Ridpasset 29 September - Zigge

 
Igår red jag och Ziggeman ett riktigt härligt ridpass. Vi hade hela 20x80-ridhuset för oss själva (så när som på några staketbyggare i 5 minuter) och det var SÅ härligt! Vi började med att jobba i skritt i ca 30 minuter, flytta och korsa alla benen, och jäklarns vad bra han var på det! Han tog verkligen för sig och visste verkligen vad jag var ute efter. Duktig pålle!
 
Sen joggade vi igång i trav och gjorde ett gäng övergångar med endast säte/skänkel och i princip ingen hand. Sjukt svårt, men nyttigt, för efter det blev han himla känslig och lydig, så som jag vill ha honom. Sen gjorde vi några enkla skänkelvikningar i trav också, och gick sen på galoppen. I galoppen övade vi tempoväxlingar, och sötnosen blev så glad nrä han fick galoppera full fart på långsidan. Han bockade faktiskt nästan lite också och slängde med huvudet, men det var verkligen ingen fara. Sen gjorde vi lite öppna på volten i framåtgalopp och plötsligt var det som att det så pling och sen var han SÅ fin! Helt mjuk i kroppen och det kändes so majg kunde göra precis vad jag ville. Aaaaah, vad underbart det är med såna pass!
 
Det här passet kändes riktigt bra inför idag. Zigge blev lite trött efteråt och fick sig en dusch. Idag ska nämligen Anna få sitta på Zigge igen. Jag kommer rida lite först och mjuka upp honom och sen tänker jag att hon får rida. Det blir det första som rider på Zigge sedan början av Juni, förutom söta Lii som red på Zigge några varv för ett tag sedan. Det kommer bli roligt för Zigge att ha Anna på ryggen igen :)
 

Ridpasset 28 September - Zigge

 
Efter två dagar utan ordentligt ridpass fick jag igår äääntligen sitta upp och rida ett pass! OM jag har längtat, haha! Det blev ju lite ändring i planeringen för helgen, på lördagen red vi ut två timmar och på söndagen vilade prinsen. Med andra ord, ett lite kämpigare pass framför mig än vanligt.
 
Jag tog god tid på mig och skrittjobbade i 30 minuter innan vi travade igång. När vi väl började trava körde jag stora spår och låg i formen, men också mycket skänkelvikningar. Tog mycket hjälp av vägen för att verkligen tänja lite extra. Gör jag det, så kan jag sen göra skänkelvikningarna på andra linjer bättre. Man får hitta sina vägar som fungerar helt enkelt. Sen jobbade vi i galoppen och gjorde en hel del tempoväxlingar och även lite öppna. Han kändes rätt fin.
 
Hela passet försökte jag tänka på att ha tillräckligt korta tyglar, jag hamnar lätt i att få aningens för långa och det är inte bra. Måste få upp och fram handen så den blir mer precis.
 
Efter uppvärmningen jobbade jag väldigt mycket med att påverka steglängden. Att behålla takten men öka och minska längden på på steget. Inte helt lätt, men jäklar vad fin och bärig han blir av det arbetet. Måste jobba mer på det sättet! Det är så himla lätt att glömma bort takten tycker jag och den är ju SÅ himla viktig. Jag fastnar lätt i att tänka endast på ärlig bjudning, och det är väl inte helt fel det heller, men det är viktigt att också komma ihåg takten.
 
Nåja, jag är sjukt nöjd med passet, det kändes inte alls att han inte blivit genomriden på två dagar. Underbart! Det härliga är att det har inte känts på mnånga gånger nu, kanske har vi kommit ifrån det? Har han kanske blivit så pass mjuk ändå att vi klarar av att behålla samma känsla trots en dags vila emellan? :D

När man känner sig liten...

 
Som ni säkert vet är ju Zigge en rätt stor häst. Med sina ca 185 cm är han aningens högre än mig med mina 168 cm. Oftast märker jag inte av att han är så stor, men ibland gör jag det. Som igår till exempel. När Z hade vilodag och vi skulle gå på en promenad. Zigge är lite mörkrädd (alltså rädd för alla konstiga skuggor som blir i skenet av lampor) och eftersom jag slutade jobbet så sent hade det hunnit bli mörkt ute. Men jag villle ändå promenera utomhus, så sagt och gjort begav vi oss ut i mörkret på stallplanen. Där finns ju några lyktstolpar och jag säger bara HAHAHA, att en häst kan vara så knasig. Stallplanen blir som en savann fylld med lejon när det är mörkt. Vart osm helst kan det finnas någon som vill ta honom. När han blir rädd gör han oftast som på bilden här ovan. Tvärstannar och spänner upp sig. Då, just i  det läget, då känner jag mig liten. När Zigges öron är 2,5 meter upp i luften och jag inte vet vilket håll han tänker börja springa åt.... Då känner jag att han är stor, hahaha! Men som tur är så håller han sig oftast i skinnet och lyssnar när jag säger att det inte är någon fara. 

Veckoplanering v.40 - Zigge

Ny vecka innebär nya möjligheter! Och jag är SÅ taggad på den här underbara veckan! Idag måndag blir det ett dressyrpass efter en dags vila ch en dags uteritt. Jag har en känsla av att uppvärmningen kommer ta ganska lång tid. Men vad gör det, jag har hela dagen för jag är nämligen ledig idag!
 
Imorgon tisdag blir det också ett dressyrpass och även på onsdag. På torsdag blir det vila för Ziggeman, och då tar vi nog en liten promenad. Öva på att gå i mörkret tror jag. Någon annan som har en mörkrädd häst? Haha!
 
På fredag tar vi ett dressyrpass och på lördag tänkte jag att Zigge ska få skutta lite över upphöjda bommar igen. Han kommer bli helt överlycklig igen tror jag! På söndag sen kör vi ett dressyrpass och så har jag en ponnycupsmatch också. Ska bli så kul!
 
Utöver det här för min del ska jag få äran att rida prinsessan Dido imorgon tisdag, och eventuellt även på torsdag. Hur lyckligt lottad är jag!? Världens bästa liv tror jag!
 

Ridpasset 26 September - Zigge

 
Jaha? "Ridpasset-inlägg på vilodagen" tänker ni nu. Jajamen, det blev ändringar i planen. Igår skulle jag nämligen jobba lite på ridskolan och hjälpa till med lite uteritter. Då fick jag frågan om jag ville rida Zigge någonting eller om jag ville ha en ridskolehäst. Utan att tänka mig för sa jag att jag kunde ta Zigge de två första lektionerna. Väl på plats igår morse kom jag att tänka på att han ju kommer bli rätt hetsig om jag ska rida sist i ett led ute i skogen. Haha!
 
Som tur var fick Zigge och jag gå först och OJ vad stolt han var! Och aningens pigg, haha! Jag satt upp och väntade på att alla skulle bli klara, så steppade han bara runt och grejade, så jag fick sitta av och vänta tills jag kunde sitta upp och bra rida iväg på en gång. Haha, min knashäst! Sen var han väldigt pigg hela rundan, och så fort jag gav hjälpen att han fick trava eller galoppera blev han överlycklig. Första tio minuterna från stallet frågade han mig hela tiden om vi inte skullle göra lite passage ändå, hahahaha! Älskade häst!
 
Hur som helst, det blev alltså två uteritter på Zigge igår, så även om han inte har jobbat så mycket så har han ändå rört på sig ordentligt. Vi får se hur det blir idag med ridpasset beroende på om tävlingarna är över eller inte, och hur trött jag är. Jag känner mig sjukt trött, har inte sovit så mycket senaste två nätterna, och då känns det bara dumt att sitta upp och rida ett dåligt pass. Känns inte schysst mot Zigge om inte jag kan prestera. Jag tycker att man måste tänka på att aldrig sätta hästen i en sits där man själv inte räcker till och att passet blir dåligt på grund av ryttarens dåliga prestation. Självklart brister man ju när man gör nya saker, saker som man lär sig och så vidare. Men att brista på grund av att man är trött eller irriterad eller liknande, det känns inte okej.
 

Ridpasset 25 September - Dido

 
Alltså, vilket fantastiskt liv jag har! Iågr efter att jag ridit en sjukt glad Zigge fick jag hoppa upp på stallets finaste häst Dido. Alltså den här hästen! ♥
 
Vi började med att jogga igång väldigt kravlöst och bara tänka framåt utan att bli klämmandes med skänkeln. Jag ÄLSKAR att man kan renodla sig själv så himla mycket på denna hästen. Jag försökte att verkligen tänka på att rida Dido-ridning från början och det fungerade faktiskt riktigt bra. Vi joggade so msagt igång och red mycket stora spår.
 
