Update Zigges ben

 
En del har undrat hur det går med Zigges ben. Jag har ju varit så orolig eftersom det varit lite tjockt (enligt mig myyyycket tjockt, enligt veterinär knappt tjockt, hehe hönsmamma-Sandra) och han har varit sårig på benet av mugg. Jag har emellanåt tyckt att han inte känns helt fräsch att rida och jaa.. Här kommer nu en update hur det går och vad jag gjort. Och japp, jag förväntar mig ni alla inte håller med i hur jag hanterat det hela, men det är ju det fina med att ha egen häst. Man får välja den väg man själv tycker passar.
 
Det hela började när vi var på årets första tävling. (Som ju gick sååå bra!) Zigge har ju alltid varit lite svår att lasta och han blir lätt väldigt spänd på morognen när vi ska in i transporten. Zigge är en riktig vanehäst så han kan bli jättenervös på morgonen av småsaker som att de får gå ut sent eller så. Att låta Zigge stanna inne en morgon när alla andra hästar får gå ut är liksom inte ett alternativ. Hur som helst, för att få bort Zigges nervositet den dagen longerade jag honom lite. Här kommer mitt första misstag. Jag tänkte ju att han bara skulle få springa lite lätt och tog inte på några benskydd. Såklart var han jättespänd och slog upp ett litet sår på ena bakbenet. Men det var inten fara.
 
Hur som helst, vi åkte på tävlingen och det gick väldigt bra. I andra klassen slog han upp ett till sår på andra bakbenet. Så dumt att man inte får rida med benskydd på dressyrtävling :( Men fortfarande var det ingen fara. Vi åkte hem, tvättade såren och det såg fint ut. Dagen efter syntes det knappt och vi tog ett lätt "dagen-efter-tävling-pass".
 
Ytterligare en dag senare var han lite småsvullen i vänster bakben och jag blev genast jätteorolig. Han fick vila den dagen. Sen blev det liksom lite mer svullet för varje dag och jag gick promenader med honom, livrädd att han skulle ha slagit sönder mer än bara en rispa i huden.
 
Efter en veckas vila,vilket ju inte är bra för en stor häst som Zigge som har sina bakbensbekymmer, så var det fortfarande lite svullet, men det gick hela tiden ner när jag rörde på honom. Vi träffade veterinär och hon tyckte inte det var någon fara alls. Så jag började rida igen och han kändes rätt ojämn. Det gjorde att jag inte vågade rida ordentligt. Men efter mycket funderande och diskuterande och rådgivande från mina tränare och veterinär kom vi fram till att han är inte halt, så att han är ojämn kan bero på att det stramar lite i benet när han har sår, att han är sned i muskulaturen som han ju är, och ja, allt möjligt. Så jag började rida ordentligt.
 
Vi var med på tävlingen vi hade inplanerad och han kändes mestadels okej, men emellanåt lite ojämn. Ingen av domarna anmärkte någonting på det, förutom att han emellanåt blev lite otaktmässig i andra starten. Jag kände efter mycket och kom fram till att han kändes som när han var sådär superkort i sitt höger framben. Så jag började med viktbootsen igen. Innan varje ridpass får han trava i vänster varv med vikter på höger framben. För varje pass har han känts bättre och bättre.
 
Hela tiden har jag tvättat såret med hexocil och jag har provat att tvätta mer eller mindre ofta. Jag har ju alltså kommit fram till att det är mugg han har och nu senaste veckan har jag tvättat en gång om dagen och då har svullnaden äntligen börjat gå ner. Igår när jag kom till Zigge hade såret "spruckit" typ och det var ett öppet äckligt sår. Men svullnaden var borta. Han var bara pyttelite svullen och efter att jag ridit var han inte svullen alls. Men såret är fult. Så nu fortsätter jag att tvätta och det känns som att vi är på rätt väg. Vi jobbar med viktbootsen och styrketräning för bakbenen. Snart ska vi nog vara på banan igen!
 
Så med andra ord; Just nu känns inte läget kritiskt längre och jag känner mig inte lika orolig. Men jag vill hålla koll på det så även om det idag är Annas Zigge-dag så komemr jag åka ut och fixa med såret. Kontrollbehov deluxe, men Zigge är min bebis! Idag har jag tänkt linda med kompress så vi kan dra ut allt äckligt varaktigit klet som är i såret. Men det känns himla skönt att det äntligen verkar vara på väg ut. Heja!Remember me


Ladda ner en egen design gratis