bättre i galoppen. När han sen blev varm i kroppen blev det myyyyycket bättre. Som vanligt.
 
Som sagt så jobbade jag på att få igenom böjningen och det gick faktiskt riktigt bra. Jag kände att vi red något överilat stundtals så jag var tvungen att påminna mig själv om att vila i steget, hitta takten. Men det är så roligt när han har så mycket energi och vill tänka framåt. Fina fina häst! Vad jag önskar att vi inte behövde vara såhär stela. Jag håller mina tummar STENHÅRT för att det blir bättre när han får komma ut i hage och röra på sig hela dagarna. För det är verklige nså han beter sig i hagen. Han går från kompis till kompis och pysslar och donar. Så han rör sig hela dagen. Aningens skillnad mot nu när han står still i fållan hela dagen. Heja Zigge!

Ridpasset 25 Oktober - Zigge

 
Igår började vi ridpasset med att longera med viktbootsen 5 minuter i vardera varv. Sen upp och rida. Till en början var det lite kämpigt och innan Z blev varm i kroppen kändes vänstervarvet helt galet stelt. Men vi jobbade på utan att stressa upp oss för att det gick dåligt och när han väl blev varm blev det så mycket bättre.
 
Under passet jobbade vi med tempoväxlingar i både galopp och trav. Zigge blev som vanligt rätt taggad av det och vi gjorde även en del övergångar. Det börjar bli mycket bättre igångsättningar, men avsaktningar och avbrott är fortfarande himla kämpigt. Men in med benen under kroppen, lite mer styrka och sen ska vi nog ha en lösning på det hela. Kämpa, kämpa, kämpa. 
 
Tempoväxlingarna i trav blev riktigt bra faktiskt. Vi lyckades öka steglängden rätt ordentligt, så himla kul! Duktiga häst! Han tyckte också att det var lite roligt. Det vore ju fantastiskt om jag kunde få honom att tycka att travökningar var det roligaste som finns! Just att det ska vara roligt lägger vi mycket fokus på i ridningen just nu. Att det ska vara kul att göra det vi jobbar med. Att alltid tagga igång honom och att också få honom ärligt framme för skänkeln. Är hästen inte framme för skänkeln kommer man ju ingenvart.

Ridpasset 24 Oktober - Dido

 
Passet med Dido var ett trevligt pass. Vi red ett pass utan större krav, utan hittade bara en trevlig känsla och övade sen lite öppna och sluta. Hon gjorde dem himla bra, så då kände jag att det var dags att avsluta.
 
Vi började med att jogga igång i lite låg, kravlös form i både trav och galopp. Vände lite över ridbanan hur som helst och höll den förvända galoppen på vissa linjer. Jobbade med att behålla samma form och takt utan att överdriva hjälpgivningen. Det gick riktigt bra faktiskt.
 
När vi blivit varma i kroppen gjorde vi sen lite öppna och sluta längs med långsidorna. Vi körde en övning jag gillar mycket. Man kommer genom hörnet och lägger en liten volt, sen går man in i öppna och kör det så länge man vill. Innan man tappar det hela lägger man en ny liten volt och går sen in i sluta, innan man tappar det lägger man en ny volt och går sen in i öppna eller sluta, och så håller man på sådär.  Fördelen i den övningen är att man kan anpassa den efter hur länge man kan gå i öppna/sluta och man får också hjälp av de små volterna att hitta böjningen.
 
Vi gör både öppna och sluta bra i höger varv, men i vänster har vi lite svårare. Men idag fick vi till riktigt bra åt båda hållen, så det var väldigt kul! Det blir till att träna det här inför vår tävlingsdebut! JAg har spanat på anmälningslistan, och ajg är nu 17e reserv istället för 19e. Så det går framåt, men jaa.. Jag lär inte få starta LA. Att 17 av 20 ska stryka sig känns inte rimligt.

Ridpasset 24 Oktober - Zigge

 
Igår blev det ett riktigt bra pass med Zigge. Vi började med longering med vikter 5 minuter åt vardera håll och sen satt jag upp och började jobba. Vi la fokus på låg form och böjning i bålen. Som vanligt jobbade jag med att han ska spåra såklart och även behålla en bra takt. Jäklarns vad svårt det är med grunder alltså, men det är ju så viktigt!
 
I galoppen jobbade vi med lite tempoväxlingar och försökte hålla samma låga avspända form genom hela växlingen. Sen gick vi emellanåt in på volterna och verkligen böjde igenom. I traven jobbade vi omväxlande på större och mindre böjda spår och emellanåt överdrev vi böjningen en del. Alltså för att få honom mjuk och rörlig.
 
Det kändes som att vi fick igenom en del igår faktiskt, och hoppningen dagen innan mjukade nog upp honom en del också. Vi ska verkligen försöka få till lite hoppning regelbundet framöver, men det är ju inte helt lätt då det är svårt att hoppa helt ensam (och lite extra onödiga risker) men som tur är har jag ju fina människor runt mig som gärna hjälper när de kan ♥
 
Något vi ska försöka få till här framöver också är att longera med viktbootsen, vi behöver verkligen stärka upp och så, så det blir till att longera med dem så ofta jag kan. Dock är det lite svårt nu nrä det börjar bli så mörkt ute, och vi får bara longera i ena ridhuset så det är svårt att få till det. Men med bra planering kommer man rätt långt ju.

Hoppasset 23 Oktober - Zigge

 
Igår blev det ett hoppass på Ziggemannen. Så himla härligt, det är så rolgit att hoppa med min underbara häst! Vi körde DEN HÄR övningen, utom solfjädern. Eller, jag la fram solfjädern men den hamnade på lite för liten volt så det blev helt enkelt för svårt. Kändes inte schysst att säta Zigge i den situationen när jag inte klarade av det.
 
Hu som helst, vi började med att bara rulla på ett räcke på mitten av ridhuset. Runt, runt på volten och tänkte samma tempo hela vägen. Det här är något som vi inte alltid får till så bra på hoppträningarna för A. Det brukar lätt bli att vi får fel avstånd, hoppar av för stort, skjuter iväg.. Men nu gick det galant. Vi kom bra avståndsmässigt varenda gång, höll samma tempo och ja, verkligen bara rullade på.
 
Efter det gick vi på långsidan med små upphöjda bommar. Där rullade vi på 4-4-4 galoppsprång i ett jämnt flyt. Det blev inte hundraprocentigt varje gång, men på det stora hela gjorde vi det riktigt bra faktiskt. De flesta gångerna kändes det enkelt. Men några gånger åkte jag mest och då blev det itne lika bra, haha!
 
Sen började jag hoppa lite på den andra långsidan. Två hinder på en böjd linje. Åt ena hållet blev det alltså räcke-oxer och åt andra hållet oxer-räcke. Det hrä är så fascinerande tycker jag. Jag har tidigare sagt att jag är bättre på att hoppa oxrar än på räcken, och det är så himla tydligt i en övning som den här. När jag hoppade räcke-oxer blev det inte särskilt bra, vi kommer på fel avstånd på räcket, men sen löser det sig oftast till oxern. Det känns lite osm att det inte spelar någon roll hur många gånger jag gör om, det blir aldrig bra på räcket. Tills Jimmy som stod på marken sa att jag kanske borde börja rida redan i svängen till räcket och inte galoppsprånget innan... Då plötsligt blev det betydligt bättre! Och det hrä vet jag ju också! Det är väl klart att jag måste rida från början...!
 
Hur som helst, när vi sen vände på det och hoppade oxer-räcke och även höjde upp det så red jag iväg honom lite på oxern så vi fick med oss främre bommen ner ett par gånger. Det är ju nästan alltid så när vi river. Zigge är ju itne den hästen som är mest försiktig om sig, och när jag då rider iväg honom så hinner vi inte riktigt upp med frambenen till första bommen. Men sen blev det samma sak här, när jag väl började rida och andas så blev det betydligt bättre. Då slutade vi riva och sista vändan blev det till och med riktigt bra.
 
Det var SÅ kul att hoppa igen och nu längtar vi till nästa hoppass!
 
 

Skimmelproblem

 
Ni som har följt bloggen länge vet att något som jag jobbar stenhårt med är att hålla min vita häst vit. Larvigt kan vissa tycka, men det ÄR roligare när hästen är fin. En gul skimmel är inte lika fint som en riktigt vit sådan. Hur som helst så har Zigge alltid en gul fläck som ni ser här ovanför. Han ligger alltid på samma sätt i boxen och där hamnar kissfläcken. Så den här fläcken har i princip varit permanent på honom. Det har liksom inte spelat så stor roll hur mycket eller ofta jag tvättat det, eller med vad. Jag har ett schampoo från K9 som funkar ganska bra, men den försvinner inte helt. Men nu har jag alltså testat ett nytt.
 
