Vikten av en bra sits

Som ni vet tjatar ju jag rätt mycket om att det är så viktigt att ha en bra sits på hästen. Och med bra sits menar jag att kunna sitta ner i alla gångarter i den lodräta sitsen, med alla kroppsdelar på rätt ställe. Att kunna sitta stilla och följa med i hästens rörelser och att ha så pass mycket kroppskontroll att du själv kan välja exakt hur mycket, var och när du vill påverka hästen med dina hjälper. DET är för mig en bra sits. Du ska kunna sitta på vilken häst som helst och sadel ska inte spela någon större roll. Självklart måste ju sadeln uppfylla minimikraven för att du ska kunna ha en bra sits(alltså inte göra att du faller i bakvikt eller liknande)och självklart blir det lättare att få en bra sits om du har en grymt bra sadel som passar dig som handen i handsken. Men på det stora hela ska sadeln inte spela någon jätteroll. Det dummaste jag hört är typ "Jag kan inte sitta i en dressyrsadel".
 
Varför jag tycker att en bra sits är så otroligt viktigt är för att när vi ska ge en hjälp till hästen är ju det enda vi gör att vi ändrar sitsen jämfört med ursprungssitsen. Alltså, vi flyttar någon kroppsdel till ett annat läge än den "ska" vara på, och sen flyttar vi tillbaka den. Om vi då har en dålig eller ens halvdan ursprungssits på hästen, hur ska den då veta när vi vill något? Tänk dig att du sitter mitt över hästen med båda skänklarna intill hästen, men i ett avspänt läge. Du följer med i hästens rörelser. Om du då lutar dig lite åt sidan och trycker till med motsatt skänkel så kommer ju det här bli supertydligt för hästen. Om du istället tänker dig in i en situation då du sitter lite på sned och alltså har ett större tryck med ena skänkeln än den andra, samt har lite svårt att följa med i hästens rörelser. När du då vill göra samma sak behvöer du ju alltså luta dig lite mer åt sidan och trycka lite mer med motsatt skänkel. Det kommer ju inte alls bli lika tydligt för hästen som det tidigare alternativet.
 
Om vi inte har en bra sits där vi inte inverkar på hästen alls när vi inte ger någon hjälp, kan vi verkligen då kräva att hästen ska lyssna för minsta hjälp? Om vi redan från början sitter snett i sadeln, kan vi då förvänta oss att hästen ska känna när vi faktiskt lutar oss åt sidan med flit och när vi bara gör det för att vi råkar? Kan vi kräva av hästen att den ska lyssna för skänkeln när vi lägger till den när vi i tio minuters tid har suttit och knackat med skänkeln utan att egentligen mena något? Jag anser att svaret är NEJ.
 
Så mitt mål för 2016 ska bli att få till den där grymma sitsen. Jag måste nog ändå säga att jag har ganska bra sits som utgångsläge, men jag har också mååånga förbättringspunkter. Jag har lätt att hålla händerna för nära kroppen och för långt ner. Jag har lätt att hamna med skänkeln för långt bak eller bli för långsam. 2016 ska jag göra till det året då jag befäste en grymt bra sits och övade sitsen varje ridpass. Heja heja! Vilka är med mig!?
 
 
Här ser ni en sak jag försökt jobba på och förbättra.Mina händer.Jag vill ha dem som på bilden till vänster, men när jag blir trött eller så faller jag lätt tillbaka till gamla spår och kör med handställningen till höger. Som ni ser faller typ hela sitsen då. Det är viktigt att hitta sin grej att förbättra. För mig blir hela min sits bättre om jag får koll på handställningen.
 

Årets första tävling, MsvC:2 - Zigge

Efter dagens första start och framgångar var jag typ inte ens så sugen på att starta en klass till. Jag var så himla nöjd och kände att jag gärna hade kunnat låta dagen vara så. Att bara åka hem och ha med sig den härliga procenten och vinsten och sen inget mer. en samtidigt kände jag att jag var ju faktiskt ändå där, och det var lika bra att köra. Det är ju så himla rolgit! Fördelen nu var ju dessutom att det kunde gå hur illa som helst, den här dagen var ändå toppen!
 
Framridning
Jag ville inte ha alltför lång framridning till den här klassen. Z kändes ju lite seg och så redan i första klassen, så jag hade ingen lust att han skulle bli trött. Hur jag nu kunde tro att han skulle bli det...? Men jag red framridningen lite med tanken att väcka upp honom och hitta bjudningen. Vi testade lite enkla byten och några skolor och bakdelsvändningar. Men herregud vad svårt vi har för det där. Men, men, man får göra det bästa av situationen, någon gång måste vi ju börja liksom.
 
 
Ritten
När vi kom in på banan blev Z en heeeelt annan häst. Han blev så taggad och även lite spänd. Han tryckte lite inåt från staketen och gick och sprätte runt. Haha tokstolle! Han gick rakt in i modet som vi kallar "Professor Zigge". Det betyder att han "kan själv" och kör sitt race. Och ja, det gjorde han. Titta bara på uppridningen då han väljer att byta galopp, haha!
 
Ritten i allmänhet kändes inte jättebra, det var många missar, men ändå känner jag att det var en helt okej ritt. Mest nöjd är jag med galopprogrammet som vanligt, och faktiskt är jag rätt nöjd med våra bakdelsvändningar. Dom är inte bra alls, men för att vara vi är de fantastiskt bra! De enkla bytena gick helt okej för att vara i, och även skolorna. Det blir lite för rakt och bytena går lite för långsamt. Men vi kan inte så mycket bättre än sådär än. Men vi kämpar på!
 
Slutpoängen
Gångarter 7 / 14
Framåtbjudning 6 / 12
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 7 / 21
Korrektheten 6,5 / 13
 
Totalpoäng; 280,5p, 62,333%
 
Tankar om slutpoängen
När vi skrittade ut från banan tänkte jag att "jaja, vi blev inte godkända, men vad tusan gör det. Vi hade ändå kul och Zigge var laddad". Märk min förvåning när jag då får höra att vi belönades med hela 62,333%!! Lyckan var enorm! Ännu ett mål avklarat! På de allmänna intrycket är jag sjukt nöjd med att Zigge belönades med en 7a på sina gångarter! I Medelsvår klass! Min fina vita springare!
 
Slutkommentar
Häst som blev ngt lång och låg bitvis.Ngt rak i skolorna o kan centrera mer i vändn, passa bakdelen. Lycka till!
 
Tankar om slutkommentaren
Den här kommentaren är så himla vi! Och så mycket min känsla under ritten. Zigge blev lite lång och låg och hade inte alls samma bärighet som i första klassen. Balansen var inte lika bra och han var mindre eftergiven i sidorna. Jag tror att en hel del hade med att göra att jag helt enkelt inte kunde sitta ihop honom så mycket som det behövs.Nu vill jag bli av med den här jäklarns sprickan i revbenet och så måste jag börja konditionsträna igen! Men jag är ändå sjuuuukt nöjd!
 
Domare var Eva Rydström

Sorgsen tjej...

 
Bläääää. Jag blir så ledsen. Och orolig. Fy tusan vad jobbigt det är när ens bästa vän inte är helt hundra. I söndags när vi var iväg drog Zigge på sig ett par små sår på bakbenen. Där och då var det ingen fara och även dagen efter var det okej. Men igår när jag kom till honom var han lite tjock och varm i det benet som fått värst sår. Bajs. Bajskorv rent ut sagt. Han verkar inte ha särskilt nt för han är inte halt eller så, men vi tar det säkra före det osäkra och kör promenader ett par dagar. Igår kväll promenerade vi ute en sväng och då gick svullnaden ner och han var inte varm. Men efter en stund i boxen igen ar han lite tjock igen. Typiskt. Tills vidare får han gå i hage, jag vill inte behvöa ställa honom i fålla. Vi tvättar noga och så håller vi tummarna stenhårt. Tokiga bushäst, man måste vara försiktig med sina ben!
 

Årets första tävling - LA:3

Äntligen årets första tävling! Och vilken dundersuccé! Vår första start för året och Zigge levererar vinst på över 70%! Det här kunde jag absolut inte ens drömma om i min vildaste fantasi! Ett av våra årsmål är att rida en start, antingen på tävling eller Pay&Ride och vilket program om helst, på över 70% och det är nu avklarat redan första tävlingen för året! Underbart!
 