När vi sen kommit igång så höjde vi kraven lite och började sen öva lite programdelar från LA:3an. Vi ska ju rida den ihop den 11 oktober (JA, jag längtar sjukt mycket!! Då ska jag ha revansch!)  och det är så himla kul att rida programdelar och känna att det blir så bra so mjag gör det, och är jag inte nöjd, så har jag itne ridit tillräckligt bra. Då är det bara att göra om och göra rätt och då blir det så bra! Underbara häst!
 
Tänk vad lyckligt lottad jag är! Och så tacksam mot underbara S och V som lånar ut prinsessan! ♥

Ridpasset 25 September - Zigge

 
Igår var det en stor vit häst som var lite glad! Ääääääntligen fick han arbeta över lite upphöjda bommar! Jag förväntade mig att det skulle bli en del studsande och raceande, men icke. Han höll sig rätt bra på mattan faktiskt. 
 
Vi jobbade endast på två små bommar på ena långsidan och fokuserade på att verkligen hålla en jämn och bra galopp hela vägen. självklart var han taggad och laddade på rätt bra även om ha nitne exploderade, och jag hade lite svårt att hålla ihop honom. Tappar min sits och så, men, men. Det jobbiga var att jag hade tappat bort mina handskar också, så jag fick rida utan. HERREGUD vad tyglarna gled. Handsvett deluxe! Haha, närå, men det var en helt annan känsla verkligen. 
 
Som ni ser på filmen var han ändå rätt cool och fokuserad. Jag tycker nog att vi löste uppgiften rätt bra och han kändes väldigt mjuk och härlig över bommarna. Sista vändan la vi upp den ena bommen lite grann och då minsann blev Zigge så glad och det kändes som att hela hans kropp sa "Men äntligen fattar du människa!!" Hahahah! Underbara häst! Både jag och Zigge saknar hoppningen nu ♥
 

Ridpasset 24 September - Zigge

Under ridpasset igår lärde jag mig en viktig lesson. Jag måste lära mig att fokusera på mitt och inte bry mig vad som händer runt omkring. Jag och Zigge gick in i ridhuset och började skritta igång. Det gick rätt bra, han var väldigt duktig. Sen kom en av instruktörerna in och red också, och det gick fortfarande rätt bra. Sen började det välla in folk som skulle vara med på en hoppträning i ridhuset bredvid. De skulle typ skritta fram och jogga igång lite. Tror ni jag kunde fokusera på mitt? Nej.
 
Så stackars Zigge som var lite överpigg eftersom han fått vila dagen innan hade ju behövt mig för att hjälpa honom att hålla fokus, men det kunde jag inte göra. Jag var så totalt ofokuserad så Zigge fattade inte vad jag gjorde (om jag ens gjorde något?) så delen av passet när alla var i ridhuset var ingen höjdare. Men när alla gick ut blev det SÅ mycket bättre och han blev riktigt fin.
 
Lärdomen från det här passet är ju helt klart att jag MÅSTE bli bättre på att fokusera på mitt och inte bry mig om att det är massa andra runt omkring. Det är precis det här som händer på tävling. Jag hetsar runt och blir ofokuserad när det blir rörigt. Skärpning! Men så egentligen var det riktigt bra att det här hände, för då får jag upp ögonen för det. Vet man problemet så har man ju en chans att öva upp sig på det.
 
När det blir rörigt på en framridning hamnar jag lätt i positionen på bilden. Jag gör halt och tittar mig runt och försöker se var tusan jag skulle kunna tänkas få plats. Inte bra. Skärpning. Men kanske är det därför vi är rätt duktiga på att ställa upp med alla fyra benen i bra position? Vi över mycket! Haha!

Nykittad inför hösten

 
Igår kväll tog jag tag i saken och åkte och shoppade ett nytt utetäcke till Zigge. Ett helt utan fyllning. Hans tidigare sådant täcke hade han sönder sista dagen han använde det föra säsongen. Haha! Han spräckte täcket ca  3-4 decimeter längst upp vid manken så det känns som att det täcket skulle bli väldigt svårt att laga.
 
Att köpa täcke till Zigge är inte helt lätt. Han drar storlek 165 eller större, och i och med att han inte bara är lång i kroppen blir de ofta för tajta i halsöppningen. Men jag har hittat en modell från Hööks egna märke som faktiskt sitter rätt bra på honom. Det täcket som var utan fyllning var ett rött. Med bruna kanter. Inte riiiiktigt den fägen jag ville ha till Zigge, men det är faktiskt itne det viktigaste. Så det fick bli det täcket. En skönhet klär ju i allt som ni ser :) Dock när jag la på täcket på honom var det faktiskt nästan stort på honom! Tänka sig!
 
Ska bli kul att åka till stallet nu och se hur det sitter efter en natt och en vistelse utomhus. Spännande!

Veckoplanering v.39 - Zigge

Här kommer veckans planering, aningen för sent bara. I måndags blev det ju ett lite lättare pass som egentligen inte ledde någon vart. Tisdagen däremot var ju ett fantastiskt pass!
 
Idag onsdag jobabr jag sent och ska försöka hinna åka och titta på ett nytt täcke till Ziggeman. Det passar bra för han ska vila idag. Det blir nog en promenad i mörkret ikväll.
 
Imorgon torsdag kör vi igång igen och jag längtar redan efter att få fortsätta från igår. På fredag är jag ledig på dagen och ska få rida på fina Dido igen! Ska bli superkul! Då ska jag passa på att trimma lite programdelar inför LA:3 so mvi ska rida på Pay & riden den 11 oktober. Zigge ska få gå över lite bommar på utebanan tror jag. Han kommer bli överlycklig så det blir det bara om jag har någon med mig, för säkerhetens skull liksom.
 
I helgen jobbar jag till 19 både lördag och söndag och dessutom är det stora tävlingar på anläggningen, så jag vet inte riktigt hur det kommer se ut med tillgång till ridhusen/utebanan. Skogen känns inte som ett alternativ i det här mörkret som har bestämt sig för att komma allt tidigare. Förmodligen blir det vila för Zigge på lördag och sen förhoppningsvis ett sent kvällspass på söndagen.

Ridpasset 22 September - Zigge

 
Efter mitt beslut igår om att välja att rida på och försöka sluta noja över Zigge så blev det ett dressyrpass. Mitt mål med passet var att inte känna efter så mycket och istället verkligen fokusera på att få honom riktigt varm i kroppen och sen mjuka upp allt. Jag lyckades.
 
Vi började med att skritta fram i 15 minuter på lång tygel. Sen tog jag tyglarna och gjorde kraftiga skänkelvikningar för framdelen åt båda hållen. Zigge fattade direkt vad jag var ute efter och gjorde det riktigt, riktigt bra.
 
Efter ytterligare 10 minuters skrittjobb kom vi igång i trav och joggade igång lite. När vi joggat runt lite i låg form på fyrkanten och volterna så körde vi skänkelvikningar längs med långsidorna. Bakdelen på ett spår innanför och tog hjälp av väggen lite för att verkligen få till tvärningen. Egentligen vill jag inte rida så, jag vill såklart att vi ska göra superfina skänkelvikningar på fina linjer utan stöd av någon vägg. Men tills vi klarar det så tar vi stöd av väggen för att verkligen få till dem bra.
 
Efter en del travarbete med skänkelvikningar tog vi sen lite galopparbete. Där red jag omväxlande på volter och på fyrkanten och gjorde en hel del tempoväxlingar och även lite öppna på volten. Han var så fin! Lätt i handen, framåt och lydig. Det var SÅ härligt!
 
Efter passet skrittade vi av länge och Z var så nöjd själv. Dock hände en liten tråkig grej som var så onödig. Det kom in några i ridhuset som skulle träna och då skulle de ta av täcket från sin ponny. Det valde dem att göra från läktaren (alltså några meter ovanifrån) och täcket hade svanssnöre som fastnade när ponnyn skrittade iväg. Zigge blev jätterädd och blev spänd.  Det kändes så onödigt att få den tråkiga upplevelsen efter det superpasset och jag blev lite irriterad. Men men, det kan bli fel och jag utgår från att de helt enkelt inte tänkte sig för. Jag tror inte att någon vill skrämmas eller var oaktsam med flit. Men där och då kändes det lite onödigt. 