"Jag skulle vilja säga att
det fungerar ganska bra."
 
Som ni ser på bilden ovan är han rätt ordentligt gul före och sen när jag gjort tvättrutinen(tog mig ca 8 minuter och då passade jag på att borsta övriga kroppen under tiden) så är fläcken nästan helt borta, och detta är efter EN gång. Gissa hur nöjd jag är!? Nu tänkte jag försöka tvätta av den här fläcken ett par gånger till framöver så att den förhoppningsvis försvinner helt, då blir det lättare att underhålla sen. Det är ju när fläckarna får sitta för länge som de verkligen biter sig fast. Men det verkar ju å andra sidan inte vara något problem heller. Jag ska också testa det här på svansen och se om det fungerar även där. SÅ NÖJD!

Ridpasset 22 Oktober - Zigge

 
Äntligen ett pass på min vita prins igen! Dagen innan fick han ett myspass med Anna där det blev skrittjobb och lite galopp. Med andra ord en Zigge-vilodag. Igår när vi började jobba var han lite stel och lite pigg. Det svåra med att rida honom dagen efter en vilodag är just det. Han är inte särskilt mjuk i kroppen, han är väldigt pigg men inte ett dugg framme för skänkeln. Så himla klurigt att omvandla den där energin till att bli ärligt framme för skänkeln. Pust!
 
För att ändå försöka jobba om det hela gjorde vi lite övergångar, mest fattningar och avbrott till skritt och när det funkade (nej okej, avbrotten blir fasen inte bra. Det är nog vår största svaghet) så la jag även in övergångar till trav. Efter en stund var han så lyhörd för skänkeln att jag verkligen kunde sitta nästan helt still i sadeln och bara tänka trav eller galopp så blev det superbra! Avbrotten blev bättre, men inte bra. Men det var ett härligt pass och det blev många klappar på lille halsen :) Fina, duktiga häst! ♥

Ridpasset 21 Oktober - Dido

 
Igår blev det ett ridpass på Dido. Vi fortsatte lite där vi avslutade förra ridpasset och jobbade alltså vidare med övergångar. Trav-Skritt och Galopp-Skritt. Även några Trav-Galopp, men inte lika mycket. Vi la fokusen på att ta hjälperna bra, och att jag endast skulle behöva ge en liten hjälp samt att hålla formen låg och avslappnad genom hela övergångarna. Hon var SÅ fin. Hon var avslappnad, harmonisk och nöjd hela passet. Hon var väldigt uppmärksam och lyhörd och tog alla mina små hjälper jättebra. Ett riktigt härligtpass var det!
 
I slutet av passet övade vi några mellanskritt-ökad skritt övergångar. Det är ju vår kasnke allra största svaghet i MSVC-programmet. Att inte börja takta när det är dags att kort upp och sätta ihop lite mer. Så det övade vi några gånger, och hon gjorde även det väldigt bra. Så ridpasset blev rättså kort. Precis som jag skrev i inlägget tidigare idag så kände jag att hon gjorde det jag ville att hon skulle göra, och hon gjorde det riktigt bra. Då kunde vi avsluta och få känna oss riktigt bra och nöjda. Underbar känsla! ♥

Du lär dig av att lyckas

 
För ett tag sedan fick jag höra ett citat som verkligen satte ord på mitt sätt att tänka. Personen i fråga sa "Du lär dig av att lyckas" och jag känner att det är så sant. Många gånger pratar man om att man lär sig av sina misstag, att man måste våga misslyckas för att komma vidare och lära sig något osv. Självklart ligger det sanning även i det, men lär dig av misstag i all ära. Du måste ändå få känna på vad som är rätt för att lära dig.
 
Tänk dig in i en situation där du ska lära dig att rida en skänkelvikning. Din instruktör står och förklarar hur du ska göra och du föreställer dig. Du jobbar på och ena gången vek hästen halsen och gick rakt fram med kroppen, nästa gång var hästen stel som en pinne, gick långsamt och helt åt sidan, eller så kom bakdelen före. Du och hästen får inte er kommunikation att fungera helt enkelt. Din instruktör fortsätter att hjälpa dig. Till slut hittar du flytet och får till en jättebra skänkelvikning. Där och då kommer du ju vilja få en bekräftelse från din instruktör att det blev rätt. Och nästa gång du vänder upp för att göra en ny skänkelvikning går det lite lättare, för du vet vad du letar efter. Alltså har du använt en kombination av att lära dig genom att testa/misslyckas och att faktiskt lyckas.
 
Det här tankesättet försöker jag vara noga med att ha på hästarna jag rider. Dels för min egen skull såklart, att jag ber min tränare om feedback när jag har gjort rätt eller inte. Men framförallt att ge hästen ett kvitto på när det blev rätt. Därför kan jag ibland se ut som en riktig mupp när jag överöser hästen med klappar och beröm och kanske till och med en godis. Men jag tycker att det är jätteviktigt att hästen får veta när den gör rätt. Det blir inte alltid rätt även om man försöker, och jag vet själv att jag inte är den perfekta ryttaren som verkligen ger alla hjälper 100% korrekt. Ibland råkar jag sitta lite snett, ibland råkar jag trycka till med skänkeln i fel läge, ibland glappar jag i handen. Det är naturligt och vi alla gör det. Men att jag då förväntar mig att hästen ska kunna skilja på när jag lägger min vikt medvetet någon centimeter åt sidan och när jag omedvetet lutar mig nån centimeter åt sidan... Det är för mig att ställa orimliga krav på hästen.
 
Jag utgår alltid från att hästen generellt vill göra sitt bästa. Hästen vill också lyckas. Hästen vill också vara duktig. Att då inte berömma den när den gör rätt tror jag bara straffar ryttaren själv. Att ge hästen kvittot på att den gör rätt gör ju att den kommer fortsätta vilja göra den saken. Så jaa, de gånger ni tycker att jag klappar min häst lite väl mycket, då har vi nog precis lyckats göra något som vi har lite extra svårt för.
 
En annan aspekt i det här är också det här med att alltid pusha och tänja gränsen. Jag tycker verkligen inte att man alltid måste ha superhöga mål vid ridpasset. Om det man skulle öva fungerar toppenbra, så behöver man inte alltid ändra sin plan och då "ta tillfället i akt" att öva något annat som är svårt. (Även om det såklart också är något jag gör ibland) Men ibland tycker jag att det är viktigt att lägga ribban lågt och låta både sig själv och hästen bara få just lyckas med uppgiften. Att få känna sig som OS-ekipaget på den grejen man skulle göra. Att sluta när man känner sig på topp. Det bygger självförtroendet och gör hästen mer positiv till arbete. Tänk dig själv att alltid få känna att du inte riktigt räckte till. Det orkar ingen människa, varför skulle en häst orka det?

Ridpasset 20 Oktober - Zigge

 
Igår blev det ett dressyrpass på prinsen. Vi började med att jogga igång och vi hade det lite kämpigt faktiskt. Men han kändes ändå taggad. En lite konstig känsla, för han var väldigt arbetsvillig men kändes stel. Samtidigt tänker jag att det kanske inte var helt konstigt med tanke på den spända uteritten dagen innan, haha! Vi jobbade på ganska mycket med skänkelvikningar i traven och gjorde också väldigt många övergångar. Vi jobbade skritt-trav-skritt-trav och även skritt-galopp-skritt-galopp. Inte helt lätt, men plötsligt var det som att poletten trillade ner och Z blev sådär mjuk och härlig som han kan bli. Sen slog det också till plötsligt att ha nliksom ville springa och visa upp sig. Det kändes som det, för hela han hade liksom "Jag-är-så-snygg-gången" och jag älskar det!
 
Efter alla övergångar och mjukgörande blev han alltså himla fin och det kändes riktigt bra. Idag ska han ha ett vilopass och det betyder alltså lite skrittjobb och lite galopp i låg form. Viktigt att röra på de stackars bakbenen nu. ♥
 

Ridpasset 19 Oktober - Dido

 
Igår blev det också ett härligt pass på Dido. Vi jobbade igång utomhus och sen red vi i ridhuset och jobbade med övergångar. Det var lite svårt oh emellanåt blev det lite spänt. Men när det var bra var det väldigt bra. Det är så roligt att rida Dido för hon gör inte mer än man ber henne om, men hon gör verkligen ALLT man ber henne om, även det so mman kanske egentligen inte riktigt menade. Så det blir verkligen att renodla sina hjälper och tänka på vad man faktiskt säger till hästen. Så lärorikt! Alla skulle ha en Dido att lära sig på!
 