Framridningen
Jag kom till framridningen i perfekt tid. Jag fick precis så lång tid jag behövde, så jag är toppennöjd med det. Man kunde välja o man ville rida fram inne eller ute och jag valde ute. Utebanan var faktiskt himla fin, underlaget var torrt och härligt. Så skönt! På framridningen var Zigge rätt fin, lite pirrig kändes han och emellanåt gick han och spände upp sig. Kändes ibland som att sitta på en hingst när han gör sådär, haha! Han blir ju himla stor när han gör så. I den förvända galoppen slog han om en gång vilket ju såklart inte kändes bra, men hittills har det gått riktigt bra i galopprogrammet de gånger han har slagit om. Förmodligen för att jag blir nervös och då rider ordentligt i galoppen, haha!
 
 
Ritten
När vi kom in på banan kände jag hur Zigge blev lite nervös och då gjorde sin specialare och stängde av lite. Han är ju lite så i alla situationer han blir nervös. Han stänger liksom av omvärlden. Typ om han blir rädd för något, då vill han stanna och bara stå och titta.Här blir det lite samma sak, men när han springer så yttrar det sig genom att han blir sååååå långsam i reaktionerna. Jag lägger liksom till skänkeln och då är det som att det tar två-tre sekunder för honom att reagera, men han gör allt som jag vill liksom.
 
Hur som helst.. I travprogrammet kändes han lite seg och halterna blev pinsamt dåliga. Vi kan SÅ mycket bättre, en gång i tiden var ju halterna vår styrka. Jag var orolig att han skulle göra som senaste p&r, att han bara skulle dra iväg när vi skulle in på skänkelvikningarna, men icke. Han skötte sig och skänkelvikningen för höger skänkel blev riktigt bra. Den blev lite svajig i början, men sen vet jag att jag tänkte "Men vad tusan, det här går ju riktigt bra! Vi kommer få en sjua här! weeeooo!"  Och tänk att jag hade fel. Vi belönades med en 8a! När vi sen kom till galopprogrammet kändes det rätt bra. Zigge fick lite mer energi och slappnade av och blev därmed mer kontaktbra. Jag red lite bättre (även om jag skäääääääms för mina händer och sits i allmänhet, jag skyller på sprickan i revbenet ;) hehe)  och vi fick riktigt bra betalt där!
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5 
Framåtbjudning 6,5
Lösgjordhet 7 / 14
Ryttarens sits och hållning 7 / 21
Korrektheten 7 / 14
 
Totalpoäng; 245,5p, 70,143%
 
Tankar om slutpoängen
Gissa om jag fick en chock när vi stod och fick resultatet i telefonen!? Nog för att jag tyckte att ritten gick delvis ganska bra, men jag trodde att vi skulle landa på typ 65 som bäst. Jag trodde inte mina öron när jag hörde att jag fick 70%!! Men jag blev så glad att jag typ började pipa och skutta upp och ner. Heeeelt galet bra ju! I galoppdelen har iv genomgående 7or och 8or och totalt i programmet fick vi 8 8or varav två av dem var gånger två. SÅ himla kul! Om man räknar procenten på galoppdelen landar vi på 75,5%. Så nu blir det att öva travdelen mycket, mycket mer. Att vi fick en 7a på lösgjordheten känns också helt fantastiskt! Men alltså... åtta 8or!! Jag är i himlen!
 
Slutkommentar
Mycket prydlig och trevlig uppvisning med plus för galoppen. Ngt flottare tempo i traven vore önskvärt.
 
Tankar om slutkommentaren
Men alltså hur glad blir inte jag av att få kommentaren om att det är en mycket prydlig och trevlig uppvisning!? Hihi! Galoppen är ju vår bästa gångart och traven blev han ju himla seg i så kommentaren känns mitt i prick. Något jag är mest nöjd med är nog ändå kommentarerna vid bedömningspunkterna genom programmet. På fem ställen har jag fått kommentaren "välridet" och på tre ställen har vi fått att han är i bra balans! Tjoho! Det är ju mycket det vi försöker jobba på. Att han ska vara i balans och att jag ska rida korrekt. Känns jätteroligt att få ett kvitto på att iv är på rätt väg.
 
Domare var Mariethe Ehnlund

Dagens ZiggeaktivitetIdag har vi myst barbacka i skogen. Efter gårdagens tävling kändes det passande med en lugn dag. Det blev alltså en barbackatur i skritt i skogen. Abbe sprang löst och myste han med. Gosigt värre. Superhärligt väder också. Som tur var hade vi sällskap av Jimmy framför oss så Z höll sig i styr. Han ville bara greja en enda gång, härligt! 

Nu ska vi lämna tillbaka transporten och sen ikväll ska jag lägga ut filmer och tankar från tävlingen. Stay tuned!

Underbar dag!Vilken fantastisk häst jag har!!! Jag är nog kanske den lyckligaste människan på denna jord! Jag kommer givetvis berätta mer om våra ritter, men jag måste ju såklart uppdatera er lite snabbt ändå.
 
Till att börja med var Zigge såååå duktig och klev på transporten efter typ 20 minuter bara, sen åkte vi så bra till Botkyrka. Väl framme skötte han sig som en kung och levererade en LA-runda som bitvis känds grym, bitvis blev lite segt. Men vislutade på hela 70,143%!! Hur galet!? Och inte nog med att vi därmed klarade ett av våra årsmål, vi vann dessutom klassen! Herregud!
 
Sen blev det dags för den svåååååra klassen. MsvC:2 och där tog Zigge över kommandot en hel del och fattade några mindre bra beslut och jag brast lite i min prestation. Men vissa bitar gick bättre än förväntat och min älskade häst sprang till sig 62,333% och vi klarade därmed dagens mål - att rida på 60%.
 
När vi sen skulle hem så klev han rätt in i transporten och skötte sig hur bra som helst! Underbara häst!! ❤️

Dagens starter!

 
Jaha hörni, såhär ser dagens starter ut. Vår första start är ju alltså i LA:3 och då är det 09.59 som gäller. Vår andra start är i MsvC:2 och då är det 13.03 som gäller. Vi har med andra ord ca 3 starter emellan våra starter och det är dessutom en perfekt lunchtid efter första ritten är klar. Underbart! Det känns väldigt lyxigt att få så bra starttider. Jag borde hinna ladda upp mig emellan klasserna. Zigge brukar ju ha energi så det räcker och blir över nuför tiden, så jag hoppas att han har det även idag. Om ni vill följa våra ritter och resultat hittar ni dem HÄR.
 
Tidsschemat idag ser ut som följande:
05.00 Klockan ringde
05.30 Åka till stallet
05.50 Mata Zigge
06.00 Äta frukost
06.15 Packa det sista + knoppa
06.45 Klä på Zigge
07.00 Lasta
07.50 Avfärd mot Botkyrka
08.30 Vara på plats på Botkyrka
 
Sen lär det gå av bara farten med urlastning, framridning, ilastning, luncha, urlastning, framridning och sen hemåt. Åh vad det här är kul! 
 

Tankar inför årets första tävling

 
Vad. Har. Jag. Gett. Mig. In. På.? Herregud, jag vete tusan hur det här ska gå. Med tanke på senaste veckans ridpass så känns till och med LA:3 långt bort. Och det är ju mitt favoritprogram. Gissa då vad MsvC:2 känns!? Men , men, vi ska ha roligt och vi får strunta i vad resultatet blir. Jag ska ge järnet oh satsa allt vi hat, och jag får hoppas på att det ger lite utdelning. Det viktigaste är ändå att ha kul och att vi samlar på oss lite erfarenhet.
 
Min största farhåga inför helgen är att det ska bli som förra året på Stäket när jag inte orkade någonting. När jag åkte mig till 63% och Zigge fick klara sig själv inne på banan. Jag är också rädd att Z inte ska kliva på transporten hemma i stallet. 
 