Ridpasset 21 September - Zigge

Efter ridpasset dagen innan kände jag en viss nervositet inför det här passet. Jag är typ världens nojigaste hästägare just nu tror jag. Men jag fick ju för mig att han kändes lite ojämn i högervarvet och misstänkte att han kanske gjort något i hagen. När jag kom till stallet igår så kände jag däröfr på benen på honom och då kändes det vänstra frambenet nåååågot tjockare, men när jag frågade en annan i stallet så kunde hon inte känna något och tyckte att hans ben kändes fina.
 
självklart kundej ag ändå inte släppa det hela utan kände nog efter alldeles för mycket under passet, och belv nog därför väldigt mesig i min ridning. Och gissa vad som händer när jag mesrider....? Han känns inte alls bra. Vilket ju inte är så konstigt, vilken häst i obalans känns fin och fräsch liksom...?
 
Nåja. Som tur var hade tränare A träning i ridhuset så jag bad henne kolla, och hon kunde inte se ett dugg. Tyckte att han såg jättefin ut. Så jag får nog acceptera att min hjärna är lite överkänslig.
 
Nu har jag med andra ord två alternativ. Alternativ ett är att jag fortsätter noja för minsta lilla och ställer av honom, inväntar veterinär och kollar honom och förmodligen är det ingen fara. Då får jag börja om lite med uppbyggnaden. Eller så har vi Alternativ två. Att jag faktiskt lyssnar helt på både veterinär, equiterapeut och tränare och rider på, slutar noja och tar problemen om de verkligen kommer.
 
Jag tänker nu jobba stenhårt för att verkligen välja alternativ två. Jag ska försöka tänka bort att han kanske är halt, och bara fokusera på att vi är igång och det är kul. Så nu ska jag tagga mig själv på att rida vårt bästa pass ever och att inte en enda gång tänka att han kanske är halt. Heja mig!
 
Och förresten, ridpasset igår skulle j udet här inlägget handla om. Det blev meseri hela passet. Inget pass som tar oss till OS direkt...
 
 

Ridpasset 20 September - Zigge

 
Igår efter stalltjänsten var det en trött Sandra som klättrade upp på Zigges rygg. Men, ska man rida så ska man. Igår hade kunnat vara ett riktigt bra pass om det inte var för att jag fick för mig att han var lite oren. Men inte osm förut, utan annat. I andra varvet. Jag hoppas att jag inbillar mig och jag red på lite grann ändå. Bitvis kändes inget och han var HUR fin som helst, men sen bitvis kändes det inte bra. Åh, jag är så orolig.
 
Jag hoppas, hoppas, hoppas att det bara var min nervösa hjärna som inbillade sig efter att ha gått och oroat mig för hagvistelsen under dagen. Att jag liksom känner efter för mycket. Men jag vet inte...
 
Som sagt, hade det inte varit för de där få sekundrarna (för det handlar om max 20 sekunder totalt) så hade det nog varit ett av mina bästa pass på länge. Vi jobbade som vi brukar, men tog det ganska lugnt, mycket skrittpauser. Gjorde skänkelvikningarna och lösgjorde. Han var SÅ fin. Men sen inte.
 
Usch. Ångest. Oro. Fruktansvärt. Jag vill inte ha något nytt nu. Det är inte Zigges tur att ha något mer. Idag ska jag kolla och jag hoppas att det bara var ren inbillning. Älskade Zigge!

Gladare häst får du leta efter

 
Älskade häst! Igår hade jag stalltjänst hela dagen (bokstavligen, hängde i stallet från 06.00-22.00) och eftersom att fina Dido var iväg på tävling fick Zigge passa på att låna hennes hage under dagen. Med andra ord första hagvistelsen på nästan 3 månader. JA, han var glad. Fick en liten del på film, men alla galna repor han drog fick jag inte med. Han var SÅ söt när jag gick åt andra hållet än mot fållorna. Började steppa lite och blev 2 decimeter högre. Det var som att han kände på sig att det kanske var dags. När jag gick in i hagen kändes det som at han skulle explodera när som. Sötnos! Och ja. JAg var nervös hela dagen för nya skador. Här kommer i alla fall den lilla delen jag fick på film. Nedanför syns hur han såg ut efter 30 minuter i hagen. Jag tror han hade längtat! ♥
 
 
 
 
 

Ridpasset 19 september - Zigge

 
Igår förberedde jag mig på ett spännande och kämpigt ridpass. Med två dagars vila/lugnt arbete i rad tänkte jag att Z skulle vara jättepigg och ofokuserad. Och ja, det stämde. Men jäklar var bra det blev i slutet.
 
När jag skulle börja trava igång var Zigge mer eller mindre helt okontaktbar. Bara helt överlycklig över att få springa. Jag gjorde då lite skänkelvikningar med fokus på framdelen och ja, de gick väl sisådär. Sen galopperade vi igång och när jag bara kände att jag inte fick kontakten bra så gav jag upp och gjorde något lite galet.
 
Istället för att sitta och kämpa och vara oense så valde jag att byta taktik. Vi galopperade ut på hela 20x80 fyrkanten och brakade iväg i full galopp på långsidorna. Det är SÅ underbart att känna all den där kraften under sig, även om man sitter lite löst när han brallar. Men vi drog på några långsidor sådär, och la in någon volt här och där för att stämma av.
 
Efter att ha dragit några långsidor i varje galopp så blev han mjuk som smör. Då kunde vi börja jobba ordentligt igen och körde vidare med lösgörande övningar men med SÅ mycket bättre fokus. Underbart! Ibland får man anpassa sig efter situationen. Vi travjobbade riktigt mycket och han blev riktigt riktigt fin. Underbart!

Finaste Dido ♥

Titta vilka fina bilder från i söndags jag fick från bästa fotograf Sofie och Kicki! Underbara Dido! ♥
Alltså, VILKEN snygg häst! Hon har nu fått en egen kategori här på bloggen också. Kika gärna inte HÄR
 
 

Ponnycupsmatch 1 av 8 - Hoppning

 
Igår kväll var det ÄNTLIGEN dags för ponnycupsmatch igen! Först ut blev en hoppmatch på hemmaplan mot det nya laget från Karlslund. Så himla roligt med nya klubbar som går med tycker jag! Hur som helst så samlades vi klockan 18.00 i stallet och 18.30 fick vi tillgång till ridhuset. Då var det in snabbt som attan och bygga bana! Sen gick allt som på räls.
 
När vi hade gått banan tillsammans allihopa, Karlslund var på plats och hade fått rundtur och bangång så var det dags att köra igång. Vi värmde upp hästarna och det kändes himla kul att vara igång igen. Mitt under framridningen fick jag ett litet känslosamt moment då jag plötsligt kände "Gud vad stora och duktiga alla blivit sedan sist". Nästan lite rörd, haha! Hela laget red runt med bra fokus och upplägg på framridningen och en liten eftergift på ponnyerna. Så duktiga!
 
När det blev dags var jag himla nervös och pirrig och det tror jag ryttarna var också. Första start ut red en av sina bästa, mest noggranna ritter jag sett henne göra. Felfri och med rätt galopp till varje hinder. Kändes grymt med en felfri första runda. Start nummer två red ut och taggade till och skärpte till sig otroligt bra på banan, men det brukar den ryttaren göra. Också felfri.
 
Start nummer tre fick också till en fin felfri runda där hästen taggade till efter tredje hindret och la i sjätte växeln. Såg så lätt ut! Fjärde ryttaren gjorde sin premiärrunda för cupen någonsin och drog även hon till med en felfri runda! Så himla duktig!
 
Femte starten satt på ponnyn som brukar stå för dagens snabbaste rundor, men inte idag. Hon fick till ett riktigt bra flyt och lagom tempo hela vägen, felfri och som sen skulle visa sig leda till den individuella guldmedaljen! Här infann sig en glädjekänlsa för nu visste vi att laget skulle sluta på 0 fel. Men, en ryttare kvar och målet är ju att även den ska gå felfritt. Med en för hoppcupen helt ny ponny så kände jag mig lite nervös, men jag vet att ponnyn är duktig och att ryttaren är duktig med den. Så gissa vad? Ännu en fin felfri runda. Tjiho!
 
Sen blev det dags för bortalaget att rida sina rundor och de var jätteduktiga. Redan under framhoppningen kände jag att jag kunde andas ut eftersom det såg bra ut för alla. Det är alltid lite nervöst med helt nya ryttare på våra fina ponnyer :) Men det brukar ju alltid gå bra!
 
Första bortaryttaren lyckades få till en riktigt fin felfri runda. Likaså andra ryttaren. När det blev dags för tredje ryttaren så startade hon utan startsignal, men jag var snäll och skrek ut startsignalen samtidigt som hon red över starten, så slap vi utesluta henne. Hon fick till en riktigt fin och felfri runda. Efteråt förklarade jag att man egentligen blir utesluten, men jag gjorde inte det den här gången. Fjärde starten blev även den felfri.
 
