Älskade häst!

 
Igår fick jag äntligen träffa min fina häst efter att inte ha sett honom på hela helgen! Min sambo har fyllt 30 så vi hade hyrt en lokal och bjudit in till stor fest med inhyrd kock och bartender och övernattningsstuga och allt möjligt. Så det var mycket att rodda och sånt. Så Zigge har fått hänga med Anna hela helgen. Men igår fick jag äntligen träffa honom igen! Som jag har längtat!
 
Eftersom det var måndag så hade jag lektioner efter jobbet, jag har ju tagit på mig att hålla ponnylektionerna på ridskolan på måndagarna fram till sommaren då den ordinarie instruktören slutade. Det är jätteroligt! Att ha lektioner alltså, inte att hon slutade. Hur som helst,efter lektionerna skulle jag rida Z, men han var så enormt skitig så jag hann inte. Det blev alldeles för sent. Så istället tvättade och pysslade vi och sen tog vi en promenad. Men idag, då jäklarns måste jag hinna! Jag slutar visserligen jobbet jättesent, men jag får snabba mig. Nu är det uppladdning inför helgens tävling som gäller. På söndag startar vi på Botkyrka, det blir LA:3 och MsvC:1. Haha, det känns som att vi bara rider dom klasserna nu!
 
Hur som helst, veckan som kommer blir nog; Tisdag - Lite lösgörande, Onsdag rider Anna, Torsdag blir det att jobba med skolorna, Fredag blir lite lugnare i lägre form, sen Lördag blir det nog mycket tempoväxlingar. Sen söndag smäller det! Ska bli så himla kul! Och skönt också att det är på Botkyrka som ligger så nära. JAg verkar få himla bra starttider också, typ strax efter lunch. Perfekt!

Bilder från Värmdö

För någon vecka sen fickjag ett USB-minne av Sofie med en mängd bilder på Zigge och mig från tävlingen som var på Värmdö. Jag kan titta i timmar. Hur snygg är min häst!? Tänk att JAG äger denna snygging! JAG!? Jag måste vara världens lyckligaste människa.
 
 
 

Ridpasset 27 Maj - Zigge

 
Bästa bästa häst! Det här passet jobbade vi lite tuffare och det märktes redan från början att jag var lite mer bestämd dagen innan. Zigge var laddad som tusan och väldigt uppmärksam. Vi började med vikterna, heja sjukgymnastik! Eller... Friskvård kanske det mera är eftersom han inte är sjuk. Hur som helst, efter vikterna joggade vi igång och Zigge blev svettig ganska snabbt.
 
Vi övade sen lite tempoväxlingar i trav och Zigge var helt med på noterna. Sen blev det jobbigt när jag bad honom sätta ihop lite mer än vanligt, och då studsade han till ibland. Men sen körde han på och var himla nöjd med sig själv. Duktiga häst! Sen gick vi på lite enkla byten och där gjorde Zigge också ett bra jobb. Emellanåt blev han lite väl taggad och ville förekomma mig och sprang då på sidan, haha! Men sen lugnade han sig och då testade vi att göra byten i språnget igen. Och min fina fina häst gjorde flera rena byten! Duuuktiiiig! Jag blev så glad! Men, nu blir det inga fler byten att öva på innan tävlingarna är slut. Vi är anmälda till Botkyrka nästa helg och sen Gnesta helgen efter, men sen blir det tävlingsuppehåll ett tag och dåjäklar ska vi öva byten!
 
Att jag väljer att inte öva dem mer nu är för att jag vill undvika missförstånd på tävligsbanan. Vi har inte bråttom liksom, vi kan lika gärna vänta två veckor. Jag vet ju att Zigge är en väldigt ambitiös häst och om jag börjar öva byten kommer han tänka att det är det jag vill göra typ hela tiden. Så nä, vi väntar meddet till i sommar. 

Ridpasset 26 Maj - Zigge

Igår var hästen perfekt! Han är verkligen bäst min häst! Tänk att han kan göra så mycket för hur jag mår. Jag hade en rätt kass dag igår i allmänhet. Jag försov mig på morgonen och sen var det tokstressigt hela dagen, jag slängde i mig min lunch under 1 timmes tid för så fort jag tagit en tugga var jag tvungen att springa på nästa grej. Jag fick värma om maten flera gånger. Blä. Men det var bara att försöka släppa allt när jag kom till stallet. Och Zigge kan verkligen muntra upp. Han bjöd på ett grymt pass!
 
I början kände jag mig som en nybörjare som for runt på en alldeles för tor och stark häst som körde sitt race med mig. Men sen hörde jag tränarens röst i huvudet "Rid, han är inte gjord av proslin!" och sen kom jag igång. Då blev Zigge så fin och lite laddad. Vi jobbade lite lösgörande och även med bjudningen. Vi började samla ihop lite mot slutet och sen testade jag att göra lite byten. Och vi lyckades göra ett jättefint, samlat, rent byte! Lycka! Sen lyckades vi också göra några orena byten, Zigge vill ju gärna byta efter i bak, och det blir inte bra. Men, han byter ändå på hjälpen vilket jag ändå ser osm ett första steg. Han vet ju vad jag menar. Nu måste vi bara jobba på att få dem rena. MsvB - Here we come! ;) Hehe, nä skämt åsido, det är bara roligt att testa ibland. Men när det blir dags för byten ordentligt - då behöver vi mer tränarhjälp.

Ridpasset 24 Maj - Zigge

 
I tisdag blev det ett ridpass på både utebanan och ridhuset. Zigge hade vilat dagen innan och bara skrittat i skogen samt galopperat några minuter på utebanan så han var skapligt pigg. Så vi började i ridhuset där vi hade fyra väggar, hehe! Joggade igång och Zigge kände väl helt okej, men lite stel typ. Vi körde vikter också, och det känns som att det börjar ge lite resultat äntligen.
 
Vi körde ett ganska kravlöst pass och joggade mest runt. Sen när de minskade min del av ridhuset för att lektionerna skulle ha mer plats gick vi ut på utebanan. Där blev han lite mer spänd men helt okej. Vi jobbade en liten stund där innan vi tog en avslutande skritt ute i skogen. Mys!
 
Idag är jag så himla trött, det har blivit lite för mycket jobb på sistone. Så nu längtar jag till att få borra in ansiktet i Zigges hals (Jag når ju inte till manen) och sen rida ett bra pass på honom.

Regional LA:4 22 Maj, Final div II - Zigge

Finalprogrammet i Division 2! Heja heja! Dock mitt absolut sämsta program att rida med Zigge, men, detä r bara kämpa och satsa på att bli bättre!
 
Framridningen
Efter att ha stått i lastbilen varvat med promenader utanför i 7 timmar kan man ju tänka sig att Z skulle vara lite seg och stel. Men icke! Han var så GALET fin! Jag har nog aldrig haft den känslan han bjöd på tidigare. Underbar! Även denna klass hade jag turen att det var väldigt få på framridningen då jag ju startade absolut sist av alla. Superskönt! Men hur som helst, Zigge kändes framme, taggad och laddad. Men samtidigt lydig. Han var mjuk i sidorna och jag ville typ inte att framridningen skulle ta slut.
 
 
Ritten
På vägen till banan blev jag och Zigge lite oense om ifall vi verkligen skulle gå åt ett visst håll, så där blev han lite spänd. Han kan bli så när han blir laddad, och tyvärr sitter spänningen lätt kvar. Men vi lyckades ta oss in på banan och sprang runt där inne. Han var så pigg och taggad att jag fick svårt att rida. Han sprang på i en himla fart och jag fick svårt att sätta ihop honom. Han gick och laddade i varenda hörn och på varenda långsida, varenda kortsida, varenda volt, ja ni fattar... Haha! Men det var så roligt! Tyvärr blev han ltie för spänd och det sken igenom. Vi fick en del kommunikationsmissar och jag blev lite för försiktig. Men bitvis var han jättefin! Nu måste jag lära mig att rida med energin istället för att bli mesig. Träna träna träna!
 