Ammats ser jag himla mycket fram emot att få komma iväg på tävling med min fina häst och mitt bästa TeamZiggegäng! Det ska bil SÅ roligt att göra något sånt här annorlunda. Självklart hoppas jag på fina resultat, men jag förväntar mg inte något. Med tanke på de senaste pay&rideresultaten så känner jag mig lite tveksam till fina procent den här helgen. Men man vet ju aldrig. Men går det dåligt har jag ju maaaaassor med bra saker att skylla på, hehe. Sprucket revben, jag har knappt ridit på sistone, jag ser inte bokstäverna... Jag har ju massor!
 
I LA;3 hoppas jag ju kunna få till en bra ridbarhet. Jag hoppas kunna genomföra alla moment så pass bra som vi faktiskt kan. Jag hoppas att han ska vara lagom pigg, men jag tar nog hellre "jag-kan-själv-och-springer-fort-Zigge" än "jag-är-trött-Zigge", även om jag inte riktigt hunnit lära mig hantera honom än. Men jag vill inte att han blir seg. Jag hoppas kunna få till bra förvänd galopp och upprustningen ska jag satsa järnet på. Tror faktiskt jag kommer vända upp i höger galopp nu då det har gått bättre på sistone. Svårast tror jag kommer vara upptagningarna från mellangångarterna, skänkelvikningar a(han faller eller gör inget alls) och att ha honom rak på raka spår.
 
I MsvC:2 förväntar jag mig absolut ingenting. Jag vill bara rida den för att jag ändå är där och för att det är kl. Det är vår hemmadomare Eva som dömer och med tanke på hur många gånger hon dömt oss så vet hon EXAKT vad våra svagheter är. Nu är ju hon en proffsig domare så det ska ju inte spela roll, men ändå. Vi kommer få kämpa med skolorna, enkla byten och jaa... Generellt att vara i en högre, mer krävande form. Men ändå ska det bli så kul. Vi kommer säkert inte bli godkända, men vi ska satsa på att rida på 75% så kanske vi inte landar så långt ifrån godkänt ;)

Träningen den 23 Mars - Zigge

 
Äntligen fick vi träna för Annelie igen! Det är så himla roligt att rida för tränare tycker jag, det måste jag börja göra oftare! Jag ska verkligen försöka få till att rida mer för tränare nu framöver. Hur som helst, vi jobbade på med att inte bli för hetsiga. Det var så himla roligt eftersom att sist vi tränade för Annelie berättade jag för henne att vi kämpade med att han skulle komma igång och bli lite piggare och mer ärligt framme för skänkeln och ha bjudning. Det här passet fick jag förklara att han har så mycket energi att jag inte riktigt reder ut det. Haha! Men med andra ord hade vi ju alltså gjort läxan bra.
 
Vi fick jobba mycket lösgörande, vilket var bra. Vi red lite öppna på volten i galopp och fick även tänka lite öppna på långsidorna. Vi gjorde mycket tempoväxlingar och övergångar och vi fick feedbacken att själva ökningarna är vi bra på, men vi MÅSTE bli bättre på upptaget. Precis som från Pay & Riderna vi är med på. Upptaget är det alltid som brister.
 
Jag fick också feedbacken att jag måste bli ännu mer konsekvent och inte "ge mig" när professor Zigge kan själv. Jag måste helt enkelt bestämma vad vi ska göra och när vi ska göra det. Det här är jag ju också så medveten om, men det var himla skönt att få höra det från någon annan. Så nu måste jag tänka på att om jag säger att vi ska till exempelv trava långsammare, då ska vi göra det, och lyssnar han inte så måste jag bli lite tuffare mot honom. Sån här har jag ju alltid varit, lite för mesig helt enkelt. Men men.. Jag är hellre en mes som får öva upp tuffheten i ridningen än att vara den där som sätter mig upp och klämmer ihop varenda häst så det blir tjafsigt. Nej. Man nu får vi öva på det helt enkelt.
 
Jag älskar verkligen att Zigge är så himla ambitiös ändå. Han vill så mycket och sen blir det lite jobbigt emellanåt och då försöker han visserligen komma undan lite grann, men tuffar ändå på och vill. Bästa häst! ♥

Zigge har flyttat!Här bor Zigge nu. Han fick igår byta box i stallet. Egentligen trivs vi väldigt bra i den gamla boxen, men den har en stor hög kant som man måste kliva över för att komma in och ut ur boxen och det är inte jättebra för Zigges bakben. Dessutom är den boxen väldigt långt in i stallet vilket gör att när han får gå ut i hagen på morgonen så måste han gå väldigt långt på stallgången vilket han tycker är läskigt. Sen är faktiskt den här boxen betydligt större än den gamla. 

Igår när Zigge fick vara i nya boxen för första gången såg han himla nöjd ut. Vi har också turen att den här boxen är extra hög på sidorna så att inte Zigge kan få för sig att hälsa på grannen över kanten, hehe! Det känns väldigt ovant efter mer än ett och ett halvt år i den gamla boxen, men jag tror det här kommer bli jättebra. Känns lite trist att byta ut boxgrannarna då vi trivts bra med de vi hade, men jag får några nya bra boxgrannar. Sen är det också lite lugnare i den här delen av stallet vilket jag tror kommer passa Zigge bra.

Ponnycupsmatch 8 av 8 - Hoppning

 
Härom helgen hade vi årets sista ponnycupsmatch i hoppning. Det var då Haningebygden som skulle komma till oss för en väldigt viktig match kan man säga. Det visade sig nämligen att vi låg väldigt bra till på våra 9 poäng och Haningebygdens 8 poäng efter alla andra matcher. Med andra ord så hängde gruppens slutegrare på den här matchen. Antingen skulle det bli vi eller dom som gick vidare till semifinal. För oss räckte det med att rida matchen oavgjord och för Haningebygden behövde de vinna, så vi hade ju liiiiite övertag, men vad osm helst kan ju hända! Spännande!
 
Gissa om det var ett lite pirrigt gäng som samlades upp i stallet? Det är ju ändå så att man såklart gärna vill vinna. Vi är endast med i ponnycupen för att ha roligt och lära oss, men det är ju hila kul att vinna också.
 
Vi hälsade Haningebygden välkomna och sen började vi framridningen. Våra ponnyer var SÅ laddade! Jag misstänker att det berodde på lite nervositet och pirr i magen från ryttarna, hehe. Men även de "tröttare" ponnyerna var så pigga att en av dem till och med brallade till lite. Hihi, jag älskar våra fantastiska ponnyer!
 
Under framhoppningen red alla väldigt bra, om än lite hetsigt kanske. Så det kändes som att vi nog skulle kunna få med oss någon bom av att man red lite fort. När vi startade så gick det så himla bra! Det blev en felfri ritt efter den andra och när vi ridit klart stod det klart att vi gick till semifinal med alla våra felfria rundor! Gissa om vi var nöjda! Dessutom fick alla ryttarna till SÅ himla bra rundor!
 
Sen blev det Haningebygdens tur och de red så himla fint på våra ponnyer! Glad i själen! Det är alltid så härligt att se de andra lagen rida bra. Alla felfria rundor utom en som fick med sig en bom ner. Men riktigt bra rundor!
 
Så nu är vi i semifinal och vi har därmed två matcher till kvar! :D

Hoppasset 18 Mars - Zigge

 
I fredags fick Z äntligen hoppa igen. Kändes som det var evigheter sedan! Det tror jag at även Zigge tyckte, hehe! Vi gjorde en jättenyttig övning som uppvärmning. Det låg lite upphöjda bommar på en volt, tre stycken som då var utspridda på 20 metersvolten. Vi började med att rida utanför dessa bommar och lägga mindre volter runt varje bom. Varteftersom det gick bra så fick han galoppera över först en avbommarna och sen lägga volter unt de andra två. När det fungerade fick han galoppera över två bommar och runt en. Sen över alla. Han blev himla fin och följsam av det faktiskt.
 
Som avslutning fick han hoppa över ett räcke på långsidan. Rättså okomplicerat men samtidigt tycker jag det är lite svårt med så lång anridning. Det gick rätt okej, lite upp och ner kan man väl säga. Det kändes att vi inte hoppat på länge. Men mestadels blev det bra.
 