När det blev dags för femte ryttaren så blev det lite tokigt på två hinder som stod efter varann, och ponnyn fick fel avstånd och stoppade. Tog om hindret och sen resten felfritt, men ändå 4 fel. Här kom jag på tanken att "oj, hade jag inte släppt igen den uteslutna så hade vi nu vunnit den här matchen...". Men men, så kan det vara, vinna är inte viktigast och då det var deras första match ville jag inte utesluta någon på grund av en sån sak. När sista ryttaren också startade utan startsignal gjorde jag ändå samma sak, jag ropade ut startsignalen och lät henne slippa bli utesluten. Som sagt, det viktigaste är att ha kul och det är aldrig roligt att utesluta någon. Hon red riktgit bra och fick till fina språng fram till hinder nummer fem då det blev en miss i kommunikationen och därmed ett stopp. Tog om hindret och fick till det riktigt bra, men sen blev det ytterligare ett stopp på sexan. Kanske blev ponnyn trött, för ryttaren var duktig.Tog om hindret och sen resten felfritt, men landade därmed på 12 fel och bortalaget slutade alltså på totalt 4 fel.
 
Det gjorde att vi faktiskt ändå VANN vår första match! Så himla roligt, tänk vilken start på cupåret! Vinst, jättetrevligt första lag att möta med härlig stämning och även guldmedaljen till en av våra ryttare. Tjiho! We are on fire!

Ridpasset 17 september - Zigge

 
I torsdags när jag kom till stallet hade Z röjt upp heeeela boxen! Och när jag frågade lite så sa andra i stallet att han varit lite orolig. Det är ju extremt mycket knott just nu, så det kan ha varit det, men sen såg jag också att han varit lite dålig i magen. Det gjorde att jag inte kände för att rida ett tufft pass utan vi tog oss ut i skogen på en skittur istället. Lite vågat eftersom han är så pigg och busig, men han skötte sig klart över förväntan. Vi skrittade på halvlånga tyglar och bara myste i 40 minuter. Inte en enda gång gjorde han något bus. När vi kom tillbaka fick han galoppera två varv åt varje håll på utebanan så att han rört på sig lite åtminstone. Då taggade han till som bara den så min plan att ta ett par lugna varv blev inte helt fullföljda, haha!
 
På fredagen skulle han ju nämligen vila så jag tänker att ridpasset idag, lördag, kommer bli himla spännande!

Ridpasset 16 september - Zigge

 
Dagen efter träning. Alltid så toktaggad på att applicera de nya verktygen i min ridning utan bäst tränare A. Fungerar det? Nej. Men man gör sitt bästa ändå.
 
Hur som helst, dagen efter dressyrträningen red jag ett pass i ridhuset och tänkte försöka återskapa samma härliga känsla som dagen innan. Det gick halvdant. Vi fick till vissa grejer riktigt bra och andra blev väl inte lika bra. Men, han kändes fin ändå även om ajg inte fick riktigt samma WOW. Men det kan man ju å andra sidan inte förvänta sig utan tränarens ögon.
 
Vi jobbade en hel del med framdelsskänkelvikningarna och tempoväxlingar. Zigge fick braka iväg i full galopp några gånger också på långsidorna, 80 m, och det var uppskattat! På det stora hela är jag nöjd med passet.

Wihooo! Vi är anmälda!

 
Åh, gissa vem som är gladast i världen? Ja, det stämmer, det är jag. Jag har nämligen anmält mig och Zigge till Pay & Riden den 11 oktober på vår hemmaklubb! Tänk att han är så frisk att vi kan göra det! Lyyyckaaaaa! Jag har anmält oss till en LA:3. Kanske lite mastigt, men det är trots allt mitt favoritprogram och LB känns lite trist.
 
Jag är dessutom bonusglad för jag har också anmält mig och Dido till Pay & Riden! Så himla kul! Då ska vi också rida LA:3an! Åh, vilken fantastisk dag jag kommer ha! snacka om att jag längtar till 11 oktober! Och, såklart, till att öva inför, det är nästan det allra bästa!

Finaste ♥

Jag satte ihop ett litet filmklipp från förra veckan när jag och Z var ute på utebanan och joggade runt. Aningen spänd och lite laddad vilket gör att han itne blir så lydig för hjälperna, men ändå. Han är så fin! Det känns himla lovande just nu!
 
 

Dressyrträningen 15 september - Zigge

 
Igår var en stor dag! Då red jag och Ziggeman vår första dressyrträning efter allt som varit. OJ vad roligt det var! Jag hade en hel del grejer jag ville få hjälp med och Annelie lyssnade, tog in och sen körde vi igång. Vi fick igenom ALLT och jag fick med mig så många nya verktyg för att kunna komma vidare med Z. Så roligt!
 
Jag ska nu fortsätta fokusera på lösgjordheten och jobba med överdrivna skänkelvikningar för framdelen för att verkligen få igång frambenen och stretcha ut dem. Det här ska göras i alla gångarter och jag ska tänka lite ovanligt; först åt sidan sen framåt. Jag ska också tänka på att sitta still i sadeln och itne gunga iväg honom, utan hellre ha lite is i magen. Jag ska också tänka på att verkligen ställa igenom till vänster. Jag har ju hela tiden upplevt att jag inte kan hitta det rätt läget, att ha nhelt enkelt blir för ställd, men det måste jag tänka bort. Han måste bli ställd och han måste också ta vänstertygeln. Just det märktes så tydligt igår på lektionen; han vill inte riktigt ta stödet på vänstertygeln. så det blir till att jobba med nu.
 
Oj oj oj vad jag längtar till ikväll när jag får sitta upp och fortsätta öva på det här! Och herre vad jag älskar såna här lektioner. Jag har nog världens bästa tränare som bara kan lyssna och titta på mig och Z i några få minuter och sen hålla en lektion på endast 30 min och göra så att jag får igenom allt jag haft kämpigt med och ger mig verktyg att fortsätta jobba vidare själv. DET är en bra tränare!

Ridpasset 14 september - Zigge

 
I måndags blev det också ett ridpass. Första dagen utan longering innan! Så galet! Men det märktes ingen större skillnad än att han inte var lite uppvärmd när ajg hoppade upp. Vi jobbade i ridhuset (japp, massa ridhustid för oss men det är ordinationen och då kör jag på det!) och det gick rätt bra. Jag samlade många tankar om vad jag ville få hjälp med på tisdagen för Annelie och jaa, det är ju en del. Men bättre att komma förberedd.
 
Vi gjorde också en av mina favoritövningar för att hitta inner- och yttersidan på hästen. Den är lite svår att både förklara och att rita, men jag gör mitt bästa. Tänk att du rider på en tio eller femtonmetersvolt någonstans på ridbanan. När det känns bra planerar du, förbereder och byter varv och lägger en lika stor volt åt andra hållet, tills du känner att du hittat den nya inner och yttersidan och har behållt takten. När det känns bra gör du en volt åt andra hållet, och så fortsätter du så.
 
 

Helgens Pay & Ride - LA:1 med Dido

 
Här kommer en liten utvärdering av helgens Pay & Ride med fina Dido. Det var SÅ himla roligt att vara tillbaka på banan och att få vara där med denna fina prinsessa var ju ett plus i kanten! Jag är nöjd med Didos insats för hon gjorde verkligen det jag bad henne om, men jag är lite mindre nöjd med min egen insats. Jag kan så mycket bättre om jag bara rider och inte blir så passiv. Men, men. Har jag tur blir det fler tillfällen!
 
 
Framridningen
Ja, den här framridningen alltså. Min tanke var att rida fram en stund så att jag kunde ställa om till Dido-ridningen, men det gick sisådär. Jag fattar inte hur det alltid kan bli så stessigt. Det spelar ingen roll när jag börjar, det blir ta mig tusan alltid stressigt. Hur som helst, det var en del strykningar och det hela gick mycket fortare än jag trodde, så jag blev sen till framridningen. Ca 12 minuter hann jag rida fram. Whoppie! Så största fokusen gick åt till att bara få henne lite varm i kroppen. Jag hade verkligen velat rida längre innan så jag kunde stämt av lite granna och bara kontrollerat att vi visste vart vi hade varandra. Men nu blev det inte så.
 
