Den värsta dagen

 
Jag vet verkligen inte hur jag ska börja det här inlägget. Det är nu drygt en vecka sedan den värsta dagen i mitt hästliv. Förra onsdagen var Zigge inne för en operation och mitt på förmiddagen fick jag det jobbigaste samtalet någonsin. "Hej, det här är *** från hästsjukhuset. Vi har din häst inne på operation just nu. Vänta lite ska du få prata med veterinären".
 
Tusen tankar for genom mitt huvud. Det är alltså inte bra. Nu är det bara frågan om HUR dåligt det är.
 
När veterinären började prata förstod jag ganska snabbt att det här inte kommer sluta bra. Det hördes så tydligt på hans röst att det här var ett jobbigt samtal. Jag minns inte exakt vad han sa, men innebörden var i alla fall att Zigge nu låg på operationsbordet och att det inte såg bra ut. Det var otroligt låga chanser att få det här bra igen och med tanke på Zigges alla andra problem och hans storlek var det bästa alternativet för Zigge att han fick fortsätta sova och aldrig vakna. Mitt hjärta brast.
 
Såhär dryga veckan senare känns det fortfarande så himla overkligt. Zigge finns inte mer. Jag kan inte fatta. Jag har alltid varit inställd på att jag vet att det kommer komma en dag då jag måste fatta det där otroligt hemska beslutet. Jag har vetat att jag är Zigges ändhållplats i livet. Men jag har alltid trott att det skulle bero på att han skulle få besvär av sin shivering och stiff horse syndrom. Det som gör att han sprätter med sina bakben när han blir stressad och går på hårt underlag. Inte en liten skada i ett knä.
 
Som ni vet kände jag ju att Zigge inte var sig själv senaste tiden och jag valde då att ställa av honom och boka tid hos veterinär direkt. I vanliga fall brukar jag avvakta någon dag och sen rida på och då brukar det vara bra. (Ja, det är enligt veterinärs ordination) Men den här gången kändes det inte som vanligt.
 
När vi kom till veterinären sa han att jag hade rätt. Det var inte Zigges vanliga problem utan något annat. Men han kunde inte säga vad. Tidigare i våras fick Zigge en behandling i vänster bakknä då han visade en viss hälta där. Nu var det alltså samma knä igen fast mycket värre. Veterinären tyckte att det var alldeles för tidigt efter behandligen och att Zigge ju inte ansträngt sig särskilt mycket så det borde inte vara redan. Därför ville han gå in och titta. Så vi bokade en titthålsoperation för knäleden.
 
Veterinären trodde att det kunde vara en miniskskada och då skulle det inte vara så farligt. Det kunde också vara en broskskada och då fanns det också lösnignar på det, så länge det inte var alltför mycket. Men när de öppnade upp var det så mycket värre än vi trodde. Brosket var inte alls bra och även korsbandet var dåligt. Det här var alltså sammantaget så dåligt att det skulle bli svårt för Zigge att återhämta sig från operationen och eftersom veterinären vet alla Zigges andra problem sa han att det här inte är något som Zigge kommer greja. Därför fick Zigge fortsätta sova efter operationen.
 
Direkt när vi la på telefonen ville jag bara ringa upp dom och säga "Men nej, vänta, gör vad ni kan så hoppas vi att Zigge är den där en på miljonen" - Men jag vet ju att det inte går. Så självisk kan jag inte vara. Zigge måste röra på sig dagligen på grund av sin storlek och sina neurologiska problem. Han älskar att arbeta och att busa med kompisarna i hagen. Att ställa honom på boxvila i flera månader och inte få varken jobba eller gå i hage.. För att sedan kanske ändå inte bli bra. Nej. Det går inte. Jag vet det. Men jag ville ändå ringa tillbaka och be dom göra sitt bästa och låta honom vakna.
 
Inte en minut har gått utan att jag saknar Zigge och jag vet att ingen någonsin kommer kunna ersätta honom. Vi får 2 år och 8 månader tillsammans. På dagen faktiskt. Och det har varit dom bästa 2 åren och 8 månaderna i mitt liv. Jag är så otroligt glad att jag vågade satsa på den där hästen som var så stressad i sin box och gick på femtioelva spår hela tiden. Jag är så glad att jag vågade tro att jag skulle få det att gå ihop ekonomiskt trots att jag inte hade en blekaste aning om hur det skulle gå. Tillsammans har vi gjort en riktigt häftig resa och det är tack vare att Zigge var den han var. Hur jobbigt det än är nu att ha mist honom och att hjärtat är i tusen bitar så hade jag aldrig velat ha något av det ogjort.
 