Allmänna intrycket
Gångarter 6 / 6,5 / 6,5
Framåtbjudning 6,5 / 6,5 / 6
Lösgjordhet 5,5 / 6,5 / 6
Ryttarens sits och hållning 6 / 7 / 6
Korrektheten 5,5 / 6 / 6
 
Totalpoäng 60,810% / 65,676% / 64,459% = 63,649%
 
Mina tankar om slutpoängen
Ja det skilde sig lite i poängen här. Men så är det ju med bedömningssport. På mig skilde det ändå "bara" 5% mellan högsta och lägsta. På vissa skilde det hela 9%, det är ju mycket! Men det är klart det blir olika när domarna sitter på olika ställen. Vissa saker syns inte alls från en vinkel men kan vara jättetydlig ur en annan. LA:4 är som sagt inte alls vårt program, så att landa på 63,649% känns ändå helt okej. Jag lyckades ju i alla fall höja betyget från föra året, hehe. Då hade vi 63,063. Tänk vad långt vi kommit på ett år ;) Haha! 
 
Slutkommentar
Domare 1: Läcker häst som var lite spänd idag och tränger i hörn etc. Lycka till!
Domare 2: Pampig & kapabel men inte alltid stadig i sin form. Spårar inte alltid.
Domare 3: Fin häst som behöver visas med med mer energi och avspändhet. Lycka till! :)
 
Mina tankar om slutkommentaren
Att alla tre domare inleder sina kommentarer med att skriva att Z är Läcker, Pampig och Fin känns helt amazing! Jag kan visserligen inte annat än hålla med dem! Hehe! Att flera påpekar att han var spänd och inte spårar kan jag inte heller annat än hålla med om, jag menar... kolla på honom! Det roligaste i hela programmet är ju vid 01:37, hahaha! Söta tokhäst! Han var så laddad och spänd och taggad och alldeles underbar att rida ändå. Den här gången fick vi inga jättehöga poäng, men jag är så nöjd ändå! Och vet ni vad!? Av en domare fick vi 8or på våra 10meters-volter i galopp! Vi som inte kan det! Och en 7,5 på ena bakdelsvändningen! Duktig häst och snäll domare! ;) Men hur som helst, jag är jättenöjd med min fina häst. Han var GRYM på framridningen och även på banan om jag bara hade lyckats reda ut det. 
 
Domare 1 var Vibeke Weiner 
Domare 2 var Lotta Finstorp
Domare 3 var Anne-Carin Klinge Sporrong

Regional MsvC:1 22 Maj - Zigge

Åh så kul det skulle bli att rida MsvC:1 igen, vi kämpar på med det mycket just nu! Det är ett himla roligt program och jag gillar faktiskt verkligen galoppdelen! Skolorna kunde jag ju klara mig utan, hehe, men samtidigt är det SÅ bra att ha något att kämpa med! Den här klassen var jag rätt inställd på att hamna i botten på resultatlistan då startfältet var ganska starkt. Jag är nöjd med att komma över 60% och många av de som skulle starta MsvC skulle även starta MsvB, så de ligger ju lite längre fram än vad jag och Zigge gör. Men det är lite skitsamma. Vi är där för att göra en bra insats för att vra vi, och vi struntar lite i vad de andra får. Det är bara kul att rida det programmet!
 
 
Framridningen
Jag hade lagom länge på mig att rida fram och jag valde att rida fram utan spö. Jag upplever ju många gånger att Zigge får en falsk bjudning om jag rider fram med spöt som jag sen tappar när vi kommer in på banan och har lagt ifrån oss spöt. Zigge kändes fin på framridningen och jag hade ju turen att det inte var så många som red fram samtidigt då klassen på andra banan hade tagit slut. Jag tyckte att vi fick till en bra framridning även om jag kanske inte kände att Zigge var hundra procent med mig på exakt allt hela tiden. Jag tror också att jag mesade lite för att han inte skulle bli så trött, vilket ju egentligen var helt onödigt att tänka så, vi hade ju 7 timmar på oss att vila upp oss efter klassen och Zigge klarar ju lätt två ridpass på en dag. Men men.
 
 
 
Ritten
När vi kom in på banan red jag runt och kände direkt att det var lite tungt för oss. Vi är så himla bortskämda hemma med ett lite lättare underlag och nu skulle vi rida på sand som hade blivit lite djup, framförallt i hörnen. Men det var en himla bra bana, men för oss var det ovant. Zigge kändes lite matt och orkeslös när vi väl startade, så det var trist. Jag fick kämpa kan man säga.
 
I travprogrammet är jag ändå helt okej nöjd. Vi fick inte riktigt till skolorna med den energin jag vill, vi tappade lite, men ändå helt okej. Travökningarna var heller inga höjdare då vi helt enkelt inte orkade. Något komiskt var också att Zigge i första inledande halten började titta på domaren och krånglade lite. Men så kan det gå.
 
När vi kom till galoppen blev det som vanligt lite bättre och där plockade vi många 7or. Tyvärr satt inte de enkla bytena lika bra idag, men de var ändå okej. Någonstans försöker jag ändå tänka att för bara ett par månader sedan så kunde vi inte ens bryta av från galopp till skritt överhuvudtaget. Så jag är ändå helt nöjd med Zigge. Jag kunde ha ridit lite bättre. Bågarna i dne förvända galoppen är jag dock lite besviken på. Jag tyckte nog inte att de var så himla tokiga, men vi fick bara 6,5 på dem. Den sista är jag helt med på, för den tappade jag linjen mot slutet, men den första tyckte jag var bra. Kommentaren var också God balans. Men det var förmodligen något mer som inte var så bra.
 
Våra halter måste vi VERKLIGEN öva på. Inte en enda halt blev bra. Usch, jag skäms. Vi som en gång i tiden plockade jättebra poäng på just halterna. Nä, nu får jag öva.
 
Allmänna intrycket
Gångarter 6 /12
Framåtbjudning 6 / 12
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 6,5 / 19,5
Korrektheten 6,5 / 13
 
Totalpoäng; 289 p, 61,489%
 
Tankar om slutpoängen
Totalpoängen stämmer väldigt bra överens med min egen känsla. En godkänd ritt, men inte så mycket mer än det. Vi tappade energi och det drar ju ner på mycket. Allt blir SÅ mycket svårare att få till när energin saknas och jag tappar både sitsen och styrkan för att jag måste driva så mycket. Poängen i det allmänna intrycket känns också rätt rimligt. Han fick ju inte direkt flashiga gångarter då han tassade runt lite, och bjudningen var okej men inte mer. Lösgjordheten var väl också sisådär och jaa.. Jag håller med. MEN! Jag är ändå sjukt nöjd att vi återigen har lyckats med en godkänd MsvC-ritt! Heja Zigge!
 
Slutkommentar
Fin ritt på en trevlig häst med fin resning som går i en fin form för klassen. För dagen behöver den bli lite mer engagerad genom bakben och rygg. När det ordnar sig blir det riktigt bra. Lycka till!
 
Tankar om slutkommentaren
Men alltså....!! Det här kan ju vara den finaste slutkommentaren jag någonsin fått! Allt var fint! Och hon har ju så rätt, vi behöver bli mer engagerade i bakben och rygg. Heja! Den här levde jag på hela dagen kan jag säga! Och gör nog fortfarande, hehe! Genomgående i programmet skriver hon också "Fin form" och "God balans" så det känns jättekul!
 
Domare var Lena Käll

Äventyr igår!

 
Som ni vet var vi på tävling igår och det var en himla spännande dag. Zigge fick åka lastbil för första gången med mig. På morgonen klev han på efter lite övertygande, och sen på tävlingsplatsen var det inga problem. Vi fick dessutom en väldigt bra parkering så Zigge stod och hade uppsikt över dressyrbanorna hela dagen. Toppen! Dock ledsnade han lite mot slutet och jag trodde nästan att han skulle riva lastbilen. Men det gjorde han inte som tur var, hehe!
 
