När får man lägga sig i?

 
Någonting som jag förvånas ganska mycket över nästan dagligen är hur stort behov folk har av att lägga sig i andras hästhållning. Det verkar liksom vara allmänt accepterat att man som utomstående har rätt att lägga sig i precis hur mycket man vill om hur andra människor tar hand om sin häst, sin utrustning och vad man har för rutiner. Jag köper till 110% att man får tycka och tänka vad man vill om andras sätt att ta hand om sin häst, men jag köper inte att man tror sig ha bättre koll på vad som är rätt för någon annans häst.
 
Jag skulle önska att folk i allmänhet hade en annan inställning. Tänk vad mycket trevligare stallmiljöer vi skulle kunna ha om alla bara utgick från att alla människor alltid gör sitt bästa för att ta hand om sina hästar på absolut bästa sätt utifrån hästens behov. Vi skulle slippa många otrevliga diskussioner på alla möjliga forum på internet, våra unga ryttare skulle inte behöva oroa sig på samma sätt för vad andra ska säga om hur de rider och vi skulle få mycket bättre stämning. Varför trycka ner varandra?
 
Självklart tycker även jag att det är en jättebra grej att alla känner ansvar för alla hästar i ett stall och självklart ska man lägga sig i om en häst faktiskt far illa.
"Men när är det egentligen okej
att lägga sig i? Var går gränsen?"
Om hästen tar skada av någonting så tycker jag absolut att andra har rätt att lägga sig i. Om saker blir farligt för andra runt om kring - Absolut, varsågod och lägg dig i. Men om man väljer att alltid rida sin häst på morgonen? Om man väljer att matcha sitt röda schabrak med två gröna benlindor och två blå. Om man har ett täcke på hästen eller inte? Om man väljer att rida ut varje dag eller att låta hästen vila en vecka mitt i säsongen? Är det verkligen en så himla big deal?
 
Om man nu då känner ett behov av at ändå lägga sig i, vad är den bästa kanalen att gå? Ska man prata med personen direkt? Ska man prata med stallägaren? Ska man skicka ett anonymt mail? Men framförallt.... Vad säger man? Hur lägger man upp det? Personligen väljer jag alltid förhållningssättet jag beskrev ovan. Jag utgår från att personen helt enkelt gör sitt bästa och har en tanke/anledning bakom sitt handlande. Om en hästägare väljer att ha ett täcke på sin häst utgår jag från att hästägaren har upplevt att hästen behöver ha ett täcke på sig. Om jag själv upplever att hästen inte alls behöver ha ett täcke på sig skulle jag då hellre ställa frågan vad anledningen är till att hästen går med täcke snarare än att säga till personen att hästen har för mycket täcke på sig. Det kan ju vara så att det finns en helt logisk förklaring till det hela. Kanske till och med en veterinärordination?
 
Hur tänker ni? Har ni upplevt samma saker som jag?
 
OBS! Texten ovan har ingenting att göra med min egen stallsituation. Jag har fortfarande fantastiska stallkompisar i vårt stall!Remember me


Ladda ner en egen design gratis