Jag minns när jag köpte Zigge att det var flera som frågade mig varför jag satsade på att köpa en häst som hade haft en del problem, som inte var på någon som helst nivå inom dressyren och som inte hoppade så mycket högre än 110 utan att riva. Varför jag inte satsade på att köpa en häst som jag "kunde komma längre med". Mitt svar var då att jag vile ha en häst som jag kunde ha roligt med och som jag någon gång inom en låååång framtid kanske, kanske, kanske kunde starta en LA-dressyr på. Tänk om vi hade vetat att jag ohc Zigge tillsammans skulle klara av att rida MsvB:4 godkänt, delta i division 1-laget, hoppa hinder på 135 cm och att jag inte en enda dag skulle ångra mitt beslut att köpa just Zigge. Och när jag tänker tillbaka känns det faktiskt overkligt att vi klarade alla dom där sakerna. Men det var Zigge som fick mig att våga. Jag minns när vi anmälde vår första MsvB. "Äsch, hur svårt kan det vara? Nån måste ju komma sist" sa jag och vi testade att göra vårt första byte.
 
Just nu är det svårt att vara glad, men jag försöker. Det gör ont i hjärtat varje dag och jag har inte klarat av att gå till Zigges box i stallet än. Det kommer aldrig att gå över, men det kommer bli hanterbart. Jag kommer alltid sakna Zigge och jag kommer alltid vara glad för den tiden vi fick ihop. Världens bästa häst ♥
 

Fingers crossed ♥

 

Lördag

 
Godmorgon! Idag är jag uppe med tuppen som vanligt på lördagar för det är lektioner! Trots att det är påsk Glad påsk på er föresten!) så kör vi lektioner på lördagen. Så mysigt!
 
Vilket skitväder det var igår hörni - Hela dagen snöade det massor oh snön ligger till och med kvar nu på morgonen! Men idag är det soligt och fint så det försvinner kanske redan idag gissar jag.
 
Efter lektionerna idag ska jag pyssla om Zigge. Han börjar bli lite less på att inte få jobba som han ska oh det är väl helt förståeligt. Igår kväll fick Zigge gå en promenad med J och hela rundan hade han nafsat i hans ärm. Haha! TokZigge!
 
Men nej hörni, nu ska jag slänga i mig min frukost och sticka iväg - Ha en fin dag! 

Onsdag

Godmorgon! Vilken knasig vecka det här känns som nu när det är sista arbetsdagen för den här veckan imorgon. Och jag har bara jobbat igår och ska ju jobba idag. Tredagarsvecka - javisst!
 
Idag är det fullt upp med jobb, precis som igår. Jag har 6 provjobbare inne för att de ska få testa på vad vårt jobb innebär. Så kul att guida runt dom och se hur de motsvarar, överträffar eller inte lever upp till det jag föreställt mig. Hittills har de varit riktigt duktiga så det är jätteroligt. Hur som helst - hela dagen idag består av provjobbare också.
 
Igår var jag som sagt och jobbade och hade planer på att sluta kl.16.00 men kom från jobbet 18.45. Varför blir det alltid så? Haha! När jag kom hem pausade jag lite och tog det ltie lugnt och sen hann jag bli så himla arg, irriterad och besviken. Jag fick nämligen höra att det pratats om Zigge i stallet och att man kommit på massa olika saker han hade fel på och vad som ska hända med honom nu. Väldigt intressant eftersom jag inte fattat beslutet än hur jag vill göra med honom, vad jag ska välja. Men det har jag tydligen nu. Så irriterande. Jag förstår inte varför folk vill uttala sig om saker de inte vet.
 
Nåja, jag ska föröka rycka upp mig. Jag saknar Zigge idag. Träffade inte honom igår och nu vill jag bara åka till honom och pussa honom så han svimmar.

Veterinärbesöket 10 april

 
Hej på er allihopa!
 
Igår var vi ju iväg till veterinären igen och kollade Zigges ben. Jag har ju tyckt att han inte sett okej ut och ville kolla igen för säkerhets skull. Och mycket riktigt så var det som jag trodde. En galla i vänster bakknä som han var störd av stackaren. Så det ska vi få ordning på nu.
 
Zigge fick somvanligt massa beröm av personalen på kliniken, han är ju rättså stor, även om jag inte tycker det eftersom jag är så van, så blir dom alltid lite förvånade. Varje gång vi är iväg någonstans får vi svara på hur hög han är och sånt. Men han får också massa beröm för att han är så lätt att hålla på med. Och det känns nästan som att han trivs hos veterinären. Glad och uppmärksam och helt otroligt samarbetsvillig! Bästa Zigge!