På tävlingen gick det också bra. Inga superresultat men jag är jättenöjd med Zigges insats! Det blev lite tungt på banan i första klassen och vi tappade energi. Den energin vi tappade tror jag Zigge hittade till andra klassen för där hade han så mycekt energi att han mest sprätte runt. Hahahah! Men han ar SÅ fin på framridningen och jag kände att jag satt på en miljonhäst! Det där ojämna i vänstervarvet jag har kunnat känna senaste tiden fanns det itne ett spår av. Såååå skönt!
 
Ikväll ska jag ha lektioner på ridskolan och sen ska jag ochZigge försöka ta oss ut i skogen på en kvällspromenad. Myyyyys! Vanliga inlägg om starterna kommer såklart! Jag ska bara få tag i filmerna först!
 
Jag måste dock skryta över min fina häst. Vi fick vårt livs finaste slutkommentar i MsvC igår. "Fin ritt på en trevlig häst med fin resning som går i en fin form för klassen. För dagen behöver den bli lite mer engagerad genom bakben och rygg. När det ordnar sig blir det riktigt bra. Lycka till!! - Alltså, jag blir tårögd! ♥

Äntligen dags igen!

 
Jaha hörni, då var det dags igen! Dressyrtävling och idag är det finalen av Division II som går på Vallentuna. Finalenrids i programmet LA:4 som är mitt sämsta program, haha! Jag tycker det är lite svårt. Det är mycket raka linjer, många mellangångarter och tiometersvolter. Hua! Men vi sa greja det! Eftersom det är final kommer det dessutom vara hela tre domare som dömer också. Spännande! Alltid kul att få många kommentarer tycker jag!
 
Vi rider också en förklass idag och ajg kunde välja på LA:3 och MsvC:1, Jag valde MsvC:1, vilket jag känner mig lite pirrig över just nu. Det kommer vara många duktiga ekipage i den klassen, så jag tror tyvärr att vi har stor risk att hamna på lite sämre resultat, men vi ska göra vårt bästa. Anledningen till att jag valde att ändå rida den klassen är att jag känner att Zigge behöver en paus från LA:3. Han kan det programmet och kör sitt race. Sen tycker jag det är så himla roligt med MsvC-programmen. De är kluriga och jag måste verkligen rida och vara bra med timingen. Sen är det ju MsvC jag vill utvecklas i och utmana mig själv. Är så himla stolt över att min lilla häst kan gå den klassen! Tihi! Vi får se hur det går, någon måste ju komma sist också, kanske är det min tur att ta den pucken.
 
Hur som helst, det ska bli väldigt roligt att tävla igen och jag är superladdad! Jag tror att vi kan få det lite kämpigt med lydnaden, dels för att Zigge "kan själv" så mycket på senaste tiden, men också för att han haft en himla lugn vecka och är aaaspigg. Dock kan det hända att han blir trött psykiskt till sista klassen. Vi kommer nämligen ha en väääääldigt lång dag. Idag ska Zigge få åka lastbil, vi åker nämligen tillsammans med en lagkompis. Det ska bli spännande.
 
Om ni vill följa våra starter idag så har ni här:
Min förklass (MsvC:1) hittar du HÄR
Min lagklass (LA:4) hittar du HÄR
Lagets resultat hittar du HÄR 
 
Min första start är 11:55 och min andra är 19:10. Sjuuuukt långt emellan.

Ridpasset 19 Maj - Zigge

 
Åh min älskade häst! Tänk att det kan vara så roligt att ridda varje dag. Vilken lyx jag har som får göra detta tillsammans med honom ♥
 
Igår blev det alltså ett ridpass igen och det kändes ändå som att både jag och Zigge var taggade på det. Vi red ju lektion i måndags och sen fick Z gå i skogen på tisdagen. Jag hade lektioner på kvällen och skulel rida ut med sista gruppen så då passade jag på att ta med Zigge ut. Han skötte sig exemplariskt. Han är så stolt när han får gå först och leda sina gamla ridskolekompisar. Sen i onsdags var det ju Annas dag. Så äntligen fick jg sitta upp! Hehe!
 
Dock hade jag lektioner även igår kväll plus att jag red söta Dudley efter det så jag hade inte så jättemycket tid innan jag var tvungen att avsluta passet. Det blev med andra ord ett kort och effektivt pass. Vi joggade i lite lägre form till en början och startade vi med vikterna. Zigge kändes SÅ fin! Och jag fick också rapporter från Anna att han hade fått mycket beröm av instruktören dagen innan. SÅ kul!
 
I allmänhet var Zigge pigg och glad och hade härlig bjudning! Underbart! Han känns himla nöjd med livet faktiskt :) Nu ska vi bara få bukt med de korta musklerna!
 
Vi jobbade lite med skänkelvikningar och han var lite överambitiös emellanåt, men gjorde det bra. På söndag ska vi starta LA:4, ett program som jag inte tror jag har ridit sen förra årets final av division 2, hehe! Så mycket gillar jag det ;) Skämt åsido, men jag ska faktiskt inte rida igenom programmet så mycket den här gången, för jag vill inte att Z ska lära sig programemt och ta egna initiativ på banan. Vi får se hur det går. Men vi testade i alla fall några av programdelarna. Skänkelvikningarna ligger från medellinjen och ut till fyrkantspåret, så det provade vi lite. Sen vände vi rätt upp och ryggade på medellinjen också, SVÅRT, men vi ska banne mig sätta det! Öva, öva, öva!

Tävlingar/Träningstävlingar Inzaghi 2016

 
Här är planerade och avklarade tävlingar för 2016. För att läsa om ritterna kan du klicka på resultatet för den tävlingen du vill se.
 
Avklarade tävlingar
27 Mars: Lokal/Regional Botkyrka Ridsällskap LA:3 + MsvC:2, 70,143% + 62,333%
24 April: Lokal/Regional Södertälje Ridklubb MsvC:2 + LA:3 60,111% + 65,143%
6 Maj: Regional Eskilstunaorten LA:3 + MsvC:1 67,000% + 65,957% 
8 Maj: Div II Dressyr Värmdö Ridklubb LA:3 + MsvC:1 64,286% + 62,766%
22 Maj: Div II Dressyr (Final) Vallentuna MsvC:1 + LA:4  61,489% + 63,649%
5 Juni: Lokal/Regional Botkyrka Ridsällskap LA:3 + MsvC:1 64,286% + 62,234%
11 Juni: Regional Gnesta LA:1 + MsvC:1 67,105% + 70,745%
1 Juli: Regional Överby Dyltabruk MsvC:1 59,225%
16 Juli: Regional Hästhuset MsvC:1 + MsvB:2 64,787% + 60,930%
12 Augusti: Regional Strängnäs(Gripens) MsvC-cup, MsvC:1 61,915%
13 Augusti: Regional Strängnäs(Gripens) MsvC-cup, MsvC:2 63,556%
14 Augusti: Regional Strängnäs(Gripens) MsvC-cup, MsvC:2 61,333%
3 September: Div I Dressyr Fågelbro MsvB:2 56,628%
18 September: Regional Eskilstunaorten MsvC:2 + MsvB:2 62,889% + 59,651%
24 September: Regional Kungsör MsvC:1 + MsvB:4 59,787% + 54,348%
2 Oktober: Regional Östra Sörmlands MsvB:2 62,558%
9 Oktober: Div I Dressyr Botkyrka MsvB:2 61,047%
22 Oktober: Div I Dressyr Täby MsvB:4 54,130%
6 November: Regional Södertälje LA:4 + MsvC:1 65,135% + 63,404%
13 November: KM Dressyr Södertälje MsvB:4 60,217%
 
Avklarade träningstävlingar
24 Januari: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 90 + 100, 4fel + 4fel
21 Februari: Pay & Ride Södertälje Ridklubb MsvC:2, 58,444%
20 Mars: Pay & Ride Södertälje Ridklubb LA:3 + MsvC:2, 61,000% + 58,333%
10 April: Pay & Jump Södertälje Ridklubb 100 + 110, 0 fel + ute(4 fel)
17 April: Pay & Ride Södertälje Ridklubb MsvC:1 + MsvC:2 61,064% + 61,222%
28 Augusti: Pay & Ride Södertälje Ridklubb MsvB:2 60,698%
30 Oktober: Pay & Ride Södertälje Ridklubb MsvB:4 53,043%
 
Kommande
Alla tävlingar slut för säsongen
 

Ridpasset 16 Maj - Zigge

 
Igår hadej ag tur! Jag fick hoppa in på en ridskolelektion och rida för Annelie. SÅ himla nice! Jag och Zigge var taggade och han såg så himla glad ut när han såg att han skulle få springa med sina gamla ridskolekompisar. Sötnosen!
 