Ritten
När vi kom in på banan blev Dido lite spänd för allt med staket och domare och sånt, men det gick över efter en stund. Jag red runt och sen fick jag startsignal. Jag gjorde två skänkelvikningar som inte blev jättebra, men så att jag åtminstone hade gjort dem. Sen började jag. Precis som jag förutspådde tidigare så var det flytet och att verkligen hitta varandra som blev vår största utmaning. Bitvis blev det rätt bra, men vi tappade en hel del på att vi helt enkelt inte hunnit dit än. Dido var dock jätteduktig! Hon gjorde allt jag bad om och hon är så himla fin! Även de stunder jag inte riktigt fick till det är hon ändå fin. Jag var ju lite orolig över hur det skulle gå med skritten då det lätt blir taktinslag där, men icke! Vi skrittade hela vägen. Duktiga D! Dock efter skritten glömde jag korta upp tyglarna helt och ja, sen gick de lite utför. Men men, det var första gången och vi hann inte rida fram. Jag kan inte förvänta mig alltför mycket. Målet var att rida godkänt och det gjorde vi. Efteråt frågade ägarna om jag kanske vill vara med nästa gång och SJÄLVKART vill jag det, så nu hoppas jag att det blir så. Wiho!
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5 / 13
Framåtbjudning 6,5 / 13
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 6,5 / 19,5
Korrektheten 6 /12
 
Totalpoäng 233,5 p, 61,45%
 
Mina tankar om slutpoängen
Efter min ritt var jag ju såklart lite besviken på min insats och jag var ganska säker på att vi inte skulle bli godkända. Men när jag fick protokollet så var vi ju visst det! Det var ju långt ifrån några höjdarpoäng, men jag är ändå himla nöjd! Slutpoängen känns också helt relevant. Hon blev lite spänd och var ju itne riktigt lösgjord, haha hon var ju knappt varm! Att jag fick en 6a på korrektheten är lite pinsamt, jag bara SKA ha minst 7 där. Noggrannhet är liksom det jag brukar satsa på men.. Vi flöt ut i volterna, fick en miss i ena fattnignen så den blev jättesen och jaa.. Då blir det inga 7or.
 
Slutkommentar
Häst som blev ngt spänd bitvis o ibland ngt öppen i sin form. Kan bli tydligare i sina fattn. Forma med på volterna som är ngt ovala. Lycka till!
 
Mina tankar om slutkommentaren
Jag älskar såna här kommentarer. Mycket info i en sammanfattning och jag håller med till 110%. Hon blev lite spänd, öppen i formen blev hon också och jaa, lite diffusa fattningar och ovala volter. Japp, jag instämmer. Men ändå, det känns himla lovande. Finaste Dido!
 
Domare var Eva Rydström

Ridpasset 13 september - Zigge

 
I söndags red jag och Zigge ett lite ovanligt pass. Han hade ju vilat på lördagen så då är han ju alltid lite extra pigg och ofokuserad. Jag började med att longera 10 minuter och sen satt jag upp och jobbade. Vi körde ganska mycket galopp så att han fick springa av sig, och sen i "pausen" fick Zigge en ny liten ryttare. Söta Lii fick nämligen sitta upp på Zigges rygg och skritta lite grann. Han var SÅÅÅ söt! Till en början gick han och spände sig lite och tyckte att det var konstigt, och det förstår jag. Lii är den första förutom mig som suttit på honom sedan maj. Efter en stund slappnade han ändå av och var jätteduktig med henne på ryggen. Sötnosar!
 
Efter pausen red vi igång igen och jobbade lösgörande. Vi tog lite förvänd galopp och där gick det i 190 till en början. Men sen när vi var helt igång så blev det bättre. Vi jobbade mycket i låg form och med lydnad. Det börjar ändå bli lite bättre med lydnaden nu. Men bättre ska det bli!
 
 

Veckoplanering v.38 - Zigge

Här har vi veckans planering. Nu är vi klara med longeringen innan ridpassen och vi ska nu "bara" rida. Eventuellt kanske jag kör lite longering innan något pass ändå, vi får se. På tisdagen blir det vår första dressyrträning för bästa Annelie. Gissa om jag är TAGGAD!!!? På fredag är det första ponnycupsmatchen och jag jobbar på dagen, så då ska jag låter Zigge vila. Annars kommer jag komma hem mitt i natten och jag tror inte Zigge är så taggad på midnattsridning. Det gäller att tajma rätt.
 
I veckan ska jag också försöka hinna med lite bomarbete tänkte jag. Någon av dagarna på helgen och eventuellt även en dag av vardagarna. Vi får se. På söndag har jag också stalltjänst (wiho!) så då kan det passa bra med ett litet kravlöst bomarbetspass. Nu taggar vi den här veckan!

Vad kostar det egentligen att ha häst?

Många som inte har egen häst ställer ofta frågan "Vad kostar det att ha häst?" och givetvis är det en jättesvår fråga att svara på. Dels för att det beror helt på vad du anser är minimum-kravet du behöver till din häst, men också helt på vart i landet du bor. När jag funderade på om jag kunde köpa Zigge rent ekonomiskt så räknade jag och räknade, men det är ju svårt när man inte vet. Jag letade då efter ett typexempel, men hittade inget jag tyckte verkade rimligt. Så nu tänker jag i alla fall göra ett exempel taget från min verklighet, så kanske någon annan kan ha nytta av det.
 
Basbehov
 
Stallplats = 4300:-
Jag och Zigge står på en fin anläggning i en stor stad utanför Stockholm. Vår anläggning har två stora fina ridhus (varav åtminstone en ridbana, minimum 24x35 i princip alltid finns tillgänglig för oss som inackorderingar, men oftast mer) Vi har även en jättestor fin uteridbana och en mindre utebana. Nära till fina ridvägar, veckovisa tränare som man kan träna för i både hoppning och dressyr. Vi har en del terränghinder att tillgå. Hagmässigt har vi väl inga supertopp-hagar, men alla hästar får gå i en större hage med några kompisar. I stallhyran ingår upp till 15 kg foder, fyra ströbalar per månad och utsläpp/intag och tre fodringar. För den här stallhyran har man två stalltjänstdagar och två kvällsfodringar per termin. Möjlighet finns att betala någon tusenlapp extra i månaden för att slippa.
 
Försäkring = 900:-
För Zigge betalar jag 900:- i månaden till en försäkring där han är försäkrad liv och veterinärvård för 60 000:-. 
 
Skoning = 700:-
Vilken hovslagare man har och vad man har för behov kan givetvis ändra den här summan drastiskt, men jag har en "vanlig" skoning på Zigge och min hovslagare ligger normalt i pris. Vi får betala 1150:- per skoning och Zigge skos ungefär var 7:e vecka. Det blir ungefär 700:- per månad i skoning.
 
Vaccinering = 35:-
Varje år måste hästen vaccineras, och jag själv gör det vid jul/nyår. vaccineringen har kostat ca 400:- har jag för mig, så det blir ju inte mycket när man slår ut det per månad, men man får inte glömma den ändå.
 
Extrabehov
Utökad foderstat = 1000:-
Då min häst är så himla stor räcker inte de 15 kg foder som ingår i stallhyran, utan jag får köpa extra foder (müsli med högt proteinvärde) som han äter. Det kostar 300:- i månaden. Utöver det äter Zigge också ett tillskottsfoder som ska hjälpa honom med ledfunktionen och det kostar 700:- per månad.
 
Lyxbehov
Träningar = 650:-
Jag och Zigge tränar inte för tränare sådär jätteofta. Men om vi gör det blir det ett par gånger per månad. I en drömvärld hopptränar vi varannan månad á 200:- och dressyrtränar en gång per månad á 250:-. Jag har tur att jag inte behöver betala så mycket för mina träningstillfällen. Det har ju dock hänt att jag tänat för någon som tar 500:- eller mer per gång, och då sticker ju såklart träningskostnaden iväg snabbt.
 
Tävlingar = 850:-
Summan här är räknad på en tävling för en månad. Jag brukar hyra ett släp som kostar mig 350:- per tillfälle. Sedan har jag räknat på att starta två klasser á 250:- per start. 
 
Summa
Med andra ord, det kostar en hel del att ha häst. I det här exemplet så kostar endast basbehoven(alltså sådant som man inte kan hoppa över) 5935:- i månaden. Min miniminivå är ju såklart med Zigges all mat han behöver, så då lander det på 6935:- i månaden. När vi sen är igång och tränar och tävlar, men inte så mycket så landar det alltså på 8435:- i månaden.
 