Måndagmorgon

 
Godmorgon jättetidigt! Idag är jag uppe före tuppen och det är för att vi ska åka till kliniken med Zigge. Jag vill kolla honom på en gång då det var så himla konstigt med hans ben nu. För säkerhets skull liksom. Så klockan 9.00 har vi tid hos vår veterinär. Håll tummarna för min älskade häst! ♥
 
Jag har turen att få hjälp av bästa L och A så jag hoppas att Zigge vill åka iväg. Han trivs rätt bra hos veterinären i vanliga fall så vi får hålla tummarna att han gör det den här gången också. Men nej, nu ska jag sätta fart. Jag har lite att göra i stallet innan vi kan lasta och åka. Vi hörs senare!

När man går från toppen till botten

Hej på er och tack, jag lever och är inte utsatt för någon fara i och med allt hemskt som hänt i Stockholm. Jag är otroligt tacksam över att mina nära och kära inte blivit drabbade och jag lider med de som har blivit det.
 
Här kommer ett riktigt gnällinlägg nu. De senaste dagarna har varit tunga. Som ni vet skrev jag ju att Zigge inte känts bra och nej, han är inte bra. I torsdags gjorde jag ju ett försök till att rida men nej. Han är så konstig i rörelserna så jag vet inte vad. Så imorgon åker vi till veterinären. Jag är så glad att vi fick tid så snart. Det brukar ta flera veckor att få en tid hos honom.Tänk att det bara var några dagar sedan jag hade den bästa känslan någonsin på Zigges rygg. Vilken skör sport vi håller på med.
 
Förutom det har jag haft huvudvärk konstant sedan i torsdags kväll. Börjar bli skapligt less på det nu för man blir ju helt jäkla sänkt. Men det är bara att bita ihop, det finns dom som har det värre. Förmodligen beror huvudvärken på att jag ä nervös för hur det är med Zigge oh en kombination av att jag haft lite väl mycket på jobbet. Jag får liksom aldrig bli klar utan det bara blir mer och mer och mer just nu.
 
För övrigt har jag och Zigge myst en himla massa istället, och idag hänger han med Anna. Jag passade på att tvätta svansen igår och jag jobbade också på ridskolan igår. Eftersom det var stora tävlingar på hela anläggningen hade vi uteritter med alla grupperna, så idag har jag faktiskt lite träningsvärk efter 3 timmars ridning och 3 timmars promenad. Men kul hade vi!
 
Här är en riktigt fancy bild på mig och en av mina fantastiska grupper ute i skogen!
 

Torsdag

Godmorgon! Idag har jag en lyxmorgon som känns så himla välförtjänt! Sitter fortfarande hemma i soffan och äter skorpor - hur gott? Om en liten stund ska jag dra på mig ridbrallorna och åka ut till Zigge. Han ska idag träffa en ny hovslagare och få nya skor. Snälla - håll tummarna med mig att det går bra och att han är snäll mot henne! Det är inte lätt att hitta någon som vill ta sig an Zigge. Dels för att Zigge är Zigge med alla sina bensprätt och sånt. Men också för att jag verkligen behöver en skicklig hovslagare med alla hans extragrejer. Ja, jag vet, alla behvöer en skicklig hovslagare och bla bla, men ni fattar vad jag menar.
 
Senaste tiden har varit såååå fullt upp på jobbet oh nu börjar jag nog ändå se ljuset i slutet av tunneln här. Idag och imorgon har jag mina sista enskilda intervjuer för den här vändan (det brukar bli fler ändå men vi kan låtsas) och nästa vecka blir det därför ett gäng provjobbare som kommer. Förhoppningsvis hittar jag det jag söker och är då klar med det här årets vårhets. Men vi får se.
 
Idag är det träning för Helena också. Jag vet inte om jag kan rida Zigge, det beror helt på hur han känns. Gör jag inte det kanske jag rider en av ridskolehästarna - vi får se helt enkelt. Hoppas hoppas hoppas att Zigge är okej. Jag vet ju att  jag ibland bara måste bita ihop och rida på och då blir det bättre. Men ändå. Det tar alltid emot ändå. Dumma sjukdom.
 
 

Onsdag

Godmorgon!
 