Så fokus under det här passet låg helt enkelt på övergångar och jämnhet. Vi behöver verkligen hitta stabiliteten och jämnheten innan den 22 november då vi ska starta MSVC:1. Åhh så pirrigt! Det ska bli jättekul att starta det programmet, men ändå håller jag nog en tumme extra för att vi ska få en plats i LA:3, men... Det lär vi ju som sagt inte få. Vi får se. Hålla tumamrna kan man alltid göra! Vi över inför båda så får det bli som det blir :)

Ridpasset 19 Oktober - Zigge

 
Igår tog jag och Zigge ett lugnt ridpass efter Pay & Jumpen dagen innan. Vi började med att rida ut i skogen och jag föreställde mig ett mysigt ridpass bland alla härliga löv i alla möjliga olika färger där vi bara kan ligga och rulla på i en härlig avslappnad låg form med lite framåttempo. Precis så blev det, fast tvärtom.
 
HERREGUD vilken ritt det blev. Vi hann inte långt innan vi tvärnitade första gången och Zigge kastade sig åt andra hållet. Sen stod han lite på bakbenen, backade ner i diket, in i ett träd, höll på att ramla och jaa... Det gick mindre bra helt enkelt. Till slut kom vi förbi det läskiga (Jag vet ännu inte vad det var) och sen kom vi vidare. Vi lyckades få till en kort galoppsträcka med huvudet så högt det bara gick, spändare häst får du leta efter! Men även den slutade i en tvärnit och backande ner i diken och in i träd. Ja, det var lite kaos helt enkelt. En runda som normalt tar oss ca 20 minuter tog oss nu 40 minuter... Nej, vi är fortfarande inte riktigt redo att rida ute i skogen., det är helt enkelt inte värt det varken för Zigge eller mig. Gud vad jag längtar till han får gå ut i hagen igen och kanske bli normala Zigge.
 
Hur som helst, när vi kom tillbaka till stallet gick vi in på utebanan och galopperade lite. Endast för att han verkligen ska ha rört på sig ordentligt då hans ben är kaos just nu. Jättehemskt, men det syns verkligen att han står i fålla och att det är kallt. Han har ett varmt täcke på sig, men det hjälper tyvärr inte. Så nu är vi noga med att promenera och de dagar jag kan promenerar vi flera gånger om dagen, och finns det någon hage ledig så får han gå där. Min lilla prins. ♥ Hur os mhelst, galoppdelen på utebanan var riktigt härlig. Det var os matt hela Zigge kände att han kunde andas ut och vi fick då till den där lugna (okej ganska hetsig ändå) avspända galoppen och bara låg och rullade på. Underbart!

Gårdagens Pay & Jump - Zigge 90 cm

 
Åhh, igår var det glädjedag för mig och Zigge. Första Pay & Jumpen efter skadan. Det var helt klart inte vår bästa runda, men det kan jag ju inte förvänta mig. Vi hade superkul! Underbara, glada häst!
  
 
Framhoppningen
För en gångs skull var jag ute i god tid till min start. Så skönt att ha tid på sig! När vi fick gå in på framhoppningen fick Zigge lite mycket överskottsglädje och tvärnitade och snurrade och skulle minsann inte gå. Men vi vände runt och travade in på framhoppningen så då gick det. Väl där inne sen blev han SÅ pigg och varje gång någon hoppade eller mötte oss i galopp så började Z galoppera vääldigt luftigt med frambenen som att han ville busa. Sötnos! Nrä vi sen började hoppa blev han ltie otålig och hoppade av ett galoppsrpång för tidigt varenda gång på räcket. Jag tänkte "Jaja, jag kan inte ha för höga krav" och så hoppade vi oxern istället. Den gick det bättre med. Mitt under framhoppningen lämnade vi också framhoppningsbanan en stund oc hstod på bakbenen lite grann. Tokhäst! För att ta oss tillbaka fick vi galoppera genom öppningen, haha!
 
Banan 90 cm
Nrä vi skulle i i ridhuset hände samma grej. Tvärstopp, backa, lätta fram. Så vi fick trava in genom ridhusdörren också. Haha! När vi skulle in på banan gjorde han samam grej igen, men man får liksom vänta ut det. Jag vet vad det beror på och orsaken är positiv(lite för glad) även om effekten är negativ. Nrä vi galopperade runt kände jag att det här minsann kommer kunna gå hur fort som helst. När vi startade och vände upp mot första hindret sög Z tag i det som bara den och viftade också med huvudet. Jag kan säga att mulen var högsta punkt många gånger, speciellt mellan hinder ett och två. Haha! Men vad ska man göra.. (Hög tid att köpa en martingal)
 
Jag är faktiskt nöjd med vår runda. Det gick lite fort, kontrollen var sisådär, men med tanke på förutsättningarna så gick det himla bra! Vi fick ett ner då vi typ hoppade lite rakt igenom översta bommen på femman. Vi tog sen ett varv till och där blev det lite svårt. Jag var helt säker på att vi rev ett hinder där också, men på filmen ser jag ju att vi inte gjorde det. Där svarade han lite bättre på förhållningarna, men bara ibland och då väldigt bra. Så det blev lite av eller på. Men jag är ändå nöjd med den rundan också. Älskade häst!

Veckoplanering v.43 - Zigge

Såhär ser veckans planering ut. Idag, måndag tar vi ett lugnt pass i skogen och eventuellt liten stund på banan för att jobba igenom kroppen. Jag tycker det är viktigt att han får röra på sig dagen efter hoppning, känns inte bra att låta honom bli stel om ha nhar lite träningsvärk. Beroende på underlaget och hur han sköter sig i skogen så får vi se om vi behöver gå in på någon ridbana.
 
På tisdag blir det ett dressyrpass med longering innan tänkte jag. På onsdag är det vilodag och då blir det skrittjobb. Viktigt att han får röra på sig ordentligt. Hans ben är inte att leka med nu när det börjar bli kallt ute och han står i fålla :(
 
På torsdag sätter vi igång igen med lite dressyr och på fredag ska vi hoppa lite igen. Jag ska bara komma på någon bra övning.
 
Sen lördag och söndag blir det dressyrpass på lille prinsen, och då ska jag också försöka köra longering innan. Men jag skulle verkligen behöva göra någonting åt bootsen. De är så fruktansvärt svåra att få på och av, och jag får kämpa som ett djur. Jag blir helt slut av att få av dem. Det måste ju kunna gå på något sätt.
 
Förutom de här passen kommer jag att rida Dido också. Måndag, onsdag och lördag blir det den här veckan. Vi ska jobba på att få till stabiliteten i övergångar tänker jag. Att inte spänna till, utan istället få till mjuka fina övergånger i ett avspänt mode. Plättlätt eller hur!? ;)

Hahahhaah vad ska man säga!?

 
Idag var det Pay & Jump. Zigge var glad. Och lite vild. Han ville springa fortare än vad jag tyckte. Inte helt överens och mulen var högsta punkt emellanåt. Men, det var jättekul. Lekande lätt på något vis. Underbart! Imorgon kommer riktig utvärdering, men jag var bara tvungen att visa den här hysteriskt roliga bilden! Han ser ut som att han töltar, min knasboll!
 
Här ser vi ju också tydligt det här med ögonblicksbilder. Rundan var faktiskt bra, men här ovan ser vi ju helt klart inte klara ut för uppgiften!

Ridpasset 17 Oktober - Zigge

 
Efter gårdagens kaospass (tack för era fina uppmuntrande ord!) så var det ju ganska väntat att få ytterligare ett kämparpass idag. Huvudet ställer fortfarande till det lite för oss, men jag försökte verkligen tänka på att inte överföra negativ energi in i kommunikaionen med Zigge.
 
Vi började med att longera med viktboots, och det var en jäkla upplevelse. Som ni vet har ju Z varit lite vild och galen vid longeringen ibland och ja, det var han nu också. Vi började i vänster varv och då gick det ändå bra. Lite pigg, men inte så farligt. Sen när vi bytte till höger varv så blev det bara full fart framåt, korsgalopp, jämfota galopp och han sprang nästan över mig ett par gånger. Efter ett tag gav jag upp och gick in i ridhuset (vi var ute på lilla utebanan i för mörkt läge enligt Zigge) och longerade de där fem minuterna där inne. Det gick betydligt bättre.
 
Väl när jag satt upp började vi jogga igång och ja, det gick rätt dåligt faktiskt. Stelt och jäkligt och dåligt. Usch. Efter en stund tog jag tag i mig själv, gjorde halt och andades ut. Jag tänkte igenom situationen och la upp en ny plan. 1. Få Zigge varm. 2. Få Zigge lite kvickare. 3. Göra av med lite överskottsenergi. Sagt och gjort så valde jag därför att jobba honom i galopp och där då jobba med lite tempoväxlingar och att verkligen sätta ihop honom med lite tryck emellanåt.
 