En gång blev det dock himla tokigt. Vi kom på heeeelt fel avstånd och jag vågade inte lita på min syn, utan fick lita på Zigge att han grejade det. Men han kände väl att det blev fel och att jag ändå bara red på, så helt enkelt en miss i kommunikationen. Resultatet blev att vi kom på helt fel avstånd och han tänkte hoppa av stort eftersom jag tryckte av. Men han kände nog att han itne räckte till, för mitt i upphoppet ångrade han sig och satte ner frambenen igen vilket gjorde att vi hoppade rakt igenom bommen. Som tur var så hade vi endast en bom som dessutom var ganska lätt så den flög bara iväg och Zigge försökte att hoppa ndan för den. Jag satt kvar och kände inte ens att jag hängde lite löst, skönt. Men tokigt blev det. När vi tog om det är han ju världens bästa häst som helt modigt bara gör om och gör rätt. Inget från kraschen satt kvar. Älskade Zigge! ♥
 

Söndagens LA:3 - Zigge

 
Framridningen
Efter att ha ridit en lååååång framridning och sen programmet i MsvC:2 så kände jag att jag inte behövde rida så mycket på framridningen till LA:3. Jag behövde ju såklart se till att vi var varma i alla muskler och så, men jag kände inte något behov av en lång framridning. Dessutom var mitt revben så jäkla smärtsamt att jag inte orkade, hehe. Men tur var detför när vi skulle in i ridhuset fick Z en sån där knäpp i huvet att han inte skulle gå in. Han stannade, snurrade, lättade, backade och ja.. Tokhäst. Det slutade med att jag fick trava in.
 
Väl inne i ridhuset kändes han helt okej. Han hade taggat ner lite efter första ritten, men var fortfarande rätt mycket på tårna. Så fort vi red en hörnpassering så sköt han iväg efteråt i någon form av slarvig ökning, antingen på en diagonal eller på långsidan, helt enkelt vad han fick till. Haha! Jag var så svag i kroppen att jag inte kunde hålla ihop honom helt enkelt. När jag fick honom att sluta med det blev han dock fin.
 
 
Ritten
Inne på banan blev han sådär superpigg igen. Det gjorde att jag även denna ritt fick svårt att rida ihop honom och jag blev också lite slarvig faktiskt. Jag menar... Kolla våra halter. Vi brukar ändå vara rätt bra på just halterna. Haha!
 
Den här rundan startade jag med att rida upp från höger. Jag rider ju alltid annars från vänster, men jag kände för att prova höger. Vi har ju så mycket lättare att hålla rakriktningen i höger galopp, men svårare att få till halterna. Men på sista tiden har det nästan känts likadant åt båda hållen med halterna, och skillnaden har varit just rakriktningen. Så jag testade och jag kände mig nöjd med det. Så inför nästa helgs tävling ska jag känna efter på framridningen vilket som känns bäst.
 
I övrigt fick vi många missar i det här programmet. Galoppinslag i ökningen (jag klarade heller inte att sitta så jag red lätt, revbenet värkte så mycket) och skänkelvikningarna var han alldeles tokig i. Vi brukar ha svårt att tvära tillräckligt mycket, och vi brukar tappa energi. Den här gången började Z med att gasa på med massa energi och sen supersprang han åt sidan, sen rakt fram, sen åt sidan och jaa... Jag kunde inte hantera det helt enkelt.
 
Summeringen av den här dagens båda ritter blir att jag måste lära mig att rida honom när han är såhär pigg. För ett år sedan när vi tävlade var vårt största problem att han blev lite seg inne på banan och att jag då inte orkade så mycket mer än att bara  få igång honom. Med andra ord så har han skiftat helt och jag måste lära mig det. Men övning ger färdighet, så vi ska nog få ordning på det! Det här känns ändå som en bättre svårighet.
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5
Framåtbjudning 6 / 12
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 6,5
 
Totalpoäng; 213,5p, 61,000%
 
Tankar om slutpoängen
Med tanke på hur många missar vi fick som resulterade i 4or och 5or så är jag himla förvånad över att vi ändå blev godkända, hehe. Men där emellan alla missar så blir det ju rätt bra ändå. Galopprogrammet var ju klart bäst, så där plockar vi mest 7or och det räddar ju upp. Målet var att komma över 63% och det nådde vi ju tyvärr inte, men ja, vi har ju en liten svacka nu när jag inte riktigt vet hur jag ska rida. Tur att vi har en lektion på ingång.
 
Slutkommentar
Häst som blev ngt ojämn i sin form o lägger ofta huvudet på sned. Behöver bli ngt mjukare i avbrotten. ofta dubbla spår. Bra satsat i ökn. Lycka till!
 
Tankar om slutkommentaren
Hehe ja. Ojämn i formen och lägger huvudet på sned är ju det som händer. Avbrotten blev lite abrupta som vanligt när jag inte kan rida med sätet och dubbla spår kämpar vi jämt med. Känns dock jättekul med den kommentaren om tt vi satsat bra i ökningarna! De börjar ju ändå vara på väg även om vi inte nådde hela vägen fram i detta program.
 
Domare var Eva Rydström

Söndagens MsvC:2 - Zigge

 
Framridningen
För en gångs skull var jag ute i riktigt god tid. Jag han nrida fram huuuur länge som helst, haha! Nästan lite väl länge, men med ånga skrittpauser så kändes det ändå rätt bra. Zigge var SÅ himla laddad och for omkring en hel del. Emellanåt stod han och snurrade på bakbenen, vågrade gå höger, backade, vägrade gå vänster... Ja. Suck. Det som ändå kändes bra var att han inte gjorde det för att tjura. Det kändes mer som att han gjorde det för att han var så himla laddad och pigg. Men jag FATTAR INTE varför han är så jääkla pigg hela tiden. Han har SÅ mycket spring i benen och han äter ju knappt något kraftfoder alls. Tokhäst :)
 
Hur som helst så hann jag med allt jag ville på framridningen och vi testeade även på en del programdelar. Det gick faktiskt bitvis riktigt bra! De enkla byten satt som en smäck flera gånger och bakdelsvändningarna fick vi faktiskt till! Även ökningar blev himla bra. Öppna och sluta kändes okej, men inte helt hundra. Men jag kände mig laddad när jag skulle in på banan.
 
Dessvärre blev det lite miss när jag skulle in i ridhuset så jag fick vänta utanför väldigt länge. Kändes som att både jag och Z kom av oss lite grann, men så kan det ju bli. När vi kom in på banan försökte jag hålla mig lite effektiv och rida igång igen.
 
 
 
Ritten
När vi fick startsignal kände jag mig så himla laddad att jag kunde spricka. Zigge var helt galet på och jag hann tänka "Hur tusan ska vi lyckas hålla oss på mattan!?" Så rätt jag hade i det.. Han var så pigg och så taggad så minsta lilla vink från mig och han gjorde någonting. Det är visserligen helt fantastiskt att rida när han är såhär, men jag kan inte riktigt reda ut det. Plötsligt känns han väääääldigt stor.
 
Hur som helst, vi fick inte riktigt till det kan man väl säga. Vi var lite överallt och ingenstans. Men, vi hade ändå himla kul! Jag minns för et år sedan när vi var ute på alla division 2 tävlingar och jag upplevde att vi hade svårt för att han nästan dog lite inne på banan. Det problemet kan jag inte säga att vi ha nu. Han är så full av energi och det känns fantastiskt.
 
Som jag trodde innan så hade vi lite kämpigt med alla nya delar. De enkla bytena, skolorna och bakdelsvändningarna. Det är inte lätt. Något jag är nöjd med är ändå att våra ökningar och mellangångarter blir godkända. Vi fick mellan 6 och 7 poäng och jag kan säga att för ett halvår sedan hade vi nog fått 3 eller 4 på sånt. Duktig häst! Sen tappar vi ju visserligen takt och sånt emellanåt, men det börjar ändå komma.
 
Tyvärr fick vi den här gången några ordentliga missar också. Bland annat lyckades vi få med ett tjusigt byte i en av serpentinbågarna. Bajs, helt onödigt. Men, men... Vi får lära oss fokusera och kämpa på. Nu har iv en vecka kvar till första tävlingen!
 