Full fart hela dagen igår så jag hann inte uppdatera så mycket. Jag försov mig nämligen på morgonen och det är ju då jag brukar skriva mina inlägg. Sen var det utbildningsdag på jobbet hela dagen och sen åkte jag till stallet. Passade på att frisera Zigge då jag kände mig lite extra pigg. Det blir ju verkligen inte fint när man klipper manen alltså. Det blir så ojämnt och det tar liksom någon dag innan man får det att bli bra, hehe. Men men, manen var aaalldeles på tok för lång, så nu rök den.
 
Ridpasset igår blev det inget vidare med. Han kändes lite konstig och det tykte jag även dagen innan. Så jag gav upp. Skrittade en stund och tog sedan in honom igen. Synd, vi som skulle mysa runt på utebanan tänkte jag. Men icke. Jag håller tummarna stenhårt för att det inte är någon fara och att det kanske beror på Zigges sko som jag tycker börjar se lite lös ut. Men jag vet inte.
 
Idag ska jag jobba lääänge. 12-13 timmarspass blir det idag och dagen är full av roligheter. Ledningsgruppsmöte, kvällsutbildning med min personal, avstämningsmöte med min personal, framtagande av aktivitet... Ja, massor. Efter jobbet lär jag gå raka vägen hem och däcka i soffan. A tar Zigge åt mig idag, superskönt även om jag helst av allt bara vill åka och pussa på honom och säga att allt kommer bli bra. Men jag kommer nog inte orka. Är så trött hela tiden, hehe. Nåja, nu ska jag sätta fart och kila till jobbet för att kicka igång dagen!
 
Zigges busiga frilla igår efter friseringen, haha!
 

Måndag vecka 14!

Godmorgon! Känns som det var länge sedan vi hördes nu bara för att jag inte la upp någonting alls igår. Jag tog helt enkelt en hel dags ledighet igår. Men nu är jag tillbaka.
 
Gårdagen spenderades med sovmorgon först, sen lite städ och fix hemma, två visningar och sen god middag på kvällen med vänner. Trevligt! Juste, jag var en sväng till granngården också och köpte lite mer fodertillskott till Zigge, de börjar ta slut nämligen. Zigge hängde med Anna och fick gå en tur i skogen. Han hade som vanligt haft bråttom iväg och så men sen hade han skött sig bra. Jättehärligt!
 
Idag har jag enskilda intervjuer hela dagen. Verkligen hela. 8-17.30 har jag halvtimmesintervjuer på varandra med endast en lunchpaus i mitten. Jag kommer vsara skapligt trött i skallen efter det. Men det ska bli riktigt kul! Efter jobbet åker jag till Zigge och ska trimma ett pass. Hoppas han känns bra och att vi bara hade en liten kortvarig dipp förra passet. Vi får hålla tummarna!
 
Nej hörni, nu ska jag sätta fart och kila till jobbet! Ha en fin dag!

Sovmorgon på en lördag?

Say what!? Idag har jag haft sovmorgon på en lördag! Det var typ ett år sedan sist, haha! Jag är nämligen ledig från förmiddagens lektioner idag för det är tävlingar på anläggningen. Hästlekis ska dock köra idag men de börjar inte förrän 16.00. Eftersom jag är van att bara ha sovmorgon på söndagar, om ens då, så känns det verkligen som en söndag idag för mig. Haha!
 
Jag började dagen med att ta sovmorgon alltså, men sen gick jag upp och diskade och sen lagade vi lyxfrukost. Sen har jag bara myst runt här hemma. Gosat med Abbe, jobbat lite och läst lite bloggar faktiskt. Trevligt. Nu börjar jag dock bli rastlös så jag ska snart ta och göra mig i ordning och åka till Zigge. Eftersom det inte finns några ridbanor ska han få promenera idag. Rida ut i skogen ska jag inte göra, men det ska han få göra imorgon.
 
Igår blev det ett seeeent ridpass, och ska jag vara ärlig gick det skit. Jag tror och hoppas att det berodde på underlaget i ridhuset som var så tillplattat det bara gick inför elittävlingarna, men jag vet inte. Zigge kändes obekväm och jag fik inte till det. Vi joggade mest på i låg form och gjorde inget komplicerat. När vi gjorde lite skolor var han dock fin, så förhoppningsvis är det inget. Hoppas hoppas.
 
Det kan också bero på Zigges sko som jag tror behöver fixas till lite. Vi ska sko honom snart igen, och det syns inget som är konstigt, men han har ju sina kilsulor där bak och detä r svårt att komma åt att se liksom. Nåja, vi märker hur det blir.