Tabell enligt förslagen ovan
Basbehov                                            5935:-
Stallplats, Försäkring, Skoning, Vaccination
Basbehov + Extrabehov                        6935:-
Stallplats, Försäkring, Skoning, Vaccination, Extrafoder
Basbehov + Extrabehov + Lyxbehov      8435:-
Stallplats, Försäkring, Skoning, Vaccination, Extrafoder, Träningar, Tävlingar
 
Utöver det här tillkommer givetvis all utrustning som man vill ha, behöver eller borde ha. Det kan även vara förbrukningsvaror som bomull, svampar, schampoo, lädertvål osv. Så jag skulle uppskatta det till allt från 200:- per månad beroende på vad du köper och hur mycket du köper för att du "bara vill".
 
Exemplet ovan är alltså taget ur min verklighet, många gånger kostar det ännu mer, och tänk då på att det även kan tillkomma massa dyra extrakostnader om hästen skadar sig eller behöver kollas upp. Även olika kontroller som tänder och liknande.

Underbar dag! ♥

 
Åh, idag ahr varit en toppendag faktiskt! Började ju med Pay & Ride med Dido och fortsatte sen med att bara ta det lugnt och fixa klart i stallet. Sen åka och äta lunch, sen tillbaka till stallet och rida Zigge. Fick också trevligt sällskap under dagen och Zigge har stolt burit runt på söta lilla Lii, en kompis dotter. Japp, hon såg liten ut på honom, haha! Mer om Pay & Riden och så kommer imorgon, även om ridpasset på Zigge.
 
Jag är så glad. Jag har ett sånt bra liv. Jag har världens finaste häst, världens finaste människor runt om mig, världens finaste Dido som jag får låna (blir förhopppningsvis fler gånger) och allt känns bara underbart!

Tankar om dagens program

Jaha här kommer lite funderingar kring dagens program med Dido. Jag är lite pirrig för jag vill så gärna att det ska gå sådär bra som det skulle kunna göra! Men det är inte lätt. Jag har inte ridit Dido sååå många gånger, och hon är inte helt lätt även om hon är en himla fin och välriden häst.
 
Det blir alltså LA:1 idag och jag gillar det programmet. Dock känns de alltid lite trångt när det är på kort bana. Men som första programridning känns det rätt skönt med kort bana också, inte lika stor yta att kaosa ur på om det går illa, haha! Nädå, så farligt ska det nog inte bli.
 
Jag tror utan tvekan att våra svagheter kommer vara skritten (blir lätt taktinslag där) och ryggningen. Jag hoppas att vi inte får omslag i den förvända. Vi borde inte få det, men hon har så jäkla lätt för att byta, så om jag tabbar mig så syns det direkt. I övrigt tror jag att den stora utmaningen är att hålla flytet. Att få det att se lätt och jämnt ut. Men vad vet jag.
 
Styrkorna hoppas jag kan bli skänkelvikningarna (om vi får till huvudställningen) och halterna. kanske mellangångarterna om jag skärper till mig och rider rätt. Det är så fantastiskt med den här hästen, gör jag rätt så blir det SÅ himla bra. Men gör jag litelite felså blir det inte bra. Älskar att rida såna hästar! Så lärorikt!
 
 

Han kan den där Zigge

 
Alla vet att det är viktigt att gymnastisera. Zigge är himla bra på det och visar mer än gärna upp sina inövade konster under longeringen. Min lilla knasboll! Men, tänk på att mankhöjden är 185 cm... Vad är då hovhöjden på den översta bilden? :P
 
 

Ridpasset 11 September - Dido

 
Igår fick jag äran att trimma lite dressyr på finaste Dido. På söndag smäller det, då blir det Pay & Ride med den här tjusiga damen! Så därför passade vi på att öva lite programdelar och så. Det blev faktiskit ett väldigt bra pass. Kul att ha något specifikt att fokusera på. Annars när jag rider henne blir det lätt att jag mest rider runt och stämmer av lite grann, men nu hade jag verkligen en genomtänkt plan. Det blir ju så mycket roligare och tydligare då.
 
När jag satt upp på D så hade jag ju precis ridit Zigge innan. Dido är en väldigt lyhörd häst och jämfört med Zigge så är det minimala hjälper man kan ge på henne. Det gör att det tar en stund för mig att ställa om. Mina hjälper är ju liksom autoinställda på Ziggeridning, så det tar en liten stund att anpassa sig. Men när det fallit på plats är det SÅ roligt! Snälla Therese filmade när jag red igenom programmet vi ska rida (LA:1) och det var under uppvärmningen fortfarande, så det gick väl lite sisådär. När vi hade kommit igång lite mer blev det MYCKET bättre. När jag tittade på filmen sen från uppvärmningsrundan så såg det ändå itne så tokigt ut. Det känns ändå lovande. Men nervös är jag nog lite ändå, tihi. Det kommer upp ett inlägg imorgon med mina tankar kring vår kommande ritt.
 
 

Ridpasset 11 september - Zigge

 
Alltså tänk att jag äger världens snyggaste häst! Lyllos mig! Hur som helst, igår red vi ett pass på utebanan, trots att det var andra ekipage där! Duktig Zigge. Han brallade bara några gånger, och som allra mest när jag longerade innan passet. Men han gjorde några gånger när jag satt på också innan han lugnade ner sig. Dock kom det inte med på film eftersom jag inte hade bett om att starta filmningen då. Det var synd, hade ju kunnat vara roligt att se, haha!
 
Men men, under longeringen var han lite problematisk, hoppade och for och drog i linan ett par gånger. Men, eftersom han gör det för att han är pigg och glad kan jag faktiskt inte bli arg på honom på riktigt. Men detä r klart att det ju är lite farligt när han sparkar... Bakhovarna kommer ju upp till 2 meters höjd, haha! Ni kan få se lite fler bilder på det hela sen.
 
När jag sen började rida var han väldigt pigg och framåt och lyssnade ovanligt bra för hjälperna! Så himla roligt att rida då! Vi jobbade på volter och med lite tempoväxlingar. Jag fick bara till ett par skänkelvikningar, sen glömde jag typ bort det. Men jag hade nog fullt sjå med att hålla honom lugn. Hur som helst var det fantastiskt att äntligen kunna rida på utebanan på en hyfsat sansad och fokuserad häst. Och Zigge var SÅ glad!
 
 

Ridpasset 10 september - Zigge

 
När jag skulle longera Z igår så var det väldigt spännande. Vi fick hålla till på stora utebanan och det började bli mörkt. Zigge är ju lite spänd när det är mörkt och det blir konstiga skuggor från lamporna, så det var lite halvdan fokus från hans sida.Emellanåt hoppade han tilll, stannade och försökte springa åt ett annat håll och jaa... Intressant helt enkelt. Farten var nååååågot överilad också, haha! Ungefär 190 sprang han i. Men när han spände av, några få sekunder, så blev han väldigt fin! När vi sen gick från utebanan till ridhuset för att rida så passagade han heeela vägen, hahaha! Knasboll. Han lät också som en gris och fick ungefär lika hög hals som en giraff.
 
Ridpasset sen gick faktiskt rätt bra. Vi behövde återigen påninna oss om vad gas och broms är, framförallt broms, men sen blev han lydig som bara den. Fina fina häst! Vi gjorde en hel del fattningar och övergångar. Duktig häst!

Sååå snygg!

 
Alltså HUR SNYGG är inte Zigge i sina svarta Eskadronlindor och svarta boots med ludd!? Definitivt den snyggaste, och det här är lätt mina favoritlindor just nu. Jag verkligen älskar att ha svart utrustning på benen på honom, för jag tycker faktistk att han blir ännu snyggare med sin vita färg och mörka ben när man förtydligar de mörka benen ännu mer.
 
Att jag tycker om att göra Zigge fin inför varje ridpass är väl ingen nyhet för er som läser här. Men jag får en del frågor om hur jag orkar hålla på och matcha hit och dit och så, och det är lätt; jag rider faktistk bättre när jag känenr att Zigge är fin. Jag tycker om att visa upp min fina häst, och kan han bli ännu finare så gör jag det. Sen tycker också Zigge om att man pysslar med honom, så då blir det också en del i vardagen. 
 
På bilderna ovan har vi;
Lindor från Eskadron
Paddar från Schockemöhle
Boots från Horze

Ridpasset 8 september - Zigge

 
Vad har hänt!? Plötsligt har visst polletten trillat ner för oss. Plötsligt jobbar vi åt samma håll! Haha! Jag börjar med andra ord märka av att Zigge kommer igång mer och mer. Vi börjar få en bättre kommunikation och hjälperna går igenom mycket lättare.
 