Slutpoängen
Gångarter 6 / 12
Framåtbjudning 6,5 / 13
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 6 / 18
Korrektheten 6 / 12
 
Totalpoäng; 262,5p, 58,333%
 
Tankar om slutpoängen
Ja, det är såklart aldrig kul att inte nå över godkänt-gränsen, men med tanke på att han var så himla pigg så känner jag mig ändå rätt nöjd. Vi fick inte till det den här gången, men bitvis var det så bra att jag ändå kan se ljusglimtarna. Jag får någonstans tänka tillbaka på att för lite drygt ett år sedan debuterade vi LA:1 och fick precis godkänt. Vi har tagit oss en lång väg det här året.
 
Slutkommentar
Häst som blir ngt ojämn i rytm o form.Behöver komma ihop o upp lite till. Träna skolor o bakdelsv. Bitvis dubbla spår.
 
Tankar om slutkommentaren
Som vnaligt stämmer det. Skolor och bakdelsvändningar är inte vår grej och där tappar vi ju enormt mycket poäng, främst i skolorna. Det blir till att öva öva öva igen och helt enkelt bli bättre. Vi kämpar hela tiden för att orka hålla oss i den högre formen och jag tror att det kommer att komma med lite mer styrka. Ojämn i rytm och form blev han ju när han sprätte runt, haha!
 
Domare var Eva Rydström

Vilken häst jag har!

Åh, nu har jag precis landat hemma i soffan och slängt i mig mat. Samtidigt fick jag ett gäng bilder skickade till mig av bästa Sofie. Har jag den grymmaste hästfotografen i mitt teamZigge eller har jag!? Och... Har jag den snyggaste hästen eller har jag!? Aaaah! Jag får typ nypa mig själv för att fatta att denna skönhet är min!
 
Idag har varit en bra dag. Resultaten från ritterna kan vi helt klart förbättra, de blev inte särskilt bra alls. Men humöret på min underbara lilla häst är ju helt fantastiskt! Han är SÅ glad och det är det som ställer till det lite för mig. Jag har inte riktigt lärt mig hur jag ska rida honom när han är sådär pigg, busig och laddad.Men jag får lära mig. För ett år sen hade vi problemet att han blev lite seg på tävlingsbanan och efter vårens tävlingar lovade jag både mig själv och Zigge att vi skulle hitta glädjen i dressyren och få fram mer energi. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att vi skulle hitta såhär mycket glädje och energi. Men jag älskar det!
 
Efter Pay & Riden hade vi också ponnycup i hoppning med mitt underbara lag. Jag var helt slut innan, men ändå lyckas jag få energi när jag träffar dem och vi hade jättekul och jättetrevligt. Bästa ponnycupsbarn! ♥
 
Mer utförlig information om både Pay & Riden och ponnycupsmatchen kommer.
 
 
 

Äntligen dags igen!

 
Åh, idag är det äntligen Pay & Ride igen! Jag och Zigge är superladdade, dock mest av glädje och inte så mycket kunskap inför det här. Men men, vi ska ha ku! Det är endast därför jag tävlar, för att de är kul att utmana sig själv. Igår fick han dessutom bada så han inte är helt gul efter leran! Vi var hyfsat oense ett tag, men efteråt såg han nöjd ut och levererade ett grymt ridpass!
 
Idag är planen att rida MsvC:2 och eventuellt LA:3. Jag har tur att MsvC ligger före LA så jag kan känna efter om jag orkar två program. Mitt revben värker ju en del fortfarande, så det beror helt på hur det känns. Men jag hoppas!
 
I MsvC tror jag vi kommer få kämpa. Vi har inte hunnit rida ihop oss efter alla mina uppehåll på grund av resa, trasigt revben och ögonoperation. Tokigt. Vi saknar lite styrka och finess, så det kommer nog bli himla kämpigt, men samtidigt känns det bra att få rida igenom det och att få Evas ögon på sig igen. Mitt mål är givetvis att rida godkänt, men jag har bestämt mig för att vara nöjd om vi kommer över 55%. Vi tappar mycket på att vi inte får till skolorna och de enkla bytena. Det är ju det som är det svåra i det här programmet och därmed också det som är koefficient 2 på. Missar man där så missar man många värdefulla poäng. Men vi ska satsa!
 
I LA så tror jag vi kan brista i ork tyvärr och då främst jag. Jag hoppas att jag ska orka rida hela och ha sådär kul osm vi kan ha i LA:3. Det är mitt favoritprogram och Zigge gör sig bra i det. Mitt mål ddär blir att komma över 63%, för av alla gånger jag ridit LA:3 tror jag att alla gånger jag ridit för Eva har jag landat på 63, haha! Eventuellt kommer det bli svårt med den förvända bågen då vi i programmet innan rider ett enkelt byte på en förvänd båge, så det är nog vad Zigge kommer vilja göra. Men jag måste rida ordentligt.
 
Saker att komma ihåg under ritterna blir främst;
♦ efter ökade galoppen ska jag få ihop honom utan att han dyker
♦ i de enkla bytena ska jag verkligen sätta ihop galoppen innan och visa tydliga skrittsteg emellan
♦ jag måste SITTA för trav i de ökade travdiagonalerna så vi inte får galoppinslag
♦ jag måste rida förvända bågen noga i LA så vi inte får avbrott för att Zigge "kan själv"
 
 

Fancy

 
Se här så fancy vi är i stallet nu! Hela #teamZigge har blivit kittade med schyssta jackor. Vi supportar Zigge med andra ord! Snacka om att vi kommer vara supersnygga på tävlingen nästa helg ;)
 
Det hela började faktiskt som ett skämt för snart ett år sedan. Då var vi ju iväg på våra första tävlingar och jag hade hela tiden mitt gäng med mig och det bestod på den tiden av Sofie, Kicki och Anna. Dom var BÄST! Eller ja, det är dom fortfarande i och för sig. Hur som helst så började vi skoja om att "här kommer teamZigge!" eftersom det var han som var centrum för det hela. Det utvecklades sen någon gång till att bli #teamZigge och där föddes ju det nuvarande bloggnamnet.
 
Efter ett par tävlingar blev det ännu mera att "Jaha, då är hela #teamZigge på plats igen då" och en dag skojade virätt mycket om det här. Plötsligt var det en som sa att snart får vi skaffa teamjackor och starta egen klubb och ja, vi drog det ganska långt den dagen. Men det var ju ändå himla kul! Nu såhär ett år senare är det dags för tävlingssäsong och mitt fantastiska team är fortfarande med och peppar och hejar och hjälper! Men nu är vi lite snyggare i våra teamjackor! Haha!
 
Och japp, det har skapat lite snack i stallet, men vafasen vem bryr sig på riktigt? ;) Mest har det varit positiva reaktioner, men har även blivit fotad i "smyg" igen, hahah! Avundsjuka kan få folk att göra tokiga saker.Tydligen är det folk som snackar skit om en som rider med vita lindor till vardags.. Mind your own business liksom ;)

Ridpasset 17 Mars - Zigge

Alltså min älskade underbara häst! Jag är så glad att jag har honom! ♥ Han gör mig så glad! Igår blev det ett dressyrpass igen och jag var rätt trött i huvudet efter några riktigt intensiva, långa dagar på jobbet. Men så fort jag hoppar upp på Zigges rygg blir jag så galet taggad att jag glömmer allt och bara kör. Han är bäst!
 
Det här passet jobbade vi lösgörande och huvudfokus låg på övergångar och tempoväxlingar. Vi körde en hel del Galopp - Skritt - Galopp och det är ju vår svååååra grej. Fattningar är vi helt okej med, men avbrotten... Pust! Sen behöver vi jobba upp en hel del styrka igen som vi inte riktigt har längre, men vi kämpar på. Vi lyckades få till ett par bra avbrott så jag är jättenöjd!
 
Vi gjorde också lite skänkelvikningar och öppna, och det gick helt okej. Det är himla svårt att hålla böjningen i öppna, men övning ger färdighet. Jag har senaste gångerna känt att det går lite bättre om vi gasar på lite in i öppnan, annars tappar vi lite mycket energi och då blir det för jobbigt. Hm, vi får se.
 