Vi började dock med att jogga med vikterna på lilla utebanan utanför ridhuset, så när vi fick komma in hade vi travat lite. Hur som helst, när vi red fram kändes det på en gång myyyycket bättre än igår. Jag försökte också tänka bort allt som distraherar mina tankar.
 
Övningen vi gjorde igår var perfekt inför helgen! Vi körde nämligen skolorna som de ligger i MsvC:1 blandat med övergångar mellan alla olika gångarter. Hur bra!? Så efter uppvärmningen, där vi också övade trav, i balans, och sen fatta galopp utan att falla iväg, sen avbrott i balans, och jaa, ni vet den övningen som jag gillar så mycket, så körde vi alltså öppna in på långsidan, sen 8 metersvolt vid E eller B, sensluta ut till hörnet, sen noggranna hörnpasseringar och sen övergångar på andra långsidan. SÅ bra! Det var riktigt kämpigt för mig och Z men efter ett tag lossnade det lite och då jäklar blev han fin! Bästa häst!
 
I början av passet jobbade vi en del i skritt och flyttade undan för skänkeln från spåret till kvartslinjen och ut igen, men då med böjd häst. Så det blev liksom öppna, sen sluta, sen öppna in igen och sen sluta. Det var en himla bra övning för mig för att få koll på alla hjälper. Den ska jag ta med mig. Fast jag har kört den förut, men bra att bli påmind :) Men fasen... Nu vill jag ju rida ett trimpass idag igen! Gaaah jag får vänta.

Bompasset 15 Maj - Zigge

 
Jaha hörni, igår blev det ett bom/hoppass på Ziggemannen på utebanan. Jättedumt val faktiskt. Men jag hade besätmt mig för att hoppa lite på utebanan med Zigge igår, och när jag kom till stallet var det ju rätt trist väder. Det var inte regn eller så, men det blåste något enormt. Men jag hade ju bestämt mig för att hoppa på utebanan så jag klädde på och låtsades som ingenting. Det blev vårt kanske sämsta pass någonsin, haha!
 
Redan från början av passet kände jag att Zigge inte lyssnade på mig för fem öre. Han tog varken skänkel eller hand och jag kände mig som en liten myra på en elefant. Han kändes stel, sned och kantig. Blää. Det var också ruskigt kallt så jag blev stel. Jag värmde i alla fall upp och Zigge for mest runt med mig. Jag tog några små kryss där jag till en början bara rullade på en volt och sen kom jag på ett kryss och bröt av till trav och travade ut över en serie travbommar. Lydnad. Jo men tjena, det gick inte alls.
 
Jag kämpade och kämpade, men jag tror min inställning inte var toppen. Jag fick hela tiden tankar tillbaka på ett pass för ganska precis ett år sen när jag ocksåvar ute på utebanan och hoppade Zigge och kände att han inte var på topp. Det var ju då skadan kom och Zigge fick inte göra någonting på flera månader. Så det var nog det som spökade mycket. Jimmy filmade passet och när jag stod i stallet efteråt och tittade på filmerna så såg det ju inte alls så himla illa ut.
 
När jag sen analyserade vad som kunde gjort att det blev så dåligt kom jag fram till;
1. Min inställning
2. Första hoppasset på utebanan för i år
3. Det blåste galet mycket
4. Jag hade annat bett och träns
5. Jag hade annan sadel
6. Jag hade andra sporrar
Så.... Det var inte mycket som var som det brukar... Kanske berodde det dåliga passet faktiskt på allt det här ovan. Idag tar vi nya tag och jobbar dressyr och lösgörande. Det blir fokus på att få honom mjuk, mjuk, mjuk. Bära eller brista.
Ps. Jag var bara tvungen att ta den här bilden ovan, trots att jag ser helt knäpp ut. Men titta på Zigge! Han ser ut som en busig liten ponny! Det blåste så mycket så han fick man som stod rätt upp, och han busade. Skakade på öronen konstant och hoppade runt och bytte galopp lite hur som helst. Tokstolle!

Regional MsvC:1 8 Maj - Zigge

Efter starten i LA:3 där jag knappt hunnit rida fram kände jag att nu ville jag få till en bra framridning. Den här gången hade jag mer tid på mig, vilket var skönt. Sen var det inte så långt mellan mina starter så Zigge var ju nästan fortfarande uppvärmd, hehe.
 
 
Framridningen
På framridningen till den här klassen hade jag ju mycket mer gott om tid. När jag hade joggat igång kändes han SÅ fin och jag ville bara starta. Då var det 15 minuter till min start. Dumt. Men det var bara att försöka hålla igång det fram till start. Men Z kändes mjuk och väldigt med på noterna. Han gick liksom och lyssnade och inväntade kommandon. Så himla härlig känsla, och jag hoppades SÅ att det skulle hålla även på banan!
 
 
Ritten
Det här blev ju en väldigt intressant ritt. Zigge var ganska lydig och med mig. Fördelen med att rida MsvC-programmen är att han inte riktigt at hunnit lära sig dem än. Men kan går däremot och laddar när det är likt LA:3-delarna, som i skritten haha! Men tyvärr grejade jag inte riktigt att hålla ihop honom och vara sådär finlirs-ridande som jag behöver vara när han är med mig så mycket. Så det blev en hel del missar. Första missen kom ju direkt från hälsningshalten när vi både backar bakåt och sen fattar galopp inann vi enas om att trav blir bra.
 
Sen fick vi ju tyvärr galoppinslag i ena travökningen, i ryggningen ville Z inte sluta backa, och sen började vi trava i ökade skritten som jag slarvade något enormt med. I andra enkla bytet bytte Zigge bak innan vi kom ner i skritt och sen fick vi även ett omslag i upptagningen på sista galoppökningen. Att vi ändå blev godkända känns ju som ett under, haha! Men emellan alla dessa missar var det med andra ord rätt bra.
 
Jag är glad att jag inte blev sådär helt slut som jag lätt blev förra året. Jag kände ju att jag fick kämpa för att hålla igång bjudningen, och bitvis tappade vi den, men jag kunde ändå sitta ner ordentligt. Nu måste jag bara få till den där BRA sitsen som jag var på god väg att hitta innan jag spräckte revbenet. Kämpa kämpa!
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5 /13
Framåtbjudning 6,5 / 13
Lösgjordhet 6,5 / 13
Ryttarens sits och hållning 7 / 21
Korrektheten 7 / 14
 
Totalpoäng; 295 p, 62,766%
 
Tankar om slutpoängen
Jag är SÅ glad att vi för tredje starten i rad blir godkända i MsvC! Heja Zigge! Dessutom att vi landar på nästan 63% trots 6 (!!!) stora missar i programmet känns ju helt fantastiskt! Även den här starten blev alla skolor godkända, wiho! Övning ger verkligen färdighet! På de allmänna intrycken är jag himla glad att iv faktiskt ändå fick 6,5 på både lösgjordhet och framåtbjudning. De två är ju de vi kämpar allra mest med och som det är högre krav på i MsvC än LA. Heja heja!
 
Slutkommentar
Mjukt ridet, synd på skritten idag. God galopp och skrittkvalité. Lycka till!
 