Efter ett ganska bra tag med galoppjobb åt båda varven så hittade jag plötsligt vanliga Zigge. Tack och lov så finns han ju därinne, bakom allt bus och ofokus. Och då blev han minsann ganska fin faktiskt! Då travjobbade vi lite och gjorde faktiskt riktigt bra skänkelvikningar. Duktig häst!
 
Så nu känns det i alla fall helt okej inför vår Pay & Jump imorgon. Vi är anmälda till 90-klassen och det ska bli superkul. Börja lite enkelt liksom, även om egentligen både jag och Zigge är bättre på lite högre hinder. Zigge fokuserar bättre och jag rider bättre. Men men, vi får se hur det går. Tanken är mest att få komma in och skutta lite. Kanske blir han alldeles jättepigg. Han blev ju lite vild när det äntligen var dags för Pay & Ride sist, så tänk då när det nu blir hoppning som är hans favorit. Dessutom brukar han ju normalt sett redan kunna bli rätt pigg och busa lite.  Vi får se, men kul ska det bli! ♥

Ridpasset 16 oktober - Dido

 
Underbara Dido! Igår blev det ett ridpass i ridhuset och jag hade lyxen att rida dagen efter Vendela tränat med henne. Gissa om hon var härlig!? Som smör!
 
Vi började med att jogga igång i låg form som vanligt och bara bli varma i kroppen. Sen gjorde vi lite övergångar med påföljande enkla byten och även öppna och sluta. De enkla bytena blev faktiskt riktigt bra tillslut. Något spänt, men mest för att hon blev laddad när hon förstod vad vi gjorde. Öppna och sluta går faktiskt riktigt bra, men slutan åt vänster är himla svår. Så det får vi jobba på inför tävlingen i november.
 
Apropå tävlingen i november. Jag avslutade med att rida igenom det jag kom ihåg av programemt MSVC:1, och faktiskt så mindes jag hela programmet! Och faktiskt så gick det rätt bra när jag verkligen red och fokuserade på moment för moment och därmed inte stressade över vad som kommer härnäst. Programmet är fortfarande lite för svårt för oss, men hade vi presterat det vi gjorde igår på en tävling hade vi nog i alla fall blivit godkända. Vi satte den ökade skritten, inte optimalt men, utan att trava eller spänna till och fick inga större missar än att det blev en felfattning från skritten. Jäklar vad svårt det är när hon gått och laddat hela skrittprogrammet. Då vill hon verkligen fatta vänster trots att jag tycker att jag är övertydlig med att det ska vara höger. Det blir att öva, öva, öva.
 
Det är nu 5 veckor kvar till tävlingen och vi bara SKA bli godkända, det är målet! Vi står fortfarande som reserver till LA:n, men jag tror verkligen inte att vi kommer att komma med där. Men hoppas kan man alltid!
 
Hur som helst, det här var ett riktigt bra ridpass! Det är så kul att det går framåt!

Ridpasset 16 Oktober - Zigge

 
Upp som en sol och ner som en pannkaka. Z var ju SÅ duktig på utebanan i förrgår kväll. Igår.... Not so much. Jag vet inte om han helt enkelt blev lite för pigg, men det var ett himla kämpigt pass. Jag var i stallet på förmiddagen och red Z och på kvällen och red Dido. Eftersom det ändå var ljust ute fick jag väl för gott självförtroende och tänkte att det skulle gå bra på utebanan igen med Z. Så var inte fallet kan jag säga.
 
Redan när vi började skritta mot utebanan började han konstra. Det står ett elskåp utanför ridbanan och det är Z lite rädd för. Det ekar liksom från det när man går förbi, så jag antar att det är det han reagerar på. Hur som helst, vi hann fram till det skåpet och sen tvärnitade han, backade, snurrade runt, trängde åt höger, stod på bakbenen, trängde åt vänster, snurrade runt, backade igen och så vidare. Suck. Han krånglade och krånglade och jag vände, travade, var nästan framme och åkte på en tvärnit igen. När vi hållt på ett tag och vi nästan var på väg att backa in bland transporterna kände jag att det började bli farligt för både mig och Z. Dumt att utmana ödet. Så jag satt av och så fick han trava bredvid mig ut till utebanan.
 
Väl på banan skötte han sig ganska bra sen, tills det kom två hästar utanför ridbanan, då tror jag han blev svartsjuk och så började han konstra igen. Men det var på ett sätt lite bra, för då fick jag ta itu med problemet och jag lyckades lösa det. Sen red jag på en stund och då började han istället bli "normalpigg". De där tidigare problemen kommer alltid när han är överpigg. Så när han bara var normalpigg så kom racer-Zigge fram och han hoppade lite med frambenen och skakade på huvudet a la Pigg-Zigge. Så då fortsatte jag en stund och sen förflyttade jag mig till den lilla utebanan på baksidan av stallet. Onödigt att hålla till på den jättestora när han är sådär.
 
Nu låter det ju som att det var ett ritkigt skitpass, och faktum är att jaa... Det var det. Men, bitvis när Zigge faktiskt fokuserade var han lika fin som dagen innan. Men jaa, det var nog ett av våra sämsta pass på lääääänge. Men det är bara att ta nya tag, rycka upp sig och ge hästen de bästa förutsättningarna man kan. Jag känner att mitt huvud ställer till det lite för oss just nu. Men det ska jag inte låta det göra. Heja oss!

Ridpasset 15 Oktober - Zigge

 
Igår fick jag äntligen sitta på min fina prins igen, och som jag skrev tidigare var tanken att rida ett lugnt, lösgörande pass. När jag kom till stallet kändes det lite sisådär med stämningen, så jag valde att gå ut på utebanan. I mörkret. Som ni vet är Z lite fegis när det är mörkt och mycket skuggor, men vi håller ju på och tränar, så varför inte liksom. Sagt och gjort, kallt som attans var det så vi la på ett täcke och sen hoppade jag upp. Jag tänkte väl att han skulle vara lite spänd och att vår plan på lösgörande pass skulle bli lite sisådär. Det galna var att han faktiskt var himla fin! Han var inte alls så spänd som jag trodde, utan slappnade av och kunde jobba riktigt bra faktiskt. Han var något spänd emellanåt, men bara för någon sekund, till exempel när vi fick sällskap eller när han hörde nåt ljud från skogen. Annars var han avslappnad och frustade väldigt mycket. Duktig duktig häst! ♥

Ridpasset 14 Oktober - Dido

Igår blev det ett mysigt ridpass på Dido. Det var kanske inte vårt bästa pass, men bitvis kände jag att vi fick till bra saker. Vi tog ett pass på utebanan i skenet av lamporna faktiskt. Det är himla nyttigt för då finns det lite annat att fokusera på för hästen och då får verklige najg rida för att hålla hennes uppmärksamhet på mig hela tiden.
 
Vi började med att jogga igång i låg form och bara bli varma i kroppen. Sen tog vi lite galopp och plockade sedan upp i lite högre form. Vad jag älskar den här hästen när rumpan liksom kommer in under henne och framdelen blir lite lättare. ♥ Vi jobbade också med den förvända galoppen och där blev det nästan lite springit så vi fick kämpa på en hel del faktiskt. Efter ett tag släppte det och då blev hon som vanligt himla fin.
 
Vi avslutade med att göra en del enkla byten och till en början blev dom som i söndags... Rätt spända med andra ord. Men efter ett tag oc hmycket beröm när hon gjort rätt fattade hon vad jag var ute efter och då jäklar blev de mycket bättre. Stadigare och mjukare. När vi verkligen fått till något åt båda hållen så avslutade vi passet. Tog sedan en låååång avskrittning och hon är så himla mysig Dido. Gosigare häst får du leta efter!
 
 

Aktivitet 13 och 14 oktober - Zigge

 
Nu har Ziggeman haft två lite lugnare dagar som återhämtning. Så det har blivit skrittpass på honom, supermysigt! I tisdags skrittade jag barbacka, med lite inslag av trav, mest för att han skulle få röra på sig lite mer och att han var lite taggad när det hoppades hinder på andra halvan av ridbanan. Sen igår skrittade gulliga Anna på Zigge och myste. Så himla söta dom där två :)
 
Men nu jäklar längtar jag efter ett träningspass ihop med min vita springare. Så idag blir det helt enkelt ett dressyrpass ihop med prinsen. Vi kommer jobba lång och låg och beroende på hur bra det känns kanske vi plockar upp och jobbar högre en liten stund. Något jag känner att vi måste jobba upp är kvickheten, det ska nog bli vårt mission framöver. Någon som har något tips på en bra övning?
 