Vi började med longeringen, 9 minuter nu. Och en satt jag upp. Till en början var han inte helt med på noterna och inte riktigt framme för skänkeln. Men med ett gäng övergångar så blev det bättre. Tog faktiskt hjälp av ett spö några gånger också just för att kunna förfina hjälperna och förstärka när det behövdes. Efter en liten stund och några övergångar senare så la jag bort det igen. Då var bjudningen där, lydnaden var där och flowet infann sig hyfsat bra igen! Så himla kul!
 
Efter att ha ridit två superpass på raken nu så blir det vilodag och dags att smälta det här braiga. Så idag tar vi oss endast en promenad. Har jag tur kanske vi kan ge oss ut i skogen.
 
Bild från typ 1 år sedan

Svar på fråga - Longering

 
Jag fick en fråga igår om varför jag har Zigge inspänd när jag longerar honom och jag har fått frågan tidigare så jag tänkte att jag kunde svara med ett inlägg, dessutom blir det roligare så.
 
För mig är det en självklarhet att ha honom inspänd när jag longerar honom. Som de flesta vet så sliter det mer på hästen att gå på böjda spår. Ytterligare något som sliter på hästen är att den går i obalans. Lägger man då ihop de här två så känns det inte alls bra för mig. Inspänningstyglarna hjälper Zigge att hitta sin balans och ger honom en trygghet, och han får en möjlighet att ta någon form av stöd. Han arbetar då på bättre och fokuserar mer på det han faktiskt ska göra än allt som händer runt omkring. Han får bättre balans och det sliter inte lika mycket på honom som att ha honom utan inspänningar. Jag har honom dock inte inspänd särskilt mycket, och inspänningstyglarna har en elastisk gummidel som säkerhet.
 
Så helt enkelt; han är inspänd vid longeringen för att det är bättre för honom.

Ridpasset 7 september - Zigge

 
Igår blev det ridpass i ridhuset. Jag tänkte att det nog kunde bli ett riktigt jobbigt pass då det gick så dåligt dagen innan. Men åhh vad fin han var! Så "jobbigt" som vi hade det dagen innan, så mycket lättare gick allt.
 
Redan under longeringen kändes han fin. Han hade liksom ett härligt flyt i traven och även bjudning. Sen när vi kom in och körde igång var han väldigt lydig för mina hjälper. Kanske har de senaste dagarnas renodling gett resultat. Han trängde dock lite mot högerskänkeln emellanåt, men jag är lite inne på om det är för att jag är sned. Han gör det bara i ett visst läge, och jag misstänker att det är jag som påverkar honom.
 
Vi gjorde en hel del övergångar och fattningar. Han tyckte nog att det var riktigt roligt att göra fattningarna, för jag kunde verkligen bara sitta igång och så bara kom all kraft. Superhärligt! Sen red vi e ndel förvänd också, och jag bara äääälskar hur stadig han är där! Underbart!
 
Nu känner jag mig toktaggad på framtiden! Jag älskar hur upplyftande ett bra ridpass kan vara! Gud vad jag saknar programridning!!!

Veckoplanering v.37 - Zigge

Här har vi veckans planering. Idag ett lösgörande pass med longering i 8 minuter innan. Sen som ni ser är det lösgörande pass all the week. Imorgon börjar vi med 9 minuters longering och i slutet av veckan är vi uppe i 10 minuter. Tänk att vi sen har kört longering i fyra veckor. Tiden har ändå gått rätt fort.
 
Någon dag ska jag försöka få in lite bommar, och jag tänker att fredag kanske är en bra dag för det. Då är jag ledig från jobbet och ska även rida Dido, för på söndag blir det Pay & Ride med Dido. Så eventuellt får Z vila även på söndag, för någon dag ska han ju vila. Även onsdagen blir vilodag och det passar himla bra för då jobbar jag monsterpass på jobbet. Börjar tidigt på morgonen och slutar inte förrens typ 19.00.
 
Efter den här veckans slut planerar jag att försöka få veterinär och equiterapeut att komma till oss, bara för att göra en koll för säkerhets skull liksom. Equiterapeuten kommer ju säkert göra något mer och i bästa fall behöver veterinären bara kolla och sen säga "Han är fortfarande inte halt". Hoppas får man göra :)

Ridpasset 6 september - Zigge

 
Igår var det ett spännande ridpass. Haha, minst sagt! Som ni vet har ju Z inte varit alltför lydig på sistone, och dagen innan fick vi ändå till ett rätt bra pass.. Efter en stund. Men då tänkte jag att han kanske skulle vara lite trött nu, men oj vad fel jag hade. Han var så pigg. Och så all over the place, att det liksom aldrig blev bra. Jag longerade inne i ridhuset då jag var i stallet så sent så det var mörkt ute, och han sprang på som bara den. Och sen när jag red fick jag inte till typ någonting. Han var pigg och ville absolut inte gå lugnare än ökad galopp. Men, men.. Detä r bara att bita ihop, lägga passet på erfarenhetskontot och tänka att det är en ny dag med nya möjligheter idag. Haha!
 
Passet gick helt enkelt inte ut på något annat än att hitta takt, tempo och fokus.Och nej, vi hittade nog inte något av det typ. Men jag får skylla mig själv. Jag hade en hel del annat i huvudet och jag var ute på krogen och dansade hela natten innan.. Inte världens bästa uppladdning. Så jag kan verkligen inte skylla på Zigge faktiskt. Det är väldigt viktigt tycker jag, att man börjar med att titta på sig själv. Oftast, nästan alltid, är det faktiskt ryttarens prestation som brister och vi överför helt fel energier till hästen. Så, det här passet tar jag på mig och skärper mig till idag. Bakläxa.

Ridpasset 5 september - Zigge

 
Nu hörni, här kommer en liten filmsnutt på Zigge från ridpasset igår. Jag har inte velat lägga upp tidigare, men känner ändå att jag inte har något att dölja. Som ni ser lyckas jag inte riktigt hålla ihop honom så bra som jag skulle önska, men vad kan man begära när han haft så långt uppehåll och inte ens får gå i en hage? Hur som helst känner jag nog ändå att han är rätt fin. Man kan se viss stegskillnad om man anstränger sig, men det börjar klart bli bättre tycker jag :)
 
 
Under själva ridpasset så började vi passet med att renodla hjälperna. Vi gjorde miljontals övergångar med fokus på att få effekt för hjälpen direkt. När vi fått ordning på det kändes han ganska fin. Men jag kände ändå att bjudningen var lite halvdan. Jag tog ett spö i handen för att få lite hjälp en stund och när jag sedan la ifrån mig det så var han heeeelt fantastisk! Underbara, underbara häst!

Snygga grejer!

 
 Men alltså HUR SNYGG kommer inte lille prinsen bli i detta!? Nu längtar jag galet mycket efter en dag då det är lite torrare i marken så att jag kan använda dessa snygga grejer! Känns dumt att inviga dem i leran liksom. Tänk min snygging när han blir alldeles vit, sådär vit som han bara blir när jag lagt ner myyyyyycket tid. Med sin fluffiga fina vita svans och sen med svart utrustning. Dessa tokschyssta lindor från Eskadron med de svarta paddarna jag har från Schockemöhle. Sen de här fina bootsen och mitt svinsnygga svarta schabrak. Han kommer lätt bli snyggast på stället! Eller.. Det är han ju redan, haha ;) Oj vad sugen jag är på att testa allt redan idag. 

Ridpasset 3 september - Zigge

 
Gaaanska härligt solsken igår på utebanan! Jag mådde riktigt skitdåligt igår kan jag säga. Huvudvärk när jag vaknade och inte ville den ge med sig på hela dangen. När jag slutade från jobbet var det huvudvärken from hell. Usch! Så när jag egentligen bara skulle hem och hämta Abbe så blev det istället att jag la mig ner en stund. Huvudet bultade verkligen. Så jag blev lite sen till stallet.
 
När jag kom till stallet mötte jag Vendela och Dido som skulle ut på utebanan och rida bommar. Perfekt tänkte jag, jag hakar på! Och det var ju en jättebra tanke tills jag plötsligt kom på att det ju kommer innebära att jag och Z är på utebanan(som han blir insane pigg av) och att Vendela och Dido kommer hoppa över bommar(som han blir rent av vild av) Hmm... Väl genomtänkt. Men det gick ändå förvånansvärt bra. Han var himla pigg, men skötte sig rätt bra. Med de senaste dagarnas pass i ryggen kände jag att vi behövde ett lite roligare pass, så det satt ändå rätt bra med ett bompass.
 