Tankar om slutkommentaren
Som ni vet älskar jag ju att få kommentaren "mjukt ridet". Det känns liksom fint, men ibland kan det ju vara att jag är lite mesig. Det var jag nog den här dagen. Känns ändå positivt när hon skriver "Synd på skritten idag" för det ger ju ändå intrycket av att hon också såg det som en miss, och inte att iv inte kan bättre liksom.Nu måste vi nog hem och öva påtravkvalitén eftersom skritten och galoppen är bra! :)
 
Domare var Berit Norberg

Ridpasset 13 Maj - Zigge

 
Äntligen(!!!) fick jag hoppa upp på Zigge och rida ett pass igen! Jag var SÅ taggad och det var verkligen Zigge också. Han körde en hel del öronskakningar, haha! Tokiga häst. I början var han lite seg, men sen när han insåg att det inte var dags för ytterligare ett skrittpass så blev han jätteglad och framåt.
 
Jag tänkte innan passet att ha nskulel vara lite stel och så eftersom han inte gått ordentligt på tre dagar, men han var SÅ mjuk! Han kändes med mig och var väldigt arbetsvillig. Den lillla vilan gjorde honom gott och det var ju också tanken att han skulle ha en lite lugnare vecka nu. Passade med andra ord perfekt att ha kiropraktiorn ute.
 
Vi jobbade med lite skänkelvikningar och övergångar. Något jag och Zigge behöver kämpa mycket med en tid framöver nu är verkligen övergångar och tempoväxlingar. På tävling är det just dom delarna vi får antingen nedslag på eller rent av stora missar. Så nu har vi en riktig utmaning. Sen ska vi ju fortsätta öva upp skolorna, men de har blivit lite bättre ändå. Men det gäller ju att inte tappa dem. Hua, det är mycket att hålla koll på just nu. När vi kommit såhär långt i dressyren börjar det bli svårt att hinna med att öva allt tycker jag. Att få till det där bra upplägget så vi utvecklas inom alla olika rörelser. Man hinner ju liksom inte öva allt varje pass, ochman vill ju variera för honom. Men samtidigt får det inte gå för långt emellan gångerna man övar. Mycket svårt tycker jag. Hur gör ni med ert upplägg för att hinna öva allt?

Regional LA:3 8 Maj - Zigge

Den här dagen började inte så bra då Zigge hade blivit utsläppt i hage jättetidigt trots att han inte skulle gå ut. Han ahde heller inte fått äta upp sin frukost och ja, han var ute långt innan jag kom till stallet vid 7.45 (en kvart innan de ska gå ut) Ni som känner min häst vet att han är en rätt smutsig häst så han hade ju såklart hunnit skita ner sig. Ni kan ju gissa om jag var irriterad. Men alla tänker inte steget längre, så jag försökte skaka av mig det hela, men irritationen satt kvar ett tag. Hur som helst ledde det hela till att vi blev en timme sena hemifrån och ni kan ju gissa hur det blev tidsmässigt. Nä, inte särskilt bra. Men jag vet någon som är nöjd med det i alla fall ;)
 
Framridningen
När vi var på plats blev det ju jättestressigt och framridningen blev inte lång alls. Varken jag eller Zigge hann typ bli varma och vi hann itne göra någonting typ. Så det blev knappt någon framridning och jag var stressad. Inte Zigges fel, men det är ju itne såhär man vill ha det innan en start.
 
 
Ritten
Vi fick ju då gå in på banan rätt snart inpå att jag suttit upp och ritten blev tyvärr lite därefter. Jag hastade igenom programmet och slarvade en del. Vi hade inte fått igång bjudningen och han var inte lösgjord för fem öre. Det blev ganska tydligt under ritten då han blev lite av eller på hela tiden. Han skötte sig ändå rätt bra under de förutsättningar som blev och jag är nöjd med min fina häst. Ritten var klart inte vår bästa och Zigge tog lite många egna beslut även om det inte syns lika mycket som det känns. Men vi var inte ett helt enkelt.
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5
Framåtbjudning 6
Lösgjordhet 6 / 12
Ryttarens sits och hållning 6,5 / 19,5
Korrektheten 6,5
 
Totalpoäng; 225 p, 64,286%
 
Tankar om slutpoängen
Det känns ändå rätt bra att kunna vara så missnöjd och ouppvärmda och ändå rida in på drygt 64%. Jag tycker nog att det bitvis var lite snålt satta poäng, men på vissa var det generöst. Med det menar jag att jag trodde mina poäng på de olika delarna skulle vara lite mer spridda än de var. Att det som var dåligt var mycket sämre och det som var bra var lite bättre. Men icke, det var ganska jämnt. Hur som helst, på det allmänna intrycken instämmer jag bra med att det var framåtbjudningen och lösgjordheten som var sämst. Det andra var något bättre, men vi hann helt enkelt inte rida ihop oss. Better luck next time. Som tur var lyckades laget ändå samla ihop så mycket poäng att vi gick vidare till finalen. Pust!
 
Slutkommentar
Arbetsvillig häst. Kan acceptera handen mer tex när du går in i halt.
 
Tankar om slutkommentaren
Håller helt med. Han vill SÅ mycket, men när han inte är med mig blir det lite hattigt. Halterna blir fruktansvärda och han drar. Glad ändå att hon skrev att ha nvar arbetsvillig!
 
Domare var Åsa Abrahamsson

Kiropraktorbesöket 11 Maj - Zigge

 
Igår hade vi kiropraktorn ute hos Zigge för att kolla igenom. Jag har ju tyckt att Zigge känts lite sned och knasig så jag tänker att det är lika bra att kolla igenom på alla sätt och vis. Zigge har kiropraktor Kokko (Kauko Luomala) och jag är jättenöjd hittills. Jag gillar att jag får ställa de frågor jag har och att han gärna ger ett svar och förklarar så jag ska förstå. Det är något som är viktigt för mig när jag väljer personer till Zigge.
 
Hur som helst, den här gången blev domen att Zigge var kort i vänster framben, det brukar annars alltid vara höger, så det var intressant. Sen hade han också lite ömt i ryggen. Koko satte nålar och Zigge blev skitförbannad först, men stod sen och myste. Knashäst.
 
Zigge skulle skritta igår efter behandlingen och även idag, sen kan vi rida som vanligt, men longera med viktboots innan passet. Då blir det som förut fast andra varvet. Det vill säga att han har vikter på vänster framben och longeras i högervarvet. Vi börjar med 5 minuter och under en månads tid ökar vi successivt så vi kommer upp i 10 minuter. Sen ville han äen prova att sko Zigge med långa ringskor bak. Det för att hjälpa honom med hakningarna han har på bakbenen. Spännande!

Ridpassen 9 & 10 maj - Zigge

 
Igår blev det en kvällstur på Zigge i solen. Vi red ner till vattnet och doppade hovarna. Zigge var modig och gick i efter inte så mycket övertalning och sen var han duktig och promenerade runt lite i vattnet. Sen lekte han såklart lite också, inget bad utan att göra bubblor, hehe!
 
Abbehunden var duktig också och sprang med hela turen. Han fick kämpa men lyssnade bra. När vi kom hem till stallet var han lite trött och la sig och sov. Perfekt med 1,5 timmes promenad för vovven. # Chihuahuankan
 
Dagen innan var det måndag och på dagen fick jag ett samtal från bästa Malin som undrade om min ponny inte ville hoppa lite eftersom deras ponny Gonzo inte kunde hoppa. Visst sa jag och så fick Emme låna Zigge. Han hade skött sig bra och jag fick se filmer. Älskade häst, han såg SÅ glad ut!
 
Idag träffade Z Kokko, kiropraktorn och komemr få skritta två dagar till. Jag skriver ett inlägg om det sen. Bästa hästen!

Regional MsvC:1 6 Maj - Zigge

 
Framridningen
Tilll den här klassen fick jag nästan lite väl lång framridning. Zigge kändes SÅ fin nästan på en gång och jag fick till allt jag ville på framridningen. Han var lagom laddad och framåt och han lydde och fokuserade bra. Det kändes lovande, men jag vet ju att det inte behöver betyda att han är likadan inne på banan. Nu när det var nytt program var det också på den andra banan, så vi skulle heller inte ha någon fördel på det viset. Men det är bara att köra.
 