För övrigt ska vi den här tiden framöver börja jobba mycket med att stärka upp bakdelen lite extra. Jag känner att Z har tappat en del styrka i bakdelen, och det är ju såklart inte konstigt efter skadan. Jag är faktiskt förvånad över att han inte har tappat mer. Även lösgörande och stretching, så som ni hör har vi absolut inga höga krav eller så alls, haha! Men ja, lite har vi att jobba på.
 
Så arbetet ska läggas upp mot målen; Starkare häst, kvickare häst, mjukare häst. Såklart ska även jag hänga med i min kropp på det här, för att Z ska kunna bli allt det där behvöer jag också vara allt det där. Jag som ryttare får inte sätta begränsningen för vad hästen ska kunna göra.

Ridpasset 12 Oktober - Zigge

 
 I måndags var det ett riktigt roligt ridpass tyckte Zigge. Då blev det hoppningför oss och gissa om han var laddad? Jag byggde upp en liten bana på tre hinder där vi fick öva kontroll, styra, snabbhet och rytm. Det gick faktiskt rätt bra ändå. I vanliga fall hade jag nog inte tyckt att det gick bra, men med tanke åp hur lita vi har hoppat senaste halvåret så var det klart över förväntan.
 
Snälla Jimmy var med och hjälpte till med bommar och filmade också så här kan ni ju se själva. Vi kommer lite nära inpå, vi tappar den ärliga bjudningen i svängarna och jaa, det finns mycket att förbättra, men det gör liksom ingenting. Zigge var glad, lite övertaggad och då blir kontrollen och fokusen inte alltid där den ska. Men, vi fick igenom det jag ville. Syftet med det här hoppasset var faktiskt att hoppa av sig lite då vi ska vara med på pay & jump på söndag. Det blir spännande, så får vi se hur han reagerar då. Jag tänker att så glad som han var över dressyrstaketen i södnags så kan han bli hur glad som helst av en hel bana, haha! Underbart!
 

Helgens Pay & Ride MSVC:1 - Dido

 
Åh vad galet det var att jag och finaste D red en MSVC:1 i helgen. Sjukt svårt, sjukt oförberett, sjukt roligt och bara alldeles underbart! Det var så himla kul även om vi kanske inte fick ett asbra resultat liksom. Jag är så nöjd ändå! Här kommer allt;
 
 
Framridningen
När vi gick in på framridningen trodde jag att jag skulle ha lite stressigt, men det svisade sig att jag faktiskt hade ganska lagom med tid. Det hade inte gjort något om vi fått liiiiite mer tid på oss att hitta stabiliteten, men äsch. Jag var lite ofokuserad på framridningen då jag hela tiden gick igenom programmet i mitt huvud för att verkligen komma ihåg det. Men så kan man ju räkna med att det blir när man byter program på framridningen. 
 
Hur som helst så jobbade jag på framridningen med att sätta det lite högre trycket i henne som jag hittade senaste ridpasset. Och det gick väl ganska bra, problemet är ju bara att det ju blir ännu tydligare när vi får missar och så. Men det är himla kul. Framridningen kändes ändå helt okej, vi fick igenom det mesta som jag ville, vi hann båda två bli varma och någorlunda lösgjorda. Som sagt var det ju jämnheten vi skulle ha velat hitta lite bättre.
 
Ritten
Det började himla bra med att jag fick startsignal när jag tänkte igenom programmet och så fick jag bara en känsla att "Nej, nu blev den där galoppdiagonalen åt fel håll, jag måste tänkt fel" Och ja, det hade jag. Som tur var så hade jag telefonen i fickan och kunde ta upp den och titta på programmet, haha! Men när jag tittat på det så kände jag ändå att jag skulle komma ihåg det någorlunda. Vi körde ju lite på "Äsch, vad tusan" så det var ju bara att köra.
 
När vi startade så kände jag väl lite att jag var lite spänd och det fördes ju såklart över på Dido, men jag tycker ändå att vi gjorde himla bra ifrån oss. Vi fick en hel del missar som drog ner ordentligt. Bland annat ser ni ju hur skritten blev... En maaaassa trav- och studsinslag. Och ja, det blev ju 3or och 4or på dem. Sen satt våra enkla byten inte alls idag. Dessa har vi ändå gjort på träning några gånger och då har det känts SÅ stadigt och stabilt. Nu; Not so much. Det dra ju ner väääldigt mycket då de dessutom är gånger två. Öppna och Sluta har jag knappt ridit på Dido förut då jag har fokuserad på skänkelvikningar då det är vad som ingår i LA-programmen. Men både Öpnnorna och Slutorna är jag faktiskt rätt nöjd med. Att vi fick 7/14 på den första slutan kändes ju helt amazing! Underbara fina Dido!
 
Slutpoängen
Gångarter 6/12
Framåtbjudning 6/12
Lösgjordhet 5,5 / 11
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 6/12
 
Totalpoäng; 268,5 p 57,13%
 
Tankar om slutpoängen
Det blev ju inte en godkänd ritt, och det visste jag ju när jag red ut från banan, men att det skulle sluta på 57% (trots avdrag för felridning då jag red diagonalerna från fel bokstäver... Det trodde jag inte, det kändes som en vinst!) Nu har vi sex veckor på oss att hitta jämnheten och stabiliteten i det här! Emellanåt känns det ju riktigt bra, men problemet blir ju när vi får en miss eller spänner till inom samma bedömningspunkt. Lyckas vi bara få till de där bra stunderna genom hela bedömningspunkter så kommer ju poängen stiga mycket. Det är ju bättre att få bra på det mesta och sen få någon riktig jäkla miss, än att få småmissar på varenda bedömningspunkt.
 
Poängen på allmäna intryck känns helt logiskt. Genomgående godkänt, men inte mer, förutom på lösgjordhet som är snäppet under. Det blir ju såklart neddraget när det blev så spänt emellanåt. Men nu; Blicka framåt och öva vidare. Heja oss!
 
Slutkommentar kommer snart, har inte protokollet här i skrivande stund, men uppdaterar inlägget senare.
 
Domare var Eva Rydström

Helgens Pay & Ride - LA:3 med Zigge

 
I helgen fick jag och Zigge äntligen rida Pay & Ride igen. Det var SÅ kul och vi var båda två så laddade att det gick lite överstyr, men jag är jättenöjd ändå. Målet med dagen var att bara gå in och ha kul och hitta en så bra känsla som möjligt. Här kommer i alla fall lite om starten. Även en film från ritten, glöm osm vanligt inte att trycka på kugghjulet och välja HD-kvalitet ;)
 
 
 
Framridningen
På framridningen var det spännande till en början. Eller, egentligen började det fatiskt redan när jag satt upp utanför stallet. Då ville Zigge gå åt andra hållet och studsade till lite. Men sen gickvi till framridningen och när vi kom in där blev det en himla fart. När jag då bomsade slog det över lite och han sällde sig på bakbenen. Men efter en stund lugnade han sig och jag red igång. Dessvärre fortsatte Zigge att vara tokladdad hela framridningen och när han är det så är det väldigt svårt att komma till bra ridning. Han svarar framåt bra vilket är jättehärligt, men sen blir det lätt att han stänger av lite grann när jag vill försöka kommunicera med honom. Så det blev ingen jättebra framridning för oss. Vi fokuserade väl egentligen mest på att bara hålla oss i schack och bli varma.
 
Ritten
Jag startade först i LA3, och när jag kom in på banan höll de på att bygga om den. Det gjorde att Z kunde "passa på" att bli rädd för allt möjligt. Som han hoppade, for och sköt iväg, haha! Men som tur är så syns det inte så mycket utåt. Hur som helst, vi fick rida runt en stund inne på banan och det var nog bra så han taggade ner lite. Lagom till vi fick startsignal kändes det som att han var lite cool och jag fick en bra känsla. När jag vände upp från A kände jag hur hela Zigge fattade att vi nu började, och så sköt han iväg i full fart. Med andra ord, halten blev kaos. Men men, man får komma ihåg målet; Ha roligt, och det hade ju båda jag och Zigge.
 
Genom hela programmet kändes han lite för pigg och lite för ofokuserad på mig, men emellanåt fick vi ändå till det riktigt bra. Hela första delen av programmet var vi väldigt spända, och fick därmed 6or, 5,5or och 5or på alla moment. När vi slappnade av, efter längningen av formen, så är det mestadels 7or men också 6,5or och 6or. Tyvärr fick vi ju ett taktinslag i skritten, vilket vi aldrig brukar få, men så kan det vara. Det resulterade ju i väldigt lågt poäng på den bedömningspunkten såklart.
 