Bakdelsvändningarna börjar bli okej igen, men långt ifrån alla är okej. Vi får hoppas att vi får till okej nivå på söndag åtminstone. Ja, MsvC:2 på söndag känns rätt långt bort faktiskt... Ännu mer långt bort känns det nästa vecka när vi ska på riktig tävling. Målet får bli att åf bra i LA:3 och sen allt över 55% i MsvC är bra. Det blir där vi får lägga ribban och satsa på att ha sjukt kul! Är ändå galet taggad att åf åka iväg med min squad looking fabulous och ha en mysig dag! Åh, juste. squad looking fabulous har jag ju inte visat er vad jag menar med, det får jag ta och göra sen. Tihi!
 

Ridtröjor...

 
Ja alltså, nu bara måste jag ta upp det här! Jag blir helt galen! Jag har suttit och tittat på fina ridtröjor, och då pratar jag om långärmade, lite tjockare tröjor. Eller som jag brukar säga: Tjocktröjor. Det finns ju en hel uppsjö med snygga märken som ju skapar sjukt snygga tjocktröjor för att ha att rida i. Jag kan hitta huuuuur många snygga som helst, men ändå ingen alls. För så fort jag hittar nån jag tycker är snygg så kommer vi till problemet:
 
Vem skapar en ridtjocktröja med luva!?
 
Varför ska man ha en ridtröja med luva? Vem med någorlunda normal stil använder ens någonsin luva? Och speciellt när man rider? Den hänger och slänger och guppar och är allmänt störig. Den kommer oftast med någon form av snören som fladdrar runt, och allra helst ska dessa snören ha någon hård metallklump längst ner som far runt och slår i ansiktet eller hjälmen. Har du provat att ha långt hår och rida med en tröja som har luva? Lycka till att borsta ut det håret sen. Fågelbo är bara förnamnet. På sommaren då? När det är lite varmare men ändå så man måste ha en tjocktröja... Skapligt varmt blir det under den där luvan och resten av kroppen fryser. På vintern behöver man oftast en jacka eller väst ovanpå för att hålla värmen. Hur knögligt blir det inte i nacken då med en luva? Varför kan man inte skapa en tröja utan luva som inte är fleecetröja!? Fördelar då...? Jag kommer inte på en enda.... Så åter till frågan...
 
Vem skapar en ridtjocktröja med luva!? Vad är anledningen!?

Ridpasset 14 Mars - Zigge

 
Jag har bra en sak att säga. Oj oj, oj. BÄSTA Zigge! Det här passet var han SÅ duktig! Han kämpade på riktigt bra och var med mig och ambitiös hela passet. Det är ju lite jobbigt att komma igång med lite mera krav på både honom och mig och det kännsi konditionen på oss båda. Men det här passet kämpade vi stenhårt och gav järnet. Och han blev så himla fin!
 
Vi red en hel del lösgörande och försökte att verkligen böja igenom sidorna på hono. Vi körde en del sidvärtsrörelser och framförallt jobbade iv med tempoväxlingar. Jag har sagt det förut, men Zigge blir verklilgen himla fin av just tempoväxlingar. Att verklige nsätta ihop galoppen några steg för att sen skjuta iväg framåt och sen ihop igen... Eller att trava korta korta steg, oh sen skjuta på med så långa steg vi bara kan... DET om något hjälper till att aktivera hans bakben och få dom lite mer inunder sig och hela Z blir så mycket finare.
 
 

Outfit - Marin & Rosa

 
Ridbyxor - Horze
Lindor - Lamicell
Tröja - JH Collection
T-shirt - HV Polo
Schabrak - Scapa Sport
Strumpor - Pikeur
 
Alltså huuuuur snygga skulle inte Zigge och jag vara i detta set? Vi vill haaa!

Snygg häst


Det här möts jag av varje dag i stallet just nu. Uuuuuunderbart! Haha! Nädå, faktum är att jag är rätt nöjd att han ser ut så ibland ändå. Han har ju uppenbarligen jäkligt roligt i hagen, hehe! Men jag funderar lite på hur jag ska lyckas få den här svansen att bli vit till tävlingen. Men vem vet, kanske funkar lerinpackning helt fantastiskt bra för det?

Ridpasset 11 Mars - Zigge

I fredags blev det ännu ett kravlöst ridpass på bästa prinsen. Jag jobbade från morgon till 19.30 så det blev en härlig fredagsmyskväll i stallet nästan helt själva. Älskar att vara i stallet när det är sådär lugnt och inte så mycket folk där.
 
Under ridpasset var Zigge jättepigg precis som dagen innan och faktiskt lite lat emellanåt. Men han får guldstjärna ändå för att han tycker att allt är himla kul! Men det är inte så konstigt att han i te orkar precis allt jag vill, för vi är ju helt klart inte i form. Zigge är ju dock i betydligt bättre form än mig. Han har ju hållit igång åtminstone, även om han kanske inte gått några stentuffa träningspass. Underbart att ha Anna som ridit honom så bra och härligt, Zigge känns liksom harmonisk och nöjd. Jag har ju bara varit stilla i flera veckor så min kondition är ju helt kass och det märks ju direkt på Zigge såklart. Jag orkar inte rida ordentligt och då blir det inte lika bra. Gissa om jag är taggad på att börja konditionsträna nu!? Det finns få saker i livet som får mig så träningssugen som att känna att min prestation i ridningen brister på grund av dålig kondition nu jäklar!
 
Hur som helst, under passet jobbade vi med lite tempoväxlingar i trav och galopp, lite bakdelsvändningar, skänkelvikningar och skolor. Typ allt med andra ord, hehe.
 
Åh vad jag ser fram emot den kommande tiden med allt vad uppbyggnad och laddning för tävling innebär. Nu kör vi #teamZigge!!!


Eskadron Platinum Arteco

 

Titta vilka bästa sponsorer Ziggeprinsen har! Nya fina presenter inför första ridpasset efter operation och skadat revben. :) Tusen tusen tack! Han är såååå snygg! Från topp till tå klädd i Eskadrons fina saker. Lindor, Boots och schabrak från kollektionen Platinum Arteco i färgen anthracit och täcket vet jag faktiskt inte vilken kollektion det kommer från. Någon som vet? Sjukt snygg är han som vanligt i det dock. Han passar så himla bra i grått tycker jag.
 
Dessa lindor ovan är SÅ himla smart gjorda. När man bara tittar på bilderna ser det ju ut som att det lär vara ett helvete att få loggan att hamna på rätt ställe på benet. Men icke. Dels finns det höger- och vänsterlindor men sen kan man också ta loss märket och sätta fast det på rätt ställe när lindan är färdiggjord. SÅ smart! Tänk att inte fler gör så! Nåja, det här kommer bli en favorit av våra outfits, helt klart!

Ridpasset 10 Mars - Zigge

 
Äntligen! Som jag har längtat efter att äntligen få sitta upp på min prins igen! Senaste gången var 21 februari!! Så himla länge sen! Sen var det ju trasigt revben och ögonoperation som stod ivägen för att rida, men nu äntligen är jag igång igen!
 
Det var SÅ roligt att rida och jag tror även Zigge tyckte det då han var så himla pigg och lite busig faktiskt. Första gången vi skulle fatta galopp studsade han lite på stället och sånt. Tokhäst!
 
Ridpasset i sig gick väl helt okej. Jag kan väl inte förvänta mig så mycket efter att inte ha varit stillsittande i två veckor, och knappt ridit på ytterligare tre veckor innan det. Konditionen och styrkan är inte på topp kan man väl säga. Tyvärr märktes det också att mitt revben inte är helt bra än och för Zigges del märks det nog mest med att jag inte orkar sitta ihop honom ordentligt. Men passet igår var mest ett litet "komma-tillbaka-pass" och lösgörande och utan krav, så det var inte så farligt.
 
Nu är vi i alla fall igång igen och jag måste se till att få oss i tävlingsform på två veckor! Heja!
 
 

Älska livet!

 
Hej hopp! Jag bara måste säga... Jag är så himla taggad på livet just nu! Allt känns fantastiskt just nu! Ögonen är nyopererade och därmed har jag snart bra syn. Zigge är som vanligt bäst och idag får jag äntligen åka till honom och rida igen! Mitt trasiga revben är nästan läkt och gör bara lite lite ont nu. Nästa helg är det Pay & Ride för mig och Zigge och helgen efter det är det årets första dressyrtävling! Jag är SÅ himla laddad!
 