 
 
Ritten
När det blev vår tur red jag ner och tittade på domarhuset och sen fick vi startsignal. Jag är SÅ nöjd med ritten! Zigge kändes fokuserad och lät mig bestämma. Han var med mig hela tiden och hyfsat framåt. Sen blir det ju svårt och jobbigt i skolorna så där tappar vi lite bjudning, men han var ändå himla bra. Galopprogrammet kändes ju som vanligt allra bäst, och skritten var väldigt bra utom mellanskritten. Då kom en katt in på banan och jag försökte få Zigge att inte titta på den vilket gjorde att jag tryckte iväg honom in i takt. Blä. Dom enkla byten kändes riktigt bra, även om jag visst hade lite bråttom i första. När jag red ut från banan var jag SÅ nöjd och sa direkt att jag struntar i poängen, känslan var jättebra.
 
Slutpoängen
Gångarter 6,5 /13
Framåtbjudning 6,5 / 13
Lösgjordhet 6.5 / 13
Ryttarens sits och hållning 7 / 21
Korrektheten 7 / 14
 
Totalpoäng; 310 p, 65,957%
 
Tankar om slutpoängen
Men alltså hur nöjd är jag inte med den här procenten!? I MsvC på riktig tävling! Tjiho vilken häst jag har! Nästan 66% känns ju heeeelt fantastiskt! Nu är vi dessutom kvalade till MsvB, inte för att jag har någon plan att starta det, men ändå! Jag är så glad att poängen också stämde överens med min känsla. Och vet ni, vi lyckades kamma hem två 8or i galoppen! Med den här poängen gled vi in på en tredjeplacering som höll hela vägen och vi fick med oss en gul rosett hem! Så roligt! Ett av våra årsmål är alltså uppnått därmed. Att bli placerade i en MsvC. Duktiga duktiga Zigge!
 
Slutkommentar
Bra kämpat på en för dagen något kantig i traven häst. Stilig galoppdel - dags att börja samla lite mer?
 
Tankar om slutkommentaren
Traven är ju helt klart vår sämsta gångart, det är den vi måste öva. Galoppen är betydligt bättre och ja, vi kanske ska börja samla lite mer. Kämpa kämpa. Vi ska bygga styrka och komma igen ännu starkare!
 
Domare var Marlene Kamsvik

Regional LA:3 6 maj - Zigge

 
Framridningen
Oj vilket väder det var den här dagen! Strålande sol och över 20 grader! Jag som i vanliga fall blir svettig tyckte ju att det var supervarmt. Även Zigge blev väldigt varm snabbt. Framridningen var utomhus och det var en stor bana som delades av både LA-klassen och MsvC-klassen. Jag tycker nog ändå att det fungerade riktigt bra. Det var lite rörigt till en början och jag hade lite svårt att håla fokus. Det är så svårt när man inte vet vilka som håller höger och inte. Jag litar inte på någon på framridningen. Hur som helst, jag ar lite ofokuserad och red inte riktigt igenom Zigge helt. Men han kändes ändå fin och positiv, om än lite ouppvärmd när jag gick till banan.
 
 
Ritten
När vi kom bort till tävlingsbanan visade det sig att man inte fick rida in på banan före sin start, utan man startade utifrån. Spännande! Det var vår förta tävling där vi inte fick komma in innan. Som tur är så är ju inte Zigge så himla tittig, men lite spände han faktiskt till.
 
Jag vet inte riktigt vad som hände där inne, men jag lät Zigge ta kommandot. Han körde en "Åh, LA:3, det kan jag!" och sen drog han runt mig och gjorde allt lite för tidigt eller för mycket, hehe. Som tur är så syns det inte alltför mycket, men känslan är inte särskilt bra. Jag upplevde honom som lite spänd och hetsig, men bitvis fick vi ändå till det.
 
När vi red ut från banan var jag arg på mig själv för jag kände att jag hade kunnat göra så mycket mer. Känslan av att "Varför gjorde jag inget?" är inte en okej känsla att ha när man rider ut från banan. Då får man göra om göra rätt. Det är något jag alltid tjatar på mina elever om; att när de går in på banan får de ge järnet och vila sen. Jag verkade typ vila inne på banan. Dumt.
 
Slutpoängen
Gångarter 7,5
Framåtbjudning 7
Lösgjordhet 6.5 / 13
Ryttarens sits och hållning 7 / 21
Korrektheten 7 / 14
 
Totalpoäng; 234,5p, 67,000%
 
Tankar om slutpoängen
Ja, ni kan ju gissa min förvåning när vi står och tittar på när de matar in poängen. Jag hade tippat på ungefär 61-62% och var inte så nyfiken på poängen. Men när de kom och vi såg att jag fick 67% blev jag ju alldeles chockad. Så bra tycker jag inte att vi var. Haha! Men det är ju jätteroligt att kunna få bra betalt även när man är missnöjd. Med de här fina poängen slutade vi sen på en 5:e placering och Zigge fick en grön rosett!
 
Slutkommentar
Mjukt visat på trevlig häst som behöver bli starkare i sin form i framförallt traven. Lycka till!
 
Tankar om slutkommentaren
Jag älskar att få kommentarer om att jag rider mjukt. Det är så jag vill rida. Dock tror jag att den här gången är det för att jag åkte ganska mycket, men när jag väl red blev det ju bra. Nu ska vi jobba på styrka och travprogrammet, som är den delen vi alltid får kämpa med. Galoppen ligger ju klart bättre för oss poängmässigt.
 
Domare var Madeleine Holmqvist

Dags igen!

 
Alltså hur snygg häst har jag egentligen!? Den här fina bilder fick jag av Sofie igår. Söta söta Zigge!
 
Idag är det dags igen! Denna gång en morgontävling. Idag bär det av till Värmdö, en himla trevlig tävlingsplats om ni frågar mig. Idag är det allsvenskan division 2 omgång 2. Tjiho vad roligt det ska bli! Jag älskar att tävla i lag! Lagklassen går utan förklass på Värmdö, vilket jag inte vet riktigt om det är en fördel eller inte för mig. Hur som helst ska vi starta i laget och det är ju LA:3 som gäller, och sen är vi också anmälda till en MsvC:1 om det känns bra.
 
Idag tror jag att svårigheten framförallt blir i mitt huvud. Jag har lite för många tankar i huvudet att min stackars häst inte ska orka tävla idag och därmedinte kännas fräsch. Det måste jag bara släppa. Igår fick han vilodag med skritt/trav-tur ute i skogen. Han har hunnit återhämta sig. Men ändå...
 
I övrigt blir det kul att rida LA:3, jag gillar ju som ni vet det programmet, men det är himla hård konkurrens. Jag förväntar mig inte att det ska gå så bra som förra gången lagmässigt. Då gick vi ju och vann! Det tror jagi nte att vi kommer göra den här gången, men vi får hålla tummarna att vi kan komma på övre halvan av resultatlistan. Sist vi var på Värmdö och tävlade levererade Zigge en rätt bra runda som belönades med 66%och en tredjeplacering. Jag minns att jag var helt lyrisk då det var vår första placering i LA-klass. Vi får hoppas att han gillar stället lika mycket denna gång!
 
Jag hoppas verkligen att vi känns bra i LA:n så att jag kan rida MsvC också. Det skulle vara himla kul att rida den igen nu så tätt inpå. Gör om gör rätt liksom på de delar vi missade. Fast å andra sidan var jag ju himla nöjd med rundan i fredags, så jag tycker inte att jag hade så många missar. Kanske snarare får rida en gör om, gör likadant-runda. Haha!
 