När jag var klar kände jag att vi nog inte skulle bli godkända på grund av spändheten, men jag var ändå SÅ nöjd. Zigge var 110% glad genom hela programmet och det kändes som att han saknat det lika mycket som jag.
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 6,5
 
Totalpoäng 221 p, 63,14%
 
Mina tankar om slutpoängen
De här poängen är jag väldigt nöjd över. Dock inte Ryttarens sits och hållning, men om man läser in sig på punkten så ingår ju "effekten av hjälperna" och ja, den var ju helt klart inte vad den borde vara med den vilda Zigge, haha! Men att vi landade på drygt 63% känns ju F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T! Jag var helt säker på att vi inte skulle bli godkända efter allt, men nu känns det ju lite som att vi kliver in på nästan samma nivå som innan skadan. Härligt!
 
Slutkommentar
Häst som ofta är på dubbla spår, spec. till vänster. Blev lite orolig i formen bitvis. Behöver ta ut mer i ökn. o få dom jämnare spec i trav. Lycka till!
 
Mina tankar om slutkommentaren
Kommentaren sitter ju definitivt helt mitt i prick. Han är ofta på dubbla spår, främst till vänster och det blev lite ojämnt och så. Ökningar har ju aldrig varit vår starka sida, men vi kämpar med det. Nu får vi öva vidare bara!
 
Domare var Eva Rydström

Veckoplanering v.42 - Zigge

Här har vi veckans planering. Måndagen blir det lite hoppning inför söndagens Pay & Jump. Det ska bli himla spännande, jag tror att Z kommer vara sååååå pigg och glad på den! Tjiho!
 
På tisdag blir det ett lättare dressyrpass med lite avstämning och mjukgörande "dagens efter hoppning-jobb". Sen onsdag ohc torsdag blir det skrittjobb för Z och tur som jag har så tar Anna Zigge på onsdagen. Då ska jag nämligen rida fina Dido också. Även fredag rider jag Dido, så då blir det dressyr innan jobbet på en av dom (Har tagit ledigt) 
 
Kul ridvecka med andra ord!

Underbara dag! ♥

 
Men alltså hallå (!!?!?) Hur snygg är den här hästen egentligen!? Älskade snygg-Zigge!  Bilden är såklart tagen av bästa Sofie Lagergren idag när jag och Zigge red LA:3. Idag var det en spännande upplevelse bitvis. Som tur är syns inte allt hans bus så tydligt. För det tränade Ziggeögat syntes det tydligt. Mest var det de skakande öronen som avslöjade honom.
 
Jag kommer självklart skriva allt om dagen, båda starterna jag gjorde, en med Zigge och en med Dido. Men faktiskt så kommer de inläggen imorgon. Men då får ni som vanligt all info och även film från våra ritter. Det blev ju lite annat än vad jag hade planerat idag nämligen. Jag hade ju anmält mig med båda till LA:3, men jag bytte på Dido. Anledningen? Jo...
 
Igår öppnade anmälan till vår hemmadressyr i november. Jag vill SÅ gärna vara med på den och jag tänkte att jag för säkerhets skull skulle hänga på låset när det öppnade så at jag verkligen kom med. Jag kan säga att det var ett gäng till som tänkt det. Efter tio minuter var det 45 reserver till LB, 20 reserver till LA och 10 reserver till MSVC. Hur det gick för mig? Jaa.. Jag satt bänkad från 17.53 och uppdaterade, uppdaterade och uppdaterade. När klockan slog 18.00 går jag in och anmäler mig och Zigge till LA:3 och får som svar; Fullt, du är placerad som reserv. Helvette! Och jag som skulle anmäla även Dido. Då såg jag att det fanns platser kvar i MSVC, så jag fick nåt ryck och anmälde både Zigge och Dido till MSVC1, och kom med! Pirrigt!? Men jag anmälde även Dido till LA, jag tänker att man alltid kan stå som reserv och hoppas liksom.
 
Så nu är jag anmäld till både MSVC och LA på båda hästarna. Efter bara 10 minuter visade det sig att Zigges reservplats räckte, så nu är vi antagna i LA. Men Dido står fortfarande som 19e reserv. Det finns 20 starter, och jag vet ju att jag inte kommer stryka mig. Så om jag och Dido ska få starta LA i november ska alltså alla andra stryka sig. Hur troligt är det liksom.. Så jag resonerade idag att jag kommer inte få rida LA på Dido i november, alltså kan vi lika gärna starta MSVC på P&R redan nu och öva. Så det blev helt enkelt en runda i MSVC för oss. Jag lärde mig programmet under framridningen. Inte helt optimalt kanske, haha!
 
Men som sagt... Underbar dag! Jag berättar mer om ritterna imorgon! :)
 
 
 

Inför idag

 
Ääääääntligen (!!!!) är det dags för Pay & Ride igen! Jag har världens bästa dag framför mig och ska starta både Zigge och Dido. Jag ska rida LA:3 på båda och jag är SÅ förväntansfull! Jag kommer rida Zigge först, då det helt enkelt blir lättare att rida Dido efter Zigge än Zigge efter Dido. Tar jag Zigge först känns han faktiskt sjukt stor då, haha!
 
Inför programmet med Zigge så är planen faktiskt bara att gå in och ha kul. Han kommer säkert vara jättepigg och  vi har inte fått så bra koll på allt än att iv är redo att starta en LA egentligen. Men vi ska in och köra på bara. Självkalrt önskar jag någonstans i bakhuvudet att vi ska gå in och göra en ritt på 75%, men det kommer ju inte hända. Förmodligen blir vi kanske inte ens godkända, men det gör inget. Vi ska ha kul bara!
 
Med Dido är jag lite fundersam på att byta program, men vi får se hur det blir med det. Jag förklarar sen varför. Hur som helst, jag och D ska bara försöka hitta flytet och jämnheten. Att hitta en stadighet som vi inte riktigt hade förra gången, och jag ska försöka plocka fram lagom mycket tryck i henne. Gränsen är hårfin för vad jag grejar att reda ut, men ÅH så roligt det är när hästan kan så mycket mer än vad jag kan. Älskade D!
 
Nä nu ska jag hoppa i ridkläderna och styra mot stallet, håll tummarna för oss allihopa idag! ♥
 
 

Ridpasset 9 Oktober - Zigge

Igår skulle Z få skrittjobbas eftersom det var dagen efter han fick vara nåldyna.  Det är alltid spännande att skrittjobba honom sådär dagen efter en vilodag, haha! Knäpp som jag var fick jag för mig att jag skulle skrittjobba på utebanan också. Men någon gång måste vi ju lära oss att vara ute i mörkret också.. och en fredagkväll när det inte händer något särskilt i stallet är ju en bra dag att börja. Dessutom kommer kanske livet bli lättare för min kära stallkamrat som tycker så synd om Zigge, tihi. Avundsjuka bland tjejer är nog bland det värsta som finns. Usch vad jag tycker synd om de människorna. Till alla mina goa läsare; tänk på att ni aldrig är anonyma på internet. (Inte för att det spelar så stor roll för er andra, ni lämnar alltid så fina kommentarer)
 
Hur som helst, Z skötte sig super! Han var såå duktig! Han var väldigt lugn till en början, men när vi skrittat på en stund blev han desto piggare. Då fick jag jobba mycket med att sysselsätta honom så att han fokuserade på annat än "JAG VILL SPRINGA NUUU!!". Vi skrittjobbade i ca 45 minuter och gissa om jag var kall efter det!? SÅ kall. Haha! Men det var trevligt ändå.

Equiterapeutens besked

Igår fick vi ÄNTLIGEN träffa equiterapeut Kokko igen! Jag var lite pirrig inför beskedet, och livrädd att han skulle säga något negativt eller bara att det inte var någon skillnad. Han klämde och grejade och sen fick vi utlåtandet.
 
Zigges korta muskel var det stoooor skillnad på. Nu var den inte alls lika illa däran. Han var lite öm i vissa muskelfästen och det berodde troligen på att han nu rör sig på ett lite annorlunda sätt oh att vi fortsätter tänja ut och stretcha. HAn sa att det kändes mycket lovande och att det här kommer bli superbra snart. Underbart!
 
På bilden ser ni vart Z fick nålar den här gången. Förra gången fick Z nålar bara där fram och endast på höger sida då han var så ojämn. Den här gången fick han där fram oc hlite där bak, men på i princip exakt samma ställen på båda sidor, för nu var han jämn! Wiho! Vilken vinst!
 
Så nu då? Han fick vila igår, och idag ska vi endast skrittjobba. Sen är det bara köra på igen, så vi har tur som kan vara med på Pay & Riden på söndag. Även om vi kommer göra det med noll krav så känner jag bara; Åh vad roligt det ska bli! Undra om Z kommer bli sådär pigg och glad när vi kommer in på banan :)
 
Tillägg; Jag glömde skriva det igår, men vi fick också tipset om att vi kunde fortsätta longera med viktbootsen ibland för att stärka upp och öka träningen på frambenen och då blir det 5 minuter i varje varv. Så det ska vi börja med nästa vecka tänkte jag. Heja!