Igår var det också årsmöte på ridklubben. Ett trevligt mötem en lite lite folk somvar där. Ny styrelse valdes och även om det var några riktigt bra som slutade i och med det, så kommer det en hel del nya grymt bra människor också. I slutet av årsmötet har vi alltid prisutdelning för olika prestationer under året så som klubbmästerskap oh lagtävlingar. Många av dom som fick priser var elever som jag på något sätt har instruerat eller coachat och det gjorde mig så stolt! De är så himla duktiga och jag blir så glad när de får uppskattning! Mitt i at jag satt där och säkert såg ut som en tupp ropades även mitt namn upp och jag fick gå upp och ta emot en fin bukett med blommor. För mina insatser som coach sa dom. Jag blev jättepaff och faktiskt lite rörd. Jag älskar att coacha i ponnycupen, jag tycker det är superroligt att hoppa in som vikarie på ridlektionerna och hästlekis är ju mina gosingar som jag älskar! Mina insatser är ju med andra ord helt sälviska, haha! Jag gör ju allt det där för att JAG tycker att det är roligt och för att JAG får massa energi av det. Men det var himla kul och helt utan förvarning. Bästa klubb!

Ponnycupsmatch 6 av 8 - Dressyr

 Match hos Botkyrka! Som vi hade längtat! Att möta ”grannklubben” (även om den ligger långt bort) är alltid lite extra roligt. Vi känner igen en del av ponnyerna där och även en del av ryttarna. Men det var ett pirrigt gäng som samlades på Botkyrkas parkering.

Botkyrka hade ett gäng fina, men lite kluriga ponnyer med denna gång och det syntes att ryttarna var duktiga. De flesta av ponnyerna var lite åt det tröttare hållet, så det blev verkligen en utmaning för oss. När Botkyrka red sina ritter fick de många fina rundor, men med lite småmissar här och där. Som lite avbrott i galoppen och sånt som ändå kan kosta en del. Men på det stora hela kändes det som att de fick till bra rundor.

När jag skulle sätta upp ryttare på rätt ponny hade jag det lite klurigt. Jag hade en lösning, men det fanns några saker att ta hänsyn till som gjorde att den planen inte riktigt gick. Därför valde jag min andra plan. Den blev också helt okej och tjejerna i laget fick till bra rundor. Även vi fick lite missar, men på det hela ändå rätt okej. Dock tänkte jag att det nog skulle bli ganska lika. Men vi hade lite lindrigare missar förutom på ett ekipage, men man vet aldrig.

När det blev dags för prisutdelning stod det ändå klart att Botkyrka segrade denna gång. Lite förvånad blev jag faktiskt då jag som sagt tyckte att våra missar var lindrigare, men… Man vet aldrig hur domaren dömer. Deras program var nog lite jämnare emellan missarna, och då kan man plocka mycket poäng på det. Det är ju oftast sånt jag vinner extra poäng på med Zigge, så jag klagar inte ;) Hehe!

Hur får du honom så vit?

 
Snart drar tävlingssäsongen igång för mig och Zigge på riktigt och det innebär att det börjar bli time to work the magic så att säga. Men andra ord; Han behöver bli vit igen. Hur jag får honom så vit är en fråga jag får ofta, både här på bloggen och i stallet. Jag kan säga att det är en hel vetenskap att ha en vit häst. Herregud, det finns ju en hel uppsjö med olika schampon och mirakelsprayer hit och dit. Men jag har ju helt klart mina favoriter.
 
Det jag dock använder allra mest är mitt sprayschampo från Effol. Här nedan får ni en video på hur jäkla bra det är och hur jag gör. Det här är så jag gör när jag vardagstvättar honom lite mer ordentligt. Ibland när jag har lite mindre tid men ändå vill få bort en fläck (För det är faktiskt det ABSOLUT bästa tipset jag har till er skimmelridare; Ta bort fläckarna på en gång så hinner de inte fastna lika mycket)så kör jag den här rutinen fast med mycket mindre vaten och schampo, funkar också superbra! Hur som helst, här kommer videon;
 
 

Ponnycupsmatch 5 av 8 - Dressyr

 

Vår femte match i ponnycupen dressyr det här året kommer jag inte skriva så mycket om. Jag vill hålla en god ton här i bloggen, så jag skippar det. Det jag kan säga är ändå att laget gjorde en grym insats och att jag är stolt över att alla alltid gör sitt bästa, håller humöret uppe, är trevliga och att vi alltid kör rent spel. Den här matchen var en bortamatch som vi tyvärr förlorade med endast ett par poäng trots det som hände. Bästa, bästa ponnycupslag! Tyvärr kostar den här matchen oss chansen att bli gruppsegrare, men i mina ögon är vårt lag vinnarna. Nästa år kommer vi igen och nu får vi se till att roligt de sista matcherna!

 

Zigges önskelista

Nu när jag är sjukskiven och inte kan göra så mycket mer än att vara hemma har det blivit en hel del spanande på fina saker till Zigge. Då har självklart önskelistan uppdaterats en del. Såhär ser den ut just nu:
 
 
1. Machande schabrak till nya lindorna och bootsen
Alltså.. Jag är helt insnöad på Eskadrons Arteco-kollektion! Sååå snyggt och stilrent men ändå lite spejsat! Det här schabraket, fast i dressyrmodell dårå, skulle ju passa SÅ bra på Ziggemannen. Om någon vill ge Zigge en fin sak vill han ha det här!
 
2. Nya dressyrskydd
Ja som sagt... Arteco... Dessa skydd vore ju inte helt fel! Tänk vad stilig han skulle bli! Och såklart snyggt med resten i samma serie. Men 1700:- för benskydd är lite väl saftigt. Men vinner vi på lotto  någon dag då jäklar! Annars... Sponsorer... Titta på dessa snygga grejer! ;)
 
3. Detta schabraket
Jag har inte hunnit visa er, men Zigge har faktiskt fått nya roliga benlindor. Benlindor som är till en grå och i övrigt trist dag. Han har nämligen fått ett gäng illrosa lindor! Hehe... Och till dem skulle ju det här schabrakt vara SÅ snyggt! Tänk dom lindorna med det här schabraket och sen min illrosa pikétröja från HV Polo och en marinblå tröja över, så att pikén bara sticker ut lite grann upptill och nedtill. Aaaahhh...!
 
4. Nya svarta slit-och-släng-vardags-boots
Ja, jag måste börja inse att Zigges vardags slit och släng är helt slut. Det börja bli hög tid att köpa nya såna. Då  han sliter rät mycket på dem vill man inte gärna lägga ut en förmögenhet, så dessa för endast typ 150:- vore toppen.
 
5. Tävlingsmapp
Jag skulle verkligen vilja ha en tävlingsmapp till Zigge. Det saknade jag redan förra året, och nu när tävlingssäsongen är på ingång vore det inte dumt att ha en. Och vaför inte då denna snygga i min favoitserie!? Dock verkar den bara finnas i brunt, och jag skulle ju självklart vilja ha den i anthracit istället.
 
6. Tuffa bootsen
Ja, jag måste nog fortfarande säga att dessa ligger på önskelistan. Så himla coola! Vem vill inte ha nitar på sin hästs hovar liksom? ;) Haha! Nämen allvarligt, jag tycker att de är sjukt coola. Zigge skulle passa i dom.
 

Nytt i hoppgarderoben

 
Ziggemannen har fått ännu mera nytt! Denna snygga förbygel fyndade Zigge från boxgrannen för i princip inga pengar alls. Det är inte ofta man stöter på en förbygel som är irätt storlek för Zigge, alla är alltid på tok för små, men denna satt perfekt! Vi har ju visserligen redan en sjukt snygg förbygel från HV Polo som jag älskar, men det kan ju vara kul att ha något att variera med! Så denna fick också bli Zigges. Skaplig blingbling kan man väl säga, hehe! Men klart att Zigge ska få blänka som den prins han är! ;)
 

Materiell lycka!

 
Men alltså är detta materiell lycka eller vad?! Dessa finns nu i Zigges garderob och herregud vad jag längtar till jag kan åka till stallet och prova dessa på honom! Lindorna och bootsen kommer från Eskadrons Arteco-kollektion och jag bara älskar det! Eskadron är ju helt klart mitt favoritmärke (okej, ett av dom) och dessa är i färgen antracit vilket jag är helt insnöad på just nu.
 