Hur osm helst, vill ni hänga med i dagens resultat så hittar ni de här:
Följ mitt individuella resultat i LA:3 HÄR
Följ lagets resultat i LA:3 HÄR
Följ mitt resultat i MsvC:1 HÄR
 
Min start i LA:3 är jkl.11:57
Min start i MsvC:1 är kl.14:10
Första lagkompisens start i LA:3 är 08:46
Andra lagkompisens start i LA:3 är 10:14
 
Ifall ni vill hålla tummarna lite extrahårt just då ;)

Vilken dag!

 
Älskade, älskade häst vad han är bra! Idag är han värd en miljon! (Fast det är han alla dagar i och för sig) Efter att ha blivit lite sena från stallet och alltså påbörjat lastningen alldeles för sent, klev han på transporten utan några större protester. Det tog inte ens tio minuter tror jag! Sen båda lastningarna på tävlingsplatsen gick han bara rakt in! Bästa bästa Zigge!
 
Första starten var en LA:3 och där är jag faktiskt inte särskilt nöjd med min prestation. Jag lät Zigge ta kommandot och han körde sitt race. Jag åkte mest med. Efteråt kände jag sådär som man inte får känna. "Varför red jag inte!?". Dumt. Men men.. Gissa om jag blev förvånad när resultatet kom!? Jag chansade på 61-62 procent, men vi belönades med hela 67,000%! Galet! Vi gled då in på en andra placering men blev sen nedputtade till en femteplacering. Heja Zigge fick en grön rosett!
 
Till andra klassen var det MsvC:1 som gällde, och där kändes framridningen jättebra. Jag blev dock klar för tidigt, men tog en paus innan det var dags att gå in på banan. När vi startade kände jag att Zigge var med mig. Vi fick till en hel del grejer riktigt bra. Mitt i programmet kom en katt in och sällskapade oss i skritten, vilket gjorde att jag tappade fokus och tryckte iväg Zigge till taktinslag. Dumt. Men annars hade vi inte så många missar. Skolorna gick bättre än vanligt och galoppen satte vi. Båda enkla bytena var riktigt bra för oss, och jag red ut från banan och var supernöjd. När resultatet kom hoppade jag av glädje. Vi lyckades kamma ihop hela 65,957% och landade därmed på en 3e placering som höll hela vägen! Så det blev även en gul rosett och vår första placering i Medelsvår klass! Heja! Duktiga duktiga häst!
 
Imorgon kommer utvärdering från båda starterna som vanligt och även film. Om det går att se, det var lite dammigt på banan, hehe :) Närå, självklart får ni filmer, tankar och bilder som vanligt också!

Tävlingsdax idag!

 
Tjiho! Idag är det tävling! Men ingen tidig morgon här inte. Igår när jag fick mina starttider var jag SÅ säker på att jag skulle behöva gå upp 04.00, men det visade sig att tävlingen startar 15.00. Så nice!
 
Så idag startar jag och Zigge i LA:3 kl.15.32 och i MsvC:1 kl.17.39.
Ni kan följa vår LA-klass HÄR
Ni kan följa vår MsvC-klass HÄR
 
Vi kommer alltså idag att åka till Eskilstunaorten och det blir för mig och Zigge premiär i ett annat distrikt. Kul! Jag har aldrig varit där och vad jagvet har Zigge heller aldrig varit där. Det är en utetävling vilket ska bli så härligt! Vi har verkligen tur med vädret också! Strålande sol och typ 20 grader! Svettigt att rida i dock! :)
 
I LA-starten kännsdet bra att det är LA:3, vårt favoritprogram all time. Det kan vi i sömnen, men nu gäller det att plocka dom små extrapoängen för att kunna skrapa ihop en fin procent. Jag gillar att rida LA:3 för att både jag och Zigge får känna oss hemma och bekväma. Vi känner oss lite duktiga. I det programmet är vi mer på detaljnivå. I msvc-programmen är vi helt vilse,haha! Jag hoppas att vi idag kan sätta våra förvända galopp-bågar. Dom brukar vi kunna vara grymma på men har ju varit lite tunga i framdelen på sistone, det hoppas jag kunna förbättra idag. Jag skulle vilja lyckas sätta mellangångarterna och ökningarna, men det tror jag tyvärr kanske inte att vi grejar. Dom har börjat bli bättre igen, men vi är inte helt tillbaka där. Skänkelvikningarna ska jag kämpa med på framridningen och jag ska komma ihåg Evas ord; Rid till punkten! Så att jag inte bara blir parerandes. I övrigt hoppas jag på att få till travdelen på godkäntnivå och galoppdelen på mer än så. Kämpa kämpa!
 
I MsvC-starten ska vi mest gå in oc få rutin. Det är idag MsvC:1 vilket jag inte har ridit på länge, utom på Pay & Riden. Men jag ska göra mitt bästa och vi ska kämpa. Det är en domare från vår klubb vilket alltid gör mig extra nervös. Det känns som att man liksom måste prestera ännu lite bättre då. Men hur som helst, idag ska jag verkligen försöka komma ihåg att inte stressa. Jag brukar nämligen hetsa runt och sen efteråt känner jag alltid att jag var slarvig. Idag ska jag ta tid på mig. 8 på korrektheten är målet! Hehe! Nämen att verkligen rida varje steg och vara noggrann. Jag tror som vanligt att vi kommer ha tungt i skolorna, men jag hoppas att vi kanske kan plocka lite poäng i galoppdelen. Jag ska rida som en galning för att sätta de enkela bytena, hehe. Sen gillar jag att galoppbågen i förvänd är koefficient två också. Hoppas hoppas att vi sätter den.
 
Nä hörni, nu ska jag hoppa i vita ridbrallorna och dra till stallet. Zigge ska knoppas och släpet ska lastas. Ni hejar väl på Zigge idag? :)

Ridpassen 3 & 4 maj - Zigge

I tisdags plockade jag och Sophie fram lite bommar i ridhuset och red över. Vi tänkte dressyrbommar med gymnastik för hästarna. Vi gjorde en väldigt enkel bana,men SÅ bra!
 
Jag blev förvånad över Zigge för dom första gångerna vi kom mot bommarna kändes han lite osäker, som att han var tveksam hur han skulle ta sig igenom. Det har jag aldrig upplevt med honom på bommar. Men jag fick ge honom självförtroende och sen slutade han vara nojig. Han tog tag i bommarna bra och blev himla fin faktiskt! I galoppen fick jag kämpa som en galning för att hålla honom rak i vänstergaloppen. Det gick inte. Men det blev bättre åtminstone. Men i höger var han fin. Efter bomarbetet i trav och galopp kändes Z SÅ fin! Vi gjorde lite tempoväxlingar i traven och han var verkligen med mig och lyckades hålla takten bättre igen. Åh vad glad jag kände mig att han var så fin!
 
Övningen vi gjorde ser ni här på bilden. Som ni ser är den ju himla enkel att bygga. Vi började med att lägga ut fem bommar på travavstånd och för våra stora hästar körde vi på 120-130 emellan. Sen sockerbitar på varannan sida på alla bommarna. Vi red rakt fram mot spegeln så man kunde få extra hjälpa att se att hästen verkligen var rak och bjöd på fint rakt framåt. Varken jag eller Sophie tog bommarna jättemånga gånger i och med att det ju är jobbigt för hästarna att kliva över dem här. Riktigt styrketräning och gymnastiserande. Man kände verkligen hur de fick ta i.
 
Sen tog vi bort bom två och fyra och körde galoppbommar, också med tanken att ha rak häst över bommarna. Ganska kort galopp så avstånden ju blev ca 2,60 mellan bommarna. Men det gick väldigt bra för oss båda. Jag gjorde dessutom som ni ser att jag vände in och la in ett enkelt byte, så fick vi jobba med lydnad också. Så först vände vi rätt upp, tog höger varv, vände invid bommarna och över medellinjen ett enkelt byte, ut i vänster var och sen rätt uppöver bommarna, vänster varv och sen in vid bommarna och enkelt byte igen, och så vidare. Det hrä var en bra övning för Zigge och den ska jag definitivt göra igen, ganska snart! 
 