Ridpasset 8 Oktober - Dido

 
Igår trimmade jag och Dido lite till inför söndag. Nu börjar det verkligen närma sig, äntligen! Igår höll vi till på 20x60 banan och red igenom många av programmets delar. Jag provade att sätta ännu lite mer tryck i henne och ha henne i en lite högre kortare form under just programmets delar, lite uppvisningsform typ. Hon blev SÅ fin och SÅ taggad! Jag fick nästan svårt att hålla tillbaka henne när hon taggade igång. Men oj vad roligt det var!
 
Det vi övade mest var att hitta flytet. Att få till en stadighet och jämnhet genom de olika rörelserna, och faktiskt gick det bättre än jag förväntade mig. När vi fick fram det härliga trycken blev det lite lättare att hålla ihop henne och få ett ärligt stöd. Så det ska jag verkligen tänka på när vi rider fram inför söndagens P&R. Vi fick också till den förvända galoppen riktigt bra, och ryggningarna var magiska! Vi börjar också få lite bättre kläm på travvolterna, men de har fortfarande en tendens att bli alldeles för stora. Det får jag kämpa med. Travökningarna satt jag bara och log i. Underbara häst!

Ridpasset 7 Oktober - Zigge

 
Ja hörni, nu blev det inget inlägg igår. Jag svävade på moln istället. Alltså , ridpasset dne 7 Oktober kan ha varit det allra härligaste ever! Zigge och jag promenerade fram ganska länge, både ute i mörkret och inne i ridhuset. Sen när jag satt upp och började rida var han så taggad. Han bara gick och väntade på mina hjälper och ville vara 110% till lags. Vi jobbade med skänkelvikningar, som gick jättebra, och tempoväxlingar som var bättre än någonsin!
 
Första gången jag provade att öka på steglängden lite i traven var på medellinjen, och jag fick sånt jäkla gensvar att jag blev helt förvånad. Jag tänkte att det inte kunde vara sant att vi fick till det sådär bra, så jag var tvungen att göra en gång till... och en till, och ytterligare en. Sen fick jag lov att ge mig. Vi fick till en stegökning som var helt galet bra för oss! Bästa Z!
 
När vi jobbade i galoppen var han så himla ridbar. Vi kunde öka och minska som bara den, vände runt sjukt bra, kunde sätta ihop och komma under mycket mer. Alltså MY GOD vilken häst! Bästa av allt var att jag kunde verkligen öka iväg på långsidan och sen sätta ihop på bara något steg och sen vända in på en liten volt i lugn, samlad galopp fortfarande i låg form. Alltså....! #Bästhäst!

Ridpasset 6 Oktober - Zigge

 
Igår blev det ett lite halvdant pass. Jag hade en liten dipp kan man säga. Zigge kändes ltie väl stel och hattig fram, men efter låååång uppvärmning och sjukt mycket kämpande med att rida på ändå från min sida, så blev han ändå himla fin. Då lyckades vi hitta tillbaka til ltakten och ta ut steget. Men FASEN att jag inte bara kan släppa allt. Allt jag hela tiden ska känna att han kanske är dålig igen. Blä.
 
Hur som helst, i vänstergaloppen var han suuuuperhärlig. Han var glad, busade lite, viftade på öronen (Zigges tydligaste tecken på att han är lite pigg) och hade mycket rörlighet. Han vände med väldigt bra till vänster och var väldigt reglerbar i steglängden. Så himla kul!
 
Imorgon, torsdag kommer equiterapeuten Kokko, ska bli skönt. Jag misstänker dock att vi komemr få viktboots-läxa igen, haha!

Ridpasset 5 Oktober - Dido

 
Igår fick jag rida ett härlgit pass på prinsessan Dido! Underbara hon! Vi red igenom LA:3an och JÄKLAR vad fin hon var bitvis! Kändes som att det hade blivit typ 66-67% åtminstone. Fina fina D!
 
Vi började såklart med uppvärmning och körde då lite lugn jogging och bara blev varma i kroppen. Efter en stund plockade jag upp henen lite i formen och tänkte ännu mer bakdelen in under kroppen än vad jag brukar. Då blev hon mycket mer bärig och luftigare och även stadigare. Hon gav en härlig känsla och vi fick till programdelarna ritkigt bra. Även travökningarna fick vi till väldigt bra, utom de gångerna vi red mot min tröja som åkt i backen, då funderade vi på att springa åt andra hållet rätt som det var. Haha!
 
Herregud vad jag längtar till på söndag :)

Ridpasset 5 Oktober - Zigge

Som jag trodde var det en piggelin-Zigge igår på ridpasset. Knashäst! Vi höll till i ridhuset och till en början var vi helt ensamma på 20x80, men sen kom två till in. En av dem var lilla söta ponnyn Pinto. Då jäklar taggade Ziggeman igång. Varje gång vi mötte Pinto blev det små glädjesprång och skutt och då kände jag mig lite orolig för stackars ryttarens huvud om Z skulle få ut en lite hov någonstans, så jag höll mig undan.
 
I övrigt var han ganska precis som jag trodde. Jättepigg, lite busig och väääääldigt stel. Men kände verkligen hur han fick kämpa. Bakbenen var inte riktigt med och vi snubblade runt. Så vi la det väldigt basic. Det blev ett "springa-av-sig-pass" verkligen. Tog mycket galopp för att få honom varm, och sen lite stora volter med svag öppna. Efter en stund blev han lite finare och även om det här inte var något "hurra-jag-kommer-för-alltid-minnas-det-här-passet"-pass... Så är jag ändå rätt nöjd med honom. Det var roligt att rida för han var så himla laddad, han kändes luftig och flög fram. Så himla kul att min stora lilla hopphäst kan bli så glad av att få stänga in sig i ett ridhus och öva takt. Älskade häst! ♥
 
Som ni ser på bliderna är det viktigt att muta sin häst med lite gos så att ha nitne vågar slänga mig på marken!

Veckoplanering v.41 - Zigge

Här har vi veckans preliminära planering, men som vanligt lär det väl inte bli exakt som det ser ut, haha! Förra veckan hade jag ju en jättebra plan, men det gick inte att genomföra. Nä, istället fick Z vila torsdag-söndag. Så.... Måndagspasset lär bli spännande tror jag, haha! Jag kan tänka mig att han kommer vara pigg, som bara den. Och förmodligen rätt stel. Så måndagens pass blir nog mest ett "springa av sig-pass" med lite mjukgörande övningar.
 
På tisdagen ska jag nog rida lite lösgörande, eller kanske bomarbete, det beror lite på hur det ser ut. På onsdagen ska jag försöka mig på ett pass med lite programdelar inför söndagen (!!!!!)
 
På torsdagen ska han få vila, men någon av dagarna i veckan kommer förmodligen equiterapeuten och det kan ju ha stor påverkan på veckoplaneringen. Hoppas han kommer så tidigt i veckan som möjligt så vi hinner igång innan P&R igen.
 
Sen fredag och lördag då blir det att öva upp inför Pay&Riden, GUD vad jag längtar! Jag kommer starta LA:3 som är mitt absoluta favoritprogram och jag ska även rida Dido då. Jag kommer också rida Dido idag, måndag och förmodligen någon mer dag innan P&R. Tagga ytterligare en underbar vecka!!!!

Ponnycupsmatch 2 av 8 - Hoppning

Igår var det dags för ponnycupsmatch nummer 2. Dessutom var det också årets första bortamatch! Superkul! Vi var allihopa väldigt laddade tror jag när vi samlades hos Karlslund, som vi också såg fram emot lite extra då de var så himla trevliga. Jag själv har aldrig varit där så det kändes jättekul att få se, och några av tjejerna har varit där tidigare och till och med ridit några av hästarna. Alltid kul när man känner igen dem. Fast det visade sig att det inte var många hästar som någon av oss ridit av de som skulle gå med.
 
Vi fick sen gå banan och det vidsade sig vara samma bana som vi körde på vår hemmamatch. Kul. Jag gillar den banan, den är lite lagom svår/lätt. Sen kom ponnyerna ut och jag fick en liten beskrivning. Sen började planerande av att sätta rätt ryttare på rätt häst. Det är alltid ett litet pussel, men det kan vara väldigt lätt eller väldigt svårt. Men det är nog en av de absolut roligaste delarna med att vara lagledare tycker jag.
 
När jag såg ponnyerna skritta runt så började pussla lite redan då och kom ganska snabbt fram till hur jag nog tänkte sätta upp ryttarna. Men sen tänkte jag "Vänta nu, jag kanske ska avvakta tills jag åtminstone sett dem trava", haha! När de sen värmde upp så kände jag mig bara mer säker. Jag väntade med att berätta för mina ryttare vilken häst de skulle rida till dess att jag sett ponnyerna ta något språng. Men i slutändan behöll jag min ursprungsplan, och så nöjd jag blev. Jag hade inte ändrat någon.
 