På sikt skulle jag även vilja köpa tendon-skydden i samma serie och färg då jag tror att de skulle bli minst lika snygga på honom! Jag älskar grått och svart på Zigge, det är helt klart det snyggaste på honom även om det är kul att skoja till det med någon stark färg ibland. Det är typ den enda fördelen med att ha en vit häst; han passar i typ alla färger.

Så har operationen gått hittills

Tack så mycket allihopa för alla lyckönskningar! Ni är bäst! ♥ Nu har det första dygnet efter operationen passerat och jag är mållös. Jag hade ju förberett mig på att jag skulle ha fruktansvärt ont i framförallt de två första dygnen och jag hade förberett mig på att ligga i ett mörkt rum med stängda ögon under tiden. Inget jag såg fra emot, men jaa... Nödvändigt ont så att säga.
 
När vi var på kliniken berettäade de väldigt noga hur ont jag skulle kunna tänkas ha och att det inte är någon fara. De har ju liksom skurit i mina ögon, så att det gör ont är helt normalt. Efter operationen ville de att jag skulle ta värktabletter dierkt och sen skynda mig hem så jag hann hem innan lokalbedövningen släppte efter 1,5 timme. Jag skullen ämligen ha så ont att jag inte ville ha ögonen öppna då.
 
Själva behandlingen gick bra. Det var lite obehagligt i vissa moment, men de är väldigt duktiga och informerar noga vad de gör och att det ser bra ut osv. Man får också alltid en lugnande hand på axeln, rätt töntigt men det är SÅ lugnande! Efter behandlingen stressade de nästan på oss för att skynda oss hem och vi satte fart. Jag såg betydligt bättre efter operationen än jag hade förväntat mig, men det skulle också bli sämre efter 1,5 timme.
 
När vi kom hem hade det gått ungefär en timme och jag intog soffläge och förberedde mig för den stundande smärtan. Efter 6 timmar undrade jag snopet fortfarande när det skulle börja göra ont. Hela kvällen gick och jag hade inte särskilt ont. Det var inte alls svårt att droppa alla olika antibiotikadroppar eller någonting. När jag skulle gå och lägga mig hade jag ju fått med mig "insomningstabletter" som skulle hjälpa mig att somna. Jag tog ingen och hade inte problem att somna alls.
 
I morse när jag vaknade kl 7 (för att jag hade glömt att stänga av alarmet) så sved det lite i ögonen. Jag tog då tabletter och somnade om efter en liten stund. Sen sov jag några timmar till och när jag vaknade igen hade jag inte ont längre. Sen har ju större delen av dagen gått nu och jag har fortfarande inte ont. Jag kan se tillräckligt bra för att skriva det här inlägget och jag kan titta på TV. Jag håller tummarna stenhårt för att det inte blir sämre än såhär, det vore ju fantastiskt!
 
Tyvärr har jag stallförbud då det är för smutsigt och för mycket bakterier i ett stall. Jag har himla lust att bryta mot förbudet, men njaa.. Det är ju trots allt mina ögon och min syn det handlar om. Det känns rätt viktigt så jag ska nog lyda läkarna den här gången. Men gissa hur laddad jag kommer vara när jag får komma tillbaka!? Abstinens och ha vilat i två veckor! Stackars Zigge kommer bli slutkörd! Haha!

Taggad!!

Åhhh jag är så tävlingssugen! Snart har jag längtat i ett år på att allsvenskan i dressyr ska starta igen! Förra året deltog jag och Zigge i laget i division 2 dressyr för vår klubb. När jag fick frågan av lagledaren sa jag först tvärnej. "Herregud, så bra är vi absolut inte!!" men sen valde jag att se det som en utmaning istället. Idag är jag SÅ glad att jag vågade satsa och tro på oss och det har jag mitt härliga #teamZigge-gäng att tacka för. Som peppade och stöttade.
 
Jag älskar att tävla i lag. Jag har visserligen börjat älska att tävla i allmänhet nu på sistone, men tidigare har jag aldrig varit någon tävlingsmänniska. Eller ja, det beror helt på hur man ser det i och för sig. Tävla mot andra har jag inte varit så inne på, men däremot tävla med mig själv. Det älskar jag! Och även att tävla i lag. Förmodligen är det väl därför jag är lagledare för två lag redan och har tidigare varit det för andra lag.
 
I år hoppas jag att kunna få ingå i laget för division 2 för vår klubb. Som jag skrev tidigare, jag har verkligen längtat ända sedan förra året. Men i år är vi betydligt fler som anmält intresse att rida i laget, så det kanske inte blir någon plats till mig, vi får se. Men kul vore det! Nu har de precis lagt om omgångarna också, och det passar mig nästan ännu bättre! Anläggningarna är fantastiska och jag har bara bra minnen därifrån! Planen är nu alltså;
 
24 April - Omgång 1 - Södertälje RK (Hemma juuu!)
8 Maj - Omgång 2 - Värmdö RK (Där vi gjorde vår bästa ritt förra året!)
22 Maj - Final - Vallentuna RK (Superfin anläggning!)
 
Så nu får ni hoppas och hålla tummarna med mig att jag och Zigge får en plats i laget!

Ridförbud och operation... Det går bra nu

 
Varför kommer det inga inlägg om ridpass? Varför kommer det heller inte göra det på någon vecka? Såhär ligger det till;
 
Ni vet ju att jag hostat massor och fått gå till läkaren. Igår fick jag göra det igen och det visade sig att jag mycket riktigt har en spricka i revbenet. Därför har jag haft så otrolligt ont att jag knappt kommer ur sängen på morgonen om jag inte rullar ur sängen. Det har liksom inte riktigt varit läge att rida massor då.
 
Idag blir det ännu mer spännande. Idag gör jag nämligen en ögonoperation och kommer ju med andra ord absolut inte heller kunna rida. Operationen är inget farligt utan det är en uppföljande behandling på en ögonlaserbehandling jag gjorde för 3,5 år sedan. Jag har nu fått sämre syn igen och då opererar man det istället. Lite läskigt, men jag är inte så farligt nervös. Än i alla fall....
 
Det känns jättetrist att inte få rida och träna med min bästa kompis, men han hålls i alla fall igång av alla fantastiska människor jag har runt mig. ♥ Men när jag är återställd igen, om ungefär en vecka, då jäklar! Då kommer jag ju till och med kunna se hindren och bokstäverna! Och ska jag vara ärlig... Egentligen kommer ju den här operationen väldigt lägligt i och med revbenet...

Vad Zigge äter

 
 
Ibland får jag frågan om vad Zigge äter och hur mycket. Han är ju rätt så stor så han äter ju ganska mycket, och hans kost varierar lite beroende på hur han känns. Men jag ska göra några exempel här nedanför. Min grundtanke när jag valt vad Zigge ska äta är att jag vill att han ska äta så bra stråfoder att han helst inte behöver något annat.
 
Just nu
Morgon: 4 kg hösilage + en näve krafft
Lunch: 5 kg hösilage + en näve krafft
Afterwork: 0,75 liter Grön müsli från Krafft + 1 kg hösilage
Kväll: 6 kg hösilage + 0,25 liter Grön müsli från Krafft
 
Totalt alltså 17,25 kg uppdelat på 16 kg hösilage, 1 kg Grön müsli och 0,25 kg krafft
 
Hårdträning
Morgon: 4 kg hösilage + ½ kg krafft
Lunch: 6 kg hösilage + 1 kg krafft
Afterwork: 0,75 kg Grön müsli från Krafft 0 1 kg hösilage
Kväll: 6 kg hösilage + 0,25 kg Grön müsli från Krafft
 
Totalt alltså 19,5 kg uppdelat på 17 kg hösilage, 1,5 kg krafft och 1 kg Grön müsli
 
Utöver det här ger jag honom även Equitop Gonex i omgångar för hans leder. Att jag ger grön müsli är för att Zigge behöver extra protein. Vi har lyxen att ha väldigt bra hösilage i vårt stall, och framförallt proteinvärdet har varit bra. Men Zigge med sina 185 centimeter och normalproportioneliga kropp behöver mycket protein. Så därför ger jag det.