Vi började med att värma upp i alla gångarter och sen gick jag direkt på tre galoppbommar, och gissa om Z blev glad!? Han drog på racerväxeln och körde. Efteråt var det svårt att få stopp på honom, men vilken härlig känsla det är när han är sådär glad! Älskade häst! Efter att vi kommit på bommarna tre gånger i båda varven tog vi oss över fyra travbommar på böjt spår några gånger. Till en början sprang han väldigt fort över, men efter ett tag taggade han ner och vi fick faktiskt till det riktigt bra. Han fick verkligen kämpa på med det där högra frambenet på ett riktigt bra sätt också. Sen avslutade vi med att jogga i låååååg form men ändå försöka behålla bakbenen under kroppen och ett lagom tempo.
 
Såklart körde vi longering innan passet också. Sista dagen med 7-minuter. Nästa gång blir det 8. Då vi nu var på stora utebanan var han väldigt mycket mer framåt också, superkul!

Sommar

Jag är ingen åsiktsmaskin här på internet. Jag skriver inte alltid ut mina åsikter i ett kraftfullt inlägg, men nu vill jag göra det. Jag är lite less (och lite mörkrädd) för vissa människors inställning. Jag har fått en del frågor om Zigge och om han skulle ha gå på bete om han inte varit skadad. Svaret är att nej det skulle han inte ha gjort. Ibland när jag svarar det till folk så får jag en märklig blick tillbaka och ett dröjande "okeej....". Det gör mig väldigt fundersam. Jag skulle aldrig säga så till någon som väljer att ställa sin häst på bete. (OBS, det här inlägget är absolut inte riktat mot de jag står i samma stall som, de flesta där är väl insatta i Zigges situation och skulle aldrig ifrågasätta mig. Jag har fantastiska stallkamrater)
 
Jag anser att man alltid måste utgå från hästen när man tar det beslutet. Jag hoppas och tänker förutsätta att alla hästägare känner sina hästar bättre än andra. När jag hade tagit beslutet att Zigge inte skulle gå på bete så gjorde jag givetvis det utifrån hans behov. Vad är bra för Zigge, psykiskt och fysiskt? Jag står här med en häst som mår fysiskt dåligt av att inte röra på sig ordentligt varje dag. Min häst är stor, han är inte superung och han mår som allra bäst när han jobbas ordentligt. Att släppa honom på bete i en hage där jag inte har en aning om ifall han rör sig tillräckligt mycket (alltså aktiverar framför allt sina bakben) bara för att man "ska" låta hästen gå på bete över sommaren, eller ännu värre "för att jag vill ha lite semester" känns för mig helt sjukt. Man har inte semester från hästen. Hästen är ditt ansvar varje dag året om. Sen kan man självklart låna ut och hitta andra lösningar, men att välja att sätta hästen på sommarbete för att man själv ska ha semester och med noll tanke på vad hästen har för behov, DET är för mig en konstig sak att göra.
 
Så till er som undrar,NEJ, Zigge hade inte åkt iväg på bete över sommaren även om han inte hade varit skadad. För mig är det en självklarhet att inte ställa av honom eftersom jag vet att han inte mår bra av det. Sen kan man absolut ha sin häst på bete och ändå rida ordentligt, men jag hade inte heller något sådant bete planerat till honom heller. Och självklart, ni som valde att ha era hästar på bete, jag menar inte att ni gjort fel, absolut inte. Jag utgår från att ni gjort det som passat bäst för era hästar. Vissa hästar är i stort behov av att få den där extra långa vilan. Så kan vi bara enas om att alla hästar har olika behov och att det inte finns något man "ska" göra för sin häst?
 
Zigge i sin utebox i somras när hans vanliga målades om. Jag tycker inte han ser det minsta olycklig ut faktiskt.
 

Ridpasset 2 september - Zigge

 
Alltså, om jag tyckte att ridpasset dagen innan var mindre bra, då var gårdagens pass rena katastrofen. Jag kände mig som en riktig nybörjare. Zigge gjorde i princip allt annat än det jag bad honom om. Sa jag gå framåt, så saktade han ner, sa jag gå rakt fram så gick han rakt åt sidan. Sa jag galopp sa han "Vi gör en miniliten volt!" och jaa... Det var inte ens roligt.
 
Som tur var så blev det ju ändå bättre till slut och jag tog till och med ett spö i handen för att kunna korrigera honom framåt när han dummade sig. Efter ett tag och en hel del övergångar för att stämma av och fånga uppmärksamheten så blev det tack och lov bättre. Mot slutet blev han sen rent av riktigt fin, men herregud vad jag fick kämpa. Haha! Det är tur att han är så fantastisk ändå, annars hade han nog varit till salu igår, haha!

Anmälda!

 
 
Åh, nästa söndag är det dags för en Pay & Ride! Det ska bli SÅ kul! Men What!? Kanske ni undrar nu, Är Zigge verkligen så igång att du ska rida honom på en P&R? Nixpix det är han inte. Jag ska istället låna fina Dido! Det blir vår första tillsammans och jag är toktaggad! Vi ska rida en LA:1 och det är ju faktiskt ett riktigt trevligt program tycker jag.
 
Det kommer bli lite pirrigt, för jag har iiiiingen aning om vart och hur vi ligger till poängmässigt i en LA jag och Dido. Vi har inte ridit något program någonsin och jag har heller aldrig ridit henne för instruktör utan bara efter mitt eget huvud. Men det ska bli himla spännande! Läääängtaaaar! Vad jag är lyckligt lottad som har Vendela och Susanna som låter mig låna fina prinsessan!
 
Och Zigge då, jag hade gärna startat honom också faktiskt, men det viktiga nu är att han blir frisk och så. JAg tror inte vi kommer hinna bli riktigt redo tills 13 september, det är ju bara 10 dagar kvar.

Ridpasset 1 september - Zigge

Igår fick jag äntligen skutta upp på Z igen. Fy vad jag inte gillar de dagar han har vilodag, haha! Hur som helst så förväntade jag mig att han skulle vara jättepigg eftersom han alltså vilade dagen innan. Men oooh så fel ajg hade. Nej, nej, nej.
 
Vi började med att longera som vanligt, och nu kör vi ju på i 7 minuter. Det såg helt okej ut, och han var väldigt sansad hela longeringen. När vi gick in i ridhuset hade vi lite otur för då skulle ridskolelektionen ha större plats, så vi fick vara på en 20x30-yta, men nu är vi ju ändå så pass igång att det fungerar. När jag satt upp och började trava och galoppera lite så kändes han som vanligt, men lite seg i reaktionerna. Och värre skulle det bli.
 
Jag vet inte om det var så att han kanske var lite taggad och att det liksom satte käppar i skallen på honom. När jag skulle göra galoppfattningar så började han istälelt göra någon form av överdriven sluta/skänkelvikning och gick jääätteeelååångsaaaamt. Knashäst. Jag fick kicka till honom ett par gånger ganska ordentligt så att ha nskärpte till sig. Men hua vad jag kände mig som en nybörjade, haha! Sen nrä vi väl kommit igång så var han lika känslig och fin för hjälperna som vanligt. Men nej, det här måste det bli bättring på. Under ridpasset idag får fokus ligga på att han ska ta små hjälper.
 
Bilden här ovan är en stillbild från en film som snälla Therese filmade igår lite snabbt innan sin hoppträning. Det är så himla viktigt för mig att se film på hur han faktiskt går när jag rider, för jag ser ju bara honom röra sig med bootsen på och då ser han ju lite märklig ut i rörelsemönstret. Men det börjar verkligen se mycket bättre ut! Så himla nice! Dock måste jag verkligen skärpa till mig. Jag FÅR INTE sitta och mesrida på halvlång tygel och helt ihopkrupen. Usch! Skärpning!
 
 

Praktiskt med liten

 
Som ni förmodligen kanske vet så har ju jag en liten hund som i storlek kompletterar min häst rätt bra. En häst på 185 cm och en hund på 15 cm, perfekt! Min lilla prins heter Abbe och han är nästan alltid med i stallet. Ni har tidigare sett hur han åker jacka när jag inte vet vart jag ska göra av honom, och någon gång tror jag att ni kanske har sett honom sitta i krubban när jag mockar. Ett annat sätt är det här som ni ser nu. I höpåshögen är han himla nöjd och belåten, även om han var lite skeptisk till att bli fångade på bild nu, haha! Han kommer upp en bit från golvet och får en bra utsikt över stallgången. Mjukt och varmt och skönt blir det också. För mig är det himla bra för jag vet precis vart jag har honom, win-win helt enkelt!