När Karlslund började sina rundor kändes det som att det skulle bli en massa felfria rundor för båda lagen, men så blev det inte riktigt. Deras första ryttare ut satt på en SÅ söt liten B-ponny som gick nolla. Sen kom en jättesöt liten hoppponny som gick klockrent men råkade få med sig en bom ner. Tredje ryttaren fick också med sig en bom, och även fjärde ryttaren. Femte ryttaren gick felfritt och Sjätte ryttaren påbörjade en riktigt bar runda men sen sa hästen upp sig och sprang på sidan så den blev utesluten. Hemmalaget slutade alltså på 12 fel totalt.
 
I och med den slutsumman insåg ju jag att vi faktiskt har chans på en vinstmatch. Vanligtvis brukar ju första laget landa på 0 fel och då kan man som mest få matchen oavgjord. Som ni vet är mitt huvudmål att vi ska ha roligt, men klart att vi har ännu roligare om vi får vinna också. Vi hade ju hur kul som helst året vi gick till final och sen vann hela alltihopa! Självklart vore det kul att bli gruppsegrare igen, och man kan ju alltid hålla tummarna lite i smyg, men som sagt, att ha roligt och spela ett schysst spel är det viktigaste.
 
När det blev vår tur kände jag mig bara så nöjd under framridningen. Jag kände ganska på en gång att jag inte hade bytt en enda ryttare. När de sen fick börja hoppa fram blev jag ännu mer övertygad. När det blev dags för start så insåg jag att vi nog har ett gäng lite nervösa ryttare för dagen. Eller, de borde de, för en hade sin första bortamatch någonsin och två ryttare hade sina första cupmatcher överhuvudtaget. Kul! Först ut var iallafall B-ponnyn som gjorde en klockren felfri runda. Andra ut var också en klockrent riden runda med felfritt resultat. Även tredje ryttaren red superfint och felfritt och det blev även dagens guldmedalj. De tre första ekipagen var ryttare osm inte ridit bortamatch eller match tidigare så de tre senare ryttarna är lite mer rutinerade på cupen. Jag började känna lite pirr i magen att det verkade luta mot en vinstmatch, heja heja! Fjärde ryttaren ut red på en SÅ charmig häst och den gick också felfritt. När även femte ryttaren gick i mål utan en enda miss kändes det så härligt! Vinst! Sjätte ryttaren ut kunde med andra ord få hur mycket fel som helst, men självklart vill vi satsa på en felfri runda även där. Det började riktigt bra. Klockren häst första tre sprången. Sen gick tåget. Hästen fick full fart och det blev väldigt svårkontrollerat. Jag var SÅ glad att jag hade den ryttaren ajg hade på den hästen. Att hon klarade att hålla lugnet och bara körde på, och inte åkte av när han körde tvärnitar, fintar och allt möjligt. Så galet. Men hon gjorde ett bra jobb ändå.
 
Så det här belv alltså en vinstmatch! Och guldet gick alltså också till oss, till en ryttare som red sin premiärrunda i cupen. Tjiho! We are on fire! 2 vinster av 2 möjliga.
 

Dagens aktivitet 2 Oktober - Zigge

 
Då det inte finns en enda ridbana ledig under helgen och jag slutade jobbet så pass sent att det skulle hinna bli mörkt så tänkte jag att jag och Z skulle ta en liten promenad bara. Hej ja, det var lättare sagt än gjort. Vi hann inte mer än utanför dörren så flög han i luften. Sen steppade han på, blåste upp sig och krökte nacken likt en hingst. När vi sen svängde runt hörnet och kom fram till ridhusdörrarna där folk gick ut och in så blev det för mycket för honom. Han började studsa lite på stället och hoppa ch greja. Då tog jag beslutet att gå upp längs hagarna.
 
Efter en liten stund där uppe lugnade han sig och då fick han käka lite gräs istället. Vi promenerade och beta lite om vartannat. Mys! När vi sen kulle tillbaka in i boxen hll han på att springa ner 6 personer totalt på de 100 metrarna vi fick gå på stallplanen. Suck... Vem kunde tro att snälla, lugna, ordentliga Zigge skulle förvandlas till en drak-jingst över en sommar? Haha!

Ridpasset 1 oktober - Dido

 
Mycket Dido på senaste tiden, and I love it! Denna hästen har verkligen en egen liten plats i mitt hjärta. ♥ Igår blev det alltså ett pass på prinsessan och då det var tävlingsförberedelser på hela anläggningen fick vi hålla till på utebanan tillsammans med alla lastbilar som började komma dit. Aningens spännande tyckte Dido!
 
Vi promenerade fram i ca en kvart innan jag satt upp. Och när jag väl hoppade upp tänkte jag att hon skulle bli lite pigg och taggad när det var så mycket som pågick runt omkring. Men icke. SÅ lugn, nästan så hon kändes seg. Jag valde att trava igång i ganska lågt tempo och göra lite övergångar för att försöka tagga igång henne, och som på beställning blev hon vanliga, taggade, pigga Dido efter en liten stund.
 
När vi joggat igång och blev varma i kroppen red jag lite programdelar igen, och det var himla roligt! Hon blev mer och mer laddad för varje minut under passet och när hon kommer upp i en viss nivå är det SÅ häftigt att sitta på henne. Hon ger en känslan av att man skulle kunna göra precis vad man vill. Men sen är det ju inte så lätt som det känns, men ändå. Härlig känsla!
 
Vi börjar nu få till riktigt bra förvänd galopp, och det känns jättekul då det ju är en grej som man kan plocka mycket poäng på i LA:3, dels för sig själv bara, men ocskå för att öka avstånd med de som inte får så bra poäng där. Tänk att få en 8 = 16 poäng eller en som får en 6 = 12 poäng. På bara en ynka bedömningspunkt kan man alltså skilja 4 hela poäng, vilket kan vara en hel procent! Så jag so mhar lite svårt att hitta flytet och jämnheten med Dido satsar nu lite extra på att bli bra på de bedömningspunkter som är allra viktigast. Sen är ju även slutpoängen väldigt avgörande, och för den behöver man ju få till programmet bra hela vägen. Men någonstans måste man ju börja.

Ridpasset 30 September - Zigge

Igår var en spännande dag! Det var nämligen första dagen någon annan än jag red på Zigge sedan skadan! Det var Anna som skulle få sitta på världens bästa häst! Dock är jag ju en liten fegis så jag red igång Zigge innan hon fick sitta upp. Han är ju en liten vildbuse ibland numera och jag vill inte att han gör något knasigt med henne på ryggen.
 
När jag satt upp och började rida kändes han mjukare än smör! Alltså han var SÅ himla fin! Supermjuk och bara väntade på instruktioner om vad som skulle göras. Han hade massa energi som gick att ta tillvara på och han kändes bara allmänt taggad på livet! Underbara häst!
 
När min uppvärmningstid var slut var det nästan så att jag inte ville hoppa av, haha! Men Anna fick hoppa upp och det gick jättebra! De var jätteduktiga och så fina :) Kul att se Z nöjd med någon annan :)
 
Men hur mycket längtar jag till nästa ordentliga ridpass efter igår!? SÅ sjukt mycket! Och det kommer inte bli något ordentligt ridpass förrän tidigast på måndag på grund av tävlingar på anläggningen i helgen. Supertrist. Men jag får leva på det här passet så länge.
 
 

Ridpasset 29 September - Dido

 
I tisdags fick jag ju även äran att rida underbara Dido igen. Så efter passet på Z hoppade jag upp på Dido. Redan från början kändes hon väldigt avspänd och fin. Så vi joggade på i lite låg form och bara värmde oss. Sen efter ett tag plockade vi ihop oss lite mer och jobbade på LA:3-programdelar. Det kändes rätt bra faktiskt! Den förvända galoppen satt perfekt åt båda hållen (jag lyckas oftast få ett byte åt ena hållet annars) och skritten var taktmässig, fin, i form och inte ett dugg hetsig. Skänkelvikningarna fick vi också till riktigt bra, men tiometersvolterna måste jag öva på. Jag tror det är jag som är den svaga länken, för jag har samma problem med Zigge. Haha! Det blir lätt att jag flyter ut på för stor volt, så det gäller att vända, vända, vända.
 
I övrigt jobbade vi lite med att variera formen, att kunna komma upp lite emellanåt och in under med bakdelen. Vi jobbade också mycket med att hålla takten, oavsett steglängden. Det blev ett rätt bra pass faktiskt. Gud vad  jag längtar till om tio dagar!