Dagen efter det här passet var det ju Annas riddag. Vad jag förstod hade han varit jättefin och härlig att rida. Så himla kul! Han blev nog rätt lösgjord av arbetet med andra ord. Hehe! Heja Zigge!

Update Zigges ben

 
En del har undrat hur det går med Zigges ben. Jag har ju varit så orolig eftersom det varit lite tjockt (enligt mig myyyycket tjockt, enligt veterinär knappt tjockt, hehe hönsmamma-Sandra) och han har varit sårig på benet av mugg. Jag har emellanåt tyckt att han inte känns helt fräsch att rida och jaa.. Här kommer nu en update hur det går och vad jag gjort. Och japp, jag förväntar mig ni alla inte håller med i hur jag hanterat det hela, men det är ju det fina med att ha egen häst. Man får välja den väg man själv tycker passar.
 
Det hela började när vi var på årets första tävling. (Som ju gick sååå bra!) Zigge har ju alltid varit lite svår att lasta och han blir lätt väldigt spänd på morognen när vi ska in i transporten. Zigge är en riktig vanehäst så han kan bli jättenervös på morgonen av småsaker som att de får gå ut sent eller så. Att låta Zigge stanna inne en morgon när alla andra hästar får gå ut är liksom inte ett alternativ. Hur som helst, för att få bort Zigges nervositet den dagen longerade jag honom lite. Här kommer mitt första misstag. Jag tänkte ju att han bara skulle få springa lite lätt och tog inte på några benskydd. Såklart var han jättespänd och slog upp ett litet sår på ena bakbenet. Men det var inten fara.
 
Hur som helst, vi åkte på tävlingen och det gick väldigt bra. I andra klassen slog han upp ett till sår på andra bakbenet. Så dumt att man inte får rida med benskydd på dressyrtävling :( Men fortfarande var det ingen fara. Vi åkte hem, tvättade såren och det såg fint ut. Dagen efter syntes det knappt och vi tog ett lätt "dagen-efter-tävling-pass".
 
Ytterligare en dag senare var han lite småsvullen i vänster bakben och jag blev genast jätteorolig. Han fick vila den dagen. Sen blev det liksom lite mer svullet för varje dag och jag gick promenader med honom, livrädd att han skulle ha slagit sönder mer än bara en rispa i huden.
 
Efter en veckas vila,vilket ju inte är bra för en stor häst som Zigge som har sina bakbensbekymmer, så var det fortfarande lite svullet, men det gick hela tiden ner när jag rörde på honom. Vi träffade veterinär och hon tyckte inte det var någon fara alls. Så jag började rida igen och han kändes rätt ojämn. Det gjorde att jag inte vågade rida ordentligt. Men efter mycket funderande och diskuterande och rådgivande från mina tränare och veterinär kom vi fram till att han är inte halt, så att han är ojämn kan bero på att det stramar lite i benet när han har sår, att han är sned i muskulaturen som han ju är, och ja, allt möjligt. Så jag började rida ordentligt.
 
Vi var med på tävlingen vi hade inplanerad och han kändes mestadels okej, men emellanåt lite ojämn. Ingen av domarna anmärkte någonting på det, förutom att han emellanåt blev lite otaktmässig i andra starten. Jag kände efter mycket och kom fram till att han kändes som när han var sådär superkort i sitt höger framben. Så jag började med viktbootsen igen. Innan varje ridpass får han trava i vänster varv med vikter på höger framben. För varje pass har han känts bättre och bättre.
 
Hela tiden har jag tvättat såret med hexocil och jag har provat att tvätta mer eller mindre ofta. Jag har ju alltså kommit fram till att det är mugg han har och nu senaste veckan har jag tvättat en gång om dagen och då har svullnaden äntligen börjat gå ner. Igår när jag kom till Zigge hade såret "spruckit" typ och det var ett öppet äckligt sår. Men svullnaden var borta. Han var bara pyttelite svullen och efter att jag ridit var han inte svullen alls. Men såret är fult. Så nu fortsätter jag att tvätta och det känns som att vi är på rätt väg. Vi jobbar med viktbootsen och styrketräning för bakbenen. Snart ska vi nog vara på banan igen!
 
Så med andra ord; Just nu känns inte läget kritiskt längre och jag känner mig inte lika orolig. Men jag vill hålla koll på det så även om det idag är Annas Zigge-dag så komemr jag åka ut och fixa med såret. Kontrollbehov deluxe, men Zigge är min bebis! Idag har jag tänkt linda med kompress så vi kan dra ut allt äckligt varaktigit klet som är i såret. Men det känns himla skönt att det äntligen verkar vara på väg ut. Heja!

Ridlektionen 2 Maj - Zigge

Igår köpte vi en ridlektion för Eva Rydström. Perfekt inför helgens tävlingar! Det var SÅ roligt att rida lektion igen och vi fick med oss en hel del bra saker. Vi övade skänkelvikningar och bakdelsvändningar. Just skänkelvikningarna börjar faktiskt sitta rätt bra för oss nu, så det känns riktigt roligt! Vi har lättare att hitta flytet i sidvärtsen, men sen blir det lätt att huvudet kan hamna på sned. Det fick ajg öva på att verkligen rida till en punkt, inte bara försöka korrigera. Det var nästan löjligt vilken skillnad det blev. Hehe! Så roligt!
 
Bakdelsvändningarna fick jag tänka liiiiiten volt tillbaka som jag sen centrerar. Det fungerade också rätt bra efter ett tag. För att vara vi alltså. Vi kan ju liksom inte bli experter på en timme, men vi fick ändå till ett par vändningar rätt bra.
 
I början av passet satt jag typ och skrattade. Zigge var SÅ pigg och for fram med en jädra fart. Jag hamnade i ett läge där jag blev mest bromsande, och glömde benen lite. Så Eva var på mig ett par gånger om att jag måste ha energin kvar. Vi jobbade med det och efter ett tag blev det betydligt bättre. Vi fick också en kommentar om att ha nvar med rak nu än sist, och att han inte tryckte in vänster bak lika mycket. Jättekul eftersom jag verkligen försöker jobba med det! Heja Zigge!

Gårdagens Zigge

 
Igår hade vi vilodag jag och mr Grå. Då blev det en skritttur ner till vattnet. Superhärligt! Alltså det tiden vi var sams. Den tiden Z stod på bakbenen och snurrade och sprang upp i skogen och tryckte in mig i träd... Inte lika mysigt. Men resten var härligt. Även den här gången vågade han gå ner i vattnet utan hjälp, även om han var lite mer tveksam. Men han är ju så rolig när han väl kommit ner i vattnet. Då vill han liksom inte gå upp. Han stod och skvätte med benet så hela magen och mina fötter blev jätteblöta. Men vad gör det. Så härligt med glad häst! Vi lyckades också promenera lite i vattnet den här gången, men då hakar ju hans ben när han blir lite nervös, så vi gick bara en kort bit. Ikväll har vi köpt en lektion för Eva så då blir det hårdträning!
 

Ridpasset 30 April - ZiggeIgår när det äntligen blev dags för att ta hand om Zigge började jag med att pyssla om hans ben, och det såg SÅ mycket bättre ut! Underbart!

Själva ridpasset gick också jättebra, Zigge var fin och stadig. Vi kämpade med lite skolor och det är så jäkla svårt att få det lagom. Men jag kämpade på och mot slutet fick vi faktiskt till det lite bättre. Duktig häst! 

Vi avslutade ridpasset med att rida igenom MsvC:1 och det gick helt okej. Men jag måste verkligen tänka på att hålla takten och inte gasa iväg för att jag tycker att det är svårt. Jag måste rida varje moment, varje steg. Inte stressa. Då går det ju faktiskt. Nu har vi flera tävlingar inbokade med det programmet så det är bara att öva in det. Det börjar med mycket trav, så det är inte riktigt vårt bästa program, men vi ska göra det till det!

Vi började passet med viktbootsen också och då passade jag på att konditionsträna mig själv genom att sitta ner i traven och jobba. Pust! Magmuskler